KVANN |
Angelica archangelica |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Kvannjol, jol, kvanj, kvanne, kvannegras, erkeengelurt. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Angelica
archangelica L. |
Angelica officinalis (Hoffm.)
Ahlfv. |
Angelica officinalis Moench |
Archangelica
officinalis (Moench) Hoffm. |
Archangelica litoralis (Fr.)
C. Agardh. |
Følgende underarter og varianter av kvann er kjent fra Norge: |
Angelica archangelica
subsp. archangelica
= Fjellkvann. |
Angelica archangelica
subsp. archangelica
var. maiorum = Gardskvann / Vossakvann. |
Angelica archangelica
subsp. litoralis
= Strandkvann. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SAMISK: Boska / Fadnu / Olbmoborranrássi. |
SVENSK: Fjällkvanne
/ Änglaört /
Angelika. |
DANSK: Kvan
/ Angelik / Vandkvan. |
ISLANDSK: Ætihvönn. |
FINSK: Väinönputki
/ Boska. |
ENGELSK: Angelica
/ European angelica / Garden angelica /
Norwegian angelica / Archangel / Holy ghost /
Masterwort / Wild celery / Wild parsnip. |
TYSK: Engelwurz
/
Echte Engelwurz / Erz-Engelwurz / Arznei-Engelwurz
/
Garten-Angelika / Brustwurz. |
FRANSK: Angélique
/ Angélique vraie / Archangélique / Angelique cultivee /
Angeline. |
SPANSK:
Angélica / Hierba del Epiritu Santo. |
KINESISK: Chien-tu. |
|
FAMILIE |
Skjermplantefamilien
(Apiaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Kvann er en toårig eller
flerårig
urt med hvitaktig, tykk, vertikal jordstengel som går over i en kraftig
hovedrot med tykke rotgreiner. Stengelen er grov, glatt og rørformet. Bladene
er dobbeltfinnete med grovt sagtannete småblad og store, oppblåste
slirer. De nedre stilkene er hule med halvmåneformet tverrsnitt. Blomstene
består av store, kuleformede skjermer, uten storsvøp. Kronbladene er
bleke, senere gulaktig grønne. Hele planten har en sterk lukt og en skarp,
krydderlignende smak. Strandkvann har skarpere smak enn fjellkvann, men
kan likevel brukes som en kulinarisk urt.
Gardskvann / Vossakvann har margfylte stengler og
er mildere på smak enn fjellkvann.
Kvann kan forveksles med andre store
skjermplanter, og da særlig med sløke (Angelica sylvestris).
En skillekarakter er at sløke har renneformede bladstilker, mens de
hos kvann har et rundt tverrsnitt. Sløken har dessuten flatere
blomsterskjermer enn kvann, plantene er spinklere, de mangler
kvannens karakteristiske lukt og smak, og er uspiselig. Noe som kan
skape forvirring er at blomsterstilken til kvann i Nord-Norge har
blitt kalt sløkje. Andre store skjermplanter som kan minne om
kvann, er bjørnekjeksartene (Heracleum spp.). |
|
|
UTBREDELSE |
Fjellkvann er viltvoksende
i det nordlige og sentrale Europa, Nord-Asia, Kaukasus og på Grønland. I Norge
vokser underarten fjellkvann hovedsakelig i fjellet og er vanlig over
store deler av landet, men sjelden i de sørlige delene av Østlandet,
i Agder-fylkene og i Rogaland. Underarten strandkvann vokser på steinete steder langs nesten hele kyststripen.
I Nord-Norge kan det være vanskelig å skille mellom strandkvann og
fjellkvann, da begge underartene kan forekomme langs kysten. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Mange deler av
kvannplanten har gjennom tidene blitt anvendt som mat, krydder og
medisin: |
Angelicae radix: Kvannrot. |
Angelicae
herbae: Kvannurt. |
Angelicae flores: Kvannblomster. |
Angelicae fructus:
Kvannfrukter. |
Drogene har en aromatisk duft og bitter smak.
Bladene samles tidlig på sommeren før plantene blomstrer. Røtter og
rotstokker graves helst opp i vinterhalvåret, for da er de mest bitre. De skal tørkes ved høyst 35
°C.
