SPISSKUMMEN |
Cuminum cyminum |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Spisskum, spisskommen, spisskarve, kummen, kommen. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Cuminum cyminum
L. |
Cuminum odorum
Salisb. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Spiskummin
/ Pepparkuminum. |
DANSK: Spidskommen
/
Romersk kommen. |
FINSK: Roomankumina. |
ENGELSK: Cumin
/ Cummin / Roman caraway / Egyptian caraway. |
TYSK: Kreuzkümmel
/ Mutterkümmel / Römischer Kümmel / Kumin / Cumin. |
FRANSK: Cumin / Cumin de prés. |
SPANSK:
Comino. |
KINESISK: Zi
ran qin. |
|
FAMILIE |
Skjermplantefamilien
(Apiaceae). |
|
|
Illustrasjonen er hentet fra Köhler's Medizinal-Pflanzen |
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Planteslekta
Cuminum inneholder bare to arter, hvorav spisskummen (Cuminum
cyminum) er den mest kjente. Spisskummen er en 10-30 (-50) cm
høy, ettårig urt. De helt glatte stenglene er rikt forgreinet fra
grunnen. De er tynne og svake, noe som medfører av større planter
gjerne er delvis nedliggende. Bladene er blågrønne, gjentatt
2-3-delte med opptil 7 cm lange, trådsmale bladfliker.
Blomsterstanden er en dobbeltskjerm som er sammensatt av småskjermer
med bare 3-5 blomster, men plantene er likevel riktblomstrende, da
de er så kraftig forgreinet. Blomstene er femtallige med ulike
store, opptil 2,5 mm lange begerblad og 1,5 mm lange, dypt innskårne
kronblad som er hvite eller rosa. Frukten er en 4-5 mm lang og 1-2
mm bred, smalt eggformet spaltefrukt (består av to delfrukter) med
lyse, kort stivhårete ribber. Fruktene (oftest kalt «frø») ligner på
karvefrukter, men er noe større og rettere i formen, og er lysere
brune. De har en kraftig aromatisk, noe bitter smak. Spisskummen er
svært variabel når det gjelder størrelsen på plantene, antall
blomster, farge på blomstene og fruktene, og fruktenes behåring. |
|
|
UTBREDELSE |
Det opprinnelige
utbredelsesområdet til spisskummen er ikke kjent, men planten var
trolig viltvoksende i Nildalen. Siden oldtiden har planten blitt
vidt spredt i det nordlige Afrika og sørvestlige Asia østover til
India. Spisskummen er nå naturalisert i Sør-Spania, Sør-Frankrike og
på Sicilia.
I våre dager er
India og Iran hovedlandene for dyrking av spisskummen, men urten
dyrkes også mye i Kina, Indonesia, Sri Lanka, Pakistan, Tyrkia,
Marokko, Egypt, Sicilia, Malta, Kypros, sørlige deler av Russland og
i Mellom- og Sør-Amerika. De viktigste eksportlandene for krydderet
er Kina, India, Iran og Tyrkia.
|
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Cumini fructus: Spisskummen frukter
(oftest kalt frø). |
Cumini
aetheroleum: Eterisk olje av spisskummen. |
Like før fruktene er helt
modne, skjæres plantene ned, treskes, og frøene tørkes i solen. I
mange land blir høstingen fremdeles gjort manuelt. Som krydder
brukes hele frukter eller frukter som og malt. De bør males like før
de skal anvendes, da malt spisskummen taper sin aroma relativt
raskt. Smaken blir mye kraftigere hvis frøene ristes i en tørr
stekepanne før de brukes hele eller males. Hele, tørkede frukter kan
lagres i mange år i et lufttett glass som står beskyttet for lys.
Krydderet spisskummen er enkelt å få tak i, da det selges i
dagligvarebutikker og innvandrerbutikker, både i form av hele og
malte frukter.
Eterisk olje av spisskummen
fremstilles ved
dampdestillasjon av frøene. Slik destillasjon skjer hovedsakelig i
India, Spania og Frankrike, og oljen brukes i matindustrien til
produksjon av krydderessenser, og ved parfyme- og likørframstilling.
Denne eteriske oljen er på norsk blitt kalt romersk karveolje.
|
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Frukter av
spisskummen inneholder 2-5 % eterisk olje (sammensatt hovedsakelig
av cuminaldehyd (40-65 %), med mindre mengder av
p-mentha-1,3-dien-7-al, p-menth-3-ene-7-al, γ-terpinen og mange
andre forbindelser), flavonoider (inklusive apigenin- og
luteolinglykosider), bitterstoffer, garvestoffer, 10-15 % fet olje
med høy konsentrasjon av bundet petroselinsyre, sukkerstoffer og
proteiner. Sammensetningen av den eteriske oljen skiller seg
vesentlig fra den eteriske oljen av karve. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi: Svakt
bitter / Varm og nøytral. |
Aromatisk,
magestyrkende, appetittstimulerende, fordøyelsesfremmende,
tarmgassdempende, krampeløsende, astringerende, antimikrobiell,
urindrivende, menstruasjonsdrivende, brystmelkstimulerende,
antioksidant, kreftbekjempende og stimulerende på kjønnsorganene. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Appetittløshet,
dårlig fordøyelse, kolikk, luft i magen, oppblåsthet, mye tarmgass,
diaré, menstruasjonssmerter, uregelmessig eller sparsom
menstruasjon, søvnløshet, forkjølelse, feber, appelsinhud og stikk
av giftige insekter (f.eks. skorpion). |
|
|
|
SPISSKUMMEN |
På norsk
kalles spisskummen også for spisskarve, spisskum eller spisskommen.
Det har medført en del forvirring rundt dette krydderet, for ofte
blir cumin (engelsk for spisskummen) i matoppskrifter
oversatt med karve (som kan bli kalt kummen på norsk), noe
som kan gi uventede smaksresultater. I asiatiske matbutikker er
spisskummen å få kjøpt under det indiske navnet jeera eller
zeera. Spisskummen (jeera) må ikke forveksles med shah
jeera ("black cumin"), et lignende og nært beslektet krydder fra
Pakistan og India med litt større og ofte noe bøyde frukter. For å gjøre
forvirringen enda større, blir navnet svartkarve ("black cumin") ofte
brukt om de kantete frøene til svartfrø (Nigella
sativa), men denne planten er ikke beslektet med spisskummen.
Tradisjonell bruk av
spisskummen i eldre tider
Spisskummen er en svært gammel
kulturplante som var i bruk i middelhavsområdet og Midtøsten allerede i
oldtiden. Urten er nevnt i Bibelen, men den er også omtalt i betydelig
eldre krydderoversikter på sumeriske leirtavler. I de egyptiske
Papyrus Ebers
(forfattet rundt 1550 f.Kr.) er spisskummen beskrevet som en ingrediens
i flere av de egyptisk medisinene, og frø av spisskummen er funnet i
egyptiske pyramider. Spisskummen er omtalt av
Dioskorides
(første århundre e.Kr.), og blant Europas eldste kulturer var det et
høyt skattet krydder, og ble bl.a. brukt som peppererstatning i
oldtidens Rom. I gammel gresk kultur symboliserte spisskummen griskhet,
og det ble sagt at gjerrige personer sikkert hadde spist spisskummen.
Urten har vært dyrket i Spania siden 11-hundretallet. Til Latin-Amerika
ble spisskummen innført av spanske oppdagelsesreisende. Det ble der
svært populært og har etter hvert er blitt en viktig ingrediens i det
meksikanske kjøkken.
Medisinsk hadde spisskummen en
fremtredende rolle i antikken, og ble brukt mot en lang rekke plager,
som gulsott, feber, lungesykdommer, neseblødninger og
menstruasjonsbesvær, og som et fordøyelsesstyrkende middel ved bl.a.
oppblåst mage. I middelalderen var spisskummen fortsatt ettertraktet i
mange europeiske land, og også i norrøne legebøker fra 13-1400-tallet er
urten omtalt. Urtens populariteten som medisin har imidlertid avtatt
siden den gang, men den inngår fremdeles i egyptisk urtemedisin.
Medisinsk bruk av
spisskummen
Skjermplantefamilien
inneholder mange viktige medisin- og krydderplanter, og på samme måte
som de nære slektningene karve (Carum
carvi) og anis (Pimpinella anisum)
har spisskummen en krampeløsende effekt, og inntatt som te kan urten
virke lindrende ved dårlig fordøyelse hvor man føler seg oppblåst, har
kolikksmerter eller diaré. Spisskummen stimulerer spyttproduksjonen,
sekresjonen av fordøyelsesvæsker og utskilling av galle, og gir i
tillegg økt bevegelse i tarmene, noe som generelt forbedrer fordøyelsen.
Dette er imidlertid ingen viktig urt ved fordøyelsesplager, og i våre
dager brukes spisskummen primært i veterinærmedisinen.
Spisskummen kan også være
nyttig ved uregelmessig eller sparsom menstruasjon, når dette ikke er
knyttet til en sykdomstilstand. Frøene kan brukes for å øke produksjonen
av morsmelk, på samme måte som fennikelfrø (Foeniculum
vulgare), og en urtete laget av spisskummen kan derfor drikkes av
ammende kvinner. I noen land anvendes fruktene som et middel for å
lindre menstruasjonssmerter, men urten har også blitt misbrukt som et
abortfremkallende middel.
Den eteriske oljen fra
spisskummen er rik på vitamin A og C, noe som gjør den til en kraftig
antioksidant og dermed en mulig kreftbekjemper. I forsøk med rotter, er
det vist at spisskummen hemmet dannelsen av kreftsvulster som ble
indusert av et kreftfremkallende stoff. Rotteforsøk har videre vist at
ekstrakt av spisskummen kan ha en østrogenlignende effekt. Spisskummen
som ble gitt til friske rotter, økte deres glukosetoleranse, og urten
kan således tenkes å ha en antidiabetisk virkning. Muligheten for at
spisskummen kan være til hjelp for å kontrollere eller forebygge
diabetes hos mennesker, blir derfor diskutert.
Til utvortes bruk, kan eterisk
olje av spisskummen blandet i en baseolje være en utmerket massasjeolje
ved appelsinhud. I indisk urtemedisin brukes spisskummen mot søvnløshet,
forkjølelse og feber, og blandet sammen med løksaft til en pasta, har
den blitt lagt på skorpionstikk.
Spisskummen som krydder
Fruktene av spisskummen, som
gjerne kalles spisskummenfrø, brukes som krydder, enten hele eller
oppmalt. Det anbefales at spisskummen tørr-ristes (uten fett) i en panne
før bruk, for da dannes det ulike pyraziner, som gir en rikere aroma til
matretten.
Spisskummen er et mye brukt
krydder og anvendes over hele verden, men framfor alt i det nordlige
Afrika, India, Indonesia, Thailand, Malaysia, Mexico, det sørlige USA,
Tyrkia, Spania og Portugal. I Nord-Afrika er spisskummen en viktig
ingrediens i couscous. I India anvendes mange sorter av spisskummen, der
de mest vanlige er safed (hvit) og kala (svart).
Spisskummen er ansvarlig for
den distinkt krydrete og svakt bitre smaken på karripulver, hvor urten
er en viktig ingrediens sammen med koriander
(Coriandrum sativum), chilipepper (Capsicum
frutescens) og gurkemeie (Curcuma
longa). Fruktene brukes også i andre krydderblandinger i Pakistan og
India, som i garam masala, og den karakteristiske smaken til falafel
skyldes delvis spisskummen. Kombinasjonen av malt spisskummen og
koriander gir mye indisk mat dens karakteristiske duft. Spisskummen er
videre en viktig ingrediens i nordafrikansk lammefrikasé og i couscous.
Også i det latinamerikanske kjøkken er spisskummen mye brukt, blant
annet som en betydningsfull ingrediens i chilipulver.
I Europa er derimot bruken av
spisskummen relativt ubetydelig. I Nederland og Sveits er det et viktig
krydder i noen oster, og i Norge er spisskummen sammen med
kryddernellik (Syzygium aromaticum)
uunnværlige krydder i nøkkelost. Spisskummen blir også brukt som krydder
i bakverk (på samme måte som karve), og det gir en krydret smak til
kjekser og kaker. Spisskummen kan videre være en ingrediens i ulike
pølser og kjøttprodukter. Krydderet passer utmerket til supper, sauser,
grønnsaker, kålretter, belgfrukter, kornprodukter, fisk og kjøttretter.
Smaken er imidlertid nokså gjennomtrengende, så derfor bør man bruke
spisskummen med forsiktighet. De siste tiårenes stigende interesse for
både indisk og meksikansk matkultur i Nord-Europa, har medført at dette
tidligere lite kjente krydderet nå selges i alt større utstrekning. Hvis
man ønsker å bruke flere krydder samtidig, passer spisskummen sammen med
laurbærblad, kardemomme, chili, kanel, nellik, hvitløk, ingefær og
muskat. Dyrking av
spisskummen Spisskummen dyrkes
i områder med subtropisk eller tropisk klima. Planten foretrekker en
dyp og næringsrik jord på et solrikt voksested. I varme land sås
frøene direkte på voksestedet om våren, men hvis man vil forsøke å
dyrke spisskummen i Norge, må frøene sås innendørs i mars (husk at
frøene trenger lys for å spire) i et varmt rom, og plantes ut på et
varmt sted i juni, men det skal godt gjøres å få fram modne frukter
av spisskummen på friland her i landet. I varmere strøk kan fruktene
høstes tre til fire måneder etter at frøene er sådd, og en varm og
tørr sommer gir de beste avlingene. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Basert på eksisterende data, er det ingen akutt
eller kronisk giftighet av spisskummen ved normal bruk som krydder.
Allergiske reaksjoner på urten kan forekomme hos personer som er
allergiske mot andre arter i skjermplantefamilien (som anis, karve,
gulrot, selleri, fennikel og persille) eller kurvplantefamilien (som
burot).
Hvis urten ikke er
foreskrevet av en erfaren urteterapeut, skal spisskummen ikke brukes
i medisinske doser under svangerskap. Før man bruker urten som
medisin ved gynekologiske plager, må tilstanden utredes av
kvalifisert helsepersonell. Spisskummen bør unngås ved
østrogenreseptor positive (ER+) svulster. Ellers er det ingen
rapporter om kontraindikasjoner eller bivirkninger når urten brukes
forskriftsmessig. |
|
|
|
|
KILDER |
Aggarwal, Bharat B.:
Healing Spices. How to Use 50 Everyday and Exotic Spices to Boost Health and Beat
Disease. New York, Sterling 2011. |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Boxer,
Arabella: Krydder og urter. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag
AS 2000. |
Bremness, Lesley: Urter.
Oslo,
N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N. W. Damm
& Søn 2003. |
Eriksen, Dahl, Neuendorf, Tind: Nyttoväxter från hela världen, A-I.
Sävedale, Warne Förlag 2013. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Hlava,
B. & D. Lanska: Komma's Krydderurte leksikon.
København,
Komma A/S 1979. |
McHoy,
Peter & Pamela Westland: Alt om krydderurter.
Köln,
Könemann
Verlagsgesellschaft mbH 2000. |
Nielsen,
Harald: Planter i folkemedisinen. Oslo, J. W. Cappelens
Forlag A/S 1977. |
Norman, Jill: Urter & krydder, matelskerens oppslagsverk. Oslo, N.
W. Damm & Søn AS 2003. |
Root, Waverley (red.): Stora kryddboken.
Stockholm, P.A. Nordstedt & Söners förlag1982. |
Skenderi, Gazmend:
Herbal Vade Mecum. 800 Herbs, Spices, Essential Oils, Lipids Etc.
Constituents, Properities, Uses, and Caution. Rutherford,
New Jersey, Herbacy Press 2003. |
Teuscher, Eberhard: Medicinal Spices. A Handbook of Culinary Herbs, Spices,
Spice Mixtures and Their Essential Oils. Stuttgart, Medpharm GmbH
Scientific Publisher 2006. |
Van Wyk, Ben-Erik: Culinary Herbs & Spices of the World. Kew, Kew
Publishing, Royal Botanic Gardens 2014. |
Vetlesen, Kari: Krydder-leksikon med urter og smakstilsetninger.
Oslo, Vega Forlag 2011. |
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia. Essex, Saffron
Walden 2003. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 29.04.2023 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|