Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > SHATAVARI  

SHATAVARI
Asparagus racemosus
 
ANDRE NORSKE NAVN
Indisk asparges.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Asparagus racemosus Willd.
Asparagus rigidulus Nakai
Protasparagus racemosus (Willd.) Oberm.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Shatavari.
DANSK:  Shatavari.
ENGELSK:  Shatavari / Shatavar / Shatawari / Shatamull / Sataver / Indian asparagus / Wild asparagus / Sparrowgrass / Hundred-rooted vine / Manyheired vine / Longevity vine.
FRANSK:  Asperge.
SPANSK:  Satavar / Shatavari / Shatamull.
KINESISK:  Tin dung / T'ien-men dong.
SANSKRIT:  Shatavari / Sahasravirya.
 
FAMILIE
Aspargesfamilien (Asparagaceae)
Bildet er hentet fra Wikimedia Commons

BOTANISK BESKRIVELSE

Shatavari er en flerårig asparges-art som har mange tykke, sukkulente røtter under de tynne overjordiske stenglene. Det er en klatrende plante som kan bli opptil 2 meter høy og som er rikt forgreinet. Stengelen er treaktig og har skarpe torner. Bladene er nålelignende myke torner. De tallrike blomstene er tokjønnete og pollineres av bier. Planten blomstrer fra juli til august, og de små, hvite og duftende blomstene sitter i klaser. Rotstokken er tykk og kan ha en rekke tykke siderøtter som kan bli opptil 1 m lange.

 
UTBREDELSE

Arten er hjemmehørende i tropiske og subtropiske regioner av India, Sørøst-Asia, Malaysia, Afrika og det nordlige Australia. Planten foretrekker full sol, men kan også vokse i delvis skygge, og har en klatrende vekstform som gjør at den trives godt i skogsterreng.

 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER

Røttene er den delen av planten som brukes i urtemedisinen, men de skjøre unge skuddene kan kokes og spises som en grønnsak, på samme måte som vanlig asparges (Asparagus officinalis).

 
INNHOLDSSTOFFER

Røttene til shatavari inneholder betennelsesdempende steroide glykosider (shatavarinene I-IV, sarsapogenin og diosgenin), alkaloider (bl.a. asparaognin), flavonoider (inklusive rutin, hyperosid og quercetin), eterisk olje, asparagin, arginin, tyrosin, proteiner, slimstoffer, garvestoffer, harpiks, B-vitaminer og mineraler som kalsium, kobber, jern og sink. Urten inneholder også immunstyrkende polysakkarider.

 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Smak / Energi: Søt og bitter / Kjølig og fuktig.

Shatavari er et adaptogen og rasayana (et kraftfullt foryngende og balanserende middel som fremmer generelt velvære og et langt liv). Urten er et kvinnelig styrkemiddel (tonikum) med følgende egenskaper: Foryngende, nærende og styrkende for kvinner, balanserende, lindrende, melkedrivende, krampeløsende, nervestyrkende, betennelseshemmende, immunregulerende, antibakteriell, antiviral, beroligende, avkjølende, mykgjørende, svettedrivende, urindrivende, mildt avførende, hjertestyrkende, hormonbalanserende, menstruasjonsregulerende, styrkende på reproduksjonsorganene, fertilitetsfremmende, aborthindrende, afrodisierende, nyre yin styrkende, lungestyrkende, slimløsende, hostedempende, blodrensende, svulsthemmende, syredempende og beskyttende på fordøyelsessystemet.

 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER

Innvortes ved svekkelse i de kvinnelige kjønnsorganer, frigiditet, infertilitet, lav libido (manglende sexlyst), seksuell avkrefting, fare for abort, menopauseplager som hetetokter, tørre slimhinner og humørsvingninger, vaginal tørrhet, erektil dysfunksjon (impotens), lavt spermtall, avkreftethet, dårlig appetitt, dårlig fordøyelse (dyspepsi), for mye magesyre, magesår, gastritt, diaré, dysenteri, tarmbetennelser som Crohn’s sykdom og irritabel tarm syndrom, anemi, avmagring, kronisk tretthetssyndrom, immunsvekkelse, urinveisinfeksjoner (blærekatarr), urinsyregikt, nyresteiner, gulsott, revmatisme, tuberkulose, bakterieinfeksjoner, virusinfeksjoner, herpes, bronkitt, hoste med seig slim, irritasjonshoste, sår hals, tørr hud, tørt hår, angst og stress.

Utvortes ved stivhet i ledd og nakke, muskelkramper, byller, sår og andre hudsykdommer.

 
 
SHATAVARI

Shatavari er en type viltvoksende asparges (kalles ofte indisk asparges) som brukes svært mye i ayurvedisk medisin. Planten er nevnt i to eldgamle religiøse tekster, Rigveda og Atharvaveda (fra tidligere enn år 1000 f.Kr.). Shatavari er omtalt som et kraftig rasayana som fremmer fysisk styrke, opprettholder ungdommeligheten og bedrer hukommelsen og intelligensen. (Rasayana er betegnelse planteremedier som fremmer generelt velvære ved å øke cellenes vitalitet og motstandskraft). Navnet shatavari kan oversettes på to forskjellige måter, noe som skyldes homonymer i det opprinnelige sanskrit navnet: "Hun som har hundre ektemenn" og "Et hundre røtter". Den første betydningen viser til urtens styrkende virkning, ved at en kvinne som inntar shatavari sies å kunne håndtere ett hundre menn!

Primært en urt for kvinner

Shatavari er en verdifull urt for kvinners helse og fertilitet, og blir gjerne betegnet som "dronningen av urter". I ayurvedisk medisin er det den viktigste urten for kvinner, på samme måte som ashwagandha (Withania somnifera) er for menn. Ved siden av å være brukt som et afrodisiakum og kvinnelig styrkemiddel, er shatavari også anvendbar ved dårlig appetitt og utmattelse, og er tradisjonelt brukt ved betennelser i blæren og urinveiene, i tillegg til ved hoste med seigt slim. Urtens lindrende og mykgjørende egenskaper gjør altså at den er anvendbar ved plager både i urinveiene, luftveiene og fordøyelsessystemet.

Shatavari har nærende egenskaper for kvinner og virker som et styrkemiddel for de kvinnelige kjønnsorganene. Studier har bekreftet at urten kan regulere menstruasjonen og fremme både fertiliteten og libido, og funn som er gjort i studier støtter den tradisjonelle bruken av urten. Ved klinisk bruk er den særlig verdifull for kvinner med mindre hormonubalanser som forhindrer graviditet, og brukes også når det er fare for abort. For den rette personen og til rett tid, er shatavari en utmerket urt for å balansere hormonene, men bør kanskje ikke brukes av yngre kvinner som i utgangspunktet har et balansert hormonsystem.

Shatavari er et velkjent melkedrivende middel og har et utmerket ry for å kunne hjelpe til å fremme melkeproduksjonen hos ammende mødre. Den øker produksjonen av kortikoider (binyrebarkhormoner) og prolaktin, noe som bedrer kvaliteten på og mengden av brystmelk. Shatavari stimulerer også sekresjonen av steroide hormoner, som også bidrar til å bedre melkeproduksjonen. Man mener dessuten at urten øker vekten på brystene.

Dette er en urt som også er mye brukt av kvinner rundt menopausen, da den hjelper til å lindre eller til og med stanse symptomer som hetetokter, vaginal tørrhet, mangel på sexlyst og humørsvingninger, i tillegg til tørr hud og tørt hår. I det ayurvediske medisinske systemet mener man at shatavari virker jordende og fremmer spritualitet og medfølelse. Selv om den primært anses som en kvinneurt, blir shatavari i India også brukt av menn for å fremme fertiliteten og libido. I tradisjonell kinesisk medisin (TKM) anses shatavari som en foryngende urt som gir næring til nyre qi, og dermed bedrer vitaliteten og gir et langt liv, særlig hos kvinner. Urten brukes i TKM spesifikt for tilstander av tørrhet (inklusive vaginal tørrhet), seksuell avkrefting, lav libido, infertilitet og tretthet.

Andre anvendelsesområder for shatavari

Shatavari har en avkjølende og beroligende virkning på tørre og betente slimhinner, så den kan brukes til å lindre irritasjoner i fordøyelsessystemet og er et godt valg hvis man lider av dyspepsi, diaré, dysenteri, for mye magesyre, gastritt og tarmbetennelser som Crohn’s sykdom og irritabel tarm syndrom. I studier på mennesker og dyr, har man funnet at urten er til hjelp for å hele magesår og beskytte mot aspirin-induserte mageirritasjoner og diaré forårsaket av medisiner som inneholder virkestoffet cisplatin.

Urten virker lindrende på irritasjonstilstander også i luftveiene, som sår hals og irritabel hoste med seigt slim som er vanskelig å hoste opp. Den virker dessuten nærende og beroligende på lungene og brukes ofte under rekonvalesensen etter bronkitt og andre luftveisinfeksjoner.

Shatavari regnes som et adaptogen, et nærende styrkemiddel med immunregulerende virkning. Urten anbefales ofte til personer med tretthet, dårlig appetitt, anemi, og da gjerne inntatt i melk sammen med frukter av amla (Phyllanthus emblica) og ashwagandha (Withania somnifera), ved avmagring og kronisk tretthets- og immunsvekkelses-syndrom. Urten fremmer evnen til å bekjempe infeksjoner og øker produksjonen av immunregulerende signalmolekyler. Shatavari beskytter de blodproduserende cellene i beinmargen og fremmer rekonvalesensen etter eksponering for giftige kjemikalier. Urten kan ha en antibakteriell virkning på bakterier som E. coli, Shigella, Salmonella og Pseudomonas, i tillegg til at den har en antiviral virkning ved herpes.

