Noen gode A.Vogel-produkter

Startside > Urtemedisin > Artikler > Noen gode A.Vogel-produkter

 

Det restriktive regelverket for hvilke urter som kan selges fritt i Norge gjør at mange av de mest virksomme produktene til A.Vogel ikke er å få tak i her i landet. Men her er et knippe produkter fra norske helsekosthyller som kan være til hjelp for mange.

Echinaforce

Forkjølelse er en av de vanligste plagene vi sliter med. I gjennomsnitt får voksne 2-4 forkjølelser hvert år, mens barn kan ha så mange som 6-10 forkjølelser årlig. I løpet av livet sliter vi med forkjølelse i gjennomsnitt til sammen to år. Forkjølelse varer normalt i en uke, men sykdomstiden kan variere fra 2-3 dager og opptil 2 uker, og denne sykdommen er årsak til at tusenvis av arbeidsdager går tapt hvert år. Da er det godt å vite at det finnes en urt som kan bidra til å redusere antall forkjølelser og dempe symptomene når forkjølelsen har slått til, nemlig purpursolhatt (Echinacea purpurea). Denne urten virker styrkende på immunforsvaret slik at vi står bedre rustet til å stå imot angrep fra forkjølelsesvirusene.

Det desidert mest solgte og best utforskede solhattproduktet i verden er Echinaforce fra Bioforce AG. Echinaforce finnes som tinktur, tabletter og halstabletter. Alle disse produktene lages av en modertinktur der man benytter både de overjordiske delene og roten av planten. De grønne delene og blomstene høstes når plantene er to år, mens røttene graves opp når plantene er blitt tre år gamle. I Echinaforce-produktene brukes 95% urt og 5% rot. Tinkturen har i årtier vært brukt både forebyggende mot forkjølelse og for å redusere symptomene og sykdomstiden etter at forkjølelsen har brutt ut.

Preparater med purpursolhatt (Echinacea purpurea) er blant de mest populære naturpreparatene i Europa. Solhatt er en urt som det er forsket svært mye på, og Echinaforce-tinkturen er det mest brukte produktet i slik forskning. Dette fordi produktet er laget av friske planter og inneholder omtrent tre ganger så mye av det viktige virkestoffet alkylamid som tilsvarende produkter laget av tørkede solhattplanter. I en svensk studie ble det vist at Echinaforce var signifikant bedre enn placebo til å redusere symptomene på vanlig forkjølelse. En meta-analyse som omfattet tre studier med solhatt viste at et standardisert ekstrakt av solhatt var effektivt til å beskytte mot forkjølelse, ved at personer som normalt fikk 2-4 forkjølelser i året, fikk 1-2 færre utbrudd.

Echinaforce er ekstremt trygt å bruke. Man har beregnet at siden produktet kom på markedet i 1955 er det i mer enn 17 land solgt tinktur tilsvarende tre milliarder dagsdoser. Det finnes ingen rapporter som viser at noen har klart å overdosere Echinaforce, og det er heller ingen rapporterte interaksjoner med andre medisiner. Bivirkninger opptrer svært sjelden, og de få som har forekommet har aldri vært alvorlige. Solhatt kan brukes under graviditet og amming uten problemer, og urten er også egnet for langsiktig bruk med tanke på å virke forebyggende. Med en slik dokumentasjon av et produkts sikkerhet, får vi håpe at solhattprodukter fortsatt får omsettes fritt her til lands. Vi må be om at Statens legemiddelverk ikke finner på å fjerne også disse produktene fra butikkhyllene, slik de har gjort med flere andre urtebaserte produkter som har vist seg å virke.

Ulike solhatt-produkter fra A.Vogel

 
Har du reflektert over at mesteparten av de studiene som omfatter naturmidler, og som blir rapportert i massemedia, er negativt vinklet? Dette er svært irriterende når vi vet at mange hver eneste dag blir hjulpet av enkle, men effektive urtebaserte midler uten bivirkninger. I virkeligheten finnes det masser av studier som dokumenterer fordelene med å bruke naturmedisin, men de har tydeligvis ingen stor nyhetsverdi og blir sjelden omtalt i pressen.

Cynara

En velfungerende lever er en betingelse for at fordøyelsen skal fungere optimalt og at vi skal føle oss vel. Alfred Vogel var svært opptatt av leveren, og skrev faktisk en hel bok om dette livsviktige organet (finnes på dansk og har tittelen ” Leveren som sundhedsregulator”). Innen urtemedisinen har vi mange planter som har spesielt god virkning på leveren. De kan virke ved å styrke leverens avgiftende funksjon, reparere skadet levervev eller ved å stimulere produksjonen og utskillingen av galle. Nedsatt produksjon av galle kan føre til at fet mat ikke brytes skikkelig ned, noe som kan resultere i symptomer som magesmerter, kvalme, oppblåsthet og mye tarmgass. Viktige urter for å styrke leveren er artisjokk (Cynara scolymus), mariatistel (Silybum marianum) og løvetann (Taraxacum officinale).

Artisjokk er mest kjent som en grønnsak, og da spiser man den kjøttfulle blomsterbunnen (kalt artisjokkhjertet) og den myke delen av blomsterdekkbladene. Medisinsk er det velkjent at de bitre bladene fra artisjokkplanten stimulerer produksjonen og utskillelsen av galle, og i tillegg virker rensende på leveren. Et artisjokk-preparat kan derfor anbefales ved leverskader som skyldes stort forbruk av alkohol eller medisiner, og ved hepatitt. Videre kan artisjokk bidra til å forebygge gallestein, og urten er vist å ha en viss kolesterolsenkende effekt, noe som kan forklare den tradisjonelle bruken av planten til behandling av åreforkalkning. Man antar at det er stoffet cynarin i artisjokk som bidrar til å senke innholdet av kolesterol og triglyserid i blodet. Artisjokk kan også brukes ved forstoppelse som skyldes dårlig leverfunksjon. Urten virker dessuten urindrivende, og brukes til behandling av nyresykdommer og protein i urinen. Ingen bivirkninger er kjent ved bruk av artisjokk-preparater i anbefalte doser.

I produktserien fra A.Vogel finnes et preparat som heter Cynara, en tinktur som er laget av de friske bladene av artisjokkplanten. Dette er et middel som kan brukes for å styrke leverfunksjonen, og dermed fremme fordøyelsen.

Produktet Cynara Artisjokk i blomst

Molkosan

Å ha en fordøyelse som fungerer godt er svært viktig for å føle seg vel, og da er det forbausende at så mange sliter med fordøyelsesproblemer. Det kan være plager som irritabel tykktarm syndrom, sure oppstøt, mye tarmgass, forstoppelse eller diaré. Ofte trengs det noen endringer i livsstilen for å bedre på tilstanden, og et utmerket startsted er å ta tilskudd av et prebiotikum som kan bidra til å gjenskape et godt levemiljø for de vennlige tarmbakteriene. Her kan Molkosan, et gjæret mysekonsentrat som ble utviklet av Alfred Vogel, være et godt alternativ.

Alfred Vogel var svært opptatt av denne skarpe og friske drikken, og skrev gjentatte ganger i sitt liv om mysens mange gode egenskaper. Knapt noe annet naturprodukt har gjennom tidene vært lovpris så mye som myse. Til og med Hippokrates anbefalte melkeserumet fra geit-, saue- og kumelk til sine pasienter omkring 400 år f.Kr. Siden den gang har bruk av myse vært gjenstand for vekslende popularitet. Til tider fantes det egne kursteder hvor pasientene ble behandlet med myse, mens i andre tidsperioder har mysen tilsynelatende vært nesten glemt.

For å få ost fra melk, må meieriene skille den faste og flytende delen av melken, noe som skjer ved å tilsette løype. Den faste delen består hovedsakelig av melkeprotein og melkefett, og dette brukes til å lage ost. Væsken som blir igjen er myse. Den inneholder flere av melkens verdifulle stoffer, men har få kalorier. Ved produksjon av Molkosan blir mysen gjæret med melkesyre og utvalgte bakteriekulturer, og i tillegg beriket med L+ melkesyre. Til slutt fjernes de siste rester av protein, og mysen konsentreres i vakuum. Gjæringen gjør at Molkosan er et produkt som har lang holdbarhet.

Molkosan smaker surt, noe som gjør at mange unnlater å bruke det. Det er synd, fordi myse har en rekke gunstige virkninger på helsen. Jevnlig inntak av myse påvirker fordøyelsen, og derigjennom også immunsystemet, på en positiv måte. Molkosan kan også brukes som et skjønnhetsmiddel, og avhengig av om det anvendes innvortes eller utvortes, renser og nærer det huden, lindrer eksem og kan fjerne infeksjoner av sopp i huden og på føttene. Brukt som dressing på grønnsakretter og salater, gir Molkosan en frisk smak. Tatt innvortes kan Molkosan være nyttig også ved overvekst av gjærsoppen Candida albicans. Til tross for den sure smaken, virker Molkosan-produktene balanserende både ved for mye og for lite magesyre, og mye tyder på at de kan øke glukosetoleransen, noe som betyr at kroppen trenger mindre insulin for å ta seg av karbohydratene.

For rensing av kroppen, og som slankemiddel, blir det anbefalt å drikke Molkosan blandet i vann tre ganger daglig, helst 20 minutter før måltidene. Man kan gjerne søte drikken med litt honning. Når man venner seg på den noe sure smaken, virker en slik drikk forfriskende, og den inneholder dessuten mange verdifulle mineralsalter og sporstoffer. Mysekonsentratet innholder verken proteiner eller gluten.

Alle som ønsker å gjøre noe positivt for kroppen rådes til å innta et myseprodukt. I helsekostbutikker får man kjøpt både flytende Molkosan og produktet Molkosan Vitality, som er en blanding av mysepulver og maisstivelse, tilsatt ekstrakt av grønn te (kraftig antioksidant) og appelsinaroma. Denne pulverdrikken er mer velsmakende enn flytende Molkosan, slik at den fint kan erstatte frokostjuicen.

Mange av A.Vogel-produktene får man ikke kjøpt i Norge

Det restriktive regelverket for hvilke urter som kan selges fritt i Norge gjør at mange av de mest virksomme produktene til A.Vogel ikke er å få tak i her i landet. Det dreier seg om produkter der man anvender urter som er klassifisert som ”legemiddel”. Eksempler på slike planter er tempeltre (Ginkgo biloba), hagtorn (Crataegus monogyna) og djevleklo (Harpagophytum procumbens). Tempeltre har en god innvirkning på blodåresystemet ved at urten får årene til å mykne slik at blodet flyter bedre til hodet, armer og ben. Det kan hjelpe på kalde hender og føtter, og bedre hukommelsen og konsentrasjonsevnen. Hagtorn er et styrkemiddel for hjertet og blodårene rundt hjertet, og kan være til stor hjelp for pasienter med angina eller andre hjerteplager. Hagtornpreparater kan gjerne brukes forebyggende. Djevleklo er en plante som vokser i Sør-Afrika, og preparater som er laget av de underjordiske rotknollene er vist å kunne lindre revmatiske smerter.

A.Vogel-produktene med disse urtene ville mange i Norge hatt stor nytte av, og når vi vet at de er svært trygge å anvende, ville det ikke medført noen risiko for brukerne om man fikk kjøpt dem fritt. Det er synd at Statens legemiddelverk stenger ute slike gode og virksomme preparater fra det norske markedet. Med den restriktive holdningen de har til naturmidler, hindrer myndighetene befolkningen fra å ta ansvar for egen helse. Når folk blir bevisst at det finnes naturpreparater som kan være til hjelp for dem, men som de ikke får tak i på lovlig vis i Norge, vil det føre til økt egenimport fra utlandet. Hvis man da ikke kjenner hvilke varemerker som er av høy kvalitet, er det stor fare for at man kjøper dårlige produkter, eller produkter som ikke virker i det hele tatt. For å bremse denne egenimporten og unngå at folk kjøper mindreverdige eller farlige produkter i utlandet, hadde det vært langt bedre om vi kunne fått kjøpt virksomme kvalitetsprodukter på lovlig vis her i landet.

 

I butikken til Bioforce i Roggwil kan man se hele produktspekteret til A.Vogel. De fleste av disse produktene kan på grunn av et restriktivt lovverk ikke selges i Norge.

Deler av denne artikkelen sto på trykk i bladet Mat & helse i oktober 2008. Les gjerne også artikkelen Alfred Vogel - en pioner innen naturmedisinen, som sto trykt i samme nummer.


© Rolv Hjelmstad
Tekst og bilder på denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Rolv Hjelmstad