Urtekildens tips ved

RAYNAUDS SYNDROM

(likfingre)

URTEKILDEN

Startside > Urtemedisin > Sykdommer og plager > Raynauds syndrom (likfingre)

 

På denne siden finner du tips om urtemedisinsk behandling av Raynauds syndrom. Både anerkjent bruk av urter og kjerringråd er angitt, og rådene kan være hentet fra mange forskjellige kilder. Urtekilden kan ikke ta ansvar for eventuelle skader eller bivirkninger som måtte oppstå om du velger å prøve noen av rådene. Vi anbefaler at du får stilt en sikker medisinsk diagnose før du starter med egenbehandling med urter, og at du holder din lege orientert hvis du velger å anvende urtemedisin ved dine plager.


Raynauds syndrom (likfingre) skyldes nedsatt blodgjennomstrømning i fingre og tær slik at de blir hvite eller blåhvite av farge og man mister følelsen og kraften i dem. Plagen utløses som regel av kulde eller emosjonelt stress. Denne lidelsen er av en slik natur at legen ikke trenger å ta noen spesielle prøver for å stille diagnosen. Det finnes ikke noen permanent kur som helbreder Raynauds syndrom fullstendig, verken i skolemedisinen eller urtemedisinen. Det er derfor best å innrette livet sitt slik at man kan leve med denne plagen, og håpe at tilstanden bedrer seg etter hver. Les mer om Raynauds syndrom.

Urter som kan anvendes ved Raynauds syndrom
 
Tempeltre (Ginkgo biloba)

Innta 40-80 mg ekstrakt av tempeltre 2-3 ganger daglig, eller følg doseringsanvisningen på pakningen. Bedrer blodsirkulasjonen og kan hjelpe ved røykebein og kalde hender og føtter. Hindrer dessuten blodcellene å klebe seg sammen. Kjøp et preparat av god kvalitet i helsekostbutikk eller på apotek.

Kilder: U078, U226, U260, U295, U370, U594, U597.

Hagtorn (Crataegus monogyna / Crataegus laevigata)

Hagtorn er en av de beste urtene for hjertet og blodårene. Den virker styrkende og svakt avslappende på blodårene slik at blodgjennomstrømningen bedres. Inntas som urtete, tinktur, eller i form av et ferdigpreparat.

Kilde: U597.


Nattlysolje (Oenothera biennis)

Forskning på fettsyren GLA antyder at den kan lindre symptomene på Raynauds syndrom. I en studie masserte forskerne fingrene på folk med denne sykdommen med nattlysolje, og omkring halvparten ble bedre. Man kan ikke gi nattlysoljen all æren i dette forsøket da massasjen også kunne hjelpe til å stimulere sirkulasjonen.

Kilder: U286, U403.


Ingefær (Zingiber officinale)

Ingefær virker varmende og bedrer blodsirkulasjonen. Innta 500 mg ingefærekstrakt, eller tilsvarende mengde som frisk ingefær, to ganger daglig.

Kilder: U146, U260, U597.


Hvitløk (Allium sativum)

Hvitløk bedrer blodsirkulasjonen. Innta 500 mg hvitløksekstrakt, eller tilsvarende mengde som frisk hvitløk, to ganger daglig.

Kilder: U260, U594.


Rød pepper (Capsicum sp.)

Rød pepper styrker blodsirkulasjonen og virker varmende. Brukes primært i form av en salve som masseres inn et par ganger daglig. Urten virker også når den spises.

Kilder: U226, U260, U464.


Rosmarin (Rosmarinus officinalis)

Bedrer blodsirkulasjonen og virker generelt beroligende.

Kilde: U597.


Tannpinetre (Zanthoxylum americanum)

Urten stimulerer blodtilførselen til smertende og stive ledd, fremmer forsyningen av oksygen og næringsstoffer til området, og fjerner avfallsstoffer. Tannpinetre forbedrer blodsirkulasjonen ved både claudicatio intermittens ("vinduskikkesyke") og Raynauds syndrom, to sykdommer hvor arterier i armer og bein innsnevres. Mot dårlig blodomløp lages et avkok av 3 teskjeer ingefær, 3 teskjeer av tannpinetreets bark og 750 ml vann. Ta 1 kopp 2 ganger daglig. Tannpinetre kan være vanskelig å skaffe i Norge.

Kilde: U464.


Kjerringråd og andre råd ved Raynauds syndrom
 

Omega-3 fettsyrer

Innta 1500 mg to til tre ganger daglig. Demper opphovninger og hjelper visse blodceller til å fungere bedre.

Kilder: U594, U597.


Vitamintilskudd

Tilskudd av vitamin E (300-500 mg daglig), samt niacin (inntil 1-2 g daglig) kan hjelpe mot kalde fingre. Vitamin E gjør at blodet flyter lettere, og niacin utvider årene. EDTA-terapi er også brukt med godt resultat. Vitamin C, 1000 mg to til tre ganger daglig gir støtte til bindevevet og demper opphovninger. Vitamin B-kompleks, 50-100 mg daglig. Bidrar bl.a. til å redusere stress.

Kilder: U299, U597.


