Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > KVANN   

KVANN
Angelica archangelica
 
ANDRE NORSKE NAVN
Kvannjol, jol, kvanj, kvanne, kvannegras, erkeengelurt. 
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Angelica archangelica L.
Angelica officinalis (Hoffm.) Ahlfv.
Angelica officinalis Moench
Archangelica officinalis (Moench) Hoffm.
Archangelica litoralis (Fr.) C. Agardh.
Følgende underarter og varianter av kvann er kjent fra Norge:
Angelica archangelica subsp. archangelica = Fjellkvann.
Angelica archangelica subsp. archangelica var. maiorum = Gardskvann / Vossakvann.
Angelica archangelica subsp. litoralis = Strandkvann.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SAMISK:  Boska / Fadnu / Olbmoborranrássi.
SVENSK:  Fjällkvanne / Änglaört / Angelika.
DANSK:  Kvan / Angelik / Vandkvan.
ISLANDSK:  Ætihvönn.
FINSK:  Väinönputki / Boska.
ENGELSK:  Angelica / European angelica / Garden angelica / Norwegian angelica / Archangel / Holy ghost / Masterwort / Wild celery / Wild parsnip.
TYSK:  Engelwurz / Echte Engelwurz / Erz-Engelwurz / Arznei-Engelwurz / Garten-Angelika / Brustwurz.
FRANSK:  Angélique / Angélique vraie / Archangélique / Angelique cultivee / Angeline.
SPANSK:  Angélica / Hierba del Epiritu Santo.
KINESISK:  Chien-tu.
 
FAMILIE
Skjermplantefamilien (Apiaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av fjellkvann i Bildegalleri medisinplanter
Flere bilder av fjellkvann i Bildegalleri fjellplanter
Tegninger av kvann

BOTANISK BESKRIVELSE
Kvann er en toårig eller flerårig urt med hvitaktig, tykk, vertikal jordstengel som går over i en kraftig hovedrot med tykke rotgreiner. Stengelen er grov, glatt og rørformet. Bladene er dobbeltfinnete med grovt sagtannete småblad og store, oppblåste slirer. De nedre stilkene er hule med halvmåneformet tverrsnitt. Blomstene består av store, kuleformede skjermer, uten storsvøp. Kronbladene er bleke, senere gulaktig grønne. Hele planten har en sterk lukt og en skarp, krydderlignende smak. Strandkvann har skarpere smak enn fjellkvann, men kan likevel brukes som en kulinarisk urt. Gardskvann / Vossakvann har margfylte stengler og er mildere på smak enn fjellkvann.

Kvann kan forveksles med andre store skjermplanter, og da særlig med sløke (Angelica sylvestris). En skillekarakter er at sløke har renneformede bladstilker, mens de hos kvann har et rundt tverrsnitt. Sløken har dessuten flatere blomsterskjermer enn kvann, plantene er spinklere, de mangler kvannens karakteristiske lukt og smak, og er uspiselig. Noe som kan skape forvirring er at blomsterstilken til kvann i Nord-Norge har blitt kalt sløkje. Andre store skjermplanter som kan minne om kvann, er bjørnekjeksartene (Heracleum spp.).

 
UTBREDELSE
Fjellkvann er viltvoksende i det nordlige og sentrale Europa, Nord-Asia, Kaukasus og på Grønland. I Norge vokser underarten fjellkvann hovedsakelig i fjellet og er vanlig over store deler av landet, men sjelden i de sørlige delene av Østlandet, i Agder-fylkene og i Rogaland. Underarten strandkvann vokser på steinete steder langs nesten hele kyststripen. I Nord-Norge kan det være vanskelig å skille mellom strandkvann og fjellkvann, da begge underartene kan forekomme langs kysten.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Mange deler av kvannplanten har gjennom tidene blitt anvendt som mat, krydder og medisin:
Angelicae radix: Kvannrot.
Angelicae herbae: Kvannurt.
Angelicae flores: Kvannblomster.
Angelicae fructus: Kvannfrukter.
Drogene har en aromatisk duft og bitter smak. Bladene samles tidlig på sommeren før plantene blomstrer. Røtter og rotstokker graves helst opp i vinterhalvåret, for da er de mest bitre. De skal tørkes ved høyst 35 °C. Siden tørkede røtter lett trekker til seg fuktighet (de er hygroskopiske), må de oppbevares på tette beholdere.

Eterisk olje utvinnes fra røtter og rotstokker, og fra fruktene, begge ved vanndampdestillasjon. Oljen fra roten er fototoksisk (da den inneholder høye verdier av bergapten), noe som ikke er tilfelle md oljen fra frøene. En absolutt blir produsert i mindre skala fra roten. Den eteriske oljen fra kvannrot er blekt gul, men blir gulbrun med alderen. Oljen fra frøene er en fargeløs væske med friskere og krydret duft. Oljene produseres hovedsakelig i Russland, Ungarn, Tyskland, Frankrike, Nederland og Belgia.

 
INNHOLDSSTOFFER
Eterisk olje finnes i alle deler av planten. I roten finnes fellandren, terpener og kumarinderivatene ostol, ostenol, angelicin, archangelicin, archangin og kvannin (totalt er 26 kumariner identifisert). Videre finner man de organiske syrene akonitsyre, fumarsyre og oksalsyre, bitterstoff, glukose, sakkarose og et trisakkarid. Fruktene inneholder bl.a. fet olje og furanokumarinene fellopterin, angelicin, bergapten og imperatorin, i tillegg til garvestoff og angelikasyre. I bladene finnes garvestoff og bitterstoff.

Den eteriske oljen fra kvannrot inneholder bl.a. lakton (bergapten), terpener (limonen, fellandren, pinen) og alkoholer (borneol og linalool). Frøoljen ligner rotoljen, men inneholder mer terpener som β-fellandren og andre.

 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Smak / Energi: Søt, bitter og skarp / Varm og tørr.

Kvann er en bittersøt og aromatisk urt. Urten er angitt å ha følgende egenskaper: Appetittvekkende, magesaftstimulerende, galledrivende, magestyrkende, slimløsende, hostelindrende, krampeløsende, varmende, nervestyrkende, urindrivende, svettedrivende, febersenkende, blodrensende, desinfiserende, antibakteriell, sopphemmende og stimulerer blodsirkulasjonen.

Eterisk olje som er utvunnet fra rot eller frø av kvann er angitt å virke generelt styrkende, balanserende, beroligende, antiseptisk, rensende, avgiftende, lymfestimulerende, svettedrivende, betennelsesdempende, sopphemmende, smertestillende, krampeløsende, appetittstimulerende, fordøyelsesfremmende, magestyrkende, galledrivende, tarmgassdempende (karminativ), lungestyrkende, hostedempende, urindrivende, menstruasjonsregulerende, østrogenfremmende, slimløsende, immunstimulerende og nervestyrkende.

 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER

Droger av kvann kan brukes ved dårlig appetitt og svak fordøyelse, luft i magen, kolikk, anoreksi, innvollsorm, forkjølelse, influensa, hoste, bronkitt, sår hals, betennelser, blærekatarr, godartet prostataforstørrelse, skjørbuk, dårlig blodomløp, Buergers sykdom, pest, kolera, dysenteri, revmatisme, reisesyke og blodmangel.

Eterisk olje av kvann kan brukes ved revmatiske lidelser, leddsmerter, artritt, urinsyregikt, isjias, muskelsmerter, smertefull menstruasjon, infertilitet, dårlig fordøyelse, dyspepsi, mye tarmgass, kolikk, magesår, anoreksi, anemi, blærekatarr, væskeopphopninger, forkjølelse, kronisk hoste, bronkitt, lungebetennelse, bihulebetennelse, kortpustethet, nervøs astma, stress, angst, nervøse spenninger, fysisk tretthet, psoriasis, blek og overbelastet hud, hodepine, migrene og tannpine.

 

 
KVANN

Kvann har gjennom lange tider vært en viktig mat- og medisinplante, særlig for samene i nord, islendinger, grønlandske inuitter og befolkningsgrupper i Sibir. Det blir ofte påstått at fjellkvann har vært en viktig kilde for vitamin C for samene, men urten inneholder relativt lite av dette vitaminet, så man kan sette et spørsmålstegn ved om dette stemmer.