Urten er verdsatt i India for å kunne dempe angst og stress, gi bedre hukommelse og mental klarhet, og brukes ved ADHD hos barn kombinert med styrkemidler for hjernen, som for eksempel gotu kola (Centella asiatica).

Shatavari er, på samme måte som vanlig asparges (Asparagus officinalis), et urindrivende middel. I form av te, pulver eller tinktur laget av rota, virker den lindrende og avkjølende, og kan brukes ved betennelser i blæren og urinrøret, og for å redusere væskeopphopninger (ødemer). Siden asparges hjelper til å løse opp urinsyre og oksalsyre, kan urten være til nytte ved urinsyregikt og ved steiner og grus i urinveiene.

Utvortes bruk av shatavari

Utvortes kan bladene, skuddene og røttene brukes i et omslag eller en kompress for å lindre muskelkramper og stivhet i ledd og nakke. Bladene kan trekkes i ghee og påføres byller og sår, og et oljeuttrekk av roten brukes utvortes til behandling av hudsykdommer.

Anvendelse og dosering

Shatavari blir tradisjonelt tilberedt med melk eller klarnet smør (ghee) og honning, da fett hjelper kroppen å absorbere stoffene i urten. I India brukes den mest i form av pulver, som er svært anvendelig. Kapsler og tinktur er tilgjengelig i mange land, og begge formene er effektive, men for å øke biotilgjengeligheten bør man ta kapsler og tinktur sammen med et fettholdig meieriprodukt som helmelk, eller ved å samtidig spise en fettholdig matvare som for eksempel avokado (Persea americana).

Av en 1:5 tinktur kan man bruke 3-5 ml (60-100 dråper) i vann tre ganger daglig. Til avkok bruker man to teskjeer tørket og pulverisert rot til en stor kopp (2,5 dl) med vann. Dette bør småkoke i 10-15 minutter og så stå og trekke i 40 minutter etterpå. Av dette avkoket kan man innta to kopper daglig. Brukes shatavari i form av pulverisert rot, kan man anvende opptil 20 g daglig. Har man tilgang på shatavari-kapsler, tar man to stykker tre ganger daglig.

Asparges som mat

Selv om det bare er røttene og rotstokkene som brukes innvortes som medisin, er de unge sprø skuddene spiselige på samme måte som vanlig asparges (Asparagus officinalis). De kan spises rå eller kokt som en grønnsak, eller tilsettes i supper og salater. Aspargesfrø er giftige når de er rå, men kan rises og brukes som kaffeerstatning.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

Shatavari er generelt ansett som en svært trygg urt å bruke, med få bivirkninger eller interaksjoner med medisiner. Urten virker mildt urindrivende, noe som kan øke virkningen av farmasøytiske urindrivende midler ved samtidig bruk, eller interferere med farmasøytiske medisiner som utskilles gjennom nyrene.

Personer med diaré eller oppblåste tarmer bør trolig unngå å bruke shatavari, eller i det minste blande urten med ingefær (Zingiber officinale) slik at den ikke forverrer disse tilstandene. Roten blir ikke anbefalt ved tilfeller av kronisk diaré eller hoste med mye klart slim. Ikke spis de rå frøene av asparges, da de er giftige.

 

Bildet er hentet fra Wikimedia Commons.
KILDER
Ayales, Adriana: Adaptogens. Herbs for Longevity and Everyday Wellness.  New York, Sterling Ethos 2019.
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses.  London, Dorling Kindersley 2002.
Grainger, Paula: Adaptogens: Harness the power of superherbs to reduce stress & restore calm.  London, Gaia 2018.
Mars, Brigitte: The Desktop Guide to Herbal Medicine.  Laguna Beach. Basic Health Publications, Inc. 2007.
McIntyre, Anne: The Complete Herbal Tutor.  London, Octopus Publishing Group Ltd. 2010.
Noël Groves, Maria: Body into Balance. An Herbal Guide to Holistic Self-Care.  North Adams, MA, Storey Publishing 2016.
Noveille, Agatha: The Complete Guide to Adaptogens: From Ashwagandha to Rhodiola, Medicinal Herbs That Transform and Heal.  New York, Adams Media 2018.
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia.  Essex, Saffron Walden 2003.
Winston, David, with Steven Maimes: Adaptogens. Herbs for Strength, Stamina, and Stress Relief.  Rochester, Vermont. Healing Arts Press 2019.
Yance, Donald R.: Adaptogens in Medical Herbalism.  Rochester, Vermont, Healing Arts Press 2013.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 27.11.2020
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn