Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > MUIRA PUAMA   

MUIRA PUAMA
Ptychopetalum olacoides
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Ptychopetalum olacoides Benth.

Det er tre plantearter som er angitt å kunne være kilde til drogen muira puama. Det er Ptychopetalum olacoides, Ptycopetalum uncinatum og Dulacia inopiflora (syn. Liriosma ovata). Alle artene er små, nært beslektede trær som vokser i regnskogen i Amazonas. De tre artene har sannsynligvis relativ lik medisinsk virkning.

 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Muira puama.
DANSK:  Muira puama.
ENGELSK:  Muira puama / Potency wood / Tree of virility.
TYSK:  Muira puama / Potenzholz.
 
FAMILIE
Oljetrefamilien (Oleaceae).

BOTANISK BESKRIVELSE
Muira puama er et regnskogstre med grå bark og avlange, litt læraktige, mørkt brune blad som blir 6-8 cm lange. Treet har små, hvite jasminduftende blomster etterfølges av oransje eller gule frukter. Muira puama blir 5-15 m høyt og 3-5 m bredt.
 
UTBREDELSE
Muira puama er viltvoksende i Amazonas-regionen, i landene Colombia, Venezuela, Peru og Brasil.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Muira puama består av bark, røtter eller stammeveden av arten Ptychopetalum olacoides (og evt. et par andre arter, se under 'Vitenskapelig navn / synonymer'). Drogene er svakt astringerende og luktløse. Mange tradisjonelle remedier krever at det brukes bark og ved av unge trær. Drogene samles fra viltvoksende planter.
 
INNHOLDSSTOFFER
Hovedinnholdsstoffene i muira puama er triterpener (estere av beheninsyre, lignocerinsyre, lupeol og andre fytosteroler), eterisk olje (som inneholder alfa- og beta-pinen, alfa-copaen, camphor, camphen, elixen, alfa-humulen, beta-karyofyllen oksid, limonen og andre), flavonoider, alkaloider og saponiner.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Afrodisiakum, styrkede (balanserer og styrker mange av kroppens funksjoner), sentralnervestimulerende, nerveberoligende, hjertestyrkende, blodtrykksenkende, appetittstimulerende, fordøyelsesfremmende, kolesterolsenkende, astringerende (sammentrekkende), stressdempende, antidepressiv, smertestillende og antioksidantvirkning.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Seksuelle ubalanser som manglende sexlyst, impotens og frigiditet. Videre ved dårlig fordøyelse, tarmforstyrrelser, diaré, dysenteri, innvollsorm, uregelmessig eller manglende menstruasjon, skallethet, lammelser, dårlig hals (som gurglemiddel), revmatisme, leddbetennelser, nervesmerter, poliomyelitt og depresjoner.
 
 
MUIRA PUAMA

Ptychopetalum er ei planteslekt med sju arter, to finnes i tropisk Sør-Amerika og fem i tropisk Afrika. Alle artene er busker eller små trær. Barken, roten og stammeveden av de to søramerikanske artene Ptychopetalum olacoides og Ptychopetalum uncinatum blir brukt medisinsk. Vanligvis er det arten Ptychopetalum olacoides som kalles muira puama, men begge artene, i tillegg til Dulacia inopiflora (syn. Liriosma ovata), kan inngå i det som frambys som muira puama.

Tradisjonell bruk av muira puama

Muira puama har en lang tradisjon i brasiliansk folkemedisin (særlig blant innfødte stammer) som et afrodisiakum og som et middel mot seksuell impotens og frigiditet. En kur mot impotens omfatter noen ganger at man skal bade kjønnsorganet i et sterkt avkok av treets bark og ved. Planten har også blitt brukt som et styrkemiddel for sentralnervesystemet, til å behandle innvollsorm, diaré, dysenteri, akutt poliomyelitt, kronisk revmatisme og uregelmessig menstruasjon. Tradisjonell anvendelse av urten omfatter også stimulering av appetitten og bedring av fordøyelsen. Utvortes er muira puama blitt brukt på revmatiske ledd og lammede muskler.

Vitenskapelige undersøkelser med muira puama

Muira puama har altså hatt en stor anvendelse som en medisinsk plante i Amazonas-området, og urten ble adoptert av urteleger andre steder i Sør-Amerika og i Europa fra 1920-tallet og utover. Relativt få kliniske studier er imidlertid gjort med muira puama. En artikkel publisert i et brasiliansk farmakologisk tidsskrift i 1925 gjenga en studie utført av Rudolpho Dias Da Silva. Denne viste at muira puama kunne være en effektiv behandling ved forstyrrelser i nervesystemet, ved impotens, revmatisme og delvise lammelser. M. Penna siterer i sin bok om folkemedisinsk bruk av urter fra Amazonas, kliniske undersøkelser ledet av Dr. Rebourgeon i Frankrike, som viste at muira puama kunne være effektiv ved fordøyelsesplager, dårlig blodsirkulasjon og impotens.

I en rapport fremlagt på First International Congress on Ethnopharmacology i 1990 viste til en studie av 262 menn som var plaget av lav libido og svak ereksjon. De inntok 1000-1500 mg muira puama ekstrakt daglig. I løpet av to uker rapporterte 62 % av de som hadde lav libido og 51 % av de med dårlig ereksjon om god effekt av urten. Forskere har konkludert med at i tillegg til muira puamas libidostyrkende virkning gjennom hormonene, kan den også virke på nervesystemet og blodsirkulasjonen, og således styrke både den psykologiske og fysiske evnen hos menn til å nyte seksuallivet. Som afrodisiakum virker planten både ved å øke sexlysten og ved å gjøre penis hardere. Ingen negative sideeffekter er rapportert verken fra vitenskapelige undersøkelser eller fra folkemedisinen.

Annen bruk av muira puama

Om man ikke har problemer med potensen, kan man likevel ha nytte av muira puama, da det er angitt at den kan være et middel som beskytter mot skallethet. Innfødte i Brasil lager også en te av planten som blir brukt til å behandle revmatisme, styrke hjertet og fremme tarmhelsen. De til og med bader i et uttrekk av planten for å behandle lammelser. Barken er meget sammentrekkende, og avkok av muira puama kan brukes i gurglevann mot sår hals eller drikkes mot diaré og dysenteri.

Anvendelse og dosering

Muira puama fås kjøpt i mange land rundt om i verden. Som ferdigpreparater foreligger urten som pulver, avkok, konsentrerte dråper, flytende ekstrakter og tinkturer. Kommersielle preparater brukes i henhold til angivelser på pakningen. Ellers er anbefalt dosering 10-30 dråper av en flytende ekstrakt 2-3 ganger daglig, eller 1 time før seksuell aktivitet.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Ikke noen av de kjente innholdsstoffene i urten antas å kunne ha noen skadelige virkninger. Ingen advarsler er gitt, og ingen bivirkninger er registrert ved bruk i terapeutisk doser. Inntatt i høye doser kan urten imidlertid medføre oppstemthet og dermed gi problemer med nattesøvnen. Commission E anbefaler ikke bruk av muira puama på grunn av manglende dokumentasjon av urtens påståtte virkning.

 
KILDER
Balch, Phyllis A.: Prescription for Herbal Healing. New York, Avery 2002.
Blumenthal, Mark: The Complete German Commission E Monographs.  Austin, Texas, American Botanical Council 1998.
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Bown, Deni: Herbal. The Essential Guide to Herbs for Living. London, Pavilion Books Limited 2003.
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm & Søn 2003.
De Luca, Diana: Botanica Erotica.  Rochester, Healing Arts Press 1998.
Duke, James A.: The Green Pharmacy Herbal Handbook.  Rodale / Reach 2000.
Foster, Steven & Varro E. Tyler: Tyler's Honest Herbal. A Sensible Guide to the Use of Herbs and Related Remedies. Fourth edition. New York & London, The Haworth Herbal Press 1999.
Lee, William H. & Lynn Lee: Herbal Love Potions.  New Canaan, Keats Publishing Inc. 1991.
Meletis, Chris D.: Better Sex Naturally.  New York, Harper Resource 2000.
Peirce, Andrea: The American Pharmaceutical Association Practical Guide to Natural Healing.  New York, William Morrow and Company, Inc. 1999.
Rätsch, Christian: Plants of Love. Aphrodisiacs in History and a Guide to Their Identification.  Berkeley, Ten Speed Press 1997.
Schultes, Richard Evans and Robert F. Raffauf: The Healing Forest. Medicinal and Toxic Plants of the Northwest Amazonia.  Portland, Dioscorides Press 1990.
Tierra, Michael: The Way of Herbs. New York, Pocket Books 1998.
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia. Essex, Saffron Walden 2003.
 
http://www.rain-tree.com/muirapuama.htm
http://www.raysahelian.com/muirapuama.html
http://www.cockatoo.com/muirapuama/
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 27.12.2010
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn