Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Vinterkarse  

Vinterkarse
Barbarea vulgaris
Blomsterknoppene av vinterkarse smaker som brokkoli og kan brukes som mat.
Vinterkarse er en art i rask spredning og planten har lett for å etablere seg på steder med åpen jord, gjerne langs veier. De to bildene over er tatt ved den nye E6 sør for Oppdal sentrum i 2016.

Bildet over viser stakekarse (Barbarea stricta), en nærstående art til vinterkarse. Hos stakekarse har de nedre bladene 1-2 par fliker og en stor og bred endeflik, mens de øvre bladene er uten fliker.  Blomsterknoppene er hårete, kronbladene er lysegule og knapt lengre enn begerbladene. De smale skulpene er 2-3 cm lange, stivt opprette og trykt inntil stengelen. Stakekarse kan brukes på samme måte som vinterkarse.


På samme måte som mange andre planter i korsblomstfamilien, inneholder bladene til vinterkarse mye vitamin C, og planten har derfor vært brukt til å beskytte mot skjørbuk. Vinterkarse er angitt å ha urindrivende, ormedrivende, appetittvekkende og magestyrkende egenskaper, i tillegg til å virke sårhelende utvortes. I våre dager er det imidlertid liten tradisjon for å bruke vinterkarse som medisinplante, og arten har størst verdi som matplante. Bladene kan høstes tidlig på våren og spises friske, og de har en pikant karsesmak. Etter hvert som de blir eldre, får bladene en besk smak som ikke er god, derfor bør bare de yngste skuddene og bladene brukes. Blomstene kan brukes som garnityr og kan også gi et fint fargeinnslag i salater. Blomsterknoppene ligner litt på brokkoli og kan spises på samme måte som denne grønnsaken, enten rå, dampkokt i noen minutter, eller surret i smør eller fløte.

Faktaside om vinterkarse

Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.
Bildeoversikt medisinplanter