Schisandra

Schisandra chinensis

Fruktene fra denne planten betraktes som et av de fremste adaptogene midlene som finnes og kan benyttes ved en rekke fysiske og mentale ubalanser.

Startside > Urtemedisin > Artikler > SCHISANDRA

 

En populær urt i Kina

Kinesiske kvinner har lenge visst å lovprise schisandra. Særlig kvinnene i keiserens hoff, og andre kvinner som praktiserte skjønnhetens kunst, elsket schisandra på grunn av urtens skjønnhetsfremmende kvaliteter. Men både menn og kvinner brukte den til å oppnå større styrke og årvåkenhet. Schisandra er et sikkert og kraftfullt tonikum som også virker mildt beroligende, og har smertelindrende egenskaper. Hvis urten brukes sammenhengende i 100 dager eller mer, sies det at schisandra renser blodet, styrker hukommelsen, virker foryngende på nyreenergien (som særlig gir seg utslag på seksualfunksjonen hos både kvinner og menn), og kan gjøre huden strålende vakker. Schisandra er i utbredt bruk for å forskjønne huden og beskytte den mot solens og vindens skadelige virkning. På grunn av schisandras astringerende virkning, vil huden holde på fuktigheten og forbli vakker. Urten har alltid vært populær blant rike menn og kvinner i Kina på grunn av denne ungdomsbevarende og foryngende effekten.

Det kinesiske navnet på planten forteller oss en hel del om kvalitetene til denne urten. Wu wei zi betyr ”frukt med fem smaker”. Schisandra besitter alle de fem klassiske smakene (sur, bitter, søt, skarp og salt) og med det essensen til alle de fem grunnleggende energiene (tre, ild, jord, metall og vann). Schisandra har dessuten innvirkning på alle de 12 meridianene i kroppen. Urten behandles som et helsebringende tonikum på linje med ginseng (Panax ginseng) og reishi/lakk-kjuke (Ganoderma lucidum).

En seksualstimulerende urt

Det sies at schisandra øker "vann-qi" i nyrene. Særlig skal den kunne gi økt væskemengde i de genitale organene. Det påstås at den øker produksjonen av sædceller, og er kjent for å kunne hindre for tidlig sædavgang, den fjerner seksuell tretthet og øker den seksuelle styrken hos menn. Derfor er schisandra en ingrediens i de fleste seksuelle styrkemedisinene i asiatisk urtemedisin.

Kvinner nyter også godt av den samme evnen til å gi økt "vann-qi" i nyrene. Schisandra sies å øke både blodtilførselen til og følsomheten i de kvinnelige kjønnsorganene. Mange kvinner påstår å oppleve en økt varme og følsomhet etter å ha brukt schisandra i en viss periode. Schisandra sies å ha afrodisierende egenskaper både for menn og kvinner, særlig når den kombineres med andre nyrestyrkende urter. Videre er schisandra en av de viktigste astringerende urtene i kinesisk urtemedisin. En astringerende urt binder fuktighet, og i tilfellet med schisandra synes det som om den samler opp kjønnsvæskene til det er bruk for dem. Så ved å innta schisandra over en lengre periode skal man altså kunne bygge opp mengden med kjønnsvæsker.

Tørkede schisandra-frukter

En stimulerende urt

Denne urten er betraktet som et av de beste styrkemidlene for sinnet. Den brukes for å skjerpe konsentrasjonen, til å gi bedre hukommelse og øke oppmerksomheten. Men ulikt koffeinholdige stimuli, vil ikke schisandra kunne gi nervøse reaksjoner. Noen personer vil oppleve schisandra som mildt beroligende samtidig som man forblir årvåken.

Schisandra virker avgiftende

Schisandra er en av de primære avgiftende urtene i kinesisk urtemedisin, og den hjelper særlig til med å avgifte leveren. Dessuten tror man at når man inntar schisandra regelmessig, er det mulig å fjerne giftstoffer fra kroppen før de har sjanse til å gjøre nevneverdig skade. Særlig alkoholekstrakter av schisandra antas å beskytte leveren for skader av giftstoffer. Urten både fremmer regenereringen av levervev og syntesen av proteiner og nukleinsyrer. Det er antatt at schisandras leverbeskyttende effekt dessuten skyldes dens evne til å regenerere mitokondriene i levercellene. Den kan også øke styrken til cellemembranene, og dermed minske deres gjennomtrengelighet, noe som fører til mindre lekkasje av enzymer ut i blodstrømmen.

Et av de beste adaptogenene

Schisandra betraktes som et av de fremste adaptogene midlene. På samme måte som rosenrot (Rhodiola rosea), ginseng (Panax ginseng), russisk rot (Eleutherococcus senticosus) og gynostemma (Gynostemma pentaphyllum) vil schisandra øke kroppens og sinnets motstandskraft mot akutt eller kronisk stress. Schisandra har hos forsøksdyr, og i tester på mennesker, vist å ha en stimulerende effekt på nervesystemet. Mange undersøkelser indikerer at schisandra har en kraftfull balanserende eller regulerende effekt på hele sentralnervesystemet. Studier på mennesker har vist at schisandra også kan styrke synet, og til og med utvide synsfeltet, i tillegg til å bedre hørselen.

Det er blitt dokumentert at menneskets intellektuelle aktivitet blir stimulert og arbeidseffektiviteten øker ved inntak av schisandra. Forskjellige undersøkelser har vist at inntatt i moderate, terapeutiske doser kan middelet gi styrke ved ulike aktiviteter som krever konsentrasjon, finmotorisk ferdighet, følsomhet og utholdenhet. Studiene som bekrefter disse resultatene omhandler alt fra det å tre i synåler til å løpe maraton.

Schisandra er vist å ha en signifikant åndedrettstyrkende funksjon. Den kan føre til at pusten blir både dypere og mer kraftfull. Planten har også en betydelig slimløsende og hostedempende virkning.

Det er store kvalitetsforskjeller på schisandra. Finner man frukter av god kvalitet, så lønner det seg å skaffe seg et lager, for de er noe av det ypperste som finnes av styrkende urtemedisin. Schisandra er også å få kjøpt i form av kapsler eller tabletter.


For mer informasjon og litteraturhenvisninger, se faktaside om schisandra.
Denne artikkelen ble skrevet 21/5 2003.
 
© Rolv Hjelmstad
Tekst og bilder på denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Rolv Hjelmstad