Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > SKJOLDBÆRER   

SKJOLDBÆRER
Scutellaria galericulata
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Scutellaria galericulata L.
Scutellaria epilobiifolia A. Hamilton
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SAMISK:  Gáiccanjunni.
SVENSK:  Frossört / Vanlig frossört / Getnos.
DANSK:  Almindelig skjolddrager.
FINSK:  Luhtavuohennokka.
ENGELSK:  Common skullcap / Marsh skullcap / Skullcap.
TYSK:  Sumpf-Helmkraut / Kappen-Helmkraut / Gewöhnliches Helmkraut.
FRANSK:  Scutellaire à casque / Grande toque.
SPANSK:  Tercianaria.
 
FAMILIE
Leppeblomstfamilien (Lamiaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av skjoldbærer
Tegninger av skjoldbærer

BOTANISK BESKRIVELSE

Skjoldbærer er en flerårig plante med 20-40 cm høye stengler fra en vannrett jordstengel. Bladene er ovale til lansettformede, noe tannete og med svakt hjerteformet grunn. Planten blomstrer i juli-august med blå blomster med hvitaktig grunn. Det sitter to og to blomster sammen ved hvert stengelledd.

 
UTBREDELSE

Arten er viltvoksende i Europa. I Norge finnes skjoldbærer spredt nord til Troms. Planten trives på litt skyggefulle og fuktige vokseplasser, og forekommer ved bekker, på fuktige enger og våte strender langs innsjøer og havstrand.

 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Hele den overjordiske delen av planten anvendes i form av urtete eller ekstrakt.
 
INNHOLDSSTOFFER
Urten inneholder bl.a. bitterstoffer, flavonglykosider og garvestoffer.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Krampeløsende, svakt astringerende (sammentrekkende), nervestyrkende, avslappende, beroligende, smertestillende, betennelseshemmende, styrkende på fordøyelsessystemet, urindrivende, nyrestimulerende, feberdempende og menstruasjonsfremmende.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER

Kan sannsynligvis brukes ved bl.a. nervøse spenninger og uro, søvnvansker, hysteri, muskelspenninger, kramper, epilepsi, angst, depresjon, nervesmerter, nervøs hodepine, migrene, og ved misbruk av rusmidler og nervemedisiner.

 
 
SKJOLDBÆRER

Skjoldbærer brukes svært sjelden i urtemedisinen, men sies å ha tilsvarende egenskaper som den nordamerikanske urten amerikansk skjoldbærer (Scutellaria lateriflora), skjønt den antas å virke noe svakere. Det vil si at urten kan brukes til behandling av en rekke nervøse lidelser, inklusive epilepsi, søvnvansker, angst, nevralgier, delirium tremens, og ved avhengighet av barbiturater og andre avslappende midler. Den krampeløsende virkningen gjør at urten kan være nyttig når stress og bekymringer forårsaker muskelspenninger. Et uttrekk av skjoldbærer er blitt brukt til å få i gang en uteblitt menstruasjon. Se ellers omtalen av amerikansk skjoldbærer.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Skjoldbærer anses som relativt trygg å bruke. Det antas imidlertid at overdoser av urten kan ha samme virkning som overdoser av amerikansk skjoldbærer, nemlig svimmelhet, sløvhet, forvirring og rykninger. Urten er kontraindikert under graviditet, da den kan frembringe abort.

 

Flere bilder av skjoldbærer
KILDER
Bown, Deni: Herbal. The Essential Guide to Herbs for Living. London, Pavilion Books Limited 2003.
Bremness, Lesley: Urter. Oslo, N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 27.09.2016
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn