Astringenter

URTEKILDEN

Startside > Urtemedisin > Urtemedisinske ord og uttrykk > Astringenter

 

Astringerende planter inneholder garvestoffer, som blant annet kan hjelpe til med å helbrede betennelser, eksem og sår, eller stoppe en diaré.

Hvis du drikker en kopp svart te vil du kunne kjenne en snerpende følelse i munnen. Dette skyldes stoffer i teen som kalles garvestoffer eller tanniner. Hvis du tilsetter melk til teen, vil mye av disse garvestoffene bindes opp slik at drikken ikke virker så snerpende.

Garvestoffer er hovedvirkestoffet i de urtemedisinene som går under betegnelsen astringerende. Garvestoffene har fått sitt navn etter sin bruk til garving av skinn. Når vev kommer i kontakt med garvestoffer, begynner proteinene å koagulere, noe som er årsaken til den snerpende følelsen. Dette lager en beskyttende barriere og hjelper også til med å styrke vevet.

Garvestoffdroger er anvendelige ved behandling av betennelser i huden og slimhinnene. Betennelser oppstår utvortes ved f.eks. eksem og leggsår. Planter som inneholder garvestoffer kan derfor brukes utvortes for å fremme sårheling. Innvortes vil garvestoffene styrke fordøyelseskanalen, hjelpe til med å stoppe diaréer og lindre irritert vev. I tradisjonell urtemedisin brukes de også for å stoppe blødninger i fordøyelseskanalen. Innvortes bruk av garvestoffdroger frarådes under graviditet. I tabellen finner du noen planter som inneholder mye garvestoffer, og angivelse av deres hovedanvendelsesområde.

Astringerende plante: Anvendelse:
Hestekastanje (Aesculus hippocastanum) Åreknuter, hemoroider, leggsår, blåmerker og hevelser etter operasjoner
Trollhassel (Hamamelis virginiana) Eksem, hemoroider og åreknuter
Tepperot (Potentilla erecta) Diaré

Tilbake til ordlisten

   © URTEKILDEN, Rolv Hjelmstad, Fagerhaugvegen 55, 7347 Oppdal