Siden tørkede røtter lett trekker til seg fuktighet (de er hygroskopiske),
må de oppbevares på tette beholdere. Eterisk
olje utvinnes fra røtter og rotstokker, og fra fruktene, begge ved
vanndampdestillasjon. Oljen fra roten er fototoksisk (da den
inneholder høye verdier av bergapten), noe som ikke er tilfelle md oljen fra
frøene. En absolutt blir produsert i mindre skala fra roten. Den
eteriske oljen fra kvannrot er blekt gul, men blir gulbrun med
alderen. Oljen fra frøene er en fargeløs væske med friskere og
krydret duft. Oljene produseres hovedsakelig i Russland, Ungarn,
Tyskland, Frankrike, Nederland og Belgia. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Eterisk olje finnes i
alle deler av planten. I roten finnes fellandren, terpener og kumarinderivatene ostol, ostenol, angelicin, archangelicin, archangin og kvannin
(totalt er 26 kumariner identifisert).
Videre finner man de organiske syrene akonitsyre, fumarsyre og oksalsyre, bitterstoff, glukose, sakkarose og et trisakkarid.
Fruktene inneholder bl.a. fet olje og furanokumarinene fellopterin, angelicin,
bergapten og imperatorin, i tillegg til garvestoff og angelikasyre. I bladene
finnes garvestoff og bitterstoff.
Den eteriske oljen fra kvannrot inneholder bl.a. lakton (bergapten),
terpener (limonen, fellandren, pinen) og alkoholer (borneol og
linalool). Frøoljen ligner rotoljen, men inneholder mer terpener som
β-fellandren og andre. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi: Søt,
bitter
og skarp / Varm og tørr. |
Kvann er en
bittersøt og aromatisk urt. Urten er angitt å ha følgende
egenskaper: Appetittvekkende, magesaftstimulerende, galledrivende,
magestyrkende, slimløsende, hostelindrende, krampeløsende, varmende,
nervestyrkende, urindrivende, svettedrivende, febersenkende,
blodrensende, desinfiserende, antibakteriell, sopphemmende og
stimulerer blodsirkulasjonen.
Eterisk olje
som er utvunnet fra rot eller frø av kvann er angitt å virke
generelt styrkende, balanserende, beroligende, antiseptisk,
rensende, avgiftende, lymfestimulerende, svettedrivende,
betennelsesdempende, sopphemmende, smertestillende, krampeløsende,
appetittstimulerende, fordøyelsesfremmende, magestyrkende,
galledrivende, tarmgassdempende (karminativ), lungestyrkende,
hostedempende, urindrivende, menstruasjonsregulerende,
østrogenfremmende, slimløsende, immunstimulerende og nervestyrkende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Droger av kvann
kan brukes ved dårlig appetitt og svak fordøyelse, luft i magen,
kolikk, anoreksi, innvollsorm, forkjølelse, influensa, hoste,
bronkitt, sår hals, betennelser, blærekatarr, godartet
prostataforstørrelse, skjørbuk, dårlig blodomløp, Buergers sykdom,
pest, kolera, dysenteri, revmatisme, reisesyke og blodmangel.
Eterisk olje
av kvann kan brukes ved revmatiske lidelser, leddsmerter, artritt,
urinsyregikt, isjias, muskelsmerter, smertefull menstruasjon,
infertilitet, dårlig fordøyelse, dyspepsi, mye tarmgass, kolikk,
magesår, anoreksi, anemi, blærekatarr, væskeopphopninger,
forkjølelse, kronisk hoste, bronkitt, lungebetennelse,
bihulebetennelse, kortpustethet, nervøs astma, stress, angst,
nervøse spenninger, fysisk tretthet, psoriasis, blek og overbelastet
hud, hodepine, migrene og tannpine. |
|
|
|
|
KVANN |
Kvann har gjennom lange
tider vært en viktig mat- og medisinplante, særlig for samene i nord,
islendinger, grønlandske inuitter og befolkningsgrupper i Sibir. Det blir ofte
påstått at fjellkvann har vært en viktig kilde for vitamin C for samene,
men urten inneholder relativt lite av dette vitaminet, så man kan sette
et spørsmålstegn ved om dette stemmer.
Innholdet av vitamin C har
blitt undersøkt på Grønland, og der fant man at stilkene inneholdt 10
mg, og friske blad 50 mg av vitaminet per 100 g urt. Hvis man skulle få
i seg en betydelig mengde vitamin C, måtte man derfor ha spist bladene i
større mengder, men det finnes få opplysninger om at så ble gjort. Med
bakgrunn i plantens innhold av bitterstoffer, kunne kvann imidlertid være et
nyttig appetittvekkende og magestyrkende middel.
