Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > PAWPAW   

PAWPAW
Asimina triloba
 
ANDRE NORSKE NAVN
Planten har så vidt jeg kjenner til ikke fått noe offisielt norsk navn, men i USA kalles treet Pawpaw eller Amerikansk papaya. Jeg bruker derfor pawpaw også som norsk navn på denne planten. Vær oppmerksom på at dette er en annen plante enn vanlig papaya (Carica papaya).
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Asimina triloba (L.) Dur.
Annona triloba L.
Anona triloba L.
Orchidocarpum arietinum Michx.
Porcelia triloba Pers.
Uvaria triloba Torr. & Gray
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
DANSK:  Pawpaw.
FINSK:  Papavi / Asimiina.
ENGELSK:  Pawpaw / Common pawpaw / American pawpaw / Custard apple / American papaya / Asiminer / Indian banana / Hoosier banana / Poor man's banana / Dog-banana / American custardapple.
TYSK:  Dreilappiger Papau / Papau.
FRANSK:  Asiminier.
 
FAMILIE
Annonaceae.
 

BOTANISK BESKRIVELSE

Pawpaw er et lite, løvfellende tre som kan bli 5-10 m høyt. De danner ofte en undervegetasjon i skoger. På solrike lokaliteter får trærne en pyramidal form. Blomstene kommer før bladene om våren. De kan bli opptil 5 cm i diameter og dannes på fjorårsveden. Fruktene på viltvoksende trær er ofte få og små, men når trærne dyrkes kan de gi stor avling av frukter. Fruktene er avlange eller sylindriske bær som normalt er 3-15 cm lange og 3-10 cm tykke, og hver frukt kan veie 200-400 g. De sitter enkeltvis eller i klaser. De modne fruktene har en aromatisk smak som minner om en blanding av banan, mango og ananas. I frukten er det to rekker av store, brune, bønnelignende frø som kan bli opptil 3 cm lange. Frøene inneholder alkaloider som gjør at de kan fremkalle brekninger. Hvis de blir tygd kan de påvirke fordøyelsen hos pattedyr, men hvis de svelges hele kan de passere fordøyelseskanalen uskadet.

 
UTBREDELSE
Pawpaw er hjemmehørende i USA, og finnes viltvoksende i 25 stater, fra nordlige Florida til sørlige Ontario (Canada) og så langt vestover som til østlige Nebraska.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Greinene brukes til utvinning av stoffer som dreper lus. Frøene brukes som kreftmedisin. Fruktkjøttet brukes som mat.
 
INNHOLDSSTOFFER
Frøene og greinene innholder acetogeniner (inkl. annonacin, asimin, asiminacin, asiminecin, asimicin, asimilobin, asimicinon, bullatacin, bullatcinin, bullatetrocin, trilobacin, trilobin, murisolin A, murisolinin, asitrocin, asitrocinoner, gigantitrociner og asitrilobin) og ulike hydroksyderivater. Videre lignaner (som syringaresinol), fettsyrer (cis-delta-9- og cis-delta-11-hexadecanoater, octadecanoater og andre).
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Cytotoksisk (skader eller dreper celler, eller er celleveksthemmende), tar knekken på lus og andre insekter.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Kreft, hodelus hos mennesker, lus hos kjæledyr.
 
 
PAWPAW

Asimina triloba er et løvfellende tre som tilhører plantefamilien Annonaceae, og er i slekt med cherimoya (Annona cherimola), en frukt som etter hvert også er blitt kjent i Norge.

Pawpaw-treet kjennetegnes bl.a. ved at det produserer de største spiselige fruktene som noe nordamerikansk tre gjør. Fruktene blir ca. 10 cm lange og har mange store frø som er giftige, da de inneholder et alkaloid som virker på hjernen. Fruktkjøttet er derimot spiselig. Det har kremaktig konsistens og en søt, aromatisk smak når fruktene er modne. Fruktene har dårlig holdbarhet og er derfor lite egnet for transport. Derfor spises den oftest naturell av lokalbefolkningen i områdene hvor trærne dyrkes. Fruktkjøttet kan imidlertid fryses, og brukes som basis i smoothier, leskedrikker og is, gjerne sammen med andre frukter.

Noen personer reagere allergisk når de spiser frukten eller berører planten. Frukten må ikke forveksles med vanlig papaya (Carica papaya), som tilhører en annen plantefamilie, nemlig papayafamilien (Caricaceae).

Sjampo mot hodelus

Det er laget en sjampo med stoffer fra greiner av pawpaw-treet, og denne har vist seg å kunne drepe hodelus. Det kommersielle produktet kalles Pawpaw Lice Remover Shampoo og produseres av Nature's Sunshine. Det er blitt introdusert i USA etter at laboratorietester og kliniske tester viste at det var effektivt. En klinisk studie som ble publisert i tidsskriftet Phytomedicine viste at sjampoen var 100 % effektiv til å fjerne hodelus. Middelet kan også brukes mot lus på kjæledyr.

Av de tre typene lus som hjemsøker mennesker, er hodelus den vanligste. I følge det amerikanske senteret for sykdomskontroll, blir mellom 6 og 12 millioner av USA's befolkning hvert år angrepet av hodelus. Lusene blir overført gjennom direkte kontakt mellom personer, eller ved at de f.eks. bruker samme kam, pute eller hodeplagg. Utstrakt bruk av kjemiske lusmidler har ført til økende resistens hos hodelus, slik at den kan være vanskelig å bekjempe.

I litteratur som omhandler tradisjonell bruk av urter, er det flere referanser til planteprodukter som har vært brukt mot lus, blant annet fruktene av cherimoya (Annona cherimola). Nå er det altså funnet et effektivt lusmiddel hos en annen art i samme plantefamilie (Annonaceae).

Jerry McLaughlin, professor emeritus i farmakognosi ved universitetet i Purdue, har siden 1976 studert de bioaktive stoffene i pawpaw-treet og identifisert mange svært aktive forbindelser som kalles aktinogeniner, stoffer som har evne til å bekjempe insekter og andre skadedyr. Den standardiserte (og patenterte) ekstrakten av pawpaw som brukes i sjampoen har mer enn 50 slike forbindelser og er en komplisert mikstur av stoffer som planten i utgangspunktet har laget for å beskytte seg selv mot insektangrep. Forbindelsene hemmer mitokondrienes produksjon av adenosin-trifosfat (ATP), noe som berøver skadedyrene for energi. Siden resistens mot pesticider krever ATP, vil resistente skadedyr være særlig følsomme.

Sjampoen inneholder også eterisk olje av tetre (Melaleuca alternifolia) og stoffet thymol fra timian (Thymus vulgaris), begge ingredienser som også er med på å redusere mengden ATP.

McLaughlin forteller at det har vært vanskelig å drive produktutvikling, siden det ikke har vært noen kommersiell kilde for greiner av pawpaw. For å få størst mengde av de aktive stoffene, kan greiner av trærne bare høstes i mai måned, en tid på året da trærne produserer mye av disse stoffene for å beskytte seg mot insektangrep. Han tror at innsamling av greiner av pawpaw-treet snart vil bli en ny inntektskilde for de som samler urter i naturen, og at dyrking av treet også kan gi kommersielt lønnsomme avlinger. Sjampoen er ikke i salg i Norge.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Få advarsler eller opplysninger om mulige bivirkninger er til nå funnet, men både greiner og frø regnes som giftige og må ikke brukes til selvmedisinering. Fruktene kan gi hudirritasjoner.

 
KILDER
Coon, Nelson: The Dictionary of Useful Plants.  Emmaus, PA, Rodale Press / Book Division, Emmaus 1974.
Coupnal, Francois: The Encyclopedia of Edible Plants of North America.  New Canaan, Keats Publishing 1998.
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia.  Essex, Saffron Walden 2003.
 
HerbalGram (tidsskrift utgitt av American Botanical Council). Nr. 56 (2002), s.18.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 19.11.2021
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn