Urtekildens tips ved
GALLESTEIN
og
GALLEBLÆREBETENNELSE
|
|
URTEKILDEN |
|
|
Startside
> Urtemedisin >
Sykdommer og plager >
Gallestein og galleblærebetennelse |
|
På
denne siden finner du tips om urtemedisinsk behandling av
gallestein og galleblærebetennelse. Både
anerkjent bruk av urter og kjerringråd er angitt, og rådene er
hentet fra mange forskjellige kilder. Urtekilden kan ikke ta ansvar for
eventuelle skader eller bivirkninger som måtte oppstå om du velger å
prøve noen av rådene. Vi anbefaler at du får stilt en sikker medisinsk
diagnose før du starter med egenbehandling med urter, og at du holder
din lege orientert hvis du velger å anvende urtemedisin ved dine plager. |
|
Generelt om gallestein |
På samme måte som ved
mange andre sykdommer, er det lettere å forebygge dannelsen av
gallestein enn å bli kvitt steiner som allerede finnes. Risikofaktorene
for, og årsakene til at gallesteiner dannes, er godt kjent, og mye kan oppnås ved et
fornuftig kosthold. Ved gallestein benyttes det i urtemedisinen primært
bitre urter som skal stimulere gallestrømmen og dempe eventuelle
betennelser i galleblæren. Midlene tas oftest som urtete eller tinktur.
Vær forsiktig med galledrivende urter (f.eks. peppermynte og lakrisrot)
hvis gallesteiner blokkerer gallegangene, da det kan forverre
situasjonen. Siden noen lever- og galleblærestimulerende midler også kan
stimulere livmormuskulaturen, bør gravide alltid forhøre seg med lege
før de bruker noen av disse.
Mariatistel og løvetannrot er trygge å bruke under
graviditet. Les mer om
gallestein og galleblærebetennelse. |
|
Urter som kan
anvendes ved gallestein |
|
Gurkemeie (Curcuma longa)
Gurkemeie er
svært nyttig til å forebygge og behandle gallestein. Urten
inneholder curcumin, som forbedrer oppløseligheten av gallen,
noe som betyr at det ikke så lett utfelles stein og krystaller i
gallegangen. Ved gallestein kan man spise mye karriretter (karri
inneholder gurkemeie) og kanskje tilsette gurkemeie til ulike
matretter. Det er visstnok færre tilfeller av gallestein i
India, noe som blir sagt skyldes inntaket av gurkemeie i maten.
Dyrestudier har vist at curcumin kan minske forekomsten av
gallestein. Begrenset forskning på mennesker antyder at curcumin
kan stimulere sammentrekningen av galleblæren og stimulere
gallestrømmen, men det mangler troverdige studier på dette
området.
Den
galleproduserende virkningen av gurkemeie og beslektede arter er
hovedsakelig knyttet til den eteriske oljen, mens den
galledrivende virkningen, i tillegg til den betennelseshemmende
effekten, tror man skyldes curcuminoidene. Vitenskapelige
studier har vist at curcumin, det gule fargestoffet i gurkemeie,
har lignende leverbeskyttende virkning som silymarin i
mariatistel (Silybum marianum). Dyrestudier har også vist
en leverbeskyttende virkning, i tillegg til at gurkemeie har
antimutagen og krefthemmende effekt, men bekreftelser på
virkningen ved bruk av urten ved leversykdommer og som et
kreftbeskyttende middel for mennesker, er heller mangelfulle.
Da både den
eteriske oljen og curcuminoidene i gurkemeie er lite løselige i
vann, blir urtete laget av gurkemeie sjelden brukt terapeutisk.
I stedet bruker man alkoholbaserte flytende ekstrakter eller
tinkturer av urten, eventuelt pulver i kapselform. Normal daglig
dose av gurkemeie er 1,5-3,0 g, eller preparater med tilsvarende
innhold (100-200 mg curcumin, tre ganger daglig). Brukt
sammenhengende over lang tid, kan gurkemeie føre til
fordøyelsesforstyrrelser. Personer som har gallestein som
blokkerer gallegangene bør unngå å bruke gurkemeie (og karri,
som inneholder omkring 28 % gurkemeie).
