Adaptogener

URTEKILDEN

Startside > Urtemedisin > Urtemedisinske ord og uttrykk > Adaptogener

 

Et adaptogen er en substans som øker kroppens motstand mot stress, og fremmer en balanserende effekt på ulike systemer i kroppen, inkludert immunforsvaret, nervesystemet og hjerte- og karsystemet.

Opprinnelsen til bruken av adaptogener kan spores i de tradisjonelle helbredelsessystemene som ble utviklet i Kina og India. Det mest nærliggende eksemplet på en adaptogen urt er ginseng (Panax ginseng). Det var to russiske vitenskapsmenn, I. I. Brekhman og I. V. Dardymov, som først brukte betegnelsen adaptogen på ginseng, og seinere på plantens nære slektning i Russland, sibirsk ginseng eller russisk rot (Eleutherococcus senticosus). Deres definisjon av et adaptogen inneholder følgende tre kriterier:

  • Et adaptogen må framvise en uspesifikk effekt, og øke motstandskraften mot giftpåvirkning av fysisk, kjemisk eller biologisk natur.
  • Et adaptogen har en normaliserende eller balanserende virkning som er uavhengig av den patologiske tilstanden.
  • Et adaptogen må være uskadelig, og må ikke influere kroppens normale funksjoner mer enn nødvendig.

Blant annet følgende urter og medisinske sopper kan kvalifisere til å få betegnelsen adaptogen:

Rosenrot (Rhodiola rosea)
Ginseng (Panax ginseng)
Russisk rot eller sibirsk ginseng (Eleutherococcus senticosus)
Reinrot (Leuzea carthamoides)
Astragalus eller kinesisk mjelt (Astragalus membranaceus)
Schisandra (Schisandra chinensis)
Shatavari eller indisk asparges (Asparagus racemosus)
Ashwagandha eller withania eller indisk ginseng (Withania somnifera)
Reishi (Ganoderma lucidum)
Chaga (Inonotus obliquus)
Gynostemma (Gynostemma pentaphyllum)
Maca (Lepidium meyenii)

Mens de fleste av disse plantene kan vise til et strålende omdømme i tradisjonell urtemedisin, bør de være minst like anvendelige i dagens stressfylte verden som de var for mange hundre år siden. Adaptogener fremmer helsen ved å framvise følgende virkninger:

  • Stressreduserende
  • Øker aktiviteten i hjernen og sentralnervesystemet
  • Styrker immunforsvaret
  • Virker som en antioksidant
  • Virker avgiftende og leverbeskyttende
  • Øker blodsukkermetabolismen
  • Øker kroppens motstandskraft og utholdenhet

Kjernen av adaptogeners ulike virkemåter er deres evne til å hjelpe kroppen til bedre å beherske stress. Binyrene, som sitter på toppen av nyrene, er det organet som hjelper oss til å tåle stress. Når binyrene blir overbelastet vil evnen til å takle stress bli dårligere, og ulike systemer i kroppen vil begynne å bryte sammen. Hvis du lever under konstant stress vil den første reaksjonen du vil kjenne sannsynligvis være tretthet. Du kan også oppleve problemer med blodsukkermetabolismen, dårlig immunforsvar og kanskje verking eller smerter i muskler og ledd. Kronisk tretthetssyndrom kan bli sluttresultatet av utslitte binyrer. Adaptogenene hjelper bl.a. til med å gjenopprette binyrenes funksjon. De er også et godt hjelpemiddel til generelt å motstå sykdommer, og bør overveies som midler for å optimalisere helsen.

Tilbake til ordlisten

   © URTEKILDEN, Rolv Hjelmstad, Fagerhaugvegen 55, 7347 Oppdal