I Norden har kvann vært kjent og
brukt svært lenge. I følge sagaene var planten på Island beskyttet ved
lov før 1000-tallet og i Norge fantes det egne kvannehager hvor
plantene ble dyrket.
Anvendelse av kvann i
eldre tid
Kvann er en plante som
hovedsakelig finnes i Nord-Europa, og det er nok årsaken til at den ikke
er nevnt i de gamle klassiske tekstene som omhandler gresk legekunst. På
1400-tallet ble kvann mer kjent i Europa, og på 1700- og 1800-tallet ble
urten mye brukt mot tarminfeksjoner som dysenteri og kolera. Roten av
kvann var det store pestmiddelet i Europa under middelalderen, og kvann
var nok den første medisinplanten som ble eksportert fra Norden til
resten av Europa. Når samene en sjelden gang besøkte samfunn med
nybyggere og andre fremmede, hadde de gjerne en bit av en kvannrot i
munnen. Formålet med dette var nok både å få bedre ånde og å beskytte
seg mot infeksjoner i det nye miljøet. Når kvannrot ble benyttet som
beskyttelse mot og medisin mot pest rundt om i Europa, ble den anvendt på
samme måten. Samene kunne også tygge på kvannrot når de manglet tobakk.
Carl von Linné
(1707-1778) angir at urten virker svettedrivende, luftdrivende og
menstruasjonsfremmende, og at den beskytter kroppen mot smittsomme
sykdommer og skadelige gifter. I beretningen fra sin reise i Lappland
beskriver han hvordan
samene skreller stilkene av kvann og spiser dem rå, og dette skal være
både helsebringende og velsmakende.
Kvann inneholder stoffer som påvirker
sentralnervesystemet og gjør at man i starten føler seg varm,
begynner å svette og kjenner seg opplagt, men etter hvert blir man trett
og søvnig.
Sebastian
Kneipp
(1821-1897)
skrev at kvann varmer magen, og når man plages av mye tarmgass er kvann
hovedmiddelet. Han foreskrev også urtete av kvann mot luftveiskatarr.
Kvann ved dårlig
fordøyelse
Kvann er en bitter, varmende og styrkende
urt som kan brukes ved en lang rekke sykdommer og lidelser. I og med at
den er et bittermiddel, er det primært
plager knyttet til fordøyelsessystemet som kan bedres med kvann. Roten kan
brukes for å stimulere appetitten og bedre fordøyelsen, og den kan virke
lindrende ved kolikk og stor tarmgassproduksjon. Planten
virker bakteriedrepende i mage- og tarmkanalen, samtidig som den øker
magesekkens produksjon av saltsyre. Begge disse faktorene bidrar til å
svekke eller ta knekken på de bakteriene som ofte forårsaker
forskjellige magesykdommer.
Nyttig for blodårene
og åndedrettssystemet
Kvann kan også være nyttig ved dårlig
blodomløp, ved at blodstrømmen til kroppens perifere deler økes. Den brukes
spesielt ved Buergers sykdom, en tilstand som innsnevrer arteriene
i hender og føtter, og gjør at disse legemsdelene lett blir kalde. Ved å forbedre
blodomløpet og stimulere opphosting av slim, gir plantens varmende og
styrkende egenskaper også lindring ved bronkitt, astma og
svekkelsestilstander i brystet. Som varmt uttrekk virker kvann
svettedrivende og lindrende ved forkjølelser. Det poengteres at kvann ikke bør
brukes ved tørr bronkitt, da den her forverrer symptomene. Det er
røttene som hyppigst brukes ved sykdommer i åndedrettssystemet, men
stengler og frø kan også
benyttes.
Andre medisinske egenskaper
Islandsk forskning med in
vitro tester har vist at en blanding av kvann og
skogstorkenebb (Geranium sylvaticum)
har en hemmende virkning på nedbrytningen av enzymet
acetylcholinesterase, noe som kan indikere at kvann kan ha en positiv
effekt på hukommelsen. Planten har også antioksidative egenskaper, noe som bl.a. bidrar til å motvirke
åreforkalkning. Ut fra nyere studier mener man at kvann har en
antimutagen virkning, det vil si at den motvirker celleforandringer som
kan utvikle seg til kreft. Islandske in vitro studier av den
eteriske oljen, av en tinktur av frøene, og av en ekstrakt av bladene
til kvann
har vist en hemmende virkning på veksten av kreftceller. Forskning på
isolerte innholdsstoffer i kvannrot har vist positiv virkning på lever-
og hudceller, og en hemmende effekt på Heliobacter pylori, som
forårsaker gastritt og magesår. Både in vitro og in vivo
studier viser at kvann har en positiv virkning ved leverskader som er
forårsaket av alkoholbruk, og at urten også kan helbrede magesår. I
tillegg har kvann vist seg å virke smertestillende, sopphemmende, antibakteriell,
krampeløsende, beroligende og betennelseshemmende.
Forsøk har ellers vist at kvann stimulerer livmorsammentrekninger og
mykner opp blodårer.
Utvortes brukes kvann i badepreparater
mot utmattelse og revmatiske smerter. Knuste blad frisker opp luften i
bilen og motvirker reisesyke.
Eterisk olje av kvann
Den eteriske oljen
som utvinnes av roten og/eller frøene av kvann har en søt, krydret,
pepperaktig og urteaktig note. Oljen kan i aromaterapi blandes med
sitrusoljer, men også med neroli, patchouli, frankinsence, muskatsalvie,
sedertre, vetiver, furu og einer. Oljen er ellers høyt verdsatt som
duftkomponent i såper, lotion og parfymer, og den brukes mye som et
smaksstoff i mange kategorier av mat, alkoholholdige drikker (særlig
likører) og leskedrikker.
Eterisk olje av
kvann har en styrkende virkning på konstitusjonen og en kraftig
helbredende effekt på kroppen. Kvannrot er en av de beste eteriske
oljene for å hjelpe rekonvalesenter til å komme seg og til å generelt
gjenvinne styrke, og er derfor en utmerket olje å bruke av eldre. Den
motvirker svekkelse og tretthet, stimulerer immunsystemet, og har en
betydelig styrkende virkning på nervesystemet. Den er et generelt
kraftfullt styrkemiddel ved stress og nervøse spenninger. Videre
stimulerer den lymfesystemet, fremskynder rensing gjennom
svettereaksjon, drenerer væsker og frigjør kroppen for giftstoffer,
særlig etter langvarig sykdom. Oljen brukes derfor mye i massasje for
lymfedrenasje og ved væskeopphopninger i kroppen.
Kvannolje er et
godt hudtonikum for blek og overbelastet hud, og brukes i enkelte
kosmetiske produkter for sin lindrende effekt ved hudplager. Den har
betennelseshemmende, sopphemmende og smertestillende virkning, noe som
gjør den nyttig ved hudproblemer som psoriasis, og ved hodepine, migrene
og tannpine. Oljen virker lindrende på verkende muskler og ledd, ved
leddgikt, revmatiske tilstander og artritt, i tillegg til urinsyregikt
og isjias. Den kan videre være til hjelp ved dårlig fordøyelse med mye
tarmgass og dyspepsi (en følelse av kvalme og ubehag), magesår og
kolikk. Oljen stimulerer appetitten og kan være nyttig for personer som
sliter med anoreksi og anemi. Det sies at den er nyttig for lever og
milt, og gjennom sine antiseptiske egenskaper er den et godt middel for
urinveiene, f.eks. ved blærekatarr.
Den slimløsende
kvaliteten kan være nyttig ved forkjølelse med feber, kronisk hoste,
bronkitt og lungebetennelse, og oljen kan lindre nervøs astma,
kortpustethet og røykehoste, i tillegg til å gjenskape luktesansen. Den
er et generelt styrkemiddel for lungene. Kvannolje sies å fremme
produksjonen av østrogen, og dermed regulere menstruasjonen og lette
smertefulle menstruasjoner, i tillegg til å hjelpe til å støte ut
morkaken etter fødselen. Oljen har ry for å kunne være til hjelp ved
både mannlig og kvinnelig infertilitet.
Anbefalte
oljeblandinger ved aromaterapi: Mot muskelplager og smerter blander man
2 dråper kvann, 2 dråper vetiver og 5 dråper lavendel i 20 ml baseolje.
Påfør dette med forsiktig massasje. Fordøyelsesproblemer kan lindres ved
å blande 3 dråper peppermynteolje, 4 dråper ingefær og 3 dråper kvann i
200 ml baseolje og massere oljen over underlivet. En "vårblanding" som
gir energi og piffer opp kropp og sjel, er 2 dråper kvann, 3 dråper
einerbær og 5 dråper grapefrukt i 20 ml baseolje som masseres hardt på
huden etter bad eller en dusj.
Kvann som teplante
Unge blad av kvann kan
brukes til te og smaken minner om kinesisk te. Drikk den like før du
legger deg om kvelden for å bli mindre anspent. Den er også fin mot
nervøs hodepine, fordøyelsesbesvær, blodmangel, hoste og forkjølelse. Te
laget av roten lindrer forkjølelse og andre bronkieplager som blir verre
i fuktig og kaldt vær. Teen lages av 1 teskje tørket og finhakket rot
som kokes opp med en kopp vann og siden får trekke i noen minutter før
urten siles fra og teen drikkes. For at teen skal være virksom ved
fordøyelsesplager, må den inntas rett før måltidene. Har man tilgang på
tinktur av kvann, er anbefalt dosering 20-40 dråper som inntas tre
ganger daglig.
Kvann kan spises
Stengler og bladskaft
av både fjellkvann og strandkvann er spiselige, men strandkvann er kjent
for å ha sterkere smak enn kvannplanter som vokser i fjellet. De er svært næringsrike og kan spises på samme måte som
stilkselleri (Apium graveolens). Man bør imidlertid skrelle av det ytterste laget av stilkene og bare
spise den grønne og saftige indre delen av dem. De smaker sterkt, men
hvis man koker dem blir de betydelig mildere på smak. Unge stengler av
kvann kan tilsettes i appelsinmarmelade for å få en bittersøt smak.
Stengler og bladstilker av kvann kan også kandiseres og brukes i
desserter og som kakepynt. Av våre viltvoksende planter er kvannen den som har lengst tradisjon som
matplante i de nordligste delene av landet.
Kvann i likører
En
munk fant i 1510 på å krydre brennevin med kvann og noen andre
smaksstoffer, og fikk da en velsmakende likør. Fortsatt er kvann hovedsmaksstoffet i de franske likørene Benediktiner
og Chartreuse, og
den er også krydder i norsk St. Hallvard likør. Urten brukes ellers som
smaksstoff gin. Frøene og de tørkede røttene er de delene av planten
brukes som smakstilsetning i vin og likører,
og det er ingredienser i den eteriske oljen i planten som gjør urten
interessant i denne sammenhengen. Det dreier seg primært om terpenene
limonen (som dufter sitrus), pinen (som dufter av skog), og β-fellandren
(som har et distinkt urtepreg). |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Bivirkninger ved normal anvendelse av kvann i
anbefalte doser er ikke vanlig. Store doser av roten eller den
eteriske oljen kan imidlertid gi alvorlige forgiftningssymptomer.
Roten regnes som noe giftig når den er frisk, og bør tørkes godt før
den anvendes. Siden kvann øker produksjonen av magesyre, kan urten
forverre en tilstand med magesår eller sure oppstøt (halsbrann). Kvann skal ikke brukes av gravide, ammende og
diabetespasienter, og skal heller ikke gis til barn under to år.
Hudkontakt
med den friske plantesaften kan, i kombinasjon med sollys, forårsake
eksem eller sår hos følsomme personer og føre til
overfølsomhetsreaksjoner (allergi) ved gjentatt eksponering for
urten. Det er derfor ikke å anbefale å bruke kvann hvis man ofte
anvender solarier. Det er en mulighet for at kvann kan
påvirke effekten av blodfortynnende medisiner, så utvis forsiktighet
ved samtidig bruk. Hvis man vet at man skal opereres, bør man slutte
å bruke kvann en uke før operasjonen.
De eteriske oljene
av kvannrot og kvannfrø er verken giftige eller irriterende. Da
eterisk olje av kvannrot inneholder høye verdier av stoffet
bergapten, kan den virke fototoksisk, dvs. at den kan føre til
irritasjoner eller sår hvis hud som er innsmurt med den eteriske
oljen blir eksponert for sollys eller sterkt lys i et solarium.
Dette gjelder ikke for oljen fra frøene. Eterisk olje av kvann skal
unngås tidlig i svangerskapet, og noen sier at den også bør unngås
ved diabetes. Hvis den eteriske oljen av kvann brukes i for store
doser, kan den virke overstimulerende på nervesystemet og føre til
innsovningsproblemer. Derfor skal kvannoljer ikke brukes i større
konsentrasjon enn 1 %.
Når man
høster kvann må man være helt sikker på at man finner rett art. Det
finnes nemlig mange arter i skjermplantefamilien som ligner på
kvann, og noen av disse er svært giftige. Sløke (Angelica
sylvestris) er den planten som oftest forveksles med kvann, men
også bjørnekjeks-arter (Heracleum spp.) og
mesterrot (Peucedanum
ostruthium) ligner på kvann. |
|
|
Flere bilder av
fjellkvann |
|
KILDER |
Atkins, Rosie, et al.:
Herbs. The Essential Guide for a Modern World. London, Rodale
International Ltd. 2006. |
Borchorst,
Georg: Urter og urtemedisin. København, Klitrose 1991. |
Bown,
Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Bruun,
Erik & Budde Christensen: Klassiske legeplanter.
Oslo, Aschehoug 1998. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo,
N.W. Damm
& Søn 2003. |
Farrer-Halls, Gill: The Aromatherapy Bible. London, Godsfield
Press 2009. |
Fischer-Rizzi, Susanne: Medicine
of the Earth. Legends, recipes, remedies, and cultivation of healing plants.
Portland,
Rudra Press 1996. |
Forlaget
Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Foster, Steven & Varro E. Tyler: Tyler's Honest Herbal. A Sensible Guide to the Use of Herbs
and
Related Remedies. Fourth edition.
New York &
London,
The
Haworth Herbal Press 1999. |
Garland,
Sarah: Hjemmets store bok om Helseplanter, Urter og Krydder.
Hjemmets bokforlag 1980. |
Harding, Jennie:
Aromaterapi. Oslo, Spektrum Forlag 2005. |
Heino, Raimo: Våra läkande växter. En naturlig väg till ett
friskare liv. Stockholm, Bokförlaget Prisma 2001. |
Hillker,
Li: Naturens egen legebok. Oslo, Teknologisk
forlag 1991. |
Hoffmann, David: The
New Holistic Herbal.
Boston,
Element Books Ltd. 1990. |
Hopman, Ellen Evert: Secret Medicine from Your Garden. Plants for Healing,
Spirituality, and Magic. Rochester, Vermont, Healing Arts Press 2016. |
Hoppe,
Elisabeth: Dyrking og bruk av urter. Oslo, Mortensen 1992. |
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter.
Gamleby, Artaromaförlaget 1999. |
Källman, Stefan: Vilda
växter som mat och medicin. Västerås, ICA bokförlag 2006. |
Lawless, Julia: The
Illustrated Encyclopedia of Essential Oils. Shaftesbury, Element Books 1995. |
Mabey,
Richard: Politikens bog om helbredende urter.
Politikens Forlag 1989. |
McVicar,
Jekka: Urter for kropp og sjel. Oslo, Hilt og Hansteen 1996. |
Nielsen,
Harald: Lægeplanter og trolddomsurter.
København,
Politikens Forlag A/S 1976. |
Norman, Edle Catharina og Sofie Grøntvedt Railo: Norges spiselige planter og
bær. Vilt, vakkert og velsmakende fra tidlig vår til sen høst. Oslo,
J.M. Stenersens Forlag AS 2015. |
Olesen,
Anemette: Danske klosterurter. Aschehoug Dansk Forlag A/S 2001. |
Róbertsdóttir, Anna Rósa: Icelandic
Herbs and Their Medicinal Uses. Berkeley, California,
North Atlantic Books 2011 |
Rose, Jeanne: 375 Essential Oils and Hydrosols. Berkeley, Frog,
Ltd. North Atlantic Books 1999. |
Torkelsen,
Anna-Elise: I den grønne gryte. Landbruksforlaget 1992. |
Sellar, Wanda: The
Directory of Essential Oils. London, Vermilion 2005. |
Stewart, Amy: Den brisne botaniker. Edle dråper, stive drinker og plantene vi
får dem fra. Oslo, Vega Forlag AS 2016. |
Worwood, Valerie Ann: The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy.
Novato, California, New World Library 2016. |
Våre Nyttevekster nr. 2/1984
og nr. 3/2000. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 14.04.2023 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|