Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > KAYENNE   

KAYENNE
Capsicum frutescens
 
ANDRE NORSKE NAVN
Kayennepepper, kajenne, chili, chilipepper, spansk pepper, tabascopepper.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Capsicum frutescens L.
Capsicum fastigiatum Blume
Capsicum longum DC.
Capsicum minimum Roxb.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Spansk peppar / Kajenn.
DANSK:  Cayennepeber / Cayenne / Chili / Chili-peber / Chilli-peber.
ENGELSK:  Cayenne / Chilli / Capsicum fruit / Wild pepper / Red pepper / Tabasco pepper / Spur pepper / Bird pepper / Hot pepper / Guinea pepper / African pepper / American pepper / Cockspur pepper / Goat's pepper.
TYSK:  Cayennepfeffer / Chili / Halbstrauchige Paprika / Beissbeere / Tabasco.
FRANSK:  Cayenne / Piment enrage.
SPANSK:  Chile / Cayena.
 
FAMILIE
Søtvierfamilien  (Solanaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av kayenne

BOTANISK BESKRIVELSE
Kayenne er en frostømfintlig, flerårig busk som kan bli ca. 1 m høy. Den blomstrer om sommeren med hvite blomster som er gule i midten. Planten får massevis av koniske frukter som inneholder hvite frø. De umodne fruktene er grønne eller gule, men blir sterkt røde når de modner. Fruktene blir ca. 1 cm tykke og inntil 7 cm lange. Det finnes en rekke kultivarer av kayenne.
 
UTBREDELSE
Hjemmehørende i tropisk Amerika, men dyrkes nå overalt i tropene, særlig i Afrika og India. Plantene må ha en fuktig jord og stå i full sol for å danne modne frukter.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Fruktene, friske eller tørket, blir brukt som mat og medisin. De tørkede fruktene kan males til kayennepulver. Siden kayenne raskt taper seg i kvalitet, bør man ikke lagre krydderet i lang tid. Det er mest capsaicin i frøene, og man kan derfor dempe litt av skarpheten og varmen ved å fjerne frøene fra hele kayennefrukter før de brukes i matlagingen.
 
INNHOLDSSTOFFER
Inneholder alkaloidet capsaicin, karotinoider, flavonoider, eterisk olje, steroid-saponiner, bitterstoffer, vitamin A, C og E.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Smak / Energi: Skarp / Varm og tørr.

Appetittvekkende, fordøyelsesfremmende, magestyrkende, stimulerer metabolismen, kolesterolsenkende, antibakteriell, sopphemmende, antiseptisk, immunstyrkende, astringerende, svettedrivende, urindrivende, blodstillende, blodåreutvidende, hudirriterende, kløedempende, stimulerende, styrkende, bedøvende, antirevmatisk og antioksidant.

 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER

Dårlig appetitt, dårlig fordøyelse, kolikk, diaré, parasitter, soppinfeksjoner, type 2 diabetes, insulinresistens, menstruasjonskramper, revmatisme, leddsmerter (artritt), muskelsmerter, gikt, nervesmerter, tannpine, hodepine, helvetesild, lumbago, bronkitt, forkjølelse, åndedrettsplager, snue, sår hals, feber, betente mandler, migrene, depresjon, overvekt, hjerteproblemer, dårlig blodsirkulasjon, kalde hender og føtter, høyt blodtrykk, lavt blodtrykk, liten sexlyst, tretthet, sår, kløe, psoriasis.

 
 
KAYENNE

Kayenne kalles også spansk pepper eller chili, og brukes mye som et kulinarisk krydder, særlig i land der de er glad i mat som er "hot". Kayenneplanten stammer fra tropisk Amerika og nådde Europa først i det 16. århundre.

Den skarpe, brennende smaken av kayenne skyldes stoffet capsaicin, som finnes i ulike mengder i de forskjellige sortene av kayenne. I små doser virker capsaicin stimulerende på appetitten, og i kjøkkenet brukes kayenne til sterkt krydrete retter, ikke minst i Mellom- og Sør-Amerika, som er hjemstedet for chili con carne. Hovedingrediensen i de velkjente tabaskosausene er oppmalte, tørkede frukter av kayenne.

Det forundrer ikke at kayenne som legeplante regnes som en varm og stimulerende urt. Plantens varmende virkning gjør den til et verdifullt legemiddel ved dårlig blodomløp. Den øker blodtilførselen til hender, føtter og sentrale organer i kroppen. Et råd hvis man plages med kalde føtter er å drysse kayennepulver i sokkene før man tar på seg skoene.

Utvortes bruk av kayenne

Påført lokalt på huden virker kayenne mildt bedøvende. Den utvider de perifere blodårene, øker blodstrømmen til huden og hjelper på den måten med å forbedre blodomløpet ved "kalde" revmatiske lidelser. I tillegg til å øke strømmen av næringsstoffer til de aktuelle områdene, bidrar kayenne også til å fjerne avfallsstoffene. Kayenne brukes derfor i kremer, salver, tinkturer og liniment som skal virke smertestillende ved revmatisme, leddsmerter, muskelsmerter, gikt, nervesmerter og lumbago. En annen virkning av stoffet capsaicin i kayenne, er at det kan blokkere overføringen av smerteimpulsene til hjernen. Paradoksalt nok brukes den varmende urten kayenne særlig mye i varme land. Dette gjøres fordi den trigger "avkjølingssenteret" i hjernens hypotalamus, noe som øker svettingen og dermed kan bidra til å senke kroppstemperaturen.

Innvortes bruk av kayenne

Innvortes vil capsaicin kunne redusere mengden av både kolesterol og triglyserider, og stoffet hjelper til slik at blodet flyter lett gjennom både vener og arterier. Noen av næringsstoffene i kayenne virker som antioksidanter og bidrar til å beskytte hjerte-karsystemet. Vitenskapen har bekreftet at langvarig inntak av kayenne har forbedret hjertehelsen. En fire-ukers studie viste en senkning i hvilepulsen ved inntak av kayenne. En annen studie viste at jevnlig inntak av kayenne i fire uker støttet kroppens motstandskraft mot oksidasjon. In vitro studier har vist at kayenne kan redusere sammenklebingen av blodplater, noe som potensielt reduserer risikoen for blodpropper.

Antioksidantene virker også beskyttende på lungene, og capsaicin fortynner slimet i luftveiene slik at det blir lettere å hoste opp. Kayenne er et utmerket middel til å avverge snue, og kan især brukes ved starten av en forkjølelse. Hvis du har drukket kayenne-te eller brukt kayenne i maten, har du kanskje kjent at bihulene har respondert raskt. Når man får bort slimet fra bihulene vil det minske risikoen for en sekundær infeksjon. En svak kayenneoppløsning i vann regnes som et fint gurglemiddel ved sår hals. Kayenne er videre vist å effektivt kunne senke blodsukkerverdiene, og denne effekten gjør at urten kan være nyttig for de som har type 2 diabetes.

Urten er svettedrivende og styrker kroppens immunforsvar, samtidig som den er bakteriedrepende. Kayenne inneholder dessuten karotenoider og vitamin C og E, alle disse ingrediensene er antioksidanter som beskytter mot frie radikaler. Å innta karotenoider blir forbundet med redusert risiko for kreft.

Kayenne er urindrivende, avhjelper kolikk og stimulerer sekresjonen av fordøyelsesenzymer. Den både forebygger infeksjoner i fordøyelseskanalen og bekjemper dem som måtte være der. Å innta kayenne kan derfor være virksomt ved noen typer diaré. Stoffet capsaicin styrker appetitten og fordøyelsen ved å stimulere til økt utskillelse av spytt og fordøyelsesvæsker. I tropiske områder vil kayenne også fungere som et konserveringsmiddel for matvarer.

Kayenneolje

Når man fremstiller kayenneolje, skjer det oftere i form at et uttrekk i en baseolje enn ved direkte ekstraksjon av den eteriske oljen. Det kan gjøres ved å småkoke 25 g tørkede kayennefrukter i 500 ml solsikkeolje over et vannbad i to timer.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Unngå overdrevet inntak av kayenne, da dette kan føre til fordøyelsesplager, lever- og nyrelidelser. Overskrid ikke den anbefalte doseringen (bør ikke brukes daglig). Kayenne må anvendes med forsiktighet ved halsbrann, for mye magesyre eller magesår, og må heller ikke brukes i store doser under graviditet og amming, eller hvis man bruker blodfortynnende medisiner. Unngå at fruktene eller saften av dem kommer i kontakt med øyne eller åpne sår. Hvis man skal håndtere store mengder kayennefrukter, bør man vurdere å bruke hansker. Utvortes bruk av kayenne medfører sjelden allergiske reaksjoner.

 

Flere bilder av kayenne
KILDER
Balch, Phyllis A.: Prescription for Herbal Healing. New York, Avery 2002.
Chevallier, Andrew: Politikens bog om lægeplanter.  København K, Politikens Forlag A/S 1998.
Duke, James A.: The Green Pharmacy Herbal Handbook.  Rodale / Reach 2000.
da la Forêt, Rosalee: Alchemy of Herbs. Transform Everyday Ingredients into Foods & Remedies That Heal.  London, Hay House, Inc. 2017.
Foster, Steven: 101 medicinal herbs.  Loveland, Interweave Press 1998.
Mabey, Richard: Politikens bog om helbredende urter.  Politikens Forlag 1989.
Ody, Penelope: Joint Pains. London, Souvenir Press 2001.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 30.03.2019
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn