Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > JAPANSK KATTEMYNTE  

JAPANSK KATTEMYNTE
Schizonepeta tenuifolia
 
ANDRE NORSKE NAVN
Kjempekattemynte.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Schizonepeta tenuifolia Briq.
Nepeta tenuifolia Benth.
Nepeta japonica.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
DANSK:  Japansk katteurt.
ENGELSK:  Japanese catnip / Japanese catmint / Chinese catnip.
TYSK:  Japanische Katzenminze.
KINESISK:  Jing Jie.
SPANSK:  Nepeta del Japón.
 
FAMILIE
Leppeblomstfamilien (Lamiaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av japansk kattemynte

BOTANISK BESKRIVELSE

Japansk kattemynte er en opptil 1 meter høy, flerårig urt med opprette stengler, ovale trekoplede blad og små hvite blomster som sitter i kranser og danner et langstrakt blomsteraks.

 
UTBREDELSE

Japansk kattemynte hører hjemme i Kina og Japan, og dyrkes mye i det østlige Kina.

 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER

Herba schizonepetae: De overjordiske delene japansk kattemynte. Urten skjæres ned om høsten, tørkes og brukes i urteteer, kapsler eller som en ingrediens i urteblandinger. Tørket urt kan ristes over varme slik at den forkulles, og blir i denne formen brukt for å stoppe blødninger. Forkullet japansk kattemynte kalles på kinesisk for Tan Jing Jie.

 
INNHOLDSSTOFFER

Hovedvirkestoffet i japansk kattemynte er den eteriske oljen, hvor de viktigste bestanddelene er menton og limonen.

 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING

Japansk kattemynte er en aromatisk og varmende urt som virker svettedrivende, febersenkende, blodstillende, antibakteriell, smertestillende, kløedempende og fremmer utbrudd av meslingeutslett. I terminologien til kinesisk medisin virker urten ved å "spre vind" og lette ytre symptomer.

 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER

Brukes innvortes ved feber, hodepine, forkjølelse, sår hals, byller, blødninger som kraftige menstruasjonsblødninger og livmorblødninger etter fødsler, revmatiske plager, ansiktsparalyse, tap av taleevnen og andre slagsymptomer, stiv nakke og rygg ("vind-kulde"-symptomer i kinesisk urtemedisin), byller, meslinger og andre sykdommer med kløende utslett.

 
 
JAPANSK KATTEMYNTE

Japansk kattemynte er en lett svettedrivende urt som mer effektivt driver ut vind enn den sprer kulde fra kroppens overflate. Urten er mildt varmende, uten at den virker uttørkende, skarp uten å skade yin, og kan brukes bredspektret i forbindelse med andre urter som også fjerner ytre vind-hete. Særlig på grunn av sine vind-eliminerende egenskaper benyttes urten ofte i forbindelse med hudsykdommer hvor det er utslett og kløe. Urten øker sirkulasjonen i blodkarene rett under huden og fremmer utbrudd av utslettet ved tidlige stadier av meslinger, furunkler og byller. Den lindrer også kløen ved eksem og utslett.

Ellers brukes urten ved forkjølelsessymptomer med rennende nese, sår hals, kuldegysninger, indre svetting, hodepine og flytende puls. Brukes også ved blod i avføringen, kraftige menstruasjonsblødninger og andre abnorme livmorblødninger, som blødninger etter en fødsel. Når urten skal brukes som et blodstillende middel blir den glødet slik at den forkulles, og kan i den formen bidra til å korte ned tiden det tar før blodet koagulerer.

I kinesisk urtemedisin brukes japansk kattemynte ellers ved revmatiske plager, ansiktsparalyse, tap av taleevnen og andre symptomer ved slag, stivhet i nakke og ryggraden ("vind-kulde"-symptomer). Urten inntas helst i form av urtete, og daglig dose er angitt til 3-6 g tørket urt.

 

Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Japansk kattemynte regnes som en trygg urt å bruke, men bør ikke anvendes ved "Lever-vind"-mønster med kramper, særlig når det er underskudd på yin. Urten bør heller ikke anvendes når meslingeutslettet har brutt fullt ut, eller ved åpne sår. Det anbefales videre at når man er på behandling med urten ved tilfeller av hudutslett og eksem, bør man ikke innta sjømat (inkl. skalldyr), and, gås, lam, alkohol og sterke krydder, da dette kan forverre kløen.

 
KILDER
Bensky, Dan & Andrew Gamble: Chinese Herbal Medicine. Materia Medica.  Seattle, Washington, Eastland Press Inc. 1993.
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.  Oslo, N. W. Damm & Søn 2003.
Pontoppidan Lund, Michael: Den kinesiske Materia Medica. En lærebog om de kinesiske lægeurter og deres virke.  Klitrosen 2007.
Reid, Daniel: A Handbook of Chinese Healing Herbs.  Boston, Shambhala 1995.
Tierra, Michael: The Way of Chinese Herbs.  New York, Pocket Books 1998.
Tierra, Michael & Lesley Tierra: Chinese Traditional Herbal Medicine. Vol. 2. Materia Medica and Herbal Resource.  Twin Lakes, Lotus Press 1998.
Wu, Jing-Nuan: An Illustrated Chinese Materia Medica.  New York, Oxford University Press 2005.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 31.10.2019
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn