Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > AMERIKANSK SKJOLDBÆRER   

AMERIKANSK SKJOLDBÆRER
Scutellaria lateriflora
 
ANDRE NORSKE NAVN
Virginsk skjoldbærer.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Scutellaria lateriflora L. 
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Amerikansk frossört / Virginiansk frossört.
DANSK:  Amerikansk skjolddrager / Virginsk skjolddrager.
FINSK:  Rohtovuohennokka.
ENGELSK:  Blue skullcap / Skullcap / Scullcap / Virginian skullcap / Mad dog skullcap / Mad dog weed / Madweed / Hoodwort / Hooded willow-herb.
TYSK:  Virginisches Helmkraut / Schildkraut.
FRANSK:  Scutellarie.
SPANSK:  Craneo gorra.
KINESISK:  Huang-ch'in.
 
FAMILIE
Leppeblomstfamilien (Lamiaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av amerikansk skjoldbærer

BOTANISK BESKRIVELSE
Amerikansk skjoldbærer er en flerårig urt med stive stengler som blir opptil 75 cm høye. Bladene er ovale eller hjerteformede og inntil 8 cm lange, med kruset overflate og avrundete tenner i kanten. De små blomstene er mørkt blålilla på overleppen og lyst lilla på underleppen, og de sitter oftest parvis, sidestilt i en lang blomsterstand. Blomstene etterfølges av små, beige, runde frø. Urten foretrekker fuktige vokseplasser.

Slektsnavnet Scutellaria er avledet av "scutella", som betyr et lite skjold, og det er formen på frøet det siktes til. Det norske navnet skjoldbærer kommer av det samme.

 
UTBREDELSE
Planten er hjemmehørende i Nord-Amerika, fra Newfoundland til British Colombia, sør til Florida og Ontario.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Hele urten, eller bare de overjordiske delene, samles i blomstringsperioden om sommeren. Urten kan tørkes for seinere bruk.

Det homeopatiske middelet Scutellaria lages av denne urten. De overjordiske delene av friske planter trekkes i alkohol, før middelet fortynnes og potenseres.

 
INNHOLDSSTOFFER
Flavonoider (baicalin, luteolin, apigenin, hispidulin, baicalein, scutellarin, scutellarein), iridol (catalpol), seskviterpener (terpineol, limonen, karyofyllen, cadinen), garvestoffer, bitterstoff, eterisk olje, harpiks, jern, silisium, kalsium, magnesium, lignin og wogonin.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Krampeløsende, svakt astringerende (sammentrekkende), nervestyrkende, avslappende, beroligende, smertestillende, blodåreutvidende i hjernen, hjernetonikum, betennelseshemmende, styrkende på fordøyelsessystemet, urindrivende, nyrestimulerende, feberdempende og menstruasjonsfremmende.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Nervøse spenninger og uro, irritabilitet, søvnvansker, hysteri, muskelspenninger, hjertearytmi, kramper, ADD, ADHD, epilepsi, opphisselse, angst, depresjon, nervesmerter, nervøs hodepine, migrene, PMS, revmatisme, leddgikt, multippel sklerose, utbrenthet, misbruk av rusmidler og nervemedisiner, og ved rekonvalesens etter hjerneslag.
 
 
AMERIKANSK SKJOLDBÆRER

Amerikansk skjoldbærer ble av indianerne i Nord-Amerika tradisjonelt brukt ved menstruasjonslidelser, til å lindre brystsmerter og til å fremme utstøting av etterbyrden etter fødsler. På 1700-tallet trodde man at urten kunne være virksom mot rabies (hundegalskap), noe det amerikanske navnet ”Mad dog weed” viser til. Det er imidlertid avkreftet at urten har noen som helst effekt ved rabies. Urten ble også brukt mot andre alvorlige tilstander som epilepsi og schizofreni. I en gammel urtebok påstås det at urten roer ned overdreven seksuell lyst. Dette var tydeligvis skrevet i en tid da dette ble sett på som et problem, og lenge før den seksuelle revolusjonen.

En urt for nervesystemet

Amerikansk skjoldbærer er en vanlig brukt urt i USA og anvendes til behandling av ulike plager knyttet til nervesystemet, inklusive stress, angst, depresjoner, epilepsi, ADD/ADHD, søvnvansker, nervøs utmattelse, nervesmerter og spenningshodepine, plager som er svært vanlige i den vestlige verden. Den krampeløsende virkningen bidrar til at urten er nyttig hvor stress og bekymringer forårsaker muskelspenninger.

Amerikansk skjoldbærer ordineres enten alene, eller kombinert med andre beroligende planter som legevendelrot (Valeriana officinalis) til behandling av søvnløshet, premenstruelt syndrom og menstruasjonssmerter. En fin resept på en søvndyssende urtete er å blande like deler amerikansk skjoldbærer, peppermynte (Mentha x piperita) og kattemynte (Nepeta cataria). Urtene får trekke til teen er lunken før de siles fra. En kopp av denne urteteen drikkes rett før man går og legger seg.

Andre medisinske egenskaper

Amerikansk skjoldbærer kan virke lindrende på revmatiske smerter og smerter ved multippel sklerose. Urten har ellers egenskaper som kan lette abstinenssymptomene etter misbruk av rusmidler, barbiturater (sovemidler og beroligende midler) og andre avslappende midler, og kan dermed hjelpe misbrukere til å unngå tilbakefall. Den bitre smaken virker dessuten stimulerende for fordøyelsessystemet.

Til tross for de lange tradisjonene urten har i amerikansk og britisk urtemedisin, er svært lite forskning gjort omkring urten. Slik forskning er sårt tiltrengt og kan kanskje avsløre flere bruksområder for denne verdifulle urten. Et eksempel på slik ny anvendelse stammer fra kinesisk forskning, hvor det er vist at amerikansk skjoldbærer med godt resultat kan brukes ved hjerneslag, blodpropper i hjernen og hjernelammelse.

Amerikansk skjoldbærer er vanskelig å få tak i

Amerikansk skjoldbærer inntas som kapsler, ekstrakt eller urtete av tørket urt. Et problem med denne planten er at den kan være vanskelig å skaffe i ren form, da mange produkter som er i handelen i USA ofte er forurenset av firtann-arter (Teucrium spp.), noe som gjør at de kan ha en skadelig virkning på leveren. Siden amerikansk skjoldbærer er klassifisert som reseptpliktig legemiddel i Norge, vil urten sannsynligvis være umulig å få tak i her i landet. Planten er imidlertid nært beslektet med skjoldbærer (Scutellaria galericulata), som er viltvoksende mange steder i Norge. Denne urten antas å ha tilsvarende egenskaper som amerikansk skjoldbærer.

Homeopatmiddelet Scutellaria

Det homeopatiske middelet Scutellaria kan være til hjelp ved kronisk tretthetssyndrom, ved hodepine hvor man har en følelse av at det er for lite plass i hodet, eventuelt sammen med svimmelhet, muskelrykninger og lysfølsomhet. De personene som kan ha størst nytte av Scutellaria, er hele tiden redde for at det skal skje noe galt, og de føler seg utmattet, forvirret og har problemer med å konsentrere seg.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Til tross for at amerikansk skjoldbærer er klassifisert som "reseptpliktig legemiddel" i Norge er urten ansett som temmelig trygg å bruke. Overdoser kan imidlertid medføre svimmelhet, sløvhet, forvirring og rykninger. Urten er kontraindikert under graviditet, da den kan frembringe abort.

 

Flere bilder av amerikansk skjoldbærer
KILDER
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Bown, Deni: Herbal. The Essential Guide to Herbs for Living. London, Pavilion Books Limited 2003.
Bremness, Lesley: Urter.  Oslo, N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995.
Chevallier, Andrew: Politikens bog om lægeplanter.  København K, Politikens Forlag A/S 1998.
Duke, James A.: The Green Pharmacy Herbal Handbook.  Rodale / Reach 2000.
Hershoff, Asa & Andrea Rotelli: Herbal Remedies. A Quick and Easy Guide to Common Disorders and Their Herbal Treatments. New York, Avery 2001.
Hobbs, Christopher: Valerian. The Relaxing and Sleep Herb.  Santa Cruz, Botanica Press 1995.
Hoffmann, David: The New Holistic Herbal.  Boston, Element Books Ltd. 1990.
Lockie, Andrew: Homeopati.  Oslo, N.W. Damm & Søn AS 2002.
Lucas, Richard M.: Miracle Medicine Herbs.  Englewood Cliffs, New Jersey, Prentice Hall 1991.
Mabey, Richard: Politikens bog om helbredende urter.  Politikens Forlag 1989.
McIntyre, Anne: Vanlige urter for vanlige plager.  Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1993.
McIntyre, Anne: Kvinnens urtebok.  Oslo, Grøndahl og Dreyers Forlag AS 1995.
McVicar, Jekka: Urter for kropp og sjel.  Oslo, Hilt og Hansteen 1996.
McVicar, Jekka: Damms store bok om urter. Oslo, N.W. Damm & Søn AS 2003.
Mindell, Earl: Earl Mindell's Herb Bible.  New York, Simon & Schuster / Fireside 1992.
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia. Essex, Saffron Walden 2003.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 18.09.2023
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn