Urtemedisin

«Naturen har spredd medisiner overalt»

URTEKILDEN

Startside > Urtemedisin

 

Urtekilden har det mest innholdsrike norskspråklige nettstedet om urtemedisin, eller fytoterapi som det ofte kalles. Her finner du opplysninger om både velkjente og mindre vanlig medisinplanter, råd om hvorfor og hvordan du skal anvende urter som medisin, i tillegg til mye annen informasjon om urtemedisin.

Rosenrot (Rhodiola rosea)

HOVEDSIDER:
Urtekildens planteleksikon
Inneholder monografier om både vanlige og mindre kjente urter. Dette er Norges mest omfattende oppslagsverk om medisinplanter. 632 faktasider er laget til nå og sider om nye arter legges ofte til i leksikonet.
Bilder av medisin-, krydder- og matplanter
Bildesider som viser fotografier av 743 ulike medisin-, krydder- og matplanter (rundt 3550 bilder). Alle bildene er tatt av Rolv Hjelmstad. På sidene er det en kortfattet beskrivelse av plantenes egenskaper og anvendelse.
Viltvoksende norske medisinplanter
En oversikt over viltvoksende norske planter som kan brukes som medisin eller som det er knyttet folkemedisinsk tradisjon til. Oversikten er bygd opp systematisk og har lenker til faktasider i Urtekildens Planteleksikon, bildesider i Bildegalleri medisinplanter og sider med tegninger av plantene.
Urtekildens tips ved sykdommer og plager
Urtekilden har startet arbeidet med å lage oversikter over hvilke urter du kan anvende ved ulike sykdommer og plager. Til nå er det laget sider om 21 sykdommer / plager.
 

 

Hagtorn (Crataegus monogyna)

GRUNNLEGGENDE INFORMASJON OM URTEMEDISIN:
Hva er en urt?
Ordet URT kan ha ulik betydning, avhengig av hvem som bruker det.
Hvorfor bruke urtemedisin
Les om hvorfor urtemedisin (fytoterapi) kan være et alternativ ved mange sykdommer og plager.
Prinsipper for naturmedisinsk behandling
Når man skal motta naturmedisinsk behandling, eller gi behandling til andre, bør denne være bygd på noen grunnleggende prinsipper.
Fordeler med urtemedisin
Hvis du er blitt betenkt til skolemedisinsk behandling av dine sykdommer og plager, og i stedet søker alternative behandlingsmetoder, kan det være lurt å vurdere urtemedisin. Her kan du lese om noen grunner for å bruke urter i stedet for syntetiske preparater.
Når kan man bruke urter som medisin?
Folk bruker urter på ulike måter. Noen drikker urteteer fordi de smaker godt, andre anvender urter i huskurer som har blitt overført fra generasjon til generasjon, og noen søker hjelp for alvorlige plager hos terapeuter som har utdannelse og erfaring i å bruke urter som primærmedisin. Det er i det hele tatt utallige grunner til å anvende medisinplanter.
Anvendelsesmåter
Her er en oversikt over ulike måter som urter kan anvendes på for å utnytte deres medisinske egenskaper.
 

Prikkperikum (Hypericum perforatum)

Urter og organer
En oversikt over noen av de viktigste og mest brukte urtene som anvendes ved sykdommer og plager i ulike organer og organsystemer.
Medisinplantenes egenskaper
Her kan du lese om de ulike egenskapene som medisinplanter kan ha. Oversikten er ordnet etter egenskapenes engelske betegnelse og fungerer således også som en engelsk - norsk ordliste over disse termene.
Urtemedisinens historie
Planter har vært brukt til medisin i minst 5000 år, sannsynligvis enda lenger. Her finner du litt om bruken av urtemedisin i ulike kulturer og i forskjellige deler av verden.
Betydningsfulle personer innen urtemedisinen
Dette er en oversikt urtekyndige personer som ved sine gjerninger og skriftlige publikasjoner har hatt stor innflytelse på utviklingen av urtemedisinen i verden.
Kinesisk urtemedisin
Sidene du kommer til her gir en generell beskrivelse av kinesisk urtemedisin, og inneholder oversikter over de mest brukte urtene i kinesisk urtemedisin. Det er også omtale av kinesiske medisinplanter som lar seg dyrke i Norge.
Blomstermedisin
Blomstermedisin kalles ofte for vibrasjonsessenser fordi det er plantenes spesielle energifrekvenser som utnyttes. Her kan du lese mer om hva blomstermedisin er.
Om eteriske oljer
Eteriske oljer er viktige innholdsstoffer i mange medisinplanter. Les en generell introduksjon til eteriske oljer her.
 

 

Rødkløver (Trifolium pratense)

OM BRUK AV URTEMEDISIN:
Urtemedisinske råd
Selv om urtemedisin stort sett er trygt å bruke, må man ved selvmedisinering vite hva man gjør. Her er noen enkle råd for bruk av urtemedisin.
Verdt å vite når man bruker urtemedisin
Når de brukes forskriftsmessig, er urter av de tryggeste og mest pålitelige medisiner som finnes. Man må imidlertid være oppmerksom på kraften urtene har, både til å helbrede, og til å skape ubalanser hvis de misbrukes.
Tabletter, kapsler eller tinktur, hva er best?
Urtemedisin og kosttilskudd kan inntas i ulike former, som tabletter, kapsler, urtete, tinkturer og andre former for flytende ekstrakter. I hvilken form et naturprodukt blir produsert og solgt, kan være svært avgjørende for hvor godt det virker.
Litt om GMP
GMP er en forkortelse for ”Good Manufacturing Practice” (god tilvirkningspraksis). Denne siden forklarer nærmere hva GMP står for.
Høsting og oppbevaring av urter
På denne siden finner du noen enkle råd om høsting, tørking og oppbevaring av medisinske planter.
Ditt eget urteapotek
Anlegg din egen urtehage og dyrk noen av de viktigste medisinplantene selv! Her finner du en oversikt over hvilke arter du kan ha nytte og glede av å dyrke i din egen apotekerhage, og hvilke du bør kjøpe inn og ha i medisinskapet.
Urtetørker
Skal du tørke urter til mat eller medisin, da anbefaler Urtekilden den meget gode mattørkeren fra Stöckli, som forhandles av Dehydrer.no i Halden.
 

 

Kardeborre (Dipsacus fullonum)

DIVERSE OM URTEMEDISIN:
Plantenes virkestoffer
En oversikt over de viktigste gruppene av kjemiske innholdsstoffer som finnes i medisinplanter, og hvilke egenskaper de ulike stoffgruppene har.
Ord og uttrykk
Innen urtemedisinen er det noen ord og uttrykk som i første omgang virker fremmede og uforståelige. Dette er en liste med ordforklaringer.
Drogebetegnelser
En droge er en tørket medisinplante, eller del av en medisinplante. De ulike drogene betegnes ofte med latinske navn. Denne lenken fører til en oversikt som viser betydningen av disse latinske betegnelsene.
Artikler om medisinplanter
Denne lenken fører deg til en oversikt over artikler som gir utdypende informasjon om noen medisinplanter. Alle artiklene er skrevet av Rolv Hjelmstad.
Rosenrot - Norges viktigste medisinplante?
Hvis du er interessert i den viktige medisinplanten rosenrot og urtens mange gode egenskaper, er dette siden du bør gå til for å finne opplysninger.
Norske medisinplanter
Mange planter med medisinsk virkning vokser vilt i Norge og kan samles i naturen. Denne siden inneholder en oversikt over noen medisinske urter du kan finne i naturen.
 

Einer (Juniperus communis)

Svenskdråper
Svenskdråper, som særlig Maria Treben gjorde kjent, er nærmest for et universalmiddel å regne.
Alfred Vogel - en pioner innen naturmedisinen
Denne lenken fører til en artikkel jeg skrev etter å ha besøkt anleggene til firmaet A. Vogel i Sveits høsten 2008.
Lenker
På denne siden finner du mange lenker til både norske og utenlandske sider som omhandler urtemedisin i en eller annen form.
Tegninger av medisinplanter fra gamle floraer og urtebøker
I mange gamle floraer og urtebøker finnes det vakre illustrasjoner (tegninger) av medisinplanter. Mange av disse tegningene finnes også på ulike sider på internett. Jeg har samlet en rekke slike illustrasjoner og gjengitt dem på egne sider.
Medisinplanter på frimerker
Jeg samlet i mange år på frimerker med planter og botanikk som tema. "Samlingen" av frimerker med medisinplanter som motiv kan du se her på Urtekildens hjemmeside. Rundt 250 arter av medisinplanter er avbildet på til sammen drøyt 1200 frimerker.
 

Tempeltre (Ginkgo biloba)

«Folk tilskriver den største helbredende kraft til droger som kommer lengst bortefra, droger som koster mest. Etter min lange erfaring er jeg begynt å tro at folk går til verdens ende for å lete etter noe de kunne finne rett på sin dørstokk, hvis vi bare kunne lære å stole på Naturen...».  Maurice Mességué.


Vær oppmerksom på at vi som jobber hos Urtekilden ikke er terapeuter og vi gir derfor ikke konkrete urtemedisinske råd over telefon eller e-post. Ved sykdom bør du kontakte en kvalifisert terapeut som kjenner til bruk av urter.

  ©  URTEKILDEN,  Rolv Hjelmstad, Fagerhaugvegen 55, 7347 Oppdal