Kilder: U167, U283, U298, U350, U472, U561,
U594. |
|
|
|
Mariatistel (Silybum marianum)
Frø av
mariatistel virker rensende
på leveren og senker kolesterolinnholdet i gallen. Frøene er rike på stoffet silymarin, og
innen folkemedisinen har de har vært et
kjent middel til beskyttelse av leveren
og styrking av dens utrensende funksjon. På samme måte som en
del andre urter, er mariatistel også med på å forbedre gallens
oppløselighet. Det er lite hensiktsmessig å lage urtete av
mariatistel, da de virksomme innholdsstoffene i frøene er lite
løselige i varmt vann. Man kan imidlertid spise oppmalte frø,
eller lage tinktur (sprituttrekk) av frøene. Mariatistel finnes
ellers i form av ferdigprodukter som
kjøpes i helsekostbutikker, og man følger doseringsanvisningene
på forpakningen.
Kilder: U167, U226, U260, U298, U299, U304,
U350, U370, U402, U457, U472, U594. |
|
|
|
Løvetann (Taraxacum officinale)
Løvetann er
velkjent i folkemedisinen som en gallerensende og gallestyrkende
urt. Den brukes til å fremme dannelsen av galle, til å stimulere
leveren og virke avgiftende, og til å fjerne overskudd av vann i
kroppen ved ødemer som skyldes leversykdommer. Løvetann er også
effektiv til behandling av gulsott og hepatitt. Ved
galleblæreplager er roten av løvetann mest effektiv, og brukes i
form av urtete (avkok). Man bruker 4 g tørket og opphakket rot
til en stor kopp vann, og lar det småkoke i ca. 10 minutter før rotbitene siles fra.
Av dette avkoket drikkes én kopp, tre ganger daglig.
Løvetannblad kan også brukes, da som varmtvannsuttrekk (skal
ikke koke), men blad regnes som mindre effektive enn roten. Man
kan også anvende ferdigpreparater med løvetann som fås kjøpt i
helsekostbutikker.
Kilder: M007, U167, U226, U260, U298, U299,
U300, U472, U594. |
|
|
|
Artisjokk
(Cynara scolymus)
Artisjokk er
klassifisert som et galledrivende middel, med et godt ry ved
behandling av en rekke leverlidelser. Planten har et stort
innhold av bitterstoffer, som har en generelt gunstig virkning
på fordøyelsen. Den øker leverens evne til å produsere mer
galle, og stoffer i urten sørger for en grundig tømming av
galleblæren gjennom galleblæregangen. Dette kan forklare den
tradisjonelle bruken av planten som middel mot treg fordøyelse,
svekket lever, hepatitt og andre leverproblemer. Stoffet cynarin
i artisjokk har også vist seg å kunne senke innholdet av
kolesterol og triglyserid i blodet, noe som forklarer hvorfor
planten i Europa er vanlig brukt til behandling av
åreforkalkning. Urten virker dessuten urindrivende og brukes til
behandling av nyresykdommer og protein i urinen.
Preparater med
artisjokk fås kjøpt i helsekostbutikker. Normal dosering er en
til to 320 mg kapsler tre ganger daglig, eller man følger
doseringsanvisningen på forpakningen.
Kilder: M007, U078, U143, U156, U160, U167,
U298, U353. |
|
|
|
Peppermynte (Mentha x piperita)
Peppermynte (i
form av urtete) og peppermynteolje (helst i form av kapsler) kan
hjelpe til å løse opp gallesteiner. Alternativt kan man ta et
par dråper av den eteriske peppermynteoljen i et glass vann,
morgen og kveld i to dager på fastende hjerte. Har du høy
kroppsvekt, kan du øke til tre-fire dråper olje om gangen. Bruk
peppermynteolje på denne måten to dager per uke i en måneds tid,
så vil gallesteinen kanskje ha løst seg opp. I peppermynte-teen,
som lages av peppermynte og/eller grønnmynte (Mentha spicata),
kan man ha litt kardemomme (som er rik på borneol, og som også
virker på gallestein). Mynte-arter viker krampeløsende på glatt
muskulatur, inkl. galleblæren og gallegangen, men både
peppermynte og peppermynteolje stimulerer også utskillingen av
galle, og må derfor ikke brukes hvis gallegangen er blokkert.
Kilder: U077, U226, U304, U350, U362, U370,
U457, U588, U594, U597. |
|
|
|
Boldo
(Peumus boldo)
Boldo er en urt
som er spesifikt knyttet til galleblæreproblemer, som gallestein
og galleblærebetennelse. Urten stimulerer galleproduksjonen og
vasker små gallesteiner ut av gallegangene. Tørkede blad brukes
som urtete, én teskje (1,5 g) tørket urt til en kopp kokende
vann. Drikk én kopp, tre ganger daglig. Alternativt kan man
bruke 1-2 ml av en 1:5 tinktur. Ikke ta boldo under graviditet. Urten må heller ikke brukes under akutt
gallesteinskolikk. Boldo er klassifisert som ’Legemiddel’, og
kan være vanskelig å skaffe i Norge.
Kilder: M007,
U298, U300, U457, U540. |
|
|
|
Svaleurt (Chelidonium majus)
Stimulerer
galleproduksjonen og letter kramper i gallegangene. Svaleurt er
i Norge klassifisert som ’Reseptpliktig legemiddel’, og er
derfor lite aktuell å bruke som urtemedisin, men kan brukes i
homeopatisk form ved gallestein. Urten regnes nemlig som en
effektiv urt ved gallestein og gallesteinskolikk. Får man tak i
flytende ekstrakt av svaleurt, er anbefalt dosering 15-30 dråper
i litt vann etter måltidene, tre ganger daglig. Brukes det
homeopatiske middelet Chelidonium, vil en homeopat kunne
gi doseringsanvisning. Hvis man bruker svaleurt mot gallestein,
kan urten gjerne kombineres med inntak av urtete av
virginiasommersnø (Chionanthus virginicus), men denne
urten kan også være temmelig vanskelig å få tak i her i landet.
Svaleurt må ikke brukes under akutt gallesteinskolikk.
Kilder: U167,
U457, U504. |
|
|
|
Blålusern /
Alfalfa (Medicago sativa)
Inntas som
kapsler eller tabletter, 1000 mg sammen med et glass varmt vann
to ganger daglig. Virker rensende på leveren og tilfører kroppen
nødvendige vitaminer og mineraler. Må ikke brukes under akutt
gallesteinskolikk.
Kilder: U226, U457. |
|
|
|
Berberis (Berberis vulgaris)
Berberis
inneholder berberin, et gult, krystallinsk, bittert stoff som
fremmer utskillelsen av galle, letter leverproblemer og virker
avførende. Rotbarken brukes av urtemedisinere ved migrene
knyttet til galle, gulsott, generell svakhet, gallestein og
funksjonell svekkelse av leveren. I Russland brukes den ved
gallekolikk, galleblærebetennelse og til å stimulere
gallestrømmen. Anvendes i form av avkok, tinktur eller flytende
ekstrakt. ½ -1 teskje av rotbarken kokes i en kopp vann i ett
minutt, så fjernes den fra varmen og får trekke i fem minutter.
½ -1 kopp av dette avsilte avkoket tas i løpet av dagen, en stor
munnfull om gangen. Av tinktur brukes 5-10 dråper i et lite
glass vann, 3-4 ganger daglig. Av ekstrakt ½ -1 teskje i vann,
2-3 ganger daglig. Berberis skal ikke brukes under graviditet.
Kilder: U146, U167,
U299, U415, U540. |
|
|
|
Virginiasommersnø (Chionanthus virginicus)
Stimulerer
gallestrømmen og leverfunksjonen, og virker avførende og
rensende. Innta avkok i doser på 1 spiseskje, eller ta opp til 5
ml tinktur daglig. Kombiner med bitterdroger, leverstyrkende
urter eller stimulerende urter som løvetann, mariatistel,
sikori, artisjokk eller skjermgyllen, pluss betennelseshemmende
urter som ringblomst. Virginiasommersnø kan være vanskelig å
skaffe i Norge.
Kilder: U146, U512,
U456, U464, U540. |
|
|
|
Noen andre urter
som er angitt å kunne være til nytte ved gallestein er bl.a.: |
Sikori
(Cichorium intybus)
Sikori er i
likhet med løvetann et mildt, men effektivt bittertonikum som
øker utskillelsen av galle. Det er også særlig virksom mot
gallestein, og derfor kalte Galen den for "leverens venn".
Kilder: U069, U143.
Rosmarin (Rosmarinus officinalis)
Ikke ta rosmarin ved
høyt blodtrykk. Kilder: M007,
U300.
Salvie
(Salvia officinalis)
Ikke ta terapeutiske doser av salvie
under graviditet. Kilder:
U007, U300.
Skjermgylden
(Centaurea erythraea)
Kilder: U299, U300.
Rogn (Sorbus
aucuparia) Hvis du plages med hyppige gallesteinsanfall kan
du spise noen tørkede rognebær før du inntar måltider med fet
mat. Da unngår du å få anfall. Kilde: Personlig meddelelse fra Per
Hagen i Hallingby. |
|
|
Kjerringråd og
andre råd ved gallestein |
|
Kostholdsråd
Det finnes støtte i forskningen for at
hovedårsaken til gallestein er et kosthold fattig på fiber og
rikt på fett og raske karbohydrater. En fiberrik kost (som
særlig inneholder vannløselige fiber som finnes i grønnsaker og
frukt) er svært viktig for å forhindre og reversere dannelsen av
gallestein. Det er imidlertid interessant å vite at bønner, som
inneholder mye vannløselige fiber, er knyttet til økt risiko for
gallestein. Dette forklares med at erteplanter inneholder mye
saponiner.
Følgende
kostholdsråd kan gis i forbindelse med gallestein:
Reduser
fettinntaket, særlig mettet fett fra kjøtt og meieriprodukter,
unngå stekt mat, rødt kjøtt, egg og ost. Innta en mest mulig
vegetarisk diett (vegetarianere har generelt færre gallesteiner
enn ikkevegetarianere!). Spis mer fiberrike planteprodukter, som
f.eks. linfrø og havregryn, men ikke for mye bønner og andre
erteplanter. Drikk 6-8 glass rent vann hver dag for å
opprettholde vanninnholdet i gallen. (Å drikke mye vann er et
råd som gjelder for mange plager, ikke bare for gallestein).
Unngå sjokolade og andre raske karbohydrater, fiberfattig kost
og for mye mettet fett, da slik mat er nærmest å regne for
råstoffer til gallesteinproduksjonen. Kaffe kan forverre
symptomene ved gallestein fordi den gjør at galleblæren trekker
seg sammen.
Sjekk også om
du er allergisk overfor enkelte matvarer, og sørg for å fjerne
disse fra kostholdet. Forklaringen kan være at allergener gir
opphovning av gallegangene, noe som fører til reduksjon av
galleflyten fra galleblæren. En særlig viktig matvare i så måte
er egg.
Som
kosttilskudd kan man innta soyalecitin (100 mg tre ganger
daglig) for utskilling av kolesterol, cholin (1000 mg daglig) og
L-methionin (1000 mg per dag), vitamin E (200-400 IE per dag) og
vitamin C (1000 mg 2-3 ganger daglig).
Kilder:
M007, U298, U300, U301, U304, U472, U588, U594, U597. |
|
Oljekur mot
gallestein
For å fjerne gallestein mener mange at en
”oljekur” være til stor nytte. Denne kuren går ut på å drikke
3-5 dl olje på en gang. Dette stimulerer til økt
galleutsondring, og det påstås at små og mellomstore steiner
dermed spyles ut. Oljen bør være en uraffinert olje, da slike
oljer er mer effektive enn raffinerte oljer. Oljer som egner seg
til en "oljekur" skal være olivenolje, valnøttolje,
solsikkeolje eller valmueolje. Om de flerumettede fettsyrene som
finnes i ubehandlede oljer spiller noen rolle, er usikkert, men
det er ikke utenkelig at de gjør det. Man får best resultat hvis
man først rengjør tarmen. Til det kan man bruke bløtlagte
svisker eller fikener, linfrø eller loppefrø. Det anbefales også
å legge varme kompresser over leveren et par timer før kuren.
Når tarmen er tømt, inntas oljen. Deretter legger man seg på
høyre side og prøver å være rolig og avspent i to timer. Hvis
man inntar oljen sammen med f.eks. fruktkaffe, skiftevis en
slurk av hver, føles det lettere å få oljen ned.
Det finnes
flere andre varianter av denne ”oljekuren”, bl.a. en som går ut
på å blande en halv kopp olivenolje med en halv kopp sitronsaft.
Dette røres sammen og drikkes på én gang. Det skal hjelpe
gallesteinen til å passere ut av kroppen uten smerte, men
behandlingen har lett for å gi kvalme.
Det er flere
betenkeligheter med disse kurene. Å innta store mengder av
enhver form for olje vil føre til sammentrekking av galleblæren,
noe som kan øke sannsynligheten for at en gallestein vil
blokkere gallegangen. Dette kan føre til galleblærebetennelse
som kan kreve operasjon. Oleinsyre, hovedkomponenten i
olivenolje, er vist å øke dannelsen av gallestein hos rotter,
ved at innholdet av kolesterol i galleblæren økte. Selv om dette
ikke er vist hos mennesker, kan det synes uklokt å bruke
olivenolje til en ”oljekur” som behandling av gallestein. Dette
betyr ikke at en slik ”lever-vask” er feil hvis hensikten er å
avgifte leveren, men den er ikke å anbefale for personer med
gallestein.
Kilder: U088, U099, U298. |
|
Tran og eple
Det hevdes at
en blanding av levertran og eple kan løse opp gallesteiner.
Kilde: U099. |
|
Banan
Gallesmerter kan
lindres ved å spise en banan daglig. Det fjerner nok ikke
gallesteinen, men smertene kan dempes.
Kilde: U161. |
|
Potetskall
Hvis det
produseres for lite galle, kan man prøve å koke potetskall og
drikke avkoket avkjølt i små slurker utover dagen.
Kilde: U077. |
|
Gammelost
Å spise gammelost
kan kanskje hjelpe til å få steinene til å forsvinne.
Kilde:
U161. |
|
Konjakk
eller safran-konjakk
Ved gallesteinsanfall kan det lindre
hvis man drikker et egg-glass med konjakk. Alternativt kan man
lage safrankonjakk. Kjøp 2 hele flasker konjakk og tilsett hver
flaske 1½ gram safran. La så i en uke, men rist og snu litt på
flaskene av og til. Hver morgen tar man et egg-glass
safran-konjakk, deretter 1 spiseskje tran og en kopp avsilt
byggsuppe. Fortsett kuren til begge flaskene er brukt opp, men
ta aldri større doser enn anbefalt. Mannen som gir rådet,
forteller at han har hjulpet to personer på denne måten.
Kilder:
U077, U161, U587. |
|
Reddiker
I sin bok ”Helbredende urter” nevner M. Marcussen at
reddiker er gunstig ved fordøyelsesbesvær og ulike sykdommer i
galleveiene. Friskpresset reddiksaft virker som et naturlig
antibiotikum og kan drikkes ren eller blandes med sitronsaft. Det
påstås å gjøre gallen tyntflytende og å fjerne urinansamlinger.
En mann hevder at han ble kvitt sin gallestein ved å spise en
hel bunt reddiker daglig. Bedring merket han allerede etter tre
dager.
Kilder: U022, U075, U402. |
|
Omslag med
lakserolje
Påfør lakserolje direkte på huden, dekk med et
rent og mykt klede (f.eks. flanell) og plastikkdekke. Plasser en
varmeflaske over forpakningen og la det sitte på i 30-60
minutter. For å oppnå best resultat bør man bruke dette i tre
påfølgende dager. Dette legges over galleblæreområdet for å
hjelpe til å redusere opphovning.
Kilde: U597. |
|
|
Litt om
gallestein og galleblærebetennelse |
Galleblæren er lager
for gallen, som produseres i leveren. Galle er en tykk, bitter væske,
som inneholder avfallsstoffer fra leveren, kolesterol og salter som
deltar i nedbrytningen av fett. Leveren produserer omkring én liter
galle per døgn. I galleblæren blir den konsentrert ned til mindre enn en
tiendedel av væskemengden, og lagres der til det er behov for den. Etter
et måltid, spesielt hvis det er fettrikt, trekker galleblæren seg sammen
og sprøyter galle ut i tolvfingertarmen, der den er nødvendig for
fordøyelsen. Gallen blander seg med maten og aktiverer samtidig
bukspyttkjertelen som skiller ut fordøyelsessafter, og dette fører til
at maten fordøyes videre. Jo mer fett maten inneholder, jo mer galle
frigjøres. De vanligste plagene som er knyttet til galleblæren, er
gallestein (cholelithiasis) og galleblærebetennelse (cholecystitt).
