Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > KINAKUBJELLE  

KINAKUBJELLE
Pulsatilla chinensis
 
ANDRE NORSKE NAVN
Kinesisk kubjelle.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Pulsatilla chinensis (Bunge) Regel
I ulike deler av Kina kan andre kubjelle-arter bli brukt i stedet for Pulsatilla chinensis. Det dreier seg om artene Pulsatilla dahurica, Pulsatilla cernua, Pulsatilla turczaninovii og Pulsatilla ambigua.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
DANSK:  Kinesisk kobjælde.
ENGELSK:  Chinese anemone / Chinese pulsatilla.
TYSK:  Chinesische Küchenschelle.
KINESISK:  Bai tou weng.
 
FAMILIE
Soleiefamilien (Ranunculaceae).
 

BOTANISK BESKRIVELSE

Kinakubjelle er en flerårig urt som kan bli 25 cm høy. Den har opprett, dunhåret blomsterstengel, parflikete blad, klokkeformede blå eller blålilla blomster, og frø samlet i en dusk.

 
UTBREDELSE

Planten stammer fra Øst-Asia, og er viltvoksende i Mongolia, Kina og Japan.

 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Radix Pulsatillae Chinensis: Roten av kinakubjelle. Den samles enten før planten blomstrer om våren, eller seint på høsten etter at bladene har blitt gule. Roten tørkes i solen og brukes upreparert.

Kinakubjelle er ikke nevnt i Urtelisten fra Statens legemiddelverk, men den nærstående arten kubjelle (Pulsatilla pratensis) er  klassifisert som legemiddel. Kinakubjelle må derfor også klassifiseres som legemiddel. Dette er uansett en urt som bare skal brukes under tilsyn av kvalifisert terapeut. Daglig dosering er angitt til 6-15 g droge, som brukes til avkok som inntak gjennom munnen. Alternativt kan urten brukes i form av piller eller pulver.

 
INNHOLDSSTOFFER
Hovedvirkestoffer er angitt å være pulsatosid, protoanemonin, anemonol, anemonin, glukose, okinalin og okinalein.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Kinakubjelle er en "bitter" og "kald" urt som virker på meridianene Lever, Mage og Tykktarm. Den virker betennelseshemmende, astringerende, antiparasittisk, antibakteriell, avgiftende og feberstillende (fjerner patogen "Hete").
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Infeksjon i mage-tarmkanalen, bakteriell dysenteri, amøbedysenteri, malaria, skjedeinfeksjon, kløe i de ytre kjønnsdelene hos kvinner på grunn av Trichomonas-infeksjon, og skrofulose.
 
 
KINAKUBJELLE

Kinakubjelle er i kinesiske skrifter først nevnt i Den guddommelige ektemanns klassiker (Shen’nong Bencaojing), som ble skrevet i det første århundre e.Kr.. Det er en urt som primært har en betennelseshemmende, astringerende og antibakteriell virkning. Kineserne sier at urten "fjerner hete" eller "frigjør patogen hete", og bruker den primært ved tilstander som skyldes "fuktig hete" i meridianene Mage og Tykktarm. Den tas mest som avkok for å bekjempe infeksjoner i mage-tarmkanalen. Kinakubjelle er en av de viktigstes urtene mot både bakteriell dysenteri og amøbedysenteri, med symptomer som feber, magesmerter og blodig avføring.

Brukes mot amøbedysenteri

Roten av kinakubjelle, Radix Pulsatillae Chinensis eller Bai tou weng på kinesisk, har en antiparasittisk virkning. Et sterkt avkok av roten er vist å ha en hemmende effekt in vitro (i reagensrør) på amøben Endamoeba histolytica. I eksperimenter på mus hadde avkok som ble gitt gjennom munnen en in vivo (på levende organismer) hemmende virkning på amøben. Urten har blitt brukt med hell i mange studier som har sett på behandling av amøbedysenteri, både akutt og kronisk. I en studie hvor 23 pasienter ble behandlet, ble alle kurert. Roten brukes videre mot malaria og infeksjoner i skjeden. Det ble vist at en 5 % oppløsning av drogen var effektiv både in vitro og in vivo mot Trichomonas vaginalis.

Kinakubjelle har antimikrobiell virkning

Kinakubjelle har videre en antimikrobiell virkning. Urten har vist noe hemmende virkning in vitro på bakterier som Staphylococcus aureus og Pseudomonas aeruginosa, men denne virkningen ble redusert hvis garvestoffene i urten ble fjernet. Det er rapportert at avkok av roten har en kraftig hemmende virkning på Shigella dysentriae, men svak eller ingen effekt på Shigella sonnei eller Shigella flexneri. Urten har også vært effektiv til behandling av skrofulose (en tidligere mye brukt betegnelse for visse forholdsvis godartede tuberkuløse lidelser hos barn og unge, særlig med betennelse i øyets bindehinne og lymfeknutene).

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

Denne urten skal bare tas under legetilsyn. Den skal ikke brukes av personer som har skader i Milt og Mage qi, som gir symptomer som diaré eller kronisk dysenteri.

 
KILDER
Bensky, Dan & Andrew Gamble: Chinese Herbal Medicine. Materia Medica.  Seattle, Washington, Eastland Press Inc. 1993.
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm & Søn 2003.
Reid, Daniel P.: Kinesisk lægekunst.  Lademann A/S 1989.
Tierra, Michael & Lesley Tierra: Chinese Traditional Herbal Medicine. Vol. 2. Materia Medica and Herbal Resource.  Twin Lakes, Lotus Press 1998.
Wu, Jing-Nuan: An Illustrated Chinese Materia Medica. New York, Oxford University Press 2005.
 

 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 27.12.2010
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn