Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > KINESISK SENEGA   

KINESISK SENEGA
Polygala tenuifolia
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Polygala tenuifolia Willd.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
DANSK:  Finbladet mælkeurt.
ENGELSK:  Chinese senega root / Slenderlobe milkwort / Thinleaf milkwort root / Siberian milkwort / Polygala.
KINESISK:  Yuan zhi.
 
FAMILIE
Blåfjærfamilien (Polygalaceae).

BOTANISK BESKRIVELSE
Kinesisk senega er en liten busk som bare blir omkring 25 cm høy. Den har tynne stengler og smale blad som blir 3 cm lange og 2 mm brede. Planten får små, blekt fiolette til blå klokkeformede blomster i greinspissene, og disse etterfølges av 5 mm store frøkapsler.
 
UTBREDELSE OG DYRKING
Hjemmehørende i nordlige Kina, Mongolia og Sibir. Arten er temmelig hardfør, men frøplantene bør overvintres inne første vinteren. Plantes på et solrikt sted i en næringsrik og fuktig jord. Hvis ikke jorda kan holdes jevnt fuktig bør plantene dyrkes i halvskygge. Kinesisk senega formeres med frø.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Polygalae tenuifoliae radix: Roten av kinesisk senega (yuan zhi) benyttes i kinesisk urtemedisin. Røttene samles om våren før planten starter vekstsesongen, eller om høsten etter at de overjordiske delene har visnet ned. Røtter av god kvalitet er tykke og har tykk bark. Normal dosering i kinesisk urtemedisin er 3-9 g rot per dag.

Polygala-arter er i følge Urtelisten fra Statens legemiddelverk klassifisert som ikke legemiddel, og kan omsettes fritt.

 
INNHOLDSSTOFFER
Roten av kinesisk senega inneholder mange av de samme innholdsstoffene som senega (Polygala senega), bl.a. glykosidsaponinene senegin og polygalinsyre.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
En skarp, bitter, varmende urt som senker blodtrykket og har slimløsende, bakteriehemmende og beroligende virkning. Virker smertestillende, bedrer hørsel og syn, fremmer muskelveksten, styrker bein og sener, gir klarhet til mental dyktighet. I tradisjonell kinesisk urtemedisin sies det at urten styrker Hjerte og Nyrer, den styrker yang-energien og nærer sæden.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER

Brukes innvortes ved hoste med mye slim, røykehoste (sammen med kinesisk lakrisrot), akutt eller kronisk bronkitt, søvnvansker, hjertebank, dårlig hukommelse, hvileløshet, angst, depresjon, nervøse spenninger, mental og følelsesmessig forvirring, svak viljekraft, ufrivillig sædavgang med fuktige drømmer, svimmelhet og besvimelser. Utvortes ved byller, verkebyller, sår, og opphovna og smertefulle bryst. 

 
 
KINESISK SENEGA

Det er hovedsakelig i kinesisk urtemedisin at urten kinesisk senega har anvendelse. Roten har en skarp og bitter smak, en varm energi, og påvirker meridianene Hjerte, Nyre og Lunge.

Urten har mange av de samme innholdsstoffene som senega (Polygala senega), bl.a. triterpensaponiner som bidrar til å fjerne slim fra bronkiene. Bitterstoffene i urten virker på slimhinnene i munnen og magen, noe som stimulerer appetitten og fremmer fordøyelsen, men kan også gi mild kvalme. Planten brukes hovedsakelig som et slimløsende og stimulerende middel ved behandling av hoste, astma, kronisk bronkitt og kikhoste. På grunn av urtens kraftige stimulering av slimsekresjonen i halsen, er den fin å kombinere med kinesisk lakrisrot (Glycyrrhiza uralensis) til et slimløsende middel ved røykehoste og andre former for tetthet i bronkiene. Roten har videre antibakteriell, hjertestyrkende, blodtrykksenkende og beroligende virkning.

Denne urten har ry for å styrke ulike hjernefunksjoner, slik som hukommelsen, innlæringsevnen og mental vilje og klarhet. Dette skyldes kanskje urtens kraftig styrkende virkning på Nyre- og Hjerte-energiene, da vi vet at disse energiene støtter mange viktige mentale funksjoner. Urten brukes derfor innvortes både ved behandling av luftveisproblemer og plager som dårlig hukommelse, angst, depresjon, hjertebank og nervøse spenninger. Bladene brukes som et styrkemiddel for nyrene.

En god urt ved bakrus

Kinesisk senega er en av de beste urtene ved bakrus. Stoffer i kinesisk senega har en betydelig effekt på hastigheten som kroppen absorberer etanol fra alkoholholdige drikkevarer. I dyreforsøk fant man at urten blokkerte for så mye som 90 % av etanolen som ellers ville blitt absorbert i kroppen. Japanske forskere utvikler derfor produkter basert på denne urtens evne til å beskytte mot alkoholforgiftning. Leger i Hong Kong har ellers rapportert om tilfeller som indikerer at kinesisk senega reduserer sjansene for at slagtilfeller skal oppstå i perioder med emosjonelt stress. Kinesisk senega brukes helst som tinktur, men blir av leger som praktiserer tradisjonell kinesisk urtemedisin enkelte ganger foreskrevet som urtete.

Bruk av urten ved utvortes plager

Kinesisk senega kan bidra til å dempe opphovninger, og brukes på byller, sår, hudinfeksjoner og oppsvulmede og smertefulle bryst. Den inntas alene eller sammen med gul risvin, eller blandes med risvin for påføring utvortes.

En god urt for sinnet og ånden

Roten av kinesisk senega fikk først oppmerksomhet blant taoister fordi man trodde at den hadde en kraft til å utvikle sinnet og ånden. Urten ble ansett for å være i klasse med ginseng (Panax ginseng) og reishi (Ganoderma lucidum) med tanke på å gi energi. Tradisjonelt ble roten brukt som et shen styrkemiddel for å berolige sinnet, roe ned følelsene og fremme søvnen. Mange mener at kinesisk senega fremmer drømmene og bidrar til kreativ tenkning. Den gir ikke bare økt kreativ tenkning, men gjør at man også blir i stand til å manifestere ideene. Et gammelt lokalt navn på urten er derfor ”viljestyrker”. Taoister har lenge anbefalt å bruke kinesisk senega til å styrke sinnets fokus og gi kraft til tankene slik at de kan bli en realitet. Derfor var kinesisk senega høyt verdsatt i taoistenes farmakopé.

I våre dager brukes urten til å bygge opp nok viljestyrke til å overvinne mentale hindringer, for dermed å kunne nå større høyder. Kinesisk senega kan for eksempel brukes som hovedingrediens i urteblandinger som skal hjelpe til ved røykeslutt eller til å bryte andre uheldige mønstre, slik som rusavhengighet, overspising og andre typer tvangsadferd. Urten hjelper oss ikke bare til å bryte inngrodd og dårlig atferd, den styrker også vår vilje til å gjøre nye ting, som for eksempel å starte nye prosjekter eller begynne å trene.

Virker på Nyre- og Hjerte-energien

Urten har en annen kvalitet som gjør at den skiller seg fra de fleste andre urter. Den har evnen til å knytte Nyre-energien (seksualitet) til Hjerte-energien (kjærlighet). Det gjør den ved å åpne energiflyten mellom Hjerte og Nyrer. Ofte er denne kanalen blokkert, noe som resulterer i at det er avstand mellom vår seksualenergi og våre følelser. Det er viktig for vår helse og vårt velvære at følelsen av kjærlighet og seksuell funksjon er sammenkoplet, og inntak av kinesisk senega i en periode kan bidra til å gi dette resultatet. ”Viljestyrkeren” har på den måten kraft til å gi dypere erfaringer og følelser, og bringe nye nivåer av lykke inn i våre liv.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Urten skal ikke brukes av de som har tegn på ”falsk hete” ved underskudd på yin. Kinesisk senega skal ikke brukes under graviditet, og må anvendes med forsiktighet av personer med magesår og magekatarr. Man bør alltid bruke denne urten under oppsyn av helsepersonell, særlig hvis man er i faresonen for slag. Urten bidrar vanligvis til at drømmeaktiviteten stabiliseres, men hos noen ekstremt kreative individer kan den paradoksalt nok øke intensiteten av drømmene i en kort periode. Man må derfor ikke bruke for store doser kinesisk senega i starten av en behandling.

 
KILDER
Balch, Phyllis A.: Prescription for Herbal Healing. New York, Avery 2002.
Bensky, Dan & Andrew Gamble: Chinese Herbal Medicine. Materia Medica.  Seattle, Washington, Eastland Press Inc. 1993.
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm & Søn 2003.
Chmelik, Stefan: Chinese Herbal Secrets.  New York, Avery Publishing Group 1999.
Molony, David: The American Association of Oriental Medicine's Complete Guide to Chinese Herbal Medicine.  New York, Berkley Books 1998.
Reid, Daniel P.: Kinesisk lægekunst.  Lademann A/S 1989.
Reid, Daniel P.: A Handbook of Chinese Healing Herbs.  Boston, Shambhala 1995.
Teeguarden, Ron: The Ancient Wisdom of the Chinese Tonic Herbs.  New York, Warner Books 1998.
Tierra, Lesley: Healing with Chinese Herbs.  Freedom, The Crossing Press 1997.
Tierra, Michael: The Way of Chinese Herbs.  New York, Pocket Books 1998.
Wu, Jing-Nuan: An Illustrated Chinese Materia Medica. New York, Oxford University Press 2005.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 26.12.2010
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn