|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Vinterkarse er en 30-80
cm høy, toårig eller flerårig plante med pælerot og en rosett med
grunnblad der hvert blad har 2-5 par sidefliker og en større,
kileformet endeflik. Hele planten har gjerne en noe gulgrønn farge,
og den har en stiv, opprett, kantete og glatt stengel med få
greiner. Bladene er mørkegrønne og blanke, de øvre stengelbladene er
grovtannete og uten fliker og stilk. Blomsterknoppene er snaue.
Blomstene, som sitter i klaser i enden av stengelen og greinene, har
fire 6-8 mm lange, lysende gule kronblad som er dobbelt så lange som
begerbladene. Frukten er en opprett til utstående skulpe, 15-25 mm
lang, som sitter på 4-7 mm lange, tynne skaft. Frøene til
vinterkarse spirer om høsten og danner en bladrosett som
overvintrer. Vinterkarse blomstrer i mai-juni og er den første gule
korsblomsten vi treffer på om våren. Planten vokser ofte i store
bestand og har de seinere årene blitt så utbredt at den er blitt
svartelistet.
To varianter av
vinterkarse finnes i Norge, der den varianten som kalles
buevinterkarse (Barbarea vulgaris var. arcuata) er den
vanligste. Den andre underarten kalles sørlig vinterkarse (Barbarea
vulgaris var. vulgaris), og kjennes på rette,
oppovervendte og tykkere skulper, og en rikt forgreinet stengel.
Stakekarse (Barbarea
stricta) ligner mye på vinterkarse, men har en stengel som ofte
er fiolett nederst og med opprette greiner øverst. De nedre bladene
har 1-2 par fliker og en stor og bred endeflik, mens de øvre bladene
er uten fliker. Hos stakekarse er blomsterknoppene hårete,
kronbladene lysegule og knapt lengre enn begerbladene. De smale
skulpene er 2-3 cm lange, stivt opprette og trykt inntil stengelen. |
|
|
UTBREDELSE |
Vinterkarse vokser langs
veikanter, i grustak, åkrer og på jernbanevoller, jordhauger og
brakkmark. Planten er opprinnelige viltvoksende i Europa og
tempererte deler av Asia, og ble innført til Norge rundt 1790 som
grønnsakplante. Vinterkarse er nå en vanlig plante de fleste steder
i landet, og har spredt seg så mye de seinere årene at den er blitt
svartelistet.
Den nærstående arten
stakekarse (Barbarea stricta) finnes på tilsvarende
vokseplasser som vinterkarse. Arten forekommer i Europa og
Vest-Asia, og er i Norge ganske vanlig i mesteparten av landet. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Unge blad,
blomsterknopper og blomster brukes som mat, enten friske eller kokt. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Bladene er rike på
vitamin C (141 mg i bladene og 163 mg i blomsterknoppene per 100 g
friskvekt), og de inneholder også provitamin A, i tillegg til
sennepsolje som gir den karakteristiske kålsmaken. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Urindrivende,
appetittvekkende, magestyrkende, ormedrivende, sårhelende og
motvirker skjørbuk. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Vinterkarse har primært
verdi som matplante. Medisinsk kan den brukes innvortes som
forebyggende mot skjørbuk, og utvortes på sår. |
|
|
|
|
VINTERKARSE |
Vinterkarse har
fått sitt vitenskapelige slektsnavn Barbarea etter
vinterhelgenen St. Barbara, som var skytshelgen for matematikere,
gruvearbeidere, artillerister, steinhuggere og andre yrkesgrupper
som jobbet med eksplosiver, altså personer som lett ble utsatt for
skader. I den sammenhengen var vinterkarse kjent som en viktig
sårhelende plante. Artsnavnet vulgaris betyr rett og slett
vanlig. Det norske navnet vinterkarse er direkte oversatt
fra det engelske Winter-cress, og viser til at på sørligere
breddegrader kan planten blomstre om vinteren.
Vinterkarse
som medisinplante
På samme måte som
mange andre planter i korsblomstfamilien, inneholder bladene til
vinterkarse mye vitamin C, faktisk tre ganger så mye som i appelsiner,
og planten har derfor vært brukt til å beskytte mot skjørbuk før man
hadde andre kilder for dette vitaminet. Vinterkarse er angitt å ha
urindrivende, ormedrivende, appetittvekkende og magestyrkende
egenskaper, og har som nevnt en sårhelende effekt. Tidligere brukte man
f.eks. kokte og avkjølte blad av vinterkarse som omslag på hevelser. I
våre dager er det liten tradisjon for å bruke vinterkarse som
medisinplante, og arten har mye større verdi som matplante enn som
medisin.
Vinterkarse
kan spises
Vinterkarse har et
høyt innhold av vitamin C, og på samme måte som andre planter i
korsblomstfamilien inneholder den sennepsolje med skarp smak. Bladene
kan høstes fra tidlig på våren og spises friske, gjerne som et
alternativ til ruccola i salater, da de har en pikant karsesmak. De kan
også finklippes og brukes som et grønt dryss på samme måte som vanlig
karse. Bladene til vinterkarse får etter hvert en besk smak som ikke er
god, derfor bør bare de yngste skuddene og bladene brukes. Det fine med
vinterkarse er at nye bladrosetter dukker opp utover høsten slik at man
kan ha tilgang til ferske skudd helt fram til snøen legger seg. Hvis man
koker eldre blad i 5-10 minutter blir de mildere og kan brukes som
grønnsak, men man bør da helle bort kokevannet. Blomstene kan brukes som
vårlig garnityr og kan også gi et fint fargeinnslag i salaten.
Blomsterknoppene ligner litt på brokkoli og kan spises på samme måte som
denne grønnsaken, enten rå, dampkokt i noen minutter, eller surret i
smør eller fløte. Kokt i lettsaltet vann kan blomsterstanden med knopper
serveres ved siden av kjøtt eller stekt fisk. Frøkapslene inneholder små
frø med smak av karse. Frøene kan anvendes som peppererstatning. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner Vinterkarse trives
langs veikanter, bekkekanter og åkerkanter, noe som er problematisk
når planten skal brukes som mat, da den er kjent for å akkumulere
giftstoffer fra f.eks. bileksos og sprøytemidler.
Ellers er det ikke funnet noen andre advarsler
mot å spise vinterkarse. |
|
|
Flere bilder av
vinterkarse |
|
KILDER |
Barker, Julian: The Medicinal Flora
of Britain & Northwestern Europe. Kent, Winter Press 2001. |
Irving, Miles: The Forager
Handbook. A Guide to the Edible Plants of Britain. Ebury
Press 2009. |
Källman, Stefan: Vilda växter som mat och
medicin. Västerås, ICA bokförlag 2006. |
Lid, Johannes og Dagny Tande Lid:
Norsk flora. 7. utgåva ved Reidar Elven. Oslo, Det Norske
Samlaget 2005. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Mossberg, Bo & Lennart Stenberg:
Gyldendals store nordiske flora. Oslo. Gyldendal Norsk
Forlag AS 2007. |
Mæhlum, Anne, Nina Dreyer Hewnsley og
Jim Hensley: Fra naturens spiskammer. Oslo, Gyldendal
Norsk Forlag AS 2016. |
Norman, Edle Catharina og Sofie
Grøntvedt Railo: Norges spiselige planter og bær. Vilt, vakkert
og velsmakende fra tidlig vår til sen høst. Oslo, J.M.
Stenersens Forlag AS 2015. |
Pullaiah, T.: Encyclopedia of World
Medicinal Plants. Vol I-V. New Dehli (India), Regency
Publications 2006. |
Sundgren, Lisen: Viltvoksende og
velsmakende. Mat og moderne kjerringråd. Oslo, Gyldendal
Norsk Forlag 2018. |
Torkelsen, Anna-Elise: I den grønne gryte. Landbruksforlaget 1992. |
Vetlesen, Kari: Frukt- og
grønnsaksleksikon. Oslo, Vega Forlag AS 2018. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 15.04.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|