Urtekildens tips ved noen

sykdommer og plager

URTEKILDEN

Startside > Urtemedisin > Urtekildens tips ved sykdommer og plager

 

Bruk av urter mot ulike plager og sykdommer

På denne siden finner du en liste over noen sykdommer og plager hvor bruk av urtemedisin kan være et alternativ. Opplistingen av hvilke urter som kan brukes ved de ulike plagene må ikke anses som komplett, men den angir noen (forhåpentligvis de viktigste og mest effektive) av de urtene man kan velge blant. Hvilke urter eller preparater som man velger å bruke, vil ofte være avhengig av hva som er tilgjengelig for den enkelte i det aktuelle tilfelle. I tillegg til urtebaserte tips, er det for mange plager også angitt noen kjerringråd og andre råd som kan være til hjelp.

Mange av urtene som er omtalt, er utenlandske planter som kan være vanskelige å oppdrive i Norge. Samler du urter selv, må du forsikre deg om at du høster rett art og at urten blir høstet på en bærekraftig måte.

 
Gå til sykdomsnavn som begynner på:
A   B   C   E   G   H   I   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   Å
 
A
Akne - se Kviser
Avgiftning
 
B
Beinskjørhet (osteoporose)
Bihulebetennelse (sinusitt)
 
C
Candida-infeksjon (candidiasis / trøske / soppinfeksjon i skjeden)
Crohns sykdom - se Kroniske tarmbetennelser
 
E
Endometriose
 
G
Gallestein og galleblærebetennelse
Gingivitt - se Tannkjøttproblemer
 
H
HIV og AIDS
Hvileløse ben - se Urolige ben
Hårtap
 
I
Innvollsorm (tarmparasitter, "mark i magen")
 
K
Kroniske tarmbetennelser (Crohns sykdom og ulcerøs kolitt)
Kviser (akne)
 
L
Leddgikt (Revmatoid artritt)
Leveravgiftning - se Avgiftning
Likfingre - se Raynauds syndrom
 
M
Multippel sklerose (MS)
 
N
Nevropati (omfatter også polynevropati og diabetes nevropati)
 
O
Osteoporose - se Benskjørhet
 
P
Periodontitt - se Tannkjøttproblemer
Prostata-plager
Podagra - se Urinsyregikt
 
R
Raynauds syndrom (likfingre)
Restless legs - se Urolige ben
Revmatoid artritt - se Leddgikt
 
S
Sinusitt - se Bihulebetennelse
Soppinfeksjon i skjeden - se Candida-infeksjon
Søvnløshet
 
T
Tannkjøttproblemer (gingivitt og periodontitt)
Tarmparasitter - se Innvollsorm
Trøske - se Candida-infeksjon
 
U
Ulcerøs kolitt - se Kroniske tarmbetennelser
Urinsyregikt (podagra)
Urolige ben (hvileløse ben / restless legs)
 
V
Vorter
 
Å
Åreknuter
 

Mer informasjon om bruk av urter mot ulike plager og sykdommer

Urtemedisin er ofte blitt sett på som "folkets medisin", enkle midler som kan brukes hjemme ved mindre sykdommer eller som supplement til kraftigere medisiner som er foreskrevet av lege ved akutte eller kroniske lidelser. Å bruke urter kan imidlertid være et effektivt og skånsomt alternativ ved mange plager. Selv om de fleste urtene er svært trygge å bruke, skal de behandles med respekt. Man bør ikke overskride anbefalt dosering eller fortsette med hjemmebehandling hvis tilstanden varer ved eller blir verre. Man bør også ha fått stilt en sikker diagnose på plagen. Urter kan virke raskt, særlig ved akutte tilstander. Likevel kan langvarige og kroniske sykdommer trenge en behandling som går over lang tid, kanskje måneder. Vanligvis vil symptomene endres etter hvert og man må vurdere situasjonen og kanskje justere urteblandingen underveis.

Hvis du bruker medisiner foreskrevet av lege for en bestemt plage, bør du konsultere med legen før du starter egenbehandling med urter. Noen urter samvirker med, eller motvirker enkelte skolemedisinske preparter, og forsiktighet må utvises. Barn skal ha mindre doser enn voksne. Likeså kan det være behov for å redusere dosen til eldre og svake pasienter.

Eteriske oljer er svært kraftige og mange av dem kan irritere slimhinnene. Hvis ikke annet er tydelig angitt, skal eteriske oljer ikke brukes innvortes. Før de brukes utvortes, må de fortynnes i en bæreolje (for eksempel hvetekim-, mandel- eller solsikkeolje). Siden eteriske oljer er så dyre, finnes det mange syntetiske etterligninger som frambys på markedet. Kjøp alltid eteriske oljer fra en anerkjent produsent og vær sikker på at de ikke er forfalsket av syntetiske oljer. Vær generelt skeptisk til billige eteriske oljer.

Tørkede urter blir oftest inntatt i form av urtete, men de kan også brukes som utgangspunkt for tinkturer, kremer, salver eller andre produkter (les om ulike måter som urter kan brukes på). Mange urtebaserte preparater selges i helsekostbutikker og på apotek. Slike produkter er normalt ikke opplistet i Urtekildens oversikter over urter som kan brukes ved ulike sykdommer og plager.

Vårt ønske er at folk flest tar større ansvar for egen helse. Man kan oppnå mye ved å søke kunnskap om sine plager i bøker og på internett, og benytte seg av alternative behandlingsmetoder, f.eks. urtemedisin.

Til toppen av siden

  © Urtekilden