Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > STORATRAKTYLODES   

STORATRAKTYLODES
Atractylodes macrocephala
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Atractylodes macrocephala Koidz.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
ENGELSK:  Chinese thistle daisy / White atractylodes.
SPANSK:  Atractylodes.
JAPANSK:  Byakujutsu.
KINESISK:  Dong zhu / Bai zhu.
 
FAMILIE
Kurvplantefamilien  (Asteraceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av storatraktylodes

BOTANISK BESKRIVELSE
Storatraktylodes er en opprett, flerårig urt med kraftig rot (rhizom). Planten blir 30-60 cm høy, og har ovale til lansettformede blad og fiolette tistel-lignende blomster.
 
UTBREDELSE
Planten er hjemmehørende i Kina, Japan og Korea, men er sjelden å finne viltvoksende. Den dyrkes i store mengder i Kina for å dekke etterspørselen innen kinesisk urtemedisin.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Atractylodes macrocephalae rhizoma: Jordstengel (rhizom) av storatraktylodes. Den graves opp sent på høsten eller tidlig på vinteren. Jordstengler av god kvalitet er store, faste, aromatiske og har en snittflate med gulhvit farge.
 
INNHOLDSSTOFFER
Eterisk olje (0,35-1,35 %), atractylol, atractylon, butenolid A, butenolid B, acetoxyatractylon, hydroxyatractylon og vitamin A. Atractylol har leverbeskyttende virkning.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Smak / Energi: Bitter og søt / Varm og tørr.
Qi-tonikum, miltstyrkende, magestyrkende,  fordøyelsesfremmende, blodsukkersenkende, urindrivende, uttørkende, svettehemmende, kvalmedempende, aborthemmende, antibakteriell og beroligende.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Dårlig fordøyelse, diaré, dysenteri, oppkast, kvalme, appetittløshet, anorexia, "energitom" mage og milt, tretthet, utflod, slimdannelse, ødemer og hevelser p.g.a. "fukt"-overskudd, kraftig svettedannelse som følge av "energimangel-kulde"-tilstander.
 
 
STORATRAKTYLODES

Planteslekta Atractylodes består av sju flerårige arter som vokser i Øst-Asia. Alle artene brukes i tradisjonell kinesisk urtemedisin, men storatraktylodes er den viktigste. Planten er ikke vanlig i vill tilstand og dyrkes derfor i store mengder for å dekke etterspørselen. Planten er lite kjent i Vesten, men er en av de mest brukte i kinesisk urtemedisin.

En god urt for fordøyelsen

Storatraktylodes kombinerer qi-styrkende, fuktighetsdempende og fordøyelsesfremmende egenskaper, og gjør den til et perfekt middel for å styrke milten og fordøyelsen. Den er anvendelig ved mangel på både qi og yang, med symptomer som appetittmangel, dårlig fordøyelse, kronisk diaré, kvalme, oppkast, tretthet og generell mangel på styrke. Urten er urindrivende og virker blodsukkersenkende, den kan bidra til å holde bakterieinfeksjoner under kontroll og beskytter leveren. Den kan brukes til å regulere appetitten når det er behov for vektkontroll, og kombinert med andre urter brukes den ved anoreksi.

Annen medisinsk bruk av storatraktylodes

Storatraktylodes brukes ellers ved væskeopphopninger i kroppen, noe som ofte er kombinert med manglende urinering. Andre symptomer som kan tilsi at man skal bruke storatraktylodes, er ved spontan svetting som skyldes underskudd på qi. Ellers er den blitt anvendt av gravide ved kvalme og når fosteret er urolig, noe som kan være et resultat av svak miltfunksjon. Da brukes den vanligvis sammen med praktskjoldbærer (Scutellaria baicalensis), og i denne kombinasjonen virker urten beskyttende mot abort og fungerer som et blodtonikum for den gravide.

Urten kombineres ellers ofte med planter som astragalus (Astragalus membranaceus), kinesisk lakrisrot (Glycyrrhiza uralensis), cordonklokke (Codonopsis pilosula), yamsrot (Dioscorea villosa) og ginseng (Panax ginseng).

Anvendelse og dosering

Rotstokken smaker søtt og skarpt, og den spises i styrkende supper, risretter og kaker. Urten er ofte en ingrediens i toniserende teer og jeg har også registrert at den er en av ingrediensene i det potensfremmende middelet Libex.

Brukt som avkok er doseringen 5-10 g daglig, helst i to doser og på tom mage. Som pulver, kapsler, tabletter eller pasta inntas 4-8 g daglig, i to-tre doser på tom mage.

Dyrking av storatraktylodes

Storatraktylodes er bra hardfør (er angitt å tåle ned til -15°C ), og bør derfor kunne dyrkes på gode plasser også i Norge. Plantene krever en fuktig jord og en vokseplass i sol eller halvskygge. Formeres med frø som sås om våren.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Storatraktylodes må ikke brukes av personer med yin-underskudd og tegn på "hete" og unormal tørst.

 
KILDER
Bensky, Dan & Andrew Gamble: Chinese Herbal Medicine. Materia Medica.  Seattle, Washington, Eastland Press Inc. 1993.
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm & Søn 2003.
Molony, David: The American Association of Oriental Medicine's Complete Guide to Chinese Herbal Medicine.  New York, Berkley Books 1998.
Reid, Daniel P.: Kinesisk lægekunst.  Lademann A/S 1989.
Tierra, Lesley: Healing with Chinese Herbs.  Freedom, The Crossing Press 1997.
Tierra, Lesley: The Herbs of Life.  Freedom, The Crossing Press 1997 (4.print).
Tierra, Michael: The Way of Chinese Herbs.  New York, Pocket Books 1998.
Tierra, Michael & Lesley Tierra: Chinese Traditional Herbal Medicine. Vol. 2. Materia Medica and Herbal Resource.  Twin Lakes, Lotus Press 1998.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 14.11.2020
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn