Når kan man bruke urter som medisin?

URTEKILDEN

Startsiden > Urtemedisin > Når kan man bruke urtemedisin?

 

Folk bruker urter på ulike måter. Noen drikker urteteer fordi de smaker godt, andre anvender urter i huskurer som er blitt overført fra generasjon til generasjon, og noen søker hjelp for alvorlige plager hos terapeuter som har utdannelse og erfaring i å bruke urter som primærmedisin. Det finnes utallige grunner til å anvende medisinplanter.

Ved akutte tilstander

Generelt anser vi gjerne akutte plager som relativt overflatiske og av kort varighet. Det kan dreie seg om som betennelser, blødninger, skader og midlertidige stressfaktorer. Hvis slike tilstander ikke endrer seg i løpet av noen få dager eller ei uke, kan de omdefineres til å være subakutte eller kroniske. Urtemedisin er ofte svært effektivt ved slike akutte tilstander, og i tillegg til å dempe symptomene vil urtene samtidig kunne fremme reparasjon av vev og beskytte mot langvarige konsekvenser av sykdommen. 

Ved kroniske sykdommer

Kroniske sykdommer er de som varer lenge og som, hvis de ikke behandles, blir verre med tiden. Selv om de virker uskyldige i starten, kan de etter hvert gi økt svekkelse, påvirke organfunksjoner og begynne å gi permanent skade på vev. Behandling med urter kan bremse utviklingen av de fleste kroniske sykdommer, og hvis sykdommen ikke har kommet for langt, kan urtene stoppe videre utvikling av den. Det optimale målet er en fullstendig reversering av tilstanden, og dette kan skje selv om legen på sykehuset påstår at sykdommen er uhelbredelig. Og hvis fullstendig helbredelse ikke kan oppnås, kan urtene bidra til å lindre symptomene. Urter kan også være verdifulle å ty til for pleiepasienter og døende personer.

Forebygging av sykdom

Når man er i fare for å pådra seg en smittsom sykdom, kan urter bidra til å styrke immunforsvaret så sjansen for å få sykdommen minker. Langvarig bruk av urter vil definitivt hjelpe til å beskytte mot kroniske, degenerative sykdommer. Antioksidant- og antikreft-virkningen av en rekke urter er godt dokumentert, fra hvitløk og grønn te, til reishi og ginseng. Både en fornuftig egenbehandling og urtemedisinsk behandling utført av en dyktig terapeut, har potensial til å fjerne tilbøyeligheten til å få en kronisk sykdom allerede før den bryter ut. 

Ved fysiske plager

Urter har til alle tider vært hovedformen for medisin, og har vært brukt til å behandle nesten ethvert fysisk symptom eller tilstand. De fleste urtene har en svært klar affinitet til spesifikke organer eller vev. Urter kan brukes til å behandle akutte tilstander som allergier og ryggsmerter, og kroniske tilstander som psoriasis, artritt og åreforkalkning. I tillegg til dette kan urter brukes som en utmerket form for forebygging av sykdommer. 

Ved psykiske tilstander

Mange urter kan fungere som naturens beroligende midler, og de passer utmerket å anvende ved depresjoner, angst og hyperaktivitet. Mange nylig utførte studier har vist hvordan urter som prikkperikum og rosenrot er minst like effektive som syntetiske beroligende og angstdempende medisiner, men de skaper sjelden avhengighet. Urter kan gjerne kombineres med psykoterapi, da de kan bidra til å gi klarere erkjennelse av ens livssituasjon, i stedet for å sløve ned følelseslivet slik som psykofarmaka gjør. 

Aldringsbremsende effekt

Sammen med rett dosering av vitaminer og næringsstoffer, spiller urter en stor rolle når det gjelder å bremse aldringen. Det finnes dusinvis av urter med spesielle foryngende egenskaper og en lang tradisjon for å forlenge livet. Det finnes faktisk ikke noen andre kjente former for terapi som på samme måte som urter har evne til å beskytte mot "ødeleggelsene" som skjer i kroppen ved aldring. Med bekjemping av frie radikaler, en forbedring av blodsirkulasjonen, styrking av immunforsvaret og en bedring av nevrologiske funksjoner, er en reversering av aldersrelatert degenerering av kroppen og sinnet et oppnåelig mål. 

Urter i alderdommen

De eldre er den mest overmedisinerte delen av befolkningen, og er derfor den gruppen med størst forekomst av bivirkninger og død som resultat av bruk av farmasøytiske preparater. For denne gruppen kan urter være et mildtvirkende alternativ til brutale skolemedisinske preparater. En rekke tilstander som er typiske for de eldre, inklusive hjertekarsykdommer, er svært påvirkelige av urtemedisin. Urtenes merkverdige evne til å gjenskape vitalitet, appetitt og tapt seksualfunksjon, i tillegg til å gi krydder i livet, gjør at de bør være førstevalget ved medisinsk behandling av eldre.

Urtene har universell virkning

Ikke bare finnes det urtemedisin for ethvert tenkelig problem, det finnes knapt noen tilstand hvor adaptogener, nervestyrkende midler og styrkemidler ikke kan bedre vitaliteten og hjelpe til å lindre ulike fysiske og mentale lidelser. Mange urter er milde og trygge nok til å brukes over lang tid, og de er utmerket å bruke når det foreligger svekkelsestilstander hvor man ikke tåler "medisinske hestekurer" som skolemedisinen ofte tilbyr. 

Urter styrker immunsystemet

Et sterkt immunforsvar er nå ansett som noe av det viktigste å etterstrebe for å opprettholde en god helse. At kroppens forsvarssystemer fungerer optimalt er den virkelige nøkkelen til et langt liv med frihet fra infeksjoner og kroniske sykdommer. Sammen med et sunt kosthold har urter evnen til både å styrke og opprettholde et godt immunforsvar.


Les om generelle prinsipper for naturmedisinsk behandling.
Les om fordeler med å bruke urter som medisin.
Les om forsiktighetsregler ved bruk av urter.
 

   © URTEKILDEN, Rolv Hjelmstad, Fagerhaugvegen 55, 7347 Oppdal