Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > PRAKTSKJOLDBÆRER   

PRAKTSKJOLDBÆRER
Scutellaria baicalensis
 
ANDRE NORSKE NAVN
Baikalskjoldbærer
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Scutellaria baicalensis Georgi
Scutellaria lanceolaria Miq.
Scutellaria macrantha Fisch.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
DANSK:  Baikal-skjolddrager / Prakt-skjolddrager.
FINSK:  Baikalinvuohennokka.
ENGELSK:  Baical skullcap / Chinese skullcap / Golden root / Helmet flower / Scute.
TYSK:  Chinesisches Helmkraut / Baikal-Helmkraut.
KINESISK:  Huang qin.
 
FAMILIE
Leppeblomstfamilien (Lamiaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av praktskjoldbærer

BOTANISK BESKRIVELSE
Praktskjoldbærer er en buskformet, flerårig plante med lansettformede blad som blir inntil 4 cm lange. Planten har en tett, ensidig blomsterstand med hårete, traktformede blomster som er blå til purpurblå av farge. Blomstene er ca. 2,5 cm lange, og sitter parvis i blomsterklasen. Plantene blir 30-40 cm høye og 20-30 cm brede. Når plantene dyrkes for medisin, blir blomsterknoppene ofte fjernet for å tilbakeføre mest mulig energi til rota.
 
UTBREDELSE OG DYRKING
Viltvoksende i Kina, Japan, Korea, Mongolia og det østlige Russland.

Praktskjoldbærer kan dyrkes på en solrik plass i vanlig hagejord. Arten tåler ned til -15 °C, og det er en vakker plante som passer godt i et staudebed med lave planter, eller i en fjellhage. Planten formeres med frø, stiklinger eller ved at kraftige røtter deles.

 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Scutellariae radix: Tørkede røtter av praktskjolbærer. Røttene av 3-4 år gamle planter samles inn om våren eller høsten. Drogen er opptatt i den offisielle kinesiske farmakopé. Bladene er angitt å kunne brukes til te, og unge blad skal kunne kokes som en grønnsak.
 
INNHOLDSSTOFFER
I følge kinesisk urtemedisin er praktskjoldbærer en bitter og kald urt. Den virker beroligende, antiallergisk, antibiotisk, antibakteriell, betennelseshemmende, blodtrykksenkende, kolesterolsenkende, febersenkende, avgiftende, kjølende, tørkende, krampeløsende, smertestillende, astringerende, leverstimulerende, galledrivende, urindrivende, avførende, slimløsende, stimulerende på åndedrettsorganene og blodstillende.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
38 forskjellige flavonoider, bl.a. baicalin, baicalein, wogonin, wogonosid, neobaicalein, oroxylin aglukuronid, camphesterol, beta-sitosterol og benzoesyre.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Bakterieinfeksjoner, feber, diaré, dysenteri, hodepine, kretsløpssykdommer, grå stær, forkjølelse, hoste, opphosting av gult slim, kortpustethet, urinveisinfeksjoner, høyfeber, astma, eksem, neslefeber, høyt blodtrykk, arteriosklerose, hemoroider, sår, byller, hudsykdommer, tarmbetennelser, gulsott, kronisk leverbetennelse, fare for abort, neseblødning og blodtap fra lunger eller mage.
 
 
PRAKTSKJOLDBÆRER

Praktskjoldbærer kalles på kinesisk for Huang qin, og er en av de aller mest brukte urtene i tradisjonell kinesisk urtemedisin. Den har vært i bruk i mer enn 2000 år og regnes med blant de 50 viktigste medisinplantene i Kina. Arten har til nå vært temmelig ukjent i vestlige land og har i Europa og USA stort sett bare vært dyrket som en prydplante i botaniske hager og fjellhager.

Anvendelsesområder for praktskjoldbærer

Urten brukes i Kina primært til å behandle tilstander med overskudd av 'hete' og 'fuktighet', særlig i den øverste delen av kroppen. Den kan foreskrives ved alle former for feber, ved forkjølelse, røde øyne, søvnproblemer, hodepine og tarmkatarr. Dessuten til pasienter som har feber med sterk tørste, hoste på grunn av 'lungehete', hepatitt, gulsott, livmorblødning, kviser, opphovnede sår og forbrenninger. Den kan brukes under graviditet for å roe ned et urolig foster og således bidra til å forhindre abort. Roten er tradisjonelt også brukt til behandling av difteri og for å forebygge skarlagensfeber.

Praktskjoldbærer er et verdifullt hjelpemiddel for kretsløpet. Den brukes sammen med andre planter til behandling av høyt blodtrykk, arteriosklerose, hemoroider, oppkast av blod, neseblod og blodig avføring. Den gis også for kretsløpslidelser som oppstår på grunn av diabetes. Påført huden brukes planten på sår, opphovninger og byller. Et omslag av pulverisert rot blandet med vann er brukt som et kjerringråd mot helvetesild.

Vitenskapelige studier med praktskjoldbærer

I løpet av de siste tiårene har kinesiske forskere gjennom flere undersøkelser søkt å få bekreftelse for plantens påståtte effekt. De har klart å vise at roten har antibakteriell virkning mot Staphylococcus aureus, har antiviral virkning mot stammer av influensaviruset, og er sopphemmende. Det er også fastslått at urten er urindrivende, feberdempende og blodtrykksenkende. Kliniske studier har vist at planten har evne til å helbrede kronisk hepatitt med 70 % effektivitet. Dyreforsøk tyder på at roten kan ha en beskyttende effekt mot leverskade forårsaket av giftstoffer. Urten er dessuten undersøkt med tanke på en anti-allergisk virkning, også her med lovende resultater.

En studie viste at barn med infeksjoner i de øvre luftveiene fikk rask bedring etter behandling med avkok av praktskjoldbærer-rot. En annen undersøkelse dokumenterte effekten av en tinktur av praktskjoldbærer på personer med for høyt blodtrykk. Blodtrykket ble vesentlig redusert og middelet kunne brukes over lang tid uten at det ble registrert bivirkninger. Kinesiske forsøk tyder dessuten på at praktskjoldbærers tradisjonelle bruk mot høy feber og infeksjoner som dysenteri kan rettferdiggjøres.

Anvendelse og dosering

Å fremstille virksom medisin av praktskjoldbærer krever en spesiell behandling av røttene, noe som er beskrevet av Foster og Chongxi. Urten brukes innvortes, gjerne sammen med andre urter, i form at avkok, tinktur, piller eller pulver, og utvortes som omslag og til vask. Avkok anvendes bl.a. mot forkjølelse med brystsymptomer og ved feber. Dosering kan være 1/2 kopp tre ganger daglig. Mot høyfeber og lignende plager brukes en tinktur, og her tas 40 dråper med vann tre ganger daglig.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Må ikke brukes når det er manglende 'hete' i Lunger, 'kald' diaré eller andre forhold med 'kulde' i Blodet. Den må heller ikke benyttes av gravide som har urolige fostre på grunn av 'kalde' forhold.

 

Flere bilder av praktskjoldbærer
KILDER
Bensky, Dan & Andrew Gamble: Chinese Herbal Medicine. Materia Medica.  Seattle, Washington, Eastland Press Inc. 1993.
Borchorst, Georg: Urter og urtemedisin II.  København, Klitrose 1996.
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm & Søn 2003.
Foster, Steven & Yue Chongxi: Herbal Emissaries. Bringing Chinese Herbs to the West.  Rochester, Healing Arts Press 1992.
Molony, David: The American Association of Oriental Medicine's Complete Guide to Chinese Herbal Medicine.  New York, Berkley Books 1998.
Reid, Daniel P.: Kinesisk lægekunst.  Lademann A/S 1989.
Tierra, Michael: The Way of Chinese Herbs.  New York, Pocket Books 1998.
Tierra, Michael & Lesley Tierra: Chinese Traditional Herbal Medicine. Vol. 2. Materia Medica and Herbal Resource.  Twin Lakes, Lotus Press 1998.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 27.03.2016
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn