Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > KRYDDERNELLIK   

KRYDDERNELLIK
Syzygium aromaticum
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Syzygium aromaticum (L.) Merr. & L. M. Perry
Eugenia caryophyllata Thunb.
Eugenia caryophyllus (Spreng.) Bull. & Harr.
Eugenia aromatica (L.) Baill.
Caryophyllus aromaticus L.
Jambosa caryophyllus (Spreng.) Niedenzu
Myrtus caryophyllatus Spreng.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Kryddnejlika.
DANSK:  Kryddernellike / Nellike.
FINSK:  Mausteneilikka.
ENGELSK:  Clove / Mother cloves / Clavos / Clovetree.
TYSK:  Gewürznelken / Nelke / Negelken / Nägelein.
FRANSK:  Clous de girofle / Giroflier.
SPANSK:  Clavo / Clavero.
KINESISK:  Ding xiang.
JAPANSK: Chouji.
SANSKRIT: Lavanga / Djambu.
HINDI: Lang.

Ordet nellik kommer av det tyske ordet Nägelein, som betyr liten spiker. Det engelske navnet cloves kan føres tilbake til det latinske clavus, som også betyr spiker.

FAMILIE
Myrtfamilien (Myrtaceae).
Tegningen er hentet fra Köhler's Medizinal-Pflanzen
Flere bilder av kryddernellik
Tegninger av kryddernellik

BOTANISK BESKRIVELSE
Kryddernelliktreet er et eviggrønt, tropisk tre som kan bli 12-15 m høyt, men når det blir dyrket holdes det på ca. 5 m høyde. Det har pyramideformet krone med hengende greiner, og spredte, glinsende grønne, aromatiske blad.  Blomstene sitter i gjentatt tredelte blomsterstander i spissen på greinene. De har rød blomsterbunn, rødt beger og hvit krone. Kronen faller av samlet når blomsten åpner seg, og da kommer de tallrike, gule støvbærerne til syne. Blomsterknoppene plukkes før de blir røde, deretter legges de til tørk i solen i 4-5 dager. Da blir de mørkebrune, slik vi kjenner dem som nellikspiker. Man kan begynne å høste blomsterknopper fra trær som er 10 år gamle og de kan gi 4-5 kg tørket kryddernellik hvert år.
 
UTBREDELSE
Kryddernellik er opprinnelig viltvoksende i Sørøst-Asia (Molukkene), men dyrkes nå også i mange andre tropiske strøk, for eksempel Tanzania, Madagaskar og Zanzibar.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
De tørkede, umodne blomsterknoppene brukes, bl.a. som krydder. De går under mange forskjellige farmasøytiske navn, som f.eks. Syzygii aromatici flores, Caryophylli flores og Caryophylli flos. Først etter at blomsterknoppene er tørket får de den brunsvarte fargen. Hele nellikspiker varierer svært mye i størrelse og utseende, men for å ha høy kvalitet bør de være rene og intakte, og flyte opprett når de legges i vann. Klyper man i nellikspikere av god kvalitet, vil det komme fram litt olje. Nellikspiker kan holde seg i flere år dersom de oppbevares i lufttett emballasje. De er harde og må males for å kunne brukes som krydder. Malt kryddernellik bør være mørkebrun for å være av god kvalitet. Malt krydder mister sin aroma relativt raskt.

Fra kryddernelliktreet destilleres det også eteriske oljer, Caryophylli aetheroleum, hvorfra stoffet eugenol kan isoleres. Nellikolje er en blekgul væske. Lukten er sterk, krydret og treaktig. Den fineste kvaliteten av nellikolje fås ved vanndampdestillasjon av blomsterknoppene. Eteriske oljer destilleres også fra bladene og stilkene, men disse er giftigere enn blomsterknoppoljen og bør ikke brukes til aromaterapi.

 
INNHOLDSSTOFFER
Kryddernellik inneholder 12-26 % eterisk olje, med eugenol (70-90 %) og beta-karyofyllen (opp til 7 %) som hovedbestanddeler. Andre innholdsstoffer i oljen er aldehydet furfurol, esteren metylsalicylat og terpenen pinen. Sammensetningen av den eteriske oljen varierer alt etter kvalitet og opprinnelsessted. Eugenol hemmer prostaglandindannelsen, og dette forklarer de smertestillende og betennelseshemmende egenskapene til nellik. Kryddernellik inneholder dessuten gummi, slimstoffer og garvestoffer.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Smak / Energi: Skarp og bitter / Varm og tørr.
Aromatisk, antiseptisk, bakteriehemmende, virushemmende, sopphemmende, parasittdrepende, appetittvekkende, fordøyelsesfremmende, luftdrivende (tarmgassdempende), kvalmestillende, leverstyrkende, stimulerende, varmende, krampeløsende, bedøvende, smertestillende, slimløsende, astringerende, forhindrer oppkast, hudirriterende, immunstyrkende og afrodisierende. I kinesisk urtemedisin sies det at nellik styrker yang-energien i nyrene. Nellik er ellers en antioksidant og har en insektavskrekkende virkning.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Kryddernellik kan brukes ved tannpine, dårlig ånde, dårlig fordøyelse, kvalme, diaré, tarmgass, kolikk, hikke, magekramper, oppkast, innvollsorm, anoreksi, virusinfeksjoner, bakterieinfeksjoner, soppinfeksjoner (utvortes), malaria, kolera, tuberkulose, astma, forkjølelse, bronkitt, hoste, halskatarr, angst, depresjon, spenninger, hodepine, revmatisme, leddbetennelser, muskelspasmer, dårlig hukommelse, sår, øreverk, utflod, yang-underskudd i nyrene, impotens, svake sammentrekninger under første del av fødselen, hudsykdommer, kviser og sti på øyet.
 
 
KRYDDERNELLIK

Man regner med at kryddernellik opprinnelig var viltvoksende bare i et begrenset geografisk område, nemlig på den indonesiske øygruppen Molukkene. Men kryddernellik ble tidlig spredt til mange andre land. Den eldste registrerte medisinske bruken av kryddernellik har vi fra Kina, der den ble brukt mot mange forskjellige plager, blant annet diaré og brokk, så tidlig som 240 f.Kr. Ved de kinesiske hoffene ble urten dessuten brukt mot dårlig ånde og det var vanlig å ha kryddernellik i munnen ved audienser hos keiseren. Mumiefunn viser at de hadde kryddernellik i Egypt på faraoenes tid.

Kryddernelliken kom til Europa noen hundreår etter Kristi fødsel og var da et dyrt luksuskrydder. De arabiske handelsmennene som brakte den med seg holdt opprinnelseslandet hemmelig for å kunne holde prisene oppe. Det var først i seinmiddelalderen at portugiserne oppdaget Molukkene, kryddernellikens hjemland. De inntok øyene og skaffet seg umiddelbart monopol. I 1605 inntok hollenderne øya Amboina og tok over virksomheten. For å kunne opprettholde fullstendig kontroll, beordret de at kryddernelliktreet skulle utryddes på alle øyer unntatt Amboina. Først i 1770 lyktes det franskmennene under en hemmelig ekspedisjon til Molukkene å smugle ut frø og planter til Mauritius. Derfra ble planten spredd videre til Reunion og Fransk Guiana. Fra Mauritius tok en araber med seg kryddernelliken til det lille øysultanatet Zanzibar på begynnelsen av 1800-tallet. Etter at plantasjene på Mauritius ble ødelagt av en syklon, ble øyene Zanzibar og Pemba verdens største nellikprodusenter og har vært det helt til i nyere tid. På grunn av politiske forandringer, har produksjonen der nå blitt mindre. Indonesia og Madagaskar er i våre dager verdens største produsenter av kryddernellik.