Innholdet av vitamin C har blitt undersøkt på Grønland, og der fant man at stilkene inneholdt 10 mg, og friske blad 50 mg av vitaminet per 100 g urt. Hvis man skulle få i seg en betydelig mengde vitamin C, måtte man derfor ha spist bladene i større mengder, men det finnes få opplysninger om at så ble gjort. Med bakgrunn i plantens innhold av bitterstoffer, kunne kvann imidlertid være et nyttig appetittvekkende og magestyrkende middel.

I Norden har kvann vært kjent og brukt svært lenge. I følge sagaene var planten på Island beskyttet ved lov før 1000-tallet og i Norge fantes det egne kvannehager hvor plantene ble dyrket.

Anvendelse av kvann i eldre tid

Kvann er en plante som hovedsakelig finnes i Nord-Europa, og det er nok årsaken til at den ikke er nevnt i de gamle klassiske tekstene som omhandler gresk legekunst. På 1400-tallet ble kvann mer kjent i Europa, og på 1700- og 1800-tallet ble urten mye brukt mot tarminfeksjoner som dysenteri og kolera. Roten av kvann var det store pestmiddelet i Europa under middelalderen, og kvann var nok den første medisinplanten som ble eksportert fra Norden til resten av Europa. Når samene en sjelden gang besøkte samfunn med nybyggere og andre fremmede, hadde de gjerne en bit av en kvannrot i munnen. Formålet med dette var nok både å få bedre ånde og å beskytte seg mot infeksjoner i det nye miljøet. Når kvannrot ble benyttet som beskyttelse mot og medisin mot pest rundt om i Europa, ble den anvendt på samme måten. Samene kunne også tygge på kvannrot når de manglet tobakk.

Carl von Linné (1707-1778) angir at urten virker svettedrivende, luftdrivende og menstruasjonsfremmende, og at den beskytter kroppen mot smittsomme sykdommer og skadelige gifter. I beretningen fra sin reise i Lappland beskriver han hvordan samene skreller stilkene av kvann og spiser dem rå, og dette skal være både helsebringende og velsmakende. Kvann inneholder stoffer som påvirker sentralnervesystemet og gjør at man i starten føler seg varm, begynner å svette og kjenner seg opplagt, men etter hvert blir man trett og søvnig. Sebastian Kneipp (1821-1897) skrev at kvann varmer magen, og når man plages av mye tarmgass er kvann hovedmiddelet. Han foreskrev også urtete av kvann mot luftveiskatarr.

Kvann ved dårlig fordøyelse

Kvann er en bitter, varmende og styrkende urt som kan brukes ved en lang rekke sykdommer og lidelser. I og med at den er et bittermiddel, er det primært plager knyttet til fordøyelsessystemet som kan bedres med kvann. Roten kan brukes for å stimulere appetitten og bedre fordøyelsen, og den kan virke lindrende ved kolikk og stor tarmgassproduksjon. Planten virker bakteriedrepende i mage- og tarmkanalen, samtidig som den øker magesekkens produksjon av saltsyre. Begge disse faktorene bidrar til å svekke eller ta knekken på de bakteriene som ofte forårsaker forskjellige magesykdommer.

Nyttig for blodårene og åndedrettssystemet

Kvann kan også være nyttig ved dårlig blodomløp, ved at blodstrømmen til kroppens perifere deler økes. Den brukes spesielt ved Buergers sykdom, en tilstand som innsnevrer arteriene i hender og føtter, og gjør at disse legemsdelene lett blir kalde. Ved å forbedre blodomløpet og stimulere opphosting av slim, gir plantens varmende og styrkende egenskaper også lindring ved bronkitt, astma og svekkelsestilstander i brystet. Som varmt uttrekk virker kvann svettedrivende og lindrende ved forkjølelser. Det poengteres at kvann ikke bør brukes ved tørr bronkitt, da den her forverrer symptomene. Det er røttene som hyppigst brukes ved sykdommer i åndedrettssystemet, men stengler og frø kan også benyttes.

Andre medisinske egenskaper

Islandsk forskning med in vitro tester har vist at en blanding av kvann og skogstorkenebb (Geranium sylvaticum) har en hemmende virkning på nedbrytningen av enzymet acetylcholinesterase, noe som kan indikere at kvann kan ha en positiv effekt på hukommelsen. Planten har også antioksidative egenskaper, noe som bl.a. bidrar til å motvirke åreforkalkning. Ut fra nyere studier mener man at kvann har en antimutagen virkning, det vil si at den motvirker celleforandringer som kan utvikle seg til kreft. Islandske in vitro studier av den eteriske oljen, av en tinktur av frøene, og av en ekstrakt av bladene til kvann har vist en hemmende virkning på veksten av kreftceller. Forskning på isolerte innholdsstoffer i kvannrot har vist positiv virkning på lever- og hudceller, og en hemmende effekt på Heliobacter pylori, som forårsaker gastritt og magesår. Både in vitro og in vivo studier viser at kvann har en positiv virkning ved leverskader som er forårsaket av alkoholbruk, og at urten også kan helbrede magesår. I tillegg har kvann vist seg å virke smertestillende, sopphemmende, antibakteriell, krampeløsende, beroligende og betennelseshemmende. Forsøk har ellers vist at kvann stimulerer livmorsammentrekninger og mykner opp blodårer.

Utvortes brukes kvann i badepreparater mot utmattelse og revmatiske smerter. Knuste blad frisker opp luften i bilen og motvirker reisesyke.

Eterisk olje av kvann

Den eteriske oljen som utvinnes av roten og/eller frøene av kvann har en søt, krydret, pepperaktig og urteaktig note. Oljen kan i aromaterapi blandes med sitrusoljer, men også med neroli, patchouli, frankinsence, muskatsalvie, sedertre, vetiver, furu og einer. Oljen er ellers høyt verdsatt som duftkomponent i såper, lotion og parfymer, og den brukes mye som et smaksstoff i mange kategorier av mat, alkoholholdige drikker (særlig likører) og leskedrikker.

Eterisk olje av kvann har en styrkende virkning på konstitusjonen og en kraftig helbredende effekt på kroppen. Kvannrot er en av de beste eteriske oljene for å hjelpe rekonvalesenter til å komme seg og til å generelt gjenvinne styrke, og er derfor en utmerket olje å bruke av eldre. Den motvirker svekkelse og tretthet, stimulerer immunsystemet, og har en betydelig styrkende virkning på nervesystemet. Den er et generelt kraftfullt styrkemiddel ved stress og nervøse spenninger. Videre stimulerer den lymfesystemet, fremskynder rensing gjennom svettereaksjon, drenerer væsker og frigjør kroppen for giftstoffer, særlig etter langvarig sykdom. Oljen brukes derfor mye i massasje for lymfedrenasje og ved væskeopphopninger i kroppen.

Kvannolje er et godt hudtonikum for blek og overbelastet hud, og brukes i enkelte kosmetiske produkter for sin lindrende effekt ved hudplager. Den har betennelseshemmende, sopphemmende og smertestillende virkning, noe som gjør den nyttig ved hudproblemer som psoriasis, og ved hodepine, migrene og tannpine. Oljen virker lindrende på verkende muskler og ledd, ved leddgikt, revmatiske tilstander og artritt, i tillegg til urinsyregikt og isjias. Den kan videre være til hjelp ved dårlig fordøyelse med mye tarmgass og dyspepsi (en følelse av kvalme og ubehag), magesår og kolikk. Oljen stimulerer appetitten og kan være nyttig for personer som sliter med anoreksi og anemi. Det sies at den er nyttig for lever og milt, og gjennom sine antiseptiske egenskaper er den et godt middel for urinveiene, f.eks. ved blærekatarr.

Den slimløsende kvaliteten kan være nyttig ved forkjølelse med feber, kronisk hoste, bronkitt og lungebetennelse, og oljen kan lindre nervøs astma, kortpustethet og røykehoste, i tillegg til å gjenskape luktesansen. Den er et generelt styrkemiddel for lungene. Kvannolje sies å fremme produksjonen av østrogen, og dermed regulere menstruasjonen og lette smertefulle menstruasjoner, i tillegg til å hjelpe til å støte ut morkaken etter fødselen. Oljen har ry for å kunne være til hjelp ved både mannlig og kvinnelig infertilitet.

Anbefalte oljeblandinger ved aromaterapi: Mot muskelplager og smerter blander man 2 dråper kvann, 2 dråper vetiver og 5 dråper lavendel i 20 ml baseolje. Påfør dette med forsiktig massasje. Fordøyelsesproblemer kan lindres ved å blande 3 dråper peppermynteolje, 4 dråper ingefær og 3 dråper kvann i 200 ml baseolje og massere oljen over underlivet. En "vårblanding" som gir energi og piffer opp kropp og sjel, er 2 dråper kvann, 3 dråper einerbær og 5 dråper grapefrukt i 20 ml baseolje som masseres hardt på huden etter bad eller en dusj.

Kvann som teplante

Unge blad av kvann kan brukes til te og smaken minner om kinesisk te. Drikk den like før du legger deg om kvelden for å bli mindre anspent. Den er også fin mot nervøs hodepine, fordøyelsesbesvær, blodmangel, hoste og forkjølelse. Te laget av roten lindrer forkjølelse og andre bronkieplager som blir verre i fuktig og kaldt vær. Teen lages av 1 teskje tørket og finhakket rot som kokes opp med en kopp vann og siden får trekke i noen minutter før urten siles fra og teen drikkes. For at teen skal være virksom ved fordøyelsesplager, må den inntas rett før måltidene. Har man tilgang på tinktur av kvann, er anbefalt dosering 20-40 dråper som inntas tre ganger daglig.

Kvann kan spises

Stengler og bladskaft av både fjellkvann og strandkvann er spiselige, men strandkvann er kjent for å ha sterkere smak enn kvannplanter som vokser i fjellet. De er svært næringsrike og kan spises på samme måte som stilkselleri (Apium graveolens). Man bør imidlertid skrelle av det ytterste laget av stilkene og bare spise den grønne og saftige indre delen av dem. De smaker sterkt, men hvis man koker dem blir de betydelig mildere på smak. Unge stengler av kvann kan tilsettes i appelsinmarmelade for å få en bittersøt smak. Stengler og bladstilker av kvann kan også kandiseres og brukes i desserter og som kakepynt. Av våre viltvoksende planter er kvannen den som har lengst tradisjon som matplante i de nordligste delene av landet.

Kvann i likører

En munk fant i 1510 på å krydre brennevin med kvann og noen andre smaksstoffer, og fikk da en velsmakende likør. Fortsatt er kvann hovedsmaksstoffet i de franske likørene Benediktiner og Chartreuse, og den er også krydder i norsk St. Hallvard likør. Urten brukes ellers som smaksstoff gin. Frøene og de tørkede røttene er de delene av planten brukes som smakstilsetning i vin og likører, og det er ingredienser i den eteriske oljen i planten som gjør urten interessant i denne sammenhengen. Det dreier seg primært om terpenene limonen (som dufter sitrus), pinen (som dufter av skog), og β-fellandren (som har et distinkt urtepreg).
 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Bivirkninger ved normal anvendelse av kvann i anbefalte doser er ikke vanlig. Store doser av roten eller den eteriske oljen kan imidlertid gi alvorlige forgiftningssymptomer. Roten regnes som noe giftig når den er frisk, og bør tørkes godt før den anvendes. Siden kvann øker produksjonen av magesyre, kan urten forverre en tilstand med magesår eller sure oppstøt (halsbrann). Kvann skal ikke brukes av gravide, ammende og diabetespasienter, og skal heller ikke gis til barn under to år. 

Hudkontakt med den friske plantesaften kan, i kombinasjon med sollys, forårsake eksem eller sår hos følsomme personer og føre til overfølsomhetsreaksjoner (allergi) ved gjentatt eksponering for urten. Det er derfor ikke å anbefale å bruke kvann hvis man ofte anvender solarier. Det er en mulighet for at kvann kan påvirke effekten av blodfortynnende medisiner, så utvis forsiktighet ved samtidig bruk. Hvis man vet at man skal opereres, bør man slutte å bruke kvann en uke før operasjonen.

De eteriske oljene av kvannrot og kvannfrø er verken giftige eller irriterende. Da eterisk olje av kvannrot inneholder høye verdier av stoffet bergapten, kan den virke fototoksisk, dvs. at den kan føre til irritasjoner eller sår hvis hud som er innsmurt med den eteriske oljen blir eksponert for sollys eller sterkt lys i et solarium. Dette gjelder ikke for oljen fra frøene. Eterisk olje av kvann skal unngås tidlig i svangerskapet, og noen sier at den også bør unngås ved diabetes. Hvis den eteriske oljen av kvann brukes i for store doser, kan den virke overstimulerende på nervesystemet og føre til innsovningsproblemer. Derfor skal kvannoljer ikke brukes i større konsentrasjon enn 1 %.

Når man høster kvann må man være helt sikker på at man finner rett art. Det finnes nemlig mange arter i skjermplantefamilien som ligner på kvann, og noen av disse er svært giftige. Sløke (Angelica sylvestris) er den planten som oftest forveksles med kvann, men også bjørnekjeks-arter (Heracleum spp.) og mesterrot (Peucedanum ostruthium) ligner på kvann.

 

Flere bilder av fjellkvann
KILDER
Atkins, Rosie, et al.: Herbs. The Essential Guide for a Modern World.  London, Rodale International Ltd. 2006.
Borchorst, Georg: Urter og urtemedisin.  København, Klitrose 1991.
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Bruun, Erik & Budde Christensen: Klassiske legeplanter.  Oslo, Aschehoug 1998.
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm & Søn 2003.
Farrer-Halls, Gill: The Aromatherapy Bible.  London, Godsfield Press 2009.
Fischer-Rizzi, Susanne: Medicine of the Earth. Legends, recipes, remedies, and cultivation of healing plants. Portland, Rudra Press 1996.
Forlaget Det Beste: Våre medisinske planter.  Oslo, Det Beste A/S 1984.
Foster, Steven & Varro E. Tyler: Tyler's Honest Herbal. A Sensible Guide to the Use of Herbs and Related Remedies. Fourth edition. New York & London, The Haworth Herbal Press 1999.
Garland, Sarah: Hjemmets store bok om Helseplanter, Urter og Krydder.  Hjemmets bokforlag 1980.
Harding, Jennie: Aromaterapi.  Oslo, Spektrum Forlag 2005.
Heino, Raimo: Våra läkande växter. En naturlig väg till ett friskare liv.  Stockholm, Bokförlaget Prisma 2001.
Hillker, Li: Naturens egen legebok.  Oslo, Teknologisk forlag 1991.
Hoffmann, David: The New Holistic Herbal.  Boston, Element Books Ltd. 1990.
Hopman, Ellen Evert: Secret Medicine from Your Garden. Plants for Healing, Spirituality, and Magic.  Rochester, Vermont, Healing Arts Press 2016.
Hoppe, Elisabeth: Dyrking og bruk av urter.  Oslo, Mortensen 1992.
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter.  Gamleby, Artaromaförlaget 1999.
Källman, Stefan: Vilda växter som mat och medicin.  Västerås, ICA bokförlag 2006.
Lawless, Julia: The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils.  Shaftesbury, Element Books 1995.
Mabey, Richard: Politikens bog om helbredende urter.  Politikens Forlag 1989.
McVicar, Jekka: Urter for kropp og sjel.  Oslo, Hilt og Hansteen 1996.
Nielsen, Harald: Lægeplanter og trolddomsurter.  København, Politikens Forlag A/S 1976.
Norman, Edle Catharina og Sofie Grøntvedt Railo: Norges spiselige planter og bær. Vilt, vakkert og velsmakende fra tidlig vår til sen høst.  Oslo, J.M. Stenersens Forlag AS 2015.
Olesen, Anemette: Danske klosterurter.  Aschehoug Dansk Forlag A/S 2001.
Róbertsdóttir, Anna Rósa: Icelandic Herbs and Their Medicinal Uses.  Berkeley, California, North Atlantic Books 2011
Rose, Jeanne: 375 Essential Oils and Hydrosols.  Berkeley, Frog, Ltd. North Atlantic Books 1999.
Torkelsen, Anna-Elise: I den grønne gryte.  Landbruksforlaget 1992.
Sellar, Wanda: The Directory of Essential Oils.  London, Vermilion 2005.
Stewart, Amy: Den brisne botaniker. Edle dråper, stive drinker og plantene vi får dem fra.  Oslo, Vega Forlag AS 2016.

Worwood, Valerie Ann: The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy.  Novato, California, New World Library 2016.

Våre Nyttevekster nr. 2/1984 og nr. 3/2000.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 14.04.2023
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn