BOTANISK
BESKRIVELSE |
Persille er en
toårig, glatt urt som blir 30-60 cm høy, men den dyrkes vanligvis
som en ettårig plante som sås hvert år. Det første året dannes en
pelerot og en kraftig klynge med blad, mens det andre året dannes
blomsterstengler. Bladene er blanke, dobbeltfinnete, de nedre med
trekantet omriss. Bladene hos kruspersille er sterkt krusete, mens
glattbladet persille og rotpersille har flate og dypt snittede blad.
Både blad- og blomsterstenglene er snaue. Blomstene sitter på lange
hule stilker i toppstilte skjermer som er ca. 5 cm i diameter.
Kronbladene er gulgrønne. Fruktene som følger etter blomstringen er
små, runde dobbeltnøtter som deler seg i grågrønne frø som er
eggrunde og flate, og med fem lave åser. Den bleke roten er søt og
kjøttfull, omtrent som hos vill gulrot. Hos glattbladet persille er
den opptil 25 cm lang og 2 cm tykk, og til forskjell fra
rotpersille er den hard og treaktig. Roten hos rotpersille er mye
større enn hos bladpersille. Persille har en aromatisk krydderduft.
Man må passe på at man ikke forveksler de flatbladete persillene med
de meget giftige plantene hundepersille (Aethusa cynapium)
og giftkjeks (Conium maculatum), men disse
plantene er heldigvis sjelden i Norge.
Det finnes tre
varianter av persille som er vanlige i kultur. Kruspersille (Petroselinum
crispum var. crispum) er en hardfør, toårig plante som
vanligvis dyrkes som ettårig. Den har et nesten moseaktig bladverk
og blir 20-30 cm høy. Det andre året får den klaser med bitte små,
grønngule blomster. Når kruspersillen blomstrer, taper den mye av sin
kvalitet som krydderplante, og hvis man ikke skal høste frøene er
det bare å kaste plantene når de kommer i blomst. Glattbladet
persille (Petroselinum crispum var. neopolitanum)
er en variant med glatte blad som ligner på korianderblad. Denne
varianten er ikke like dekorativ som kantplante som den mer kjente
kruspersillen, men den har en sterkere smak og foretrekkes ofte av
kokker. Glattbladet persille dyrkes på samme måte som kruspersille.
Rotpersille (Petroselinum crispum var. tuberosum)
er også kjent som persillerot. Bladene på denne planten ligner den
glattbladete persillen og kan brukes på samme måte. Men denne
planten har dobbel anvendelighet, da den nepeformede rota også kan
spises som en grønnsak. Røttene kokes på samme måte som pastinakk,
mens smaken minner mer om sellerirot. |
|
|
UTBREDELSE |
Persille er nå bare
kjent som kulturplante, men var trolig opprinnelig viltvoksende i
Sørvest-Asia og middelhavsområdet (Tyrkia, Algerie, Sardinia og
Libanon).
Urten har vært dyrket helt
siden oldtiden og ble tidlig utbredt i store deler av Europa.
Planten er svært mye brukt som krydder og i våre dager dyrkes det
persille over hele verden. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Av persille benyttes hele
den overjordiske delen (Petroselini herba), bare bladene (Petroselini
folia), roten (Petroselini radix), fruktene (Petroselini
fructus / Petroselini semen) og en eterisk olje (Petroselini
aetheroleum) som i hovedsak utvinnes ved vanndampdestillasjon av
modne frø (som inneholder 2-7 % eterisk olje). Man kan utvinne eterisk olje
også fra bladene
og roten av persille. Bladene brukes friske eller tørkede som
krydder og garnityr, roten som grønnsak og fruktene primært som
medisin. Eterisk olje av persillefrø er fargeløs, gul, grønnaktig
eller brunaktig, og den har en krydret og skarp smak. I Europa
produseres oljen hovedsakelig i Frankrike, Ungarn, Tyskland og
Nederland.
Bladene av persille er best
i plantens
første år og de kan plukkes og tørkes når som helst i
vekstsesongen. Ved tørking
legges bladene jevnt utover på et brett og lufttørkes, eller de tørkes
i et tørkeapparat ved ca. 40 °C. Når persillebladene er blitt sprø,
legges de i en tett boks og oppbevares på et mørkt sted.
Friske persilleblad oppbevares innpakket i kjøleskap, men de kan med fordel også fryses. Roten til rotpersille
samles om høsten det første året eller om våren i plantens andre år.
Roten er hardfør og kan stå ute hele vinteren. Den brukes helst frisk, men kan også lagres som andre rotgrønnsaker,
helst i sand på et kaldt sted. Fruktene samles om høsten i plantens
andre leveår. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Alle delene av
persille inneholder en eterisk olje, men sammensetningen av den kan
variere en del og er bl.a. avhengig av voksestedet til planten.
Fruktene inneholder 2-6 % eterisk olje, urten ca. 0,5 %. Den
eteriske oljen har høyt innhold av fenylpropanoidene apiol og
myristicin, i tillegg til apiolin, pinen og andre stoffer. Oljen fra
frøene til glattbladet persille inneholder mest apiol, mens frøoljen
fra kruspersille og rotpersille domineres av myristicin. Persille
inneholder videre flavonoider (inklusive apiin), et glukosid,
ftalider, vitaminene A, B1, B2, B3, B5, C og E, og mineraler som
jern, kalium, kalsium, magnesium, fosfor, selen, svovel, kobber og
mangan. Fem gram persille dekker vårt dagsbehov for vitamin A, og
25 gram av frisk urt dekker dagsbehovet når det gjelder vitamin C.
I fruktene finnes dessuten opptil 22 % fet olje med petroselinsyre,
og i roten er det i slimstoffer og sukker.
Den medisinske
virkningen til persille skyldes for en stor del innholdet av
fenylpropanoidene apiol og myrisiticin i den eteriske oljen, som
virker antiseptisk, urindrivende, krampestillende, febersenkende,
menstruasjonsdrivende, appetittstimulerende og øker blodtilførselen
til fordøyelseskanalen, livmoren og slimhinnene. Flavonoidene er
betennelseshemmende antioksidanter. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Frukter (frø) og
blad av persille virker urindrivende, avgiftende, blodrensende,
avslappende, beroligende, blodtrykkssenkende, livmorstimulerende,
menstruasjonsdrivende (frøene), krampeløsende, antirevmatisk,
abortfremkallende, gir frisk pust, appetittstimulerende,
fordøyelsesfremmende, stimulerer leverfunksjonen,
regulerer utskillelsen av galle, mildt avførende, tarmgassdempende (karminativ),
fjerner innvollsorm, slimløsende, nervestyrkende, hjernestyrkende,
bedrer hukommelsen, astringerende (sammentrekkende), antiseptisk og
betennelseshemmende. Persille er dessuten en bitter og aromatisk urt
som er verdifull som krydder. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Blærekatarr og andre
urinveisinfeksjoner, hyppig urinering, sengevæting, nyrebetennelse,
nyrestein, gallestein, gulsott, prostataplager, testikkelbetennelse,
ødemer, opphovna bryst, menstruell vannretensjon,
menstruasjonssmerter, forsinket eller uteblitt menstruasjon,
appetittløshet, dårlig fordøyelse, mye tarmgass, kolikk,
innvollsparasitter, anoreksi, vond smak i munnen, hvitløksånde (halitosis),
anemi, høyt blodtrykk, forkjølelse, influensa, bilsyke, myggstikk,
melkeutslett, skrammer, sår, forstuinger og beinskjørhet. Roten og
fruktene kan videre brukes ved urinsyregikt, artritt og revmatisme,
for å få livmoren til å trekke seg sammen og for å fremme
melkeproduksjonen etter en fødsel. |
|
|
|
PERSILLE |
Plantenavnet
Petroselinum er avledet av de greske ordene petra (=
stein eller berg) og selinin (= selleri), og betyr derfor "berg-selleri".
Planten fikk sitt navn av
Dioskorides
i det første århundret etter Kristus. Neppe noen annen krydderurt er
så velkjent som persille, da det er den mest brukte urten i
matlagingen. Persille brukes mye som garnityr, men ligger ofte igjen
på serveringsfatet etter middagen. Det er synd, for persille er
næringsrik, fin til å friske opp åndedrettet etter middagen og har
mange andre verdifulle egenskaper. Friske persilleblad kan gjerne
fungere som et naturlig vitamin- og mineraltilskudd.
Persille var
djevelens urt
I Europa ble
persille flere steder ansett som "djevelens urt" og brakte ulykke
til de som dyrket den, hvis planten da ikke var plantet på en
langfredag. At en tiendedel av den sådde persillen aldri kom opp,
mente man var fordi djevelen tok den delen. Og at persillefrøene
spirer seint, trodde man skyldtes at de måtte ni ganger fram og
tilbake til helvete innen de kunne komme opp. Troen på at persille
ga dårlig hell var heftet ved urten til inn i middelalderen. Det er
verdt å merke seg at i de tyske hekseprosessene opptrer Satan svært
ofte under navnet Herrn Peterling, og i de franske under
navnet Maître Persil.
I det gamle Hellas og Roma ble persille tillagt magiske
krefter og man trodde at man kunne bli usynlig og få overnaturlig
styrke hvis man spiste frøene. Urten var viet til Persefone, dronningen
av Hades. I århundrer trodde greske soldater at enhver kontakt med
persille før et slag signaliserte forestående død. På grunn av urtens
tilknytning til død, ble persille plantet på greske graver for å bringe
lykke til de avdøde. Etter hvert ble persillekranser brukt til å hedre
vinnere av idrettsprestasjoner, og grekerne bar slike kranser under
banketter, da de trodde at dampen av vinen ville bli absorbert av
persillen og dermed beskytte den som bar kransen mot å bli beruset.
Medisinsk bruk av persille i eldre tider
Noen av de antikke urtelegene omtaler persille som
legemiddel, men ikke som krydder. Persille var trolig ikke mye brukt i
oldtidens medisin, men den romerske legen
Galen foreskrev den
mot "fallesyke" (epilepsi) og som et urindrivende middel ved ødemer.
Også Dioskorides
betegnet urten som et urindrivende og menstruasjonsdrivende middel.
Romerne tygde på persilleblad for å få friskere pust og dette var
trolig starten på å bruke persille som garnityr på serveringsfat.
Abbedisse Hildegard av
Bingen foreskrev i middelalderen persillekompresser mot artritt og
persille kokt i vin mot smerter i brystet og hjertet. Gjennom århundrene
har forskjellige urteleger anbefalt utvortes omslag med persille for å
behandle insektstikk, skader og lus, og innvortes bruk for å behandle
bl.a. dysenteri, gallesteiner og gulsott. Persillefrø var engang et
middel mot pest.
I en urtebok fra 1600-tallet heter det: "Persille, kokt
med lakrisrot, er et godt middel mot nyrestein. Persillen deler nemlig
opp og driver ut steinen, mens lakrisen mildt åpner uringangene og
lindrer smerten". Persillevann hørte med til de mest brukte urindrivende
midlene i legepraksisen på 1800-tallet og ble i tillegg mye brukt i
folkemedisinen. Den eteriske oljen som utvinnes fra frøene består for en
vesentlig del av apiol, et stoff som har vært kjent siden 1715. I mindre
doser frembringer apiol tydelig økt kroppskraft, etterfulgt av varme og
velbehag, altså omtrent samme følelse som etter kaffedrikking. Men i
større doser fremkaller denne giften ikke bare skader i åreveggene og
nyrene, men også leverskader. På 1900-tallet ble det isolerte stoffet
apiol fra persille brukt i store doser for å fremkalle abort, til tross
for stoffets betydelige giftighet.
På 1800- og 1900-tallet var persille oppført i
farmakopéer som et avførende middel, og som et urindrivende middel som
kunne brukes ved nyreproblemer og ødemer som skyldtes hjertefeil. Urten
ble videre brukt som en erstatning for kinin til å behandle malaria.
Persille er et godt
styrkemiddel
Persille er full av næringsstoffer. Urten er rik på
mineralene jern, magnesium, kalsium, kalium, sink og fosfor, og har i
tillegg høyt innhold av folinsyre og vitaminene A, B, C og K. Erfaringer
tyder på at vitamin K er av betydning ved beindannelsen, det beskytter
mot beinskjørhet og holder sirkulasjonssystemet og nervesystemet i orden.
Siden persille er en god kilde til kalsium, kan urten være nyttig for de
som spiser lite melkeprodukter. Det sies at 5 gram persille dekker
menneskets dagsbehov for vitamin A, og 25 gram dekker dagsbehovet for
vitamin C. Dessuten er persille en god kilde for kostfiber. 100 g frisk
urt gir 36 kilokalorier, det meste i form av karbohydrater, med 3.6 g
fiber.
Furanokumariner i persilleblad har en antimikrobiell
virkning. Persille har dessuten et høyt innhold av antioksidantene
vitamin C og karotenoider, og urten kan derfor bidra til å styrke
kroppen og bygge opp motstandskraft mot infeksjoner og sykdommer. De som
spiser mat med mye antioksidanter, har trolig mindre risiko for får
kreft, hjertelidelser, hjerneslag og grå stær. Studier tyder på at
persille kan begrense den skadelige virkningen av noen kjente
kreftfremkallende stoffer. Det er vist at når man spiser persille,
minsker forekomstene av mutagener som skilles ut gjennom urinen hos
mennesker som følge av inntak av stekt mat. Dette skyldes trolig
klorofyllinnholdet i urten, men andre stoffer i persille, slik som
vitamin C, flavonoider og karotener har også vist seg å kunne hemme de
kreftfremmende egenskapene til stekt mat. Det er ellers innholdsstoffer
som myristicin, limonen, eugenol og alfathujen i den eteriske oljen i
persille som har vist krefthemmende virkning.
Ettersom frisk persille inneholder mye jern (25 g frisk
persille inneholder mer jern enn 200 g svinekoteletter) og urtens
innhold av vitamin C styrker jernopptaket, kan persille være nyttig til
behandling av anemi (blodfattighet). Urten inneholder dessuten mye
folinsyre som trengs til oppbygging av røde blodceller. Persille
stimulerer appetitten ved at den øker aktiviteten i magen og sekresjonen
av fordøyelsesvæsker. Dette fører til at både fordøyelsen og
næringsopptaket bedres, noe som gjør persille til et ypperlig
styrkemiddel, særlig under rekonvalesens etter sykdom. Persille kan også
dempe tarmgassproduksjonen og lindre kolikk og andre fordøyelsesbesvær.
Persille gir frisk pust
Å tygge persille er et
velkjent råd for å fjerne lukten av løk og hvitløk, og for å få en frisk
ånde. Alternativt kan man tilsette persille til mat med hvitløk, for å
dempe den sterke lukten. Persille har et av de høyeste nivåene av
klorofyll som vi kan finne i urter. Klorofyll er en aktiv ingrediens i
mange midler som skal virke oppfriskende på åndedrettet, noe som støtter den
eldgamle bruken av persille som et middel for å få friskere pust.
Et vanndrivende middel
Som et vanndrivende
middel kan persille bidra til å fjerne væskeansamlinger i kroppen
(ødemer) og gi raskere eliminering av giftstoffer fra
fordøyelsessystemet. Den vanndrivende effekten er tydelig etter at man
har spist bare 25 g frisk persille. Leger foreskriver ofte urindrivende
midler som behandling av høyt blodtrykk, og tyske leger, som anvender
urter i mye større grad enn legestanden i Norge, anbefaler ofte en te av
persillefrø når blodtrykket er høyt. Høyt blodtrykk er imidlertid en
alvorlig helsetilstand, og hvis du ønsker å bruke persille som del av
behandlingen bør du bare gjøre det i samråd med lege. Det samme gjelder
hvis du ønsker å bruke persille som et urindrivende middel ved
hjerteproblemer som har medført ødemer.
Frøene av persille har
en mye kraftigere vanndrivende virkning enn bladene, og de kan erstatte
sellerifrø (Apium graveolens) i
behandlingen av dårlig nyrefunksjon, urinsyregikt (podagra) og andre
revmatiske plager. Frø av både persille og selleri bidrar til å fjerne
avfallsstoffer i betente ledd og føre stoffene ut av kroppen via nyrene.
Den urindrivende
virkning til persillefrø skyldes først og fremst den eteriske oljen og
flavonoidene, som virker lett irriterende på nyrevevet og derfor gir
kraftig økt urinstrøm. I urtemedisinen brukes frøene brukes sjelden
alene, men ofte som ingrediens i vanndrivende teer, gjerne kombinert med
urter som gullris (Solidago virgaurea)
og peppermynte (Mentha x piperita).
Persillefrø bør imidlertid anvendes med forsiktighet ved kroniske
nyrelidelser og væskeansamlinger forårsaket av dårlig hjertefunksjon.
Større doser av frøene eller den eteriske oljen som utvinnes fra dem,
innvirker på sentralnervesystemet og har en euforiserende virkning
(eufori = oppstemthet, velbefinnende), men de mange bivirkningene man
kan oppleve ved høye doser gjør at det frarådes å eksperimentere med
dette i rushensikt.
Som et kraftig
urindrivende middel, kan persille også brukes ved blærekatarr og
prostataproblemer. Urten kan videre hjelpe til å fjerne alle slags
steiner, inklusive gallestein, hvis de ikke er for store. Dette er
grunnen til at persille i det gamle Hellas ble kalt for "steinbryter".
Persille stimulerer
livmoren
Persille har en stimulerende virkning på musklene i livmoren og kan
derfor virke abortfremkallende.
John Gerard (1633)
skriver at persille driver ut foster og morkake, og urten har derfor
tidligere vært brukt til å fremkalle abort. Det er nok ingen
tilfeldighet at strøket for lettlivete piker i Paris er blitt kalt
"persillegatene". På grunn av den livmorsammentrekkende virkningen, må
persille i terapeutiske doseringer ikke brukes av gravide, men urten kan
være gunstig etter en fødsel for å sikre at livmoren trekker seg sammen
igjen. I Russland blir et preparat som kalles Supetin, og som inneholder 85
% persillesaft, brukt til å fremkalle livmorsammentrekninger under en
fødsel. Den livmorstimulerende virkningen til persille skyldes stoffene apiol og myristicin i den eteriske oljen.
Persille-te er
menstruasjonsdrivende, fremmer menstruasjonen, skiller ut premenstruelle
væskeansamlinger fra underlivet, leggene og brystene, og kan videre
bidra til å dempe oppblåsthet som noen ganger følger menstruasjonen.
Andre terapeutiske anvendelsesområder for persille
En studie som er publisert i Journal of Allergy and
Clinical Immunology viste at persille hemmer utskillingen av
histamin, et stoff som dannes i kroppen og som er ansvarlig for å utløse
allergisymptomer. Persillens tilsynelatende antihistaminvirkning kan
være til hjelp for personer med høysnue eller elveblest.
Stoffet apiol i persille har noe febersenkende
egenskaper, og har derfor blitt foreslått som en mulig malariamedisin.
Det er aldri blitt bevist at persille kan være effektiv mot malaria, så
du bør ikke stole på at persille kan ta knekken på malaria, men man kan,
hvis det skulle være aktuelt, bruke urten i tillegg til annen
medisinering.
Dyreforsøk antyder at persille reduserer
blodsukkerverdiene, noe som kan tyde på at urten kan være til hjelp for
diabetikere.
Utvortes bruk av
persille
Knuste persilleblad
kan brukes som et lindrende og antiseptisk omslag på forstuinger,
insektbitt, skrammer og sår. Persille kan legges i vann over natten og
så kan man bruke vannet som et rensemiddel for huden. Man bør imidlertid
ikke bruke revet persillerot eller persilleblad i ansiktsmasker, da den
eteriske oljen i persille kan forårsake betennelser, hevelser og utslett
hvis den kommer i direkte kontakt med huden. For å rense kroppen for
avfallsstoffer "fra innsiden" ved f.eks. fet hud og kviser, kan man i
tillegg til utvortes behandling også drikke en urtete av persille og
andre rensende urter. Utpresset saft av frisk persille kan brukes lokalt
mot tannverk, og oppbløtt i vann kan frøene eller bladene brukes som hårskyllemiddel for å fjerne flass og hodelus, og for å gi håret en fin
glans.
Kjerringråd med persille
Å tygge på persilleblad
sies å ha en god effekt ved reisesyke. Et annet kjerringråd er å
legge noen persillekvaster rett på brystkassa for å hindre bilsyke. Hvis
man legger knuste, friske persilleblad på brystet under amming, blir
det sagt at det kan bidra til mindre kolikk hos barnet og hindre at det
dannes melkeutslett. Plantesaft av kruspersille sies å virke blekende
på fregner.
For å unngå å bli
stukket av mygg, skal det være effektivt å gni huden med persille.
Enkelte hevder at det er tilstrekkelig å ha en persillekvast bak øret
for å holde myggen på avstand. Er man blitt stukket av mygg, kan man
lindre irritasjonen ved å gni frisk persille på myggstikket. Den
eteriske oljen av persille kan i noen sammenhenger brukes på samme måte
som frisk persillesaft. Man kan f.eks. gni den på huden som beskyttelse
mot mygg og for å dempe opphovninger og smerter av insektstikk. Oljen
kan også trekke sammen blodårene og den bør derfor kunne brukes på
blåmerker og hemoroider. I en gammel urtebok anbefales det å gni inn
hodebunnen med persilleolje for å stimulere hårveksten. Vær imidlertid
oppmerksom på at persille kan gi allergiske reaksjoner (se under
Advarsler)
Et kjerringråd for å
trekke ut flis, jernspon eller glassbiter fra huden, er å legge på
friske, knuste persilleblad på det aktuelle stedet.
Anbefalte doseringer når
persille brukes som medisin
For å få et friskere
åndedrett, anbefales det å tygge på noen blad av kruspersille. For å
lage en velsmakende urtete som kan være til hjelp ved behandling av høyt
blodtrykk, hjerteproblemer, allergier eller feber, eller for å utløse en
fødsel, kan man bruke to teskjeer tørkede blad eller røtter, eller en
teskje knuste frø per kopp kokende vann. La det trekke i 10 minutter før
urten siles fra og drikk inntil tre kopper av denne teen daglig. Ved
behandling av blærekatarr og irritabel blære, kan man innta en kopp persille-te (som gjerne kan lages av frisk kruspersille) etterfulgt av to
glass vann, og dette kan drikkes inntil tre ganger daglig. Som et middel
for å forebygge dannelsen av nyrestein, anbefaler den tyske
Commission E
en te laget av en teskje tørket persillerot til en kopp kokende vann og
la teen trekke 10-15 minutter før den slies. Av dette kan man drikke to
til tre
kopper om dagen. Man må imidlertid huske på at ved bruk av vanndrivende
urter, må man samtidig ha et stort væskeinntak. Har man tilgang på
tinktur av persillefrø, kan en fornuftig dosering være 10-30 dråper
tinktur som inntas en til fire ganger daglig. Når man bruker kommersielle
produkter med persille, følger man doseringen som er angitt på
pakningen. Anbefalt daglig inntak av tørkede persilleblad eller
persillerot er 6 g.
Persille som mat og
krydder
Persille er den mest
dyrkede og brukte urten i Norden. Urten kan kjøpes tørket eller frisk,
og i potter som kan stå på kjøkkenbenken. Frisk kruspersille kan også
dypfryses i luftfylte plastposer, for da kan bladene knuses før de
tines. Man kan også fryse finhakket persille i isterninger og bruke
isbitene som krydder i sauser. Persille fremhever smaken på maten, og er
en viktig del av krydderkvasten som kalles bouquet garni. Urten
brukes gjerne som krydder i supper, eggretter, marinader,
grønnsakretter, på nypoteter, sauser og farser, til kjøtt og fisk, og i
urtesmør og salater. Helst så hakker og tilsetter man persillen rett før
servering, for da beholder den mest smak og næringsinnhold. Siden
glattbladet persille har en kraftigere smak enn kruspersille, er den
mest velegnet til mat som skal kokes. 1-2 teskjeer tørket persille
passer til fire porsjoner. I Frankrike lager man en blanding av
finhakket persille og hvitløk. Denne kalles persillade og drysses
over mange slags matretter, som f.eks. kjøtt og stekte poteter. Som
garnityr kan bladene brukes friske, eller friteres i olje til de er
sprø.
Røttene av rotpersillen
(Petroselinum crispum var. tuberosum) brukes på samme måte
som pastinakk, eller som et godt krydder, blant annet sammen med
rotselleri i grønnsaklapskaus. Bladtoppene på rotpersille kan brukes som
grønt dryss.
Den eteriske oljen fra
frøene og bladene av persille brukes av næringsmiddelindustrien i ulike
matvarer, som pølser, hermetiske kjøttprodukter, pickles og
grønnsakretter. Oljen brukes dessuten i parfymer for menn.
Dyrking av persille
Persille er
enkel å dyrke, og selv om det er en toårig urt, blir den vanligvis
dyrket som ettårig. Det andre året bruker planten energien til å
danne stengler, blomster og frø, mens bladene blir små og bitre.
Hvis persilleplantene blir utsatt for en temperatur på under +4 °C i
mer enn 30 dager, vil de blomstre allerede første året. Hvis det
skjer, kan det lønne seg å skjære ned blomstene slik at bladene kan
få mer kraft.
Kruspersille
formeres med frø som sås innendørs tidlig på våren, eller direkte på
voksestedet etter at jorda er blitt varm. Rotpersille bør sås på
voksestedet og tynnes mens plantene er små. Frøene trenger fra 2 til
8 uker på å spire, avhengig av temperaturen. Spiringen går raskere
hvis du lar frøene ligge i lunkent vann i et døgn før de sås. Så
frøene i lave riller og dekk med et tynt lag sand, og bedet vannes
jevnlig med lunkent vann. Tynn ut blant plantene til en avstand på
ca. 20 cm. Dyrk persille på en vokseplass i sol eller halvskygge og
i en fuktig, moldrik, næringsrik og gjerne kalkholdig jord. Får man
først persillen til å trives, kan man høste bladene hver dag til
snøen kommer. Kruspersille kan også sås i potter som kan settes i
kjøkkenvinduet eller på spisebordet, slik at man har lett tilgang
til friske blad. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Det er ikke knyttet
noen helserisiko til å bruke persille i matlagingen, og i
kulinariske mengder kan persille også inntas av gravide. Barn kan
spise små mengder persilleblad, men gi ikke medisinske doseringer av
persille til barn under to år. Er du over 65 år bør du starte med
lave doser med persille og eventuelt øke etter hvert. Hvis man
opplever allergiske reaksjoner eller andre uventede bivirkninger når
man bruker persille, bør man redusere dosen eller slutte å bruke
urten. Gravide kan anvende persille medisinsk for å sette i gang en
fødsel, men slik behandling må bare skje i samråd med lege. Andre
kvinner kan forsøke å drikke persille-te for å fremkalle
menstruasjon.
Persille er en
varmende urt. Derfor bør man unngå å bruke den når kroppen kjemper
med akutte infeksjoner eller når man har en eller annen betennelse,
særlig hvis nyrene er involvert. Pesillefrø bør ikke anvendes som
vanndrivende middel hvis væskeansamlinger i kroppen skyldes en
hjertesykdom. Ammende kvinner bør unngå vanndrivende midler, noe som
også gjelder for medisinske doser av persille.
Urindrivende midler
tapper kroppen for kalium, som er et viktig mineral. Hvis man ofte
bruker medisinske preparater med persille, bør man sørge for å spise
mye kaliumrik mat som bananer og friske grønnsaker. Selv om noen
slankeprogrammer anbefaler urindrivende midler for å fjerne
væskeansamlinger, frarådes det å bruke vanndrivende midler til dette
formålet, da de kiloene man eventuelt måtte bli kvitt på denne måten
raskt vil komme tilbake igjen.
Medisinsk bruk av
persillefrø eller eterisk olje av persille må skje med forsiktighet,
og må bare anvendes under kyndig veiledning da frøene og oljen er
giftige i store doser. Persillefrø og persilleolje må ikke anvendes
som medisin av gravide og heller ikke av personer som har
betennelser i nyrene. Persillefrø i høye doser kan irritere magen,
leveren, hjertet og nyrene. Urtete av persillefrø bør derfor ikke
drikkes sammenhengende i mer enn to uker. Ingen interaksjoner mellom
persille og andre medisiner er kjent.
Med bakgrunn i at den
eteriske oljen innholder apiol og myristicin, bør oljen brukes med
stor forsiktighet. Tatt innvortes i for store doser kan den
eteriske oljen gjøre huden følsom for sollys, gi hodepine, kvalme,
svimmelhet, elveblest, irritasjoner og betennelser i mage og tarmer,
kroniske lever- og nyreskader, nervebetennelse, uregelmessig
hjertevirksomhet (arytmi) og kraftige livmorsammentrekninger som kan
fremkalle abort.
Personer med kjent allergi eller overfølsomhet for
planter i skjermplantefamilien bør unngå persille. Stoffet psoralen
i persille er kjent for å ha fremkalt utslett hos jordbruksarbeidere
som har høstet store mengder av urten. Personer med sensitiv hud som
ofte er i kontakt med frisk persille, bør kjenne til denne mulige
bivirkningen. |
|
 |
Flere bilder av
persille |
|
KILDER |
Antol, Marie Nadine: Healing
Teas. New York, Avery Publishing
Group 1996. |
Balch, Phyllis A.:
Prescription for Dietary Wellness. 2nd ed.. New York, Avery 2003. |
Balch, Phyllis A.:
Prescription for Nutritional Healing. Fourth edition. New York. Avery
2006. |
Blumenthal, Mark: The
Complete German Commission E Monographs.
Austin, Texas,
American
Botanical Council 1998. |
Borchorst,
Georg: Urter og urtemedisin. København, Klitrose 1991. |
Borgen, Liv: Urtegleder.
Krydderplanter i Urtehagen i Botanisk hage. Oslo, Naturhistorisk
Museum, Universitetet i Oslo 2006. |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Bruun,
Erik & Budde Christensen: Klassiske legeplanter.
Oslo, Aschehoug 1998. |
Castleman, Michael: The New Healing Herbs. Emmaus, PA, Rodale
2009, |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.
Oslo, N. W. Damm & Søn 2003. |
Cousin,
Pierre Jean: Mat er medisin, en praktisk guide til helsebringende mat.
Oslo, Gyldendal Norsk Forlag AS
2002. |
Duke,
James A.: Det Grønne Apotek.
Aschehoug Dansk Forlag A/S 1998. |
Farmer-Knowles, Helen: The Healing Plants Bible. London, Godsfield
2010. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Fægri,
Knut: Krydder. På kjøkkenet og i verdenshistorien.
Oslo,
J. W. Cappelens forlag 1996. |
Garland,
Sarah: Hjemmets store bok om Helseplanter, Urter og Krydder.
Hjemmets bokforlag 1980. |
Harding, Jennie: Urter. En
komplett guide til dyrking og bruk av urter. Oslo, Spektrum forlag
2005. |
Hewe, Nils: Välsignade växter. Skrick och fakta om hundra läkeörter.
Stockholm, Bokförlaget Natur och Kultur 1947. |
Hillker,
Li: Naturens egen legebok. Oslo, Teknologisk
forlag 1991. |
Hlava,
B. & D. Lanska: Komma's Krydderurte leksikon.
København,
Komma A/S 1979. |
Hlava,
B.; F. Pospisil & F. Stary: Plantekosmetik. Forlaget Lina 1987. |
Hobbs, Christopher: Herbal
Remedies for Dummies. Foster
City CA, IDG Books Worldwide 1998. |
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter.
Gamleby, Artaromaförlaget 1999. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Mabey,
Richard: Politikens bog om helbredende urter.
Politikens Forlag 1989. |
McHoy,
Peter & Pamela Westland: Alt om krydderurter.
Köln,
Könemann
Verlagsgesellschaft mbH 2000. |
McIntyre,
Anne: Husråd for vanlige plager.
Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1994. |
Mességué,
Maurice: Naturen har alltid rett. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1978. |
Murray, Michael, Joseph Pizzorno and Lara Pizzorno: The Encyclopedia of
Healing Foods. London, Piatkus 2010. |
Norman, Jill: Urter & krydder, matelskerens oppslagsverk.
Oslo, N. W. Damm & Søn AS 2003. |
Olesen, Anemette:
Krydderurter i hagen. Oslo, J. W. Cappelens Forlag AS 2006. |
Pater Kilian: Lilla Klosterapoteket. Medicinalväxter och huskurer i urval av
Pater Kilian. Wahlström & Widstrand 2007. |
Pettersson, Håkan og Christina: Dyrk krydderurter.
Oslo. N. W. Damm & Søn AS 2005. |
Polunin,
Miriam: Mat for god helse. Oslo,
N. W. Damm & Søn A.S 1998. |
Stuart, Malcolm: The
Encyclopedia of Herbs and Herbalism. London,
Orbis Publishing 1979. |
Swahn, Jan-Öjvind: Krydder. Historien om kryddernes
opprinnelse, bruk og egenskaper. Oslo,
Teknologisk Forlag 1991. |
Tierra, Lesley: Healing with the Herbs of Life.
Berkeley, Crossing Press 2003. |
Tucker, Arthur O. & Thomas DeBaggio: The Encyclopedia of Herbs.
Portland, Timber Press 2009. |
Van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink:
Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004. |
Werle, Loukie & Jill Cox: Ingredienser.
Köln,
Könemann 2000. |
Wicklund,
Miriam: Kjerringråd for små og store plager.
Oslo, Tiden Norsk Forlag 1989. |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 20.02.2016 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|