Bruk av nellik som krydder

Aromaen til kryddernellik er intens og varm, med et preg av pepper og kamfer. Smaken er fruktig, men også brennende skarp og bitter. Kryddernellik gir en litt bedøvende virkning i munnen. Den karakteristiske smaken skyldes hovedsakelig innholdet av eugenol i den eteriske oljen. Anvendt kulinarisk bør kryddernellik brukes i beskjedne mengder, ettersom den lett kveler smaken av andre krydder. Nellik er like godt til søt som til salt mat, og krydderet brukes i bakverk, desserter, siruper, syltetøy og hermetisk frukt nesten over alt i verden. Velkjent bruk her i landet er som krydder i nøkkelost (sammen med spisskummen) og som et av krydderene i gløgg. Skikken med å stikke nellikspiker i appelsiner og la dem tørke, er fra Elisabeth I's tid. Slike appelsiner ble hengt opp i bånd så man kunne glede seg over den vidunderlige aromaen. Lukten holdt dessuten møll unna, og motvirket ubehagelige lukter og sykdomsbærende mikroorganismer.

Kryddernellik som medisin

Kryddernellik regnes som et av de mest stimulerende av alle krydderslagene. Brukt som medisin, kan nellik hindre kvalme, bedre en dårlig fordøyelse og lindre hikke. Dessuten stimulerer nelliken blodomløpet og styrker leverfunksjonen. Krydderet er også et kraftig antiseptikum som kan brukes mot infeksjoner i fordøyelsessystemet, åndedrettet og urinveiene. Det kan være effektivt, uavhengig om infeksjonen skyldes bakterier, virus eller sopp. Det er vitenskapelig bevist at den eteriske oljen av kryddernellik i alle fall er effektiv mot bakterier av typene Streptococcus, Staphylococcus og Pneumococcus.

Te av kryddernellik kan være fin for de som plages av forkjølelse. Etter å ha inntatt slik te, vil man føle seg varm innvendig. Man kan også drikke vin som er oppblandet med kryddernellik. Det er et fint middel for nervesystemet og bidrar til å lette spenninger, angst og depresjoner. På luftveiene virker kryddernellik slimløsende og urten kan fungere som beskyttelse mot forkjølelse og andre infeksjoner. Samtidig gir den altså varme, noe som forårsaker svetting, og urten kan dermed bidra til å redusere feber. De som lider av høysnue og tett nese, vil kunne ha nytte av at te av kryddernellik har en antihistaminvirkning. Kryddernellik hjelper fordøyelsessystemet ved å redusere kramper, fjerne luft i magen og øke absorberingen av næringsstoffer, samtidig som de sammentrekkende egenskapene til garvesyren er nyttig ved diaré. Etter et tungt måltid kan man lage seg en velsmakende og velgjørende te ved å la en blanding av kryddernellik, kanel og ingefær trekke i kokende vann i et kvarter. Hvis kryddernellik spises noen uker før en fødsel, sies det at den klargjør livmoren til sammentrekningene, og kryddernellikolje er blitt brukt til massasje ved svake veer under fødselen.

Eterisk olje av kryddernellik

Den eteriske oljen av kryddernellik er varmende og stimulerende, og brukes en del i aromaterapien. Når nellikolje anvendes på huden, må den fortynnes mye, ellers kan den irritere. Nellik har antinevralgiske og smertestillende egenskaper som er gunstige i behandlingen av bl.a. revmatisme, leddbetennelse og muskelstrekk. De stimulerende egenskapene gjør nellik til en egnet tilsetning til for eksempel rosmarinolje for å stimulere hukommelsen og konsentrasjonen, og gjør den også til et afrodisiakum. Ved oppblåsthet, dårlig fordøyelse og diaré som kommer av kulde, kan man fortynne nellikoljen godt i en baseolje og massere den inn på magen. Oljen bidrar også til å styrke immunsystemet.

Kryddernellik kan brukes hvis man har hodepine. Da kan man forsøke å inhalere kryddernellikolje eller gni en fortynnet nellikolje på tinningene. De bedøvende egenskapene til kryddernellik vil også dempe smertene ved tannverk, noe som tannleger har benyttet seg av i lange tider. Ved egenbehandling av tannpine hjemme, kan man enten ta en bomullsdott dyppet i olje og legge den på den vonde tannen, eller inhalere dampen fra en kopp med varmt vann tilsatt nellikolje. Ved å tilsette nellikolje til alkohol kan man lage seg en smøring som lindrer verkende muskler og leddbetennelse. Dette kan også være et nyttig desinfiserende middel som kan brukes på kutt og sår, og for behandling av ringorm og fotsopp.

Brukt i aromaterapi vil nellik også virke på psyken. Aromaen av kryddernellik gjør at man kjenner varme i sjelen, man kjenner seg glad, avslappet og trygg. Den har en oppløftende virkning ved nedstemthet og tretthet, men virker også spenningsløsende både på nerver og muskler. Dens varmegivende virkning på psyken er også bra for kjærlighetslivet, da nærheten og tryggheten til partneren forbedres.

Annen bruk av kryddernellik

I den gamle folkemedisinen er det blitt sagt at å suge på to hele nellikspiker, uten å tygge på dem eller svelge dem, kan hjelpe til å undertrykke lysten på alkohol. Nellik er ellers et nyttig insektmiddel og parasittmiddel, og skal være spesielt fin mot skabb. For å fjerne lopper og møll, kombineres den med eukalyptus, lavendel og sitron, og brukes i en dusjflaske.

Mer enn halvparten av verdensproduksjonen av kryddernellik går til tobakksindustrien, der den brukes som smakstilsetning i sigaretter. Det er særlig i Indonesia man lager nelliksigaretter, som kalles kretek. Man bruker en tredjedel knuste nelliker til tobakken, og det gir sigaretter som er sterke og har en kraftig aromatisk smak. Kretek betyr sprakende eller knakende, og det er nettopp hva man opplever når sigarettene røykes.

I Europa og USA går store mengder kryddernellik med i næringsmiddelindustrien, særlig ved fremstilling av forskjellige kryddersauser og krydderblandinger (ikke minst ketsjup), så vel som i likørproduksjon. Nellikoljen kan dessuten brukes til fremstilling av kunstig vanillin, det stoffet som gir smaken av vanilje.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Kryddernellik regnes ikke som skadelig når den brukes som krydder. Den eteriske oljen av kryddernellik er meget sterk, og må derfor brukes med forsiktighet. I oljeblandinger for aromaterapi bør den ikke foreligge i høyere konsentrasjoner enn 1 %, ellers kan den virke irriterende på huden. Det er tryggest å unngå den eteriske oljen under graviditet og amming, og oljen bør ikke brukes på spedbarn.

 

Flere bilder av kryddernellik
KILDER
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm & Søn 2003.
Curtis, Susan: Aromaterapi.  Oslo, Hilt & Hansteen as / Bokklubben Energica 1998.
Elkins, Rita: Medicinal Herbs of the Rain Forest.  Pleasant Grove, Woodland Publishing 1997.
Forlaget Det Beste: Våre medisinske planter.  Oslo, Det Beste A/S 1984.
Fægri, Knut: Krydder. På kjøkkenet og i verdenshistorien.  Oslo, J.W. Cappelens forlag 1996.
Hepburn, Bernie: Aromaapoteket.  Oslo, Hilt og Hansteen / Bokklubben Energica 1994.
Hlava, B. & D. Lanska: Komma's Krydderurte leksikon.  København, Komma A/S 1979.
Lawless, Julia: The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils.  Shaftesbury, Element Books 1995.
McIntyre, Anne: Husråd for vanlige plager.  Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1994.
Neuendorf, Magnus: Kryddor. Göteborg, Göteborgs botaniska trädgård 1991.
Norman, Jill: Urter & krydder, matelskerens oppslagsverk. Oslo, N. W. Damm & Søn AS 2003.
Rätsch, Christian: Plants of Love. Aphrodisiacs in History and a Guide to Their Identification.  Berkeley, Ten Speed Press 1997.
Salvesen, Anna: Aromaterapi - eteriska oljor för välbefinnande, Del 2.  Artaromaförlaget AB 2002.
Swahn, Jan-Öjvind: Krydder. Historien om kryddernes opprinnelse, bruk og egenskaper.  Oslo, Teknologisk Forlag 1991.
Van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink: Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 07.10.2018
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn