Urtekildens tips ved

UROLIGE BEN

 

URTEKILDEN

Startside > Urtemedisin > Sykdommer og plager > Urolige ben

 

På denne siden finner du tips om urtemedisinsk behandling av urolige ben. Både anerkjent bruk av urter og kjerringråd er angitt, og rådene er hentet fra mange forskjellige kilder. Urtekilden kan ikke ta ansvar for eventuelle skader eller bivirkninger som måtte oppstå dersom du velger å prøve noen av rådene. Vi anbefaler at du får stilt en sikker medisinsk diagnose før du starter med egenbehandling med urter, og at du holder din lege orientert hvis du velger å anvende urtemedisin ved dine plager.


Urolige ben kalles også hvileløse ben, restless legs eller Ekboms syndrom (etter den svenske nevrologen Karl-Axel Ekbom). Det er en vanlig tilstand som er helt ufarlig, men som er vanskelig å behandle. Syndromet kjennetegnes av ubehagelig prikkende, sviende, sitrende eller verkende fornemmelser i benmusklene. Symptomene kommer vanligvis om kvelden og natten, og påvirker nattesøvnen, men man er vanligvis symptomfri om morgenen. Når du ligger og forsøker å sovne, er det som om bena vil røre seg av seg selv, eller det føles som om det kravler maur rundt på leggene. Plagen kjennetegnes av en uimotståelig trang til å røre på bena, og det er typisk at ubehagsfølelsen går over når man reiser seg opp og går. Følelsen sitter gjerne i begge bena, men plagen kan også sitte i lår og armer, og det finnes ingen symmetri i rastløsheten. Urolige ben er mer å regne for en kronisk plage enn tegn på en alvorlig nevrologisk skade. Årsaken til denne maurkrypingen i bena er ukjent. Noen forskere mener at hvileløse ben er en genetisk, nevrologisk tilstand som blir aktivert av en kjemisk ubalanse i hjernen. Syndromet kan også være knyttet til mangel på jern og folinsyre, særlig hos personer med nyresykdommer. Skolemedisinen har lite å by på når det gjelder å behandle denne plagen.

Urter som kan anvendes ved urolige ben
 

Heller ikke innen urtemedisinen har vi særlig mye å by på om man plages av urolige ben, men det finnes urter som kan være verdt å forsøke. Urter med kraftig avslappende egenskaper kan være effektive for å redusere muskelspenninger og lindre smerter. Slike urter kan være legevendelrot (Valeriana officinalis), korsved (Viburnum opulus), klaseormedrue (Actaea racemosa) og pasjonsblomst (Passiflora incarnata).

Kilde: U540.


Ruskus (Ruscus aculeatus)

Ruskus bidrar til å stramme opp venene og kapillærveggene, og gjør at man får bedre blodflyt, særlig i bena. Urten er kjent for å være effektiv mot venesvakhet, hemoroider og åreknuter. Studier utført i Europa har vist at mange kvinner som sliter med urolige ben syndrom får lindring av denne urten, som inntas i form av tabletter eller flytende ekstrakt, eller som smøres utenpå leggene i form av en gelé. Produktet Audrey Christian Venetrim inneholder bl.a. ruskus, og denne geleen er å få kjøpt i Norge.

Kilde: U166.


Tempeltre (Ginkgo biloba)

Å anvende et tempeltreprodukt hjelper til å bedre blodsirkulasjonen i bena, og kan være til nytte for personer som er eldre enn 50 år.

Kilder: U594, U706.


Kjerringråd og andre råd ved urolige ben
 

Spis 5 einerbær om dagen

Ei dame i Trøndelag har fortalt meg at moren hennes spiste 5 einerbær daglig (hverken mer eller mindre), og da ble hun kvitt plagen med urolige ben. Det samme hadde mormoren hennes erfart. Vær oppmerksom på at å innta einerbær i litt store mengder kan være hardt for nyrene, men har man friske nyrer kan rådet være verdt å prøve.


Stålkniv under madrassen

Et gammelt norsk kjerringråd mot hvileløse ben går ut på å legge en stålkniv under madrassen.

Kilde: M004.


Såpe i senga

Et kjerringråd fra Frankrike går ut på å legge et såpestykke i fotenden av sengen. Det påstås å gi deg fred.

Kilde: M004.


Ulltråd

Surr en tråd av ren ull 3-4 ganger rundt anklene (ikke for stramt). La tråden sitte på døgnet rundt, og du har gode sjanser for å bli kvitt dine urolige ben. Rådet er velbrukt og velkjent. Svært mange rapporterer om heldig resultat. Ulltråden bør skiftes ut når virkningen avtar.

Kilde: U076.


Eplesidereddik

Drikk 1 spiseskje eplesidereddik blandet i et glass vann daglig. De som absolutt ikke får til å drikke eplesidereddik kan forsøke å massere eddiken på leggene.

Kilde: M036.


Tilskudd av vitaminer og mineraler

Hvis urolige ben syndrom går igjen i familien, vil en tilskudd av folinsyre kunne være til hjelp, og bør tas i en dose på 400-1000 mikrogram daglig.

Man bør også få målt serum ferritin (som er det beste målet for jernlageret), da lavt jernlager er knyttet til urolige ben. Serum ferritin er redusert hos personer med plagen, sammenlignet med de som ikke lider. Hvis ferritinnivået er lavere enn 45 mg/ml, kan jerntilskudd være til hjelp. Forsøk har vist at behandling med jernsulfat i doser på 200 mg tre ganger daglig i to måneder reduserte symptomene. Jernmangel (med eller uten anemi) kan gi urolige ben hos eldre pasienter, og jerntilskudd kan gi betraktelig bedring.

Magnesium vil ofte virke gunstig, noe som skyldes at dette mineralet virker avslappende på muskelvev. Ta 350-500 mg magnesium hver dag i starten, men dosen kan reduseres etter hvert som symptomene bedrer seg. Ikke overskrid anbefalt dose av magnesium. Magnesium bør inntas sammen med vitamin E, som er et vitamin som også kan hjelpe til å bedre symptomene på urolige ben. 400-800 IE vitamin E daglig er en fornuftig dose. Av kalsium bør man ta et tilskudd med 500-1000 mg daglig (eldre kvinner gjerne 1500-2000 mg daglig). Inntak av kalsium og magnesium om kvelden roer ned nervene.

Hvetekimolje inneholder E-vitaminer, som også er kjent for å virke legende på senestrekk. Innta en kapsel hvetekimolje daglig, og plagene kan lindres. Man kan også smøre hvetekimolje på legger og føtter, og massere den godt inn i huden.

Mangel på B-vitamin kan også føre til både urolige ben og senestrekk, så man bør også bruke vitamin B kompleks.

Daglig bruk av et multivitamin- og mineralpreparat kan ofte være nok til å dekke behovet for manglende vitaminer og mineraler.

Kilder:M004, M020, M053, U076, U077, U298, U457, U540, U594, U706.


Stå opp og gå / fotgymnastikk

Følelsen av maurkryping kommer som regel om natten eller når man hviler seg. Den enkleste og raskeste måten å tilfredsstille benas behov for å røre seg, er å reise seg opp og begynne å gå litt i soverommet, eller hoppe litt opp og ned. Når man kjenner at maurkrypingen er i anmarsj, kan man også vifte med bena.

Kilder: M004, M020,


Gå en tur før du legger deg

I mange tilfeller kan en spasertur før man legger seg redusere plagene med urolige ben. Mosjon endrer den kjemiske balansen i hjernen og frigjør endrofiner, som kan gi deg en roligere søvn.

Kilder: M004, M020, U594.


Kaldt eller varmt fotbad

For noen hjelper det å sitte med føttene i et kaldt fotbad opp til anklene i 20 minutter hver kveld. Bruk aldri iskaldt vann, da det kan skade nervebanene! For andre er det varme som hjelper, altså et varmt fotbad.

Kilder: M020, U075, U540,


Smertestillende tabletter

Ingen vet hvorfor, men smertestillende tabletter med salisylsyre synes å kunne ta bort symptomene hos noen personer.

Kilde: M020.


Ingen kraftige middager seint på kvelden

Hvis man spiser mye seint på kvelden, kan det være med på å utløse symptomene. Det kan være slik at kroppens arbeid med å fordøye maten kan sette i gang plagen.

Kilder: M004, M020, U540.


Senk stressnivået

Stress kan utløse eller forverrer problemet. Å være velorganisert, å ta seg tid til å slappe av og ta det rolig innimellom, å ta et par dype åndedrett og å bruke ulike avslapningsteknikker er en bra måte å minske stressnivået på. Praktiser gjerne avslapningsteknikker for å redusere stresset, f.eks. yoga, biofeedback og meditasjon.

Kilder: M004, M020, U457, U540.


Benmassasje

Rett før man legger seg kan man massere bena, noe som kan hjelpe slik at man slipper plagene.

Kilder: M004, M020.


Bomullssokker

Forsøk å sove med bomullssokker på, i hvert fall om vinteren, da de i det minste kan holde føttene varme.

Kilder: M004, M020.


Silkepysjamas

Noen hevder at man unngår urolige ben hvis man sover i silkepysjamas. Følelsen er sikkert behagelig, og hvis man må opp om natten for å gå, så er man i hvert fall pent kledd!

Kilder: M004, M020.


Unngå sovemedisiner

Sovetabletter av ulike slag kan for så vidt gjøre det lettere å få sove, men kroppen vil gjerne bygge opp en toleranse mot stoffene som inngår i disse midlene, og da har man plutselig to problemer; urolige ben og avhengighet av sovetabletter.

Kilder: M004, M020.


Unngå alkohol om kvelden

Hvis du drikker alkohol i noen form som et beroligende middel eller for å få sove, blir det på samme måte som med sovetabletter, man kan få to problemer å hanske med.

Kilder: M004, M020.


Unngå kaffe

Forskning har vist at koffein kan utløse eller forverre plagene. Noen har erfart at plagen forsvinner hvis man lar være å drikke kaffe eller andre koffeinholdige drikker. Derfor bør man holde seg unna kaffe, te, leskedrikker med tilsatt koffein og sjokolade.

Kilder: M004, M020, M053, U457, U540.


Ustabilt blodsukker

Urolige ben kan også ha sammenheng med ustabilt blodsukker, og hvis man klarer å regulere blodsukkeret kan det bidra til å dempe eller fjerne symptomene.

Kilde: M053.


Stump røyken

Dette kan bidra til at plagene med urolige ben forsvinner. Røyking påvirker blodtilførselen til leggmusklene. I minst et tilfelle erfarte en som sluttet å røyke at plagene forsvant.

Kilder: M004, M020, U457.


Unngå kulde

Flere studier har vist at de som oppholder seg mye ute i kulden lettere får urolige ben.

Kilde: M020.


Hold soverommet rolig og kjølig

Et svært varmt soverom synes å kunne forverre plagen med urolige ben.

Kilde: U540.


Kilder
M004 Bjertnæs, Aage (redaktør): Huslegen. 2000 råd om hvordan du selv kan takle dine helseproblemer. 2. utgave.  Oslo, Gyldendal Norsk Forlag AS 1997.
M020 Schenmanis, Ulf (oversetter): Doktorns bästa huskurer.  Västerås, ICA Bokförlag 1995.
M036 Wilen, Joan & Lydia Wilen: Healing Remedies.  New York, Ballantine Books 2008.
M053 Briffa, John: Strutt av sunnhet. 12 nøkler til optimal helse.  Oslo, N.W. Damm & Søn AS 2006.
U075 Wicklund, Miriam: Kjerringråd for små og store plager.  Oslo, Tiden Norsk Forlag 1989.
U076 Wicklund, Miriam: Flere kjerringråd for hjem og helse.  Oslo, Tiden Norsk Forlag 1991.
U077 Wicklund, Miriam: Kjerringråd for bedre helse.  Oslo, Tiden Norsk Forlag 1994.
U166 Mindell, Earl: Earl Mindell's Herb Bible.  New York, Simon & Schuster / Fireside 1992.
U298 Murray, Michael and Joseph Pizzorno: Encyclopedia of Natural Medicine. Revised 2.nd edition.  London, Little, Brown and Company 1998.
U457 Balch, Phyllis A.: Prescription for Herbal Healing.  New York, Avery 2002.
U540 Hoffmann, David: Medicinal Herbalism. The Science and Practice of Herbal Medicine.  Rochester, Healing Art Press 2003.
U594 Mindell, Earl: Dr. Earl Mindell's Natural Remedies for 150 Ailments.  North Bergen, Basic Health Publications, Inc. 2005.
U706 Pizzorno Jr, Joseph E, Michael T. Murray, Herb Joiner-Bey: The Clinician's Handbook of Natural Medicine. Second Edition. St. Louis, Missouri, Elsevier 2008.

Har du andre tips om bruk av urter, eller kjerringråd for denne sykdommen / plagen, blir vi glad hvis du tar kontakt og formidler informasjonen eller dine erfaringer.


© Urtekilden
 

Denne siden ble sist oppdatert 08.10.2016