Overskudd av fettrik
mat kan skade galleblæren og øker sjansene for at det dannes
gallesteiner. Gallestein oppstår når det er en ubalanse i gallens
komponenter. Steinene kan ha forskjellig innhold, og kan bestå av rent
kolesterol, rent pigment (kalsiumbilirubinat), rene mineralsalter, eller
en blanding av kolesterol og dets derivater sammen med ulike mengder
gallesalter, gallepigmenter og uorganiske kalsiumsalter (denne siste
typen steiner er den vanligste i vestlige land). Gallesteiner kan
variere i størrelse fra sandkorn til en liten plomme, men oftest er de
på størrelse med perler. Urteleger rapporterer at steiner av
kolesteroltypen har størst mulighet til å bli oppløst. Hvis
gallesteinene holder seg i ro i galleblæren, gir de ingen symptomer
eller plager. Noen ganger blir imidlertid gallesteinen trykket ut av
galleblæren og setter seg fast i gallegangen. Dette forårsaker kraftig
smerte kjent som gallesteinskolikk, med plutselige, sterke smerter i
øverste del av magen, vanligvis på høyre side, og smertene kan også
stråle ut i høyre skulder og skulderblad. De følges ofte av kvalme,
oppkast, frysetokter og svetting. Smerten går over når steinen som har
utløst kolikken, enten presses ut i tarmen eller faller tilbake i
galleblæren. Etter anfallene kan det i flere dager være litt ømhet på
galleblærestedet. Hvis gallestrømmen blokkeres på grunn av gallestein,
kan gallen bli presset tilbake til leveren. Det fører til at gallens
fargestoffer går over i blodet, slik at man blir gul i huden og øynene
(man får et snev av gulsott), mens avføringen blir påfallende lys, fordi
den ikke inneholder gallefargestoffer. Akutte anfall av gallekolikk
behandles med smertestillende og krampeløsende midler. Hvis man har
steiner som blokkerer gallegangene, må de fjernes.
Galleblærekolikk som
skyldes gallestein oppstår sjelden uten at man har fått noen
indikasjoner på at en galleblæresykdom har eksistert en stund. Maten har
kanskje bestått av mye fett som ikke har blitt skikkelig fordøyd, og
resultert i ubehag i magen, halsbrann, tarmgass og raping. Om man har
hatt gallekolikk, kan det ta flere år før neste anfall bryter ut, men i
mellomtiden plages pasienten gjerne av fordøyelsesbesvær, forstoppelse
og oppblåst mage, særlig etter måltider med tung, fet mat. Gallestein er
en vanlig sykdom, som later til å øke i hyppighet. Man regner med at 20
% av den voksne befolkningen har gallestein, og at frekvensen stiger i
høyere aldersklasser. Sykdommen er mer utbredt blant overvektige, hos
personer med sukkersyke, kvinner som har vært gravide en eller flere
ganger og hos kvinner som bruker p-piller eller av andre årsaker har
forhøyede østrogennivåer i kroppen.
Overvekt kan øke
sekresjonen av kolesterol til gallen som et resultat av økt
kolesteroldannelse. Derfor er overvekt assosiert med økt risiko for
gallestein. Det er imidlertid viktig å vite at under en slankekur kan
mengden kolesterol i gallen øke midlertidig. Sekresjonen av alle
gallekomponentene minsker under slanking, men gallesyren reduseres mer
enn mengden kolesterol. Siden en av funksjonene til gallesyren er å
holde kolesterolet oppløst, vil dette øke risikoen for dannelse av
gallestein eller påskynde veksten av allerede eksisterende steiner. Så
snart vekten er stabilisert, vil dannelsen av gallesyre returnere til
det normale, mens kolesteroldannelsen vil forbli lav. Resultatet av
vektreduksjon vil til slutt bli en bedret oppløselighet i gallen.
Overvekt kan også medføre at fettvev gir et økt press på galleblæren,
som gjør at den ikke tømmer seg på normal måte. Vær oppmerksom på at
raske vektforandringer (jojo-slanking) øker risikoen for å utvikle
gallestein med så mye som 70 %.
Normalt vil omkring 98
% av gallesyren som skilles ut ved fordøyelse av mat bli reabsorbert i
den siste delen av tynntarmen. En svekking av gjenopptaket av gallesyre
reduserer gallesyrelageret og sekresjonen av galle. Dette medfører at
risikoen for dannelse av gallestein øker mye. Sykdommer som er knyttet
til dette fenomenet kan være Crohn's sykdom og cystisk fibrose. I
tillegg til p-piller og andre østrogenpreparater, vil noen
kolesterolsenkende medisiner øke risikoen for gallesteiner. Selv om
slike medisiner reduserer nivåene av kolesterol i blodet, vil de øke
mengden kolesterol i gallen betydelig. Det er viktig å vite at mengden
med kolesterol i gallen ikke henger sammen med totalkolesterolet i
blodet. Det synes imidlertid å være en sammenheng mellom økte nivåer av
serum triglyserider og mindre oppløselig galle.
En komplikasjon av
gallestein kan være galleblærebetennelse (cholecystitt) og
infeksjon i de gallegangene som fører til leveren. Ved
galleblærebetennelse er galleblæren hoven og betent. Årsaken er som
oftest at en gallestein blokkerer avløpet fra galleblæren til tarmen,
men i sjeldne tilfeller kan betennelsen skyldes en infeksjon som har
spredt seg fra tarmene. Gallestein finnes hos 95 % av de som får
galleblærebetennelse. Typiske symptomer ved galleblærebetennelse er
kvalme, brekninger og feber. På forhånd kan det være voldsomme
gallekolikker i øvre høyre del av buken, og smerter mellom
skulderbladene. Lidelsen kan utvikle seg til gulsott. I sjeldne
tilfeller kan det gå hull på galleblæren, og det fører til en særlig
alvorlig form for bukhinnebetennelse, som krever øyeblikkelig hjelp. De
som har gallestein, har også større risiko for å rammes av akutt
bukspyttkjertelbetennelse, fordi også bukspyttkjertelens utførselsgang
kan bli stengt av gallestein. Hvis du har hatt problemer med galleblæren
før, og har mistanke om at du har fått galleblærebetennelse, bør du ta
kontakt med lege snarest mulig.
Kilder: M003. M007,
M011, U167, U298, U299, U301, U350, U457, U472, U594, U597. |
|
Kilder |
M003 |
Smith, Anne-Marie (oversetter) og Geir Stene-Larsen (fagkonsulent): Legebok for alle. Oslo,
J.W. Cappelens Forlag AS 1998. |
M007 |
Woodham, Anne og Dr.
David Peters: Gyldendals store bok om alternativ medisin. Oslo, Gyldendal
Norsk Forlag ASA 1999. |
M011 |
Gomez, Joan:
Familiens legebok. Oslo, Den norske bokklubben 1984. |
U022 |
Marcussen,
M.: Helbredende urter, deres virkning, sammensætning og anvendelse. 14. utg.
Allerød, Forlaget Ny Tid og Vi 1974. |
U069 |
McVicar,
Jekka: Urter for kropp og sjel. Oslo, Hilt og Hansteen 1996. |
U075 |
Wicklund,
Miriam: Kjerringråd for små og store plager.
Oslo, Tiden Norsk Forlag 1989. |
U077 |
Wicklund,
Miriam: Kjerringråd for bedre helse.
Oslo, Tiden Norsk Forlag 1994. |
U078 |
Weiss, Rudolf Fritz: Herbal Medicine. Göteborg, AB Arcanum 1988. |
U088 |
Vogel,
A.: Den lille doktor.
Teufen,
Verlag A. Vogel 1984. |
U099 |
Stanway,
Andrew: Naturlegen. Oslo, Hilt &
Hansteen 1995. |
U143 |
Mabey,
Richard: Politikens bog om helbredende urter.
Politikens Forlag 1989. |
U146 |
Ody, Penelope: The
Complete Medicinal Herbal. London,
Key Porter Books 1993. |
U156 |
Christensen,
Oscar: Slik virker din naturmedisin. |
U160 |
Granrud,
Lill: Håndbok i urtemedisin.
Oslo,
Hilt & Hansteen 1997. |
U161 |
Wicklund,
Miriam: Kjerringråd i lange baner.
Oslo, Tiden Norsk Forlag A/S 1997. |
U167 |
Lucas, Richard M.: Miracle
Medicine Herbs. Englewood
Cliffs, New Jersey, Prentice Hall 1991. |
U226 |
Bruset,
Stig & Dag Tveiten: Helse på grønn resept.
Oslo, Gyldendal Norsk Forlag ASA 1999. |
U260 |
Ottariano, Steven G.: Medicinal
Herbal Therapy. Portsmouth, Nicolin Fields Publishing 1999. |
U283 |
Robbers, James E. & Varro E. Tyler: Tyler's Herbs of Choice. The Therapeutic Use of Phytomedicinals.
New
York & London,
The
Haworth Herbal Press 1999. |
U298 |
Murray, Michael and Joseph Pizzorno: Encyclopedia of Natural Medicine. Revised 2.nd edition. London,
Little,
Brown and Company 1998. |
U299 |
Det
Beste: Alternativ Medisinsk Leksikon.
Oslo, Det Beste A/S 1994. |
U300 |
Pietroni,
Patrick: Alternativ helseguide. Oslo, Hjemmets Bokforlag 1996. |
U301 |
Berg-Olsen,
Bertil og Nikki Bradford (fagredaktører): Den store oppslagsboken om
alternativ medisin. Oslo, Notabene
Forlag 1997. |
U304 |
Murray, Michael T.: The
Healing Power of Herbs. The Enlightened Person's Guide to the Wonders of
Medicinal Plants. Rocklin, Prima
Health 1995 (2.ed). |
U350 |
Duke,
James A.: Det Grønne Apotek.
Aschehoug Dansk Forlag A/S 1998. |
U353 |
McCaleb, Robert, Evelyn Leigh & Krista Morien: The Encyclopedia of Popular Herbs.
Roseville, Prima Health 2000. |
U362 |
Fisher, Kathleen: Herbal Remedies.
Dozens of safe, effective treatments to grow and make.
Emmaus, Rodale Press, Inc., 1999. |
U370 |
Graedon, Joe & Teresa Graedon: The People's Pharmacy. Home and Herbal Remedies.
New York, St.
Martin's Press 1999. |
U402 |
Geelhoed, Glenn & Jean Barilla (redaktører): Natural Health Secrets From Around the World.
New Canaan,
Keats
Publishing, Inc., 1997. |
U415 |
Hoffmann, David: The
New Holistic Herbal.
Boston,
Element Books Ltd. 1990. |
U456 |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002. |
U457 |
Balch, Phyllis A.: Prescription for Herbal Healing. New
York, Avery 2002. |
U464 |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm
& Søn 2003. |
U472 |
Tillotson, Alan Keith: The One Earth Herbal Sourcebook.
New York, Twin Streams 2001. |
U512 |
Van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink:
Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004. |
U540 |
Hoffmann, David: Medicinal Herbalism. The Science and Practice of Herbal
Medicine. Rochester, Healing Art Press 2003. |
U561 |
Basch, Ethan M.: Natural
Standard Herb & Supplement Handbook. The Clinical Bottom Line. St.
Louis, Missouri. Elsevier Mosby 2005. |
U587 |
Santelmann, Kirsten: Man
tar det man har. Kjerringråd fra fjern og nær. Oslo, Noras Ark, 2001. |
U588 |
Gjerstad, Aksel:
Kjerringråd fra A til Å. Godt krydret med homeopatiske husråd. Oslo, Orion
Forlag AS, 2006. |
U594 |
Mindell, Earl: Dr. Earl
Mindell's Natural Remedies for 150 Ailments. North Bergen, Basic Health
Publications, Inc. 2005. |
U597 |
Integrative Medicine Communications: Quick Access. Consumer Guide to Conditions, Herbs &
Supplements. Newton, Integrative Medicine Communications 2000. |
|
|
Har du andre tips om bruk av urter, eller
kjerringråd for denne sykdommen / plagen, blir vi glad hvis du tar
kontakt og formidler informasjonen eller dine erfaringer. |
|
©
Urtekilden |
|
Denne siden ble
sist oppdatert 08.10.2016 |
|
|