|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Planteslekta Apium teller ca. 20 arter og
finnes utbredt i den tempererte delen av verden. I Europa er det 5
arter. Vill selleri (Apium graveolens var. graveolens)
vokser på elvestrender nær havet, vanligvis på noe saltholdig mark.
Den viltvoksende formen av selleri er en kraftigduftende plante med
en knollformet og kjøttfull rot, kraftige stengler og flikete blad
som blir inntil 50 cm lange. Blomstene er hvite og sitter i
sammensatte skjermer med hele svøpblad.
De dyrkede formene stilkselleri eller stangselleri (Apium
graveolens var. dulce), knollselleri (Apium graveolens
var. rapaceum) og bladselleri (Apium graveolens var.
secalinum) er kulturformer av vill selleri. Stangselleri
lagrer næringen i sukkulente bladskaft. Knollselleri har en kraftig,
oppsvulmet stammebasis. Bladskaftet utvikles direkte fra denne
klumpformede stammebasisen, som kan bli en drøy desimeter i
diameter. Selleri har en gjennomtrengende lukt og en krydret,
søtlig, besk og skarp smak.
Selleriplanten er toårig, men
kulturformene dyrkes som ettårige vekster. Det første året dannes
det en rosett av langstilkete blad og som regel også oppsvulmet
rotknoll. Hos kulturformene er bladene mørkegrønne og blanke, enkelt
fjærdelte med store, sagtaggete avsnitt, og kan enkelte ganger ha en
rødlig farge. I det andre vekståret dannes det en 30-90 cm høy,
forgreinet, furet stengel med hvite eller gulaktige blomster som
sitter i dobbeltskjermer med stråler av forskjellig lengde. Plantene
blomstrer fra juli til september. Fruktene (frøene) er nesten
halvkuleformede med 5 like ribber. |
|
|
UTBREDELSE |
Vill selleri er
utbredt i kystnære områder fra Sør- og Mellom-Europa (inklusive
Storbritannia) til tempererte områder i Asia og Afrika. I våre dager
dyrkes ulike varianter av selleri i alle deler av verden med
temperert klima, og planten brukes både som grønnsak, krydderurt og
medisinplante. Antagelig kom selleriplanten til Norge med munker,
men sikre opplysninger om dyrking her i landet har vi ikke fra
tidligere enn på 1600-tallet. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Røttene av vill selleri graves opp om
høsten og brukes friske, eller tørkes for bruk i tinkturer. Frøene (Apii
fructus) samles når de er modne og tørkes for bruk i urtete,
flytende ekstrakter og pulver, eller destilleres for å utvinne den
eteriske oljen. Vill selleri brukes sjelden til kulinariske formål,
da den har en bitter smak og er giftig i store doser. Det er den
viltvoksende selleripanten som er mest effektiv som medisin, men
kommersielt dyrkede varianter kan også brukes medisinsk.
De dyrkede variantene knollselleri og
stilkselleri anvendes som grønnsaker. Knollselleri har en
knollformet, spiselig jordstengel som høstes første året og brukes
frisk eller tørket. Stilkselleri har saftige og sprø bladstilker,
som spises rå eller kokt. Stilkene kan blekes, men det vil gå utover
vitamininnholdet, særlig A- og C-vitaminene. I våre dager dyrkes det
sorter av stilkselleri som har selvblekende stengler. Friske og sprø
stengler av stilkselleri brukes særlig i salater og som tilbehør til
ost. Roten av selleriplanten anvendes lite som medisin i våre dager,
men den er et effektivt urindrivende middel og har tidligere blitt
brukt ved steiner og grus i urinveiene. Den virker også som et
bittert fordøyelsesmiddel og et stimulerende middel for leveren.
Bladene av både bladselleri,
stilkselleri og knollselleri kan plukkes hele sommeren og brukes
friske, eller de kan tørkes forsiktig i skygge for å bevare smak og
farge. Selleri brukes i en lang rekke krydderblandinger til supper,
sauser og kjøttretter. Sellerifrøene høstes etter at planten
har blomstret det andre året. Frøene anvendes som krydder, enten
hele eller malt. De har en svakt bitter smak og virker derfor som et
mildt stimulerende middel for fordøyelsen, men brukes hovedsakelig
som et urindrivende middel som bidrar til å fjerne giftstoffer fra
kroppen. Sellerisalt er en blanding av malte sellerifrø og vanlig
koksalt.
Eterisk olje kan utvinnes av alle delene
av selleriplanten, men den mest anvendelige oljen og den eneste som
brukes i aromaterapi, blir produsert ved vanndampdestillasjon av
frøene. Den har en sterk, krydret duft og en farge som varierer fra
blekt til mørk gul, men kan også gå mot oransje. Oljen har kraftig
terapeutisk virkning og må brukes med forsiktighet. Eterisk olje av
selleri anvendes også som smakstilsetning i f.eks. likør, eller til
parfymering av såper og ulike kremer.
|
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Fruktene (frøene) til selleri har høyt innhold av
mineraler, inklusive natrium, og inneholder ellers furokumariner som
psoralen og bergapten. Selleri inneholder også flavonoider, som
apigenin, luteolin og isoquercitrin, og fenolsyrer og alkaloider.
Det medisinsk mest aktive innholdsstoffet i selleri er en eterisk
olje med innhold av limonen, apigenol, apiol, beta‑selinen og andre
stoffer. I selleri finnes videre ftalider (som gir den velkjente
selleriduften og som virker beroligende og krampeløsende),
prenylkumariner, furanokumariner (bergapten), alkaloider og
flavonoider (bl.a. apiin, apigenin og isoquercitrin). Apigenin er et
muskelavslappende stoff som kan virke avslappende på blodårene og
senke blodtrykket.
Stengler og blad av
selleri er rike på vitamin A, B-kompleks og C (100 mg per 100 g), og
inneholder dessuten karotin, protein, mineraler (særlig fosfor og
jern), eterisk olje og plantehormoner. Rotknollen til knollselleri
inneholder pyrin, eterisk olje, glykosid, protein, apiin, kolin,
vitamin B1, B2 og C, samt et nikotinsyreamid og mineraler (kalsium,
natrium, magnesium og fosfor). Fra et ernæringsmessig synspunkt
skiller ikke selleri seg særlig positivt ut, da planten er ganske
fattig på karbohydrater (1,9 %) og proteiner (0,75 %), og har så å
si ikke noe fett. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi:
Bitter og søt / Kjølig og fuktig. |
(Gjelder primært
sellerifrø): Aromatisk, bitter, urindrivende, antiseptisk på
urinveiene, øker utskillingen av urinsyre, betennelseshemmende ved
urinveisinfeksjoner, nervestyrkende, nerveberoligende,
krampeløsende, smertestillende, antirevmatisk (motvirker betennelser
i leddene), beroligende (demper muskelspenninger), hostedempende,
appetittvekkende, fordøyelsesfremmende, luftdrivende, galledrivende,
leverbeskyttende, avførende, avgiftende, blodrensende, styrkende,
livmorstimulerende, abortfremkallende, menstruasjonsdrivende,
nærende, stimulerer melkeproduksjonen hos ammende,
blodåreavslappende, hjerterytmestabiliserende, blodtrykkssenkende,
blodsukkersenkende, kolesterolsenkende, immunregulerende,
kreftforebyggende, afrodisierende (kjønnsdriftstimulerende middel)
og antioksidant. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Urinveisinfeksjoner (bl.a. blærekatarr),
urinsyregikt, revmatisme, leddbetennelse (artritt), leddgikt
(revmatoid artritt), ødemer (spesielt i forbindelse med gikt),
frostknuter, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, hjertesykdommer (som
angina pectoris og uregelmessig hjerterytme), astma, bronkitt,
appetittmangel, dårlig fordøyelse, halsbrann, mye tarmgass,
tarmkramper, leverproblemer, gallestein, nyrestein, kolikk,
diabetes, muskelspenninger, nerveproblemer, angst, milde
depresjoner, søvnløshet, stress, tretthet, kronisk tretthetssyndrom
(ME) og uregelmessig menstruasjon. |
|
|
|
|
SELLERI |
Vill selleri (Apium
graveolens var. graveolens) har vært brukt som mat og
krydder siden tidenes morgen. Urten var ofte nevnt i gamle egyptiske
tekster, og girlandere laget av friske selleriblad alternert med blå
vannliljekronblad er blitt funnet i graver som er datert til rundt
1000 år f.Kr.Det finnes
skriftlige belegg for at man i lange tider har anvendt selleri i
middelhavsområdet. Planten er f.eks. omtalt i Homers Odysséen,
som man antar ble skrevet for 2700 år siden, under navnet selinon.
Fra dette ordet har man avledet navnet selleri. I Kina har vill selleri
blitt bruk i minst 2500 år og nevnes allerede av Konfusius (551-479
f.Kr.).
Slektsnavnet
Apium er en latinisert form av det keltiske ordet apon, som
betyr "vann" og viser til de fuktige voksestedene til artene i slekta,
mens graveolens betyr "med sterk, vond lukt" og kommer av at alle
delene av planten har en karakteristisk sterk duft av selleri.
Tradisjonell bruk
av selleri
Planten ble
tidlig dyrket, og både
Plinius (23 -79 e.Kr.) og
Dioskorides (1.
årh. e.Kr.) skiller mellom viltvoksende og dyrket selleri. Dioskorides
beskriver begge formene som fordøyelsesfremmende, urin- og
melkedrivende, og sier at de med fordel kan blandes i hoste- og
smertestillende midler. I gamle norrøne urte- og legebøker kalles
selleri gjerne merke. I en legebok fra Ulvik fra 1500-tallet
anbefales det å drikke saft eller avkok av sellerirot for nyrestein og
kolikk. Utvortes ble den anbefalt i plaster mot ryggverk og for å stanse
kraftige menstruasjonsblødninger.
Under
middelalderen fortsatte man å bruke selleri både som medisin og som
krydder i mat. Nye og mildere varianter av selleri oppsto på
1500-tallet, sannsynligvis i Italia. Fra denne tiden kommer praksisen
med å dekke over de nedre delene av stenglene for å hemme
klorofylldannelsen. På den måten får man bleke selleristilker, som både
er lengre og mildere på smak enn grønne bladstilker.
Overtro og
magi knyttet til selleri
Det foreligger
en del råd knyttet til selleri som har karakter av overtro og magi,
f.eks. at en sellerirot hengt om halsen skal være virksomt mot tannverk
og at kvinner ikke må spise selleri, for da får barna deres byller og
sår. Hvis man sliter med søvnløshet, kan man fylle en pute med
sellerifrø, noe som sies å fremme søvnen og styrke den mentale
årvåkenheten gjennom dagen. Å tygge på sellerifrø skal også hjelpe på
konsentrasjonen, og for å utvide sine psykiske evner kan man brenne
frøene sammen med røkelse. For å tiltrekke seg sine åndelige guider kan
man plassere en sellerirot på alteret sitt.
En plante
med mange medisinske egenskaper
I
tillegg til at selleri er en populær grønnsak, er det også en plante med
viktige medisinske egenskaper. I de medisinske tradisjonene i Østen er
selleri kategorisert som bitter-søt, noe som gjør at den virker "fuktig"
og "avkjølende", og er derfor god til å balansere varme og krydrete
matretter. Hele planten virker mildt stimulerende, nærende og
gjenskapende ved svekkelsestilstander.
Stilker og blad av
selleri har blitt brukt som et betennelseshemmende og urindrivende
middel, et beroligende middel for demping av muskelspenninger og som et
afrodisiakum. Tradisjonelt er selleri best kjent ved behandling av
urinsyregikt, revmatisme, astma og bronkitt, og som et blodrensende
middel. Sellerifrø har blitt verdsatt for sine stimulerende og
fordøyelsesbefordrende egenskaper, samt som et mildt nerveberoligende og
styrkende middel. Disse egenskapene til selleri omtales nærmere i
teksten under.
Selleri som
fordøyelsesmiddel
I folkemedisinen
har selleri et godt rykte som et fordøyelsesfremmende middel som også
demper gassproduksjonen og smerter i buken som skyldes mye tarmgass.
Sellerifrø stimulerer appetitten, demper halsbrann og virker
krampestillende i tarmen. Selleri er et godt styrkemiddel for leveren og
fremmer galleproduksjonen, noe som også kan bidra til å gi bedre
fordøyelse. I eldre tid ble frøene ofte tygd etter et måltid for å
hjelpe fordøyelsen og for å nære ammende mødre slik at de fikk økt
produksjon av morsmelk (frøene fra mange skjermplanter har denne
egenskapen). Hvis man tygger på en rå selleristilk, dempes
sultfornemmelsen.
Sellerifrø kan
senke blodtrykket
Stoffet apigenin i
sellerifrø virker avslappende på blodårer og gjør at de blir åpnere slik
at blodet strømmer lettere. Apigenin er imidlertid bare ett av mer enn
et dusin kjemiske stoffer i sellerifrø som kan være til hjelp for
hjerte-karsystemet. Noen av stoffene er naturlig urindrivende og vil på
en mild måte fremme utskillingen av et væskeoverskudd i kroppen, noe som
kan motvirke høyt blodtrykk og hjertesvikt, i tillegg til de månedlige
premenstruelle vannansamlingene som enkelte kvinner opplever. Noen av
innholdsstoffene virker som en naturlige kalsiumkanalblokkerer og er
hjerterytmestabiliserende ved at de delvis blokkerer opptaket av kalsium
i glatte muskelceller, framfor alt i hjerte-karsystemet, noe som gjør
dem verdifulle ved uregelmessige hjerteslag eller brystsmerter av angina
pectoris. Forbedringen som kan oppleves ved angina, skjer gjennom
redusert oksygenforbruk i hjertemuskulaturen og utviding av hjertets
kransårer. Alt dette gjør at selleri kan fungere som et medisinsk
næringsmiddel for folk som sliter med hjertehelsen. Å spise fire stilker
stangselleri eller drikke 40 ml sellerisaft tre ganger daglig er vist å
kunne redusere blodtrykket og minske risikoen for hjerteinfarkt. Før man
starter å bruke selleri mot høyt blodtrykk bør man imidlertid konsultere
lege, for selv om en slik kur kan hjelpe, kan den gjøre mer skade enn
nytte hvis man er spesielt sensitiv for salt. Lignende stoffer som de vi
finner i sellerifrø, forekommer også i frøene hos andre planter i
skjermplantefamilien, f.eks. kvann (Angelica
archangelica), gulrot (Daucus carota), pastinakk (Pastinaca
sativa) og persille (Petroselinum
crispum).
Vanndrivende og
rensende effekt
Med bakgrunn i
innholdet av eterisk olje, har sellerifrø en svakt vanndrivende virkning
og en betydelig antiseptisk effekt. De kan derfor bidra til å
desinfisere nyrene og blæren, og brukes gjerne i kombinasjon med andre
urter til behandling av blærekatarr og andre urinveisinfeksjoner. Den
eteriske oljen i sellerifrø fører til en utvidelse av årene i nyrene,
noe som igjen gir økt urinvolum og raskere utskilling av
avfallsprodukter som urinsyre. Siden sellerifrø hjelper nyrene med å
kvite seg med avfallsstoffer og reduserer syrenivået i hele kroppen, kan
urten derfor være til hjelp ved nyrestein, urinsyregikt og
leddbetennelser (artritt).
Sellerifrø mot
urinsyregikt og andre revmatiske plager
I tradisjonell
folkemedisin i ulike land har sellerifrø lenge blitt brukt til
behandling av forskjellige typer leddbetennelser. Frøene hjelper også
kroppen til å bedre blodomløpet i muskler og ledd, og til å senke et
generelt syreoverskudd i kroppen. Selv om det er lite vitenskapelig
dokumentasjon for at sellerifrø virker på revmatiske plager som
urinsyregikt og revmatoid artritt (leddgikt), vil frøenes
betennelseshemmende virkning og deres evne til å bryte opp
urinsyreavleiringer i leddene og hjelpe nyrene med å fjerne urinstoff og
andre avfallsstoffer fra kroppen, kunne være forklaringen på urtens
effekt.
Urinsyregikt er en
akutt betennelsesreaksjon fremkalt av urinsyrekrystaller som felles ut i
leddhinnen. Ofte rammes det innerste leddet i stortåen først (podagra),
men også andre ledd kan angripes. Leddene hovner og kan bli røde og
svært smertefulle. Et anfall varer gjerne bare noen dager, og mellom
anfallene er man ofte helt smertefri. Med tiden kan sykdommen gå over i
et kronisk stadium der mange ledd er angrepet. Kvinner angripes praktisk
talt aldri før etter klimakteriet (overgangsalderen). Skolemedisinens
svar på å beskytte mot urinsyregikt, er preparater med virkestoffet
allopurinol som motvirker produksjonen av urinsyre, og probenecid som
øker utskillingen av urinsyre, men preparater med begge disse
virkestoffene er kjent for å kunne gi bivirkninger. Allopruinol kan
f.eks. gi hudreaksjoner, diaré, sløvhet og kvalme. Derfor er det godt å
kjenne til at sellerifrø kan ha god virkning ved urinsyregikt, uten at
man trenger å bekymre seg for bivirkninger.
Virkning av
selleri på nervesystemet
Allerede i
oldtidens Hellas kjente man til at selleri kunne være et botemiddel for
"frynsete nerver", og forskning i 1970- og 80-årene har vist at den
eteriske oljen i selleri har en beroligende virkning på nervesystemet.
En tidlig forfatter sa at "vill selleri renser ut melankolsk væske som
gir opphav til tristhet", og det er fascinerende å merke seg at
urtekyndige også i våre dager bruker selleri som et nervestyrkende
middel, og da særlig ved depresjoner som opptrer sammen med nervøs
rastløshet og uro. Den positive effekten på nervesystemet kan oppnås
både ved å spise stangselleri og å drikke te av frøene.
Selleri som
afrodisiakum
Selleri har i lang
tid vært assosiert med seksualitet, fertilitet, bedre potens og mental
klarhet. Den kjente italienske elskeren Cassanova var kjent for å spise
selleri regelmessig for å styrke sin seksuelle energi. Ftalidene i
selleri er i stand til å virke avslappende på blodårene og dermed bedre
blodsirkulasjonen (særlig i bekkenet), noe som kan påvirke evnen til å
få og opprettholde ereksjon. Men selleri kan også øke syntesen av
steroidet androstenon, som frigjøres i menns svette som et feromon og
som er kjent for å virke seksuelt tiltrekkende.
Andre medisinske
egenskaper til selleri
Flere studier har
indikert at sellerifrø kan redusere blodsukkerverdiene, noe som er
nyttig for å kunne kontrollere diabetes. Selv om selleri inneholder en
moderat mengde karbohydrater, er det en anbefalt grønnsak for
diabetikere. Selleri inneholder en mengde fiber, og som kjent er et
fiberrikt kosthold til hjelp for å redusere kolesterolet. Selleri
inneholder dessuten et stoff som kalles 3-n-butylftalid, som er vist å
senke kolesterolet hos forsøksdyr og derfor trolig også hos mennesker.
Videre har en indisk studie fra 1995 vist at frøene har en merkbar
leverbeskyttende effekt. Tradisjonelle ayurvediske leger har helt siden
oldtiden foreskrevet sellerifrø som et vanndrivende middel for å
behandle ødemer. Videre anbefaler de sellerifrø for behandling av
forkjølelser, influensa, dårlig fordøyelse, artritt og sykdommer i lever
og milt.
Sellerifrø er vist
å stimulere livmorsammentrekninger hos dyr, noe som støtter den
tradisjonelle bruken til å fremme menstruasjonen og fremkalle abort. Av
denne grunn bør gravide utvise forsiktighet og ikke spise sellerifrø i
større mengder. Å spise stilkselleri er imidlertid ufarlig i så måte.
Noen kvinner kan ønske å forsøke sellerifrø for å få i gang
menstruasjonen, men bruk aldri urten i et forsøk på å fremkalle abort!
Kvinner som plages med premenstruelt syndrom kan forsøke sellerifrø i de
plagsomme dagene rett før menstruasjonen.
Sellerifrøolje
inneholder ftalider som har en beroligende effekt, så hvis man er
engstelig, nervøs eller ligger mye våken, kan man prøve å innta
sellerifrø for å se om det har en positiv virkning.
Studier har vist
at å innta selleri (særlig på grunn av innholdet av flavonene luteolin
og apigenin) gir redusert risiko for å utvikle kreft i mage, endetarm,
lever og lunger. Forskere i Kina har funnet at å spise bare to middels
store stilker med selleri 2-3 ganger i uka kan redusere risikoen for å
få lungekreft med 60 %. Det er ikke vitenskapelig fastslått om apigenin
alene gjør jobben med å drepe kreftceller, eller om det virker sammen
med andre stoffer i selleri.
Å innta sellerifrø
kan videre være nyttig ved luftveisproblemer som astma og bronkitt.
Forskning har vist at stoffer i selleri både har immunregulerende og
antioksidant virkning.
Eterisk olje av
selleri
Den eteriske oljen
i selleri utvinnes ved destillasjon av frøene. Det er en av de mest
effektive urindrivende oljene som finnes. Ved nyreinfeksjoner og
tilbakeholding av urin, er den beste metoden å bruke varme omslag med
fortynnet selleriolje over nyreområdet, og man bytter omslagene så snart
de begynner å avkjøles. Den samme metoden kan fungere godt ved
blærekatarr, og da legger man omslaget over blæreområdet.
Massasje med
sellerifrøolje vil være gunstig for personer med væskeopphopninger i
kroppen, men den gjør mye mer enn å sørge for væskeutskilling. Selleri
hjelper kroppen med å fjerne akkumulerte giftstoffer, så massasjen med
selleriolje er særlig å anbefale ved cellulitter, artritt, revmatisme og
urinsyregikt når opphopning av urinsyre gir smerter og betennelser.
Selleri stimulerer
stoffskiftet og kan være til hjelp ved tretthet og utmattelse, særlig
hvis det er stressrelatert. Derfor er selleriolje kanskje en olje som
bør vurderes ved kronisk tretthetssyndrom (ME).
Selv om den
eteriske oljen virker krampeløsende i små doser, vil den ved
overdosering kunne fremkalle kramper, f.eks. sammentrekninger i
livmoren, noe som ved graviditet kan føre til abort.
Anvendelse og
dosering av selleri
For en velsmakende
og avslappende te som kan være til hjelp ved diabetes, urinsyregikt og
revmatoid artritt (leddgikt), kan man drikke urtete av sellerifrø. Bruk
1-2 teskjeer av nyknuste frø per kopp kokende vann og la det trekke i
10-20 minutter før teen siles. Drikk en kopp mellom måltidene 2-3 ganger
daglig. Hvis man har tinktur av frøene, er en fornuftig dosering 30
dråper i vann tre ganger daglig. Ellers kan man bruke 1 teskje oppmalte
frø i maten hver dag. Hvis man spiser fire stilker med stangselleri
daglig, er det i følge studier funnet å være nok til å senke både et
høyt blodtrykk og et høyt kolesterol.
Eterisk olje av sellerifrø kan brukes ved smertefull urinsyregikt i
føtter og tær. Man tilsetter da 15 dråper eterisk olje til en balje med
varmt vann og holder føttene oppi baljen. Til en massasjeolje kan man
fortynne 5-10 dråper selleriolje i 20 ml mandelolje eller solsikkeolje,
og denne oljen masseres inn i leddene ved artritt.
Selleri
som mat
Alle delene av selleriplanten (stengler, rotknoll, blad og frø) kan
brukes i matlagingen, og urten kan bidra til å opprettholde generelt
velvære. Vannet som man koker selleri i, kan fungere som en utmerket
helsebringende urtete. Te av selleri lages primært på frøene, men en
urtete laget på friske eller tørkede blad har beroligende virkning og
kan drikkes før man går til sengs.
Stilkselleri
regnes som ypperlig mat ved slanking. Siden stangselleri hovedsakelig
består av cellulose og vann, inneholder den få kalorier, samtidig som
den gir verdifulle fibre og C-vitamin. Urten er helsebringende for hele
systemet, særlig for nervene og nervøse mager. Den virker også
vanndrivende, avførende og luftdrivende.
Når
man kjøper stangselleri, bør den være økologisk dyrket da selleri er
utsatt for høyt nitrittinnhold som økes av nitrat-gjødsel. For at den
skal beholde sprøheten, kan stangselleri oppbevares innpakket i
kjøleskapet. Stangselleri brukes særlig i salater og som tilbehør til
ost, men er også anvendbar i supper og gryteretter, samt til farseretter
og lever. Før man anvender selleristilkene, bør de seige trådene utenpå
stenglene fjernes med en potetskreller eller ostehøvel.
Bladene av selleri beholder den grønne fargen hvis de tørkes raskt og
oppbevares mørkt og kjølig. De inneholder mye mineralsalter og
vitaminer, og kan f.eks. tilsettes i salater, kremoster og gryteretter.
Selleriblad anvendes mye i matlagingen i Balkanlandene, samt i England,
Frankrike og Amerika. Smaken minner en del om persille, og tilsatt i små
porsjoner fremheves de øvrige krydderurtene i maten. Tørkede selleriblad
eller knuste frø kan også blandes med salt og anvendes som bordkrydder
(sellerisalt).
Sellerirot
har omtrent samme næringsinnhold som stangselleri, men inneholder mer
jern (0,8 mg per 100 g rå rot) og folinsyre (51 mcg per 100 g rå rot).
Rårevet sellerirot kan brukes i råkost, men bør vendes i sitronsaft med
en gang den er revet, så den ikke mørkner.
Med en
saftsentrifuge kan man lage en forfriskende og sunn juice av
selleristilker og -blad. Av denne juicen, gjerne blandet sammen med saft
av gulrot og sitron, kan man drikke et halvt glass til hvert måltid, noe
som er både velsmakende og sunt.
Dyrking av selleri
Selleri kan sås i
kasser eller potter innendørs allerede i februar eller mars. Risikoen
for at plantene skal blomstre det første året er imidlertid et problem
ved den lange vekstperioden. For å unngå dette, bør plantene ikke
plantes ut før i månedsskiftet mai/juni, når også nettene er blitt
varmere og temperaturen i jorda er minst 13 °C. Hvis plantene er herdet
en tid før utplanting, kan de tåle noe nattekulde. Selleri er
opprinnelig en saltjordsplante, så i motsetning til de fleste andre
hageplanter tåler selleri klor, ja plantene trenger til og med dette
grunnstoffet.
At selleriplanten
er toårig er en egenskap som utnyttes aktivt ved dyrking av
knollselleri. Knollen utvikles første vekstår ved hjelp av røttene,
primærstilken og bladene for lagring av næringsstoffer og energi til
overvintringen. Men når knollene høstes etter den første vekstsesongen,
faller overvintringen bort, likeså andre års vekst med tilhørende
blomstring. Også stilkselleri dyrkes som en ettårig kultur.
Selleri virker
avskrekkende på skadeinsekter og skremmer bl.a. bort kålsommerfugler, så
det er en fin naboplante til ulike kålvekster. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Å anvende selleri (både stangselleri,
bladselleri og knollselleri) i matlagingen anses å være trygt, og
slik mat kan også spises under svangerskap. Selleri kan imidlertid
forårsake matallergi med kryssreaksjon til en rekke andre matvarer.
Furanokumarinene i selleri kan gi soleksem etter hudkontakt med
plantesaften, men det opptrer sjelden. Det kan likevel være klokt å
ikke påføre eterisk olje av selleri utvortes i kraftig solskinn.
Personer som er sensitive for bjørk og/eller burot pollen, kan også
være overfølsomme for selleri, men slike allergiske reaksjoner på
selleri er sjeldne.
Man kan ikke
forvente bivirkninger ved normal bruk av sellerifrø og den eteriske
oljen som utvinnes fra frøene. Overdosering av den eteriske oljen
har i forsøk vist å kunne fremkalle livmorsammentrekninger og abort,
så gravide bør ikke bruke terapeutiske doser med selleri. Hvis du
har nyrebetennelse bør du unngå sellerifrø, da oljen i frøene kan
virke irriterende på nyrene og forverre tilstanden, men slike
tilfeller opptrer svært sjelden.
Selleri
inneholder naturlig forekommende kumariner som teoretisk kan
framvise antikoagulerende virkning, men det er lite trolig at det
oppstår interaksjoner med antikoagulerende medisiner som Marevan (warfarin).
Frø som blir solgt for å
dyrke grønnsaker, kan være behandlet med soppmidler og bør ikke
brukes til medisinske formål. |
|
|
Flere bilder av
selleri |
|
KILDER |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002 |
Boxer,
Arabella: Krydder og urter. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag
AS 2000. |
Braun, Lesley: Herbs &
Natural supplements. An evidence-based guide. 3nd edn. Chatswood, NSW
2067, Elsevier Australia 2010. |
Burton-Seal, Julie & Matthew Seal: Kitchen Medicine. Household remedies for commom ailments and domestic
emergencies. Shropshire, Merlin Unwin Books Ltd. 2010. |
Carper, Jean: Mirakelkurer. Oslo,
Hilt
& Hansteen / Energica 1998. |
Castleman, Michael: The New Healing Herbs. Emmaus, PA, Rodale
2009. |
Chevallier, Andrew:
Legende
urter. Oslo, N. W. Damm & Søn 2001. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N. W. Damm
& Søn 2003. |
Davis, Patricia:
Aromatherapy. An A-Z. London, Vermilion 2005. |
Duke, James A.: Dr.
Duke's Essential Herbs. Rodale
Reach 1999. |
Duke, James A.: The
Green Pharmacy Herbal Handbook. Rodale /
Reach 2000. |
Eriksen, Dahl, Neuendorf, Tind: Nyttoväxter från hela världen, A-I.
Sävedale, Warne Förlag 2013. |
Esplan,
Ceres: Helbredende urter. København,
Hernovs Forlag 1981. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984 |
Foster,
Steven: 101 medicinal herbs.
Loveland,
Interweave
Press 1998. |
Garland,
Sarah: Hjemmets store bok om Helseplanter, Urter og Krydder.
Hjemmets bokforlag 1980. |
Gregg, Susan: The Complete
Illustrated Encyclopedia of Magical Plants. Beverly, Massachusetts,
Fair Winds Press 2008. |
Hlava,
B. & D. Lanska: Komma's Krydderurte leksikon.
København,
Komma A/S 1979. |
Hoffmann, David: Herbs
for a Good Night's Sleep. New
Canaan, Keats Publishing, Inc., 1997. |
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter.
Gamleby, Artaromaförlaget 1999. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
McIntyre,
Anne: Vanlige urter for vanlige plager.
Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1993. |
Nielsen,
Harald: Planter i folkemedisinen. Oslo, J. W. Cappelens
Forlag A/S 1977. |
Norman, Jill: Urter & krydder, matelskerens oppslagsverk.
Oslo, N. W. Damm & Søn AS 2003. |
Ody, Penelope: The
Complete Medicinal Herbal. London,
Key Porter Books 1993. |
Pamplona-Roger, George D.:
Frisk av mat. Din mat kan være din beste medisin. Røyse, Norsk
Bokforlag AS 2006. |
Polunin,
Miriam: Mat for god helse. Oslo,
N. W. Damm & Søn A.S 1998. |
Roybal, Beth Ann Petro & Gayle Skowronki: Sex Herbs. New York, Gramercy
Books 2002. |
Thomsen, Michael: Håndbog i lægeplanter. Første udgave.
Hobart, Tasmania 2008. |
Yoest, Helen: Plants with Benefits.
Pittsburgh, PA, St. Lynn's Press 2014. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 02.04.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|