Vekselbad

Veksling mellom varme og kalde bad gjør at blodsirkulasjonen øker og likfingre kan få tilbake sin naturlige farge og førlighet.

Kilde: U075.


Bruk varme klær

Bruk varme klær i kaldt eller fuktig vær. Sørg også for varmt sengetøy, bruk om nødvendig lue, sokker eller votter i sengen.

Kilder: U299, U597.


Utfør gymnastikk

Det kan ha forbigående god effekt å slå floke, eller veive med armene i store sirkler. Dette gjør at sentrifugalkraften presser blodet ut i fingrene igjen.

Kilder: U075, U594, U597.


Slutt å røyke

Et av de viktigste forebyggende tiltakene mot likfingre er å slutte å røyke, fordi nikotin virker sammentrekkende på arteriene og minsker blodstrømmen.

Kilder: U161, U597.


Andre ting man bør unngå

Unngå stress, alkohol, produkter med koffein, stekt mat, raske karbohydrater og hvitt mel.

Kilde: U594.


Mer informasjon om Raynauds syndrom (likfingre)

Raynauds syndrom (Raynauds sykdom / likfingre) har navn etter Maurice Raynaud (1834-1881), en fremstående fransk lege som oppdaget fenomenet i begynnelsen av 1860-årene.

Det er en tilstand der blodårene i fingrene og tærne (noen ganger også i øreflippene, nesen og leppene) trekker seg sammen. Hendene blir først hvite og deretter blå, og kjennes kalde og døde. Deretter blir de røde og varme, og det kan oppstå stikkende smerter. I sjeldne tilfeller hender det at pasienten utvikler koldbrann (vevsdød i fingre og tær hvor blodtilførselen er avskåret), eller det oppstår sår.

Raynauds syndrom utløses vanligvis av kulde eller emosjonelt stress. I andre tilfeller kan plagen skyldes risting ved bruk av vibrerende verktøy som motorsager og boremaskiner. Røyking, og bruk av legemidler mot ulike sykdommer kan være medvirkende årsaker til at man får likfingre. Tilstanden er forbigående, og pleier ikke å vare i mer enn 15-30 minutter, forutsatt at symptomene behandles. Det er ikke noe som kan helbrede tilstaden, men det hjelper å holde hendene varme.

5-10 % av befolkningen er berørt, og kvinner er fem ganger som ofte plaget som menn. Plagen forekommer vanligvis når man er mellom 20 og 40 år hos kvinner, og seinere i livet hos menn. Raynauds syndrom kan ha mange årsaker. Plagen kan skyldes en ødeleggelse av arteriene, den kan være resultatet av en forstyrrelse av det endokrine systemet eller av nervesystemet, og overfølsomhet mot stoffer som f.eks. tobakk. Den vanligste direkte foranledning er kulde. Raynauds syndrom kan utvikle seg sekundært til annen sykdom, og da i alle aldre. Hvis du lider av Raynauds sykdom, trenger alle infeksjoner (for eksempel i negleroten) lengre tid før de går tilbake. Den økte reaksjonen på kulde kan også føre til frostknuter og frostsår.

Kilder: M011, U299, U597.


Kilder
M011 Gomez, Joan: Familiens legebok. Oslo, Den norske bokklubben 1984.
U075 Wicklund, Miriam: Kjerringråd for små og store plager.  Oslo, Tiden Norsk Forlag 1989.
U078 Weiss, Rudolf Fritz: Herbal Medicine.  Göteborg, AB Arcanum 1988.
U146 Ody, Penelope: The Complete Medicinal Herbal.  London, Key Porter Books 1993.
U161 Wicklund, Miriam: Kjerringråd i lange baner.  Oslo, Tiden Norsk Forlag A/S 1997.
U226 Bruset, Stig & Dag Tveiten: Helse på grønn resept.  Oslo, Gyldendal Norsk Forlag ASA 1999.
U260 Ottariano, Steven G.: Medicinal Herbal Therapy.  Portsmouth, Nicolin Fields Publishing 1999.
U286 Duke, James A.: Dr. Duke's Essential Herbs.  Rodale Reach 1999.
U295 Santelmann, Kirsten: Naturens beste hjelpere - og gode kurer mot helseplager.  Oslo, Tiden Norsk Forlag 1999.
U299 Det Beste: Alternativ Medisinsk Leksikon.  Oslo, Det Beste A/S 1994
U370 Graedon, Joe & Teresa Graedon: The People's Pharmacy. Home and Herbal Remedies.  New York, St. Martin's Press 1999.
U403 Brown, Donald J.: Herbal Prescriptions for Health and Healing.  Roseville, Prima Health 2000.
U464 Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm & Søn 2003.
U594 Mindell, Earl: Dr. Earl Mindell's Natural Remedies for 150 Ailments. North Bergen, Basic Health Publications, Inc. 2005.
U597 Integrative Medicine Communications: Quick Access. Consumer Guide to Conditions, Herbs & Supplements. Newton, Integrative Medicine Communications 2000.

Har du andre tips om bruk av urter, eller kjerringråd for denne sykdommen / plagen, blir vi glad hvis du tar kontakt og formidler informasjonen eller dine erfaringer.


© Urtekilden
 

Denne siden ble sist oppdatert 08.10.2016