Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > CHANCA PIEDRA  

CHANCA PIEDRA
Phyllanthus niruri
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Phyllanthus niruri L. 
Phyllanthus niruri var. genuinus Müll.Arg.
Diasperus niruri (L.) Kuntze
Nymphanthus niruri (L.) Lour.
Niruris annua Raf.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
ENGELSK:  Stonebreaker / Shatter stone / Chanca Piedra / Gale of the wind / Seed-under-leaf.
SPANSK:  Chanca piedra / Quiebra piedra / Quebra-pedra / Arranca-pedras.
KINESISK:  Zhu zi cao.
 
FAMILIE
Phyllanthaceae
Tidligere plassert i vortemelkfamilien (Euphorbiaceae).

BOTANISK BESKRIVELSE

Chanca piedra er en liten, opprett, ettårig plante som blir 30-40 cm høy. Stenglene er kantete, glatte og lysegrønne, og har en rekke elliptiske til avlange blad. De tallrike blomstene er gule eller blekt grønne. Frukten er en liten, rund og glatt kapsel. Planten blir dyrket for bruk som medisin, men kan også opptre som et ugras som sprer seg raskt.

 
UTBREDELSE

Phyllanthus niruri er hjemmehørende i regnskogen i Amazonas og i andre tropiske områder rundt om i verden, inklusive Bahamas, sørlige India og Kina. P. niruri er temmelig vanlig i Amazonas og andre fuktige regnskoger. Artene Phyllanthus amarus og P. sellowianus er nært beslektet med P. niruri både utseendemessig, plantekjemisk og med tanke på historisk anvendelse, men finnes i områder med tørrere tropisk klima i India, Brasil og til og med i Florida og Texas. Det har vært mye forvirring omkring artsavgrensningen innen slekta, og P. amarus betraktes nå gjerne som en variant av P. niruri. Alle de tre nevnte artene har vært brukt om hverandre i urtemedisinen.

 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Hele planten brukes, alternativt bare roten, bladene, fruktene eller melkesaften.
 
INNHOLDSSTOFFER

Hovedvirkestoffene i chanca piedra omfatter lignaner (inklusive phyllanthin, phyllanthinol, phyllanthinon, phyllnirurin, nirurin, niranthin, hokokinin, corylagin, hydroxysesain og andre), flavonoider (som astagalin, fisetin, quercetin, phyllochrysin, rutin og andre), fenoler og garvestoffer (catechin, ellaginsyre, geraniin, epigallocatechingallat, epigallocatechin, brevifolin og andre), triterpener (lupeol, beta-sitosterol og andre) og alkaloider (norsecurinen og phyllanthin, som finnes i bladene).

 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Forebygger dannelsen av og fjerner nyresteiner og gallesteiner, virker muskelavslappende på urinrør og gallegang, blodsukkersenkende, blodtrykkssenkende, hjertebeskyttende, leverstyrkende, leverbeskyttende, leveravgiftende, galledrivende, kolesterolsenkende, fordøyelsesfremmende, svangerskapsforebyggende, menstruasjonsdrivende, livmoravslappende, urindrivende, svettedrivende, febersenkende, mildt avførende, fjerner innvollsorm, antimalaria, styrker immunforsvaret (immunmodulerende), beskytter mot mutasjoner, betennelseshemmende, smertestillende, krampeløsende, antiviral, antibakteriell, antimutagen (cellebeskyttende), svulsthemmende og generelt tonikum (styrker og balanserer kroppssystemene).
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Nyrestein, gallestein, diabetes, leverplager, kolikk, dysenteri, virussykdommer (inklusive hepatitt A, B og C, herpes og HIV), bakterieinfeksjoner (som urinveisinfeksjoner, blærekatarr, prostatitt, vaginitt og veneriske sykdommer som gonoré), malaria og andre tropiske parasittsykdommer, innvollsorm, feber, forkjølelse, influensa, tuberkulose, anemi, leversykdommer, gulsott,  svulster, leverkreft, høyt blodtrykk, smerter, dårlig fordøyelse (dyspepsi), mye tarmgass og forstoppelse.
 
 
CHANCA PIEDRA

Det spanske navnet på planten, chanca piedra, betyr "steinknuser" eller "slå i stykker steiner". Planten har fått dette navnet fordi de innfødte i Amazonas-området gjennom generasjoner har brukt planten for å fjerne nyresteiner og gallesteiner. I Brasil er planten kjent som quebra-pedra eller arranca-pedras, som også kan oversettes med "steinknuser".

Bruk av chanca piedra i tradisjonell medisin

Chanca piedra er en kraftfull medisinplante som bl.a. forekommer i regnskogen i Amazonas. Det er en lang tradisjon med å anvende planten medisinsk i alle tropiske land hvor chanca piedra vokser, og urten brukes alle steder stort sett ved de samme tilstandene. Hovedanvendelsen er ved ulike typer galle- og urinveisplager, inklusive nyre- og gallestein, ved tuberkulose, hepatitt, forkjølelse, influensa og andre virusinfeksjoner, leversykdommer inklusive gulsott og leverkreft, anemi og ved bakterieinfeksjoner som blærekatarr, prostatitt, vaginitt og veneriske sykdommer som gonoré. Andre tilstander og sykdommer hvor chanca piedra har vært brukt, er ved kolikk, malaria, dysenteri, feber, svulster og dyspepsi. Urten blir også mye brukt ved diabetes og høyt blodtrykk. Plantens urindrivende, smertestillende, fordøyelsesstimulerende, krampeløsende, feberdempende og cellebeskyttende egenskaper gjør at den har vært brukt for å redusere smerter, stimulere og fremme fordøyelsen, dempe tarmgassproduksjonen, som et mildt avføringsmiddel og for å fjerne innvollsorm.

En plante med omfattende medisinsk virkning

På samme måte som andre medisinplanter fra regnskogen, er chanca piedra en kilde for svært aktive naturlige virkestoffer som kan gi oss mennesker en helsegevinst. Siden midten på 1960-tallet har chanca piedra vært gjenstand for mye forskning på innholdsstoffene og deres farmakologiske virkning. De aktive virkestoffene omfatter lignaner, glykosider, flavonoider, alkaloider, ellagtanniner og fenylpropanoider. Blant annet er det funnet 70 ulike polyfenoler, og en rekke av dem finnes bare i chanca piedra.

Evnen som chanca piedra har til å behandle nyresteiner er bare et av urtens mange anvendelsesområder. I løpet av de siste årene har forskere bekreftet at denne kraftfulle urten er svært effektiv til å behandle diabetes, virus- og bakterieinfeksjoner, malaria og andre tropiske parasittsykdommer. Urten kan fremvise kraftige leverbeskyttende, hjertebeskyttende, blodtrykkssenkende, immunmodulerende og betennelseshemmende egenskaper, i tillegg til at den virker smertestillende, krampeløsende, antiviral, antibakteriell, urindrivende, antimutagen og blodsukkersenkende.

Chanca piedra mot nyrestein og gallestein

Chanca piedra har vært brukt til å fjerne nyresteiner hos både mennesker og dyr. Når det ble gitt en te av chanca piedra i 1-3 måneder, ble det rapportert at teen fremmet elimineringen av steinene. Det ble også rapportert betydelig økning i urinmengden, i tillegg til utskilling av natrium og kreatin gjennom urinen. Mange apotek i Brasil selger nå naturmidler mot nyrestein som inneholder chanca piedra.

I en studie utført i 1999 ble det vist at en ekstrakt av chanca piedra kunne blokkere for dannelsen av kalsiumoksalat-krystaller (byggesteinene til de fleste nyresteiner), noe som indikerer at den kan være nyttig for å beskytte personer som har en historie med nyrestein. Chanca piedra øker gallesyresekresjonen og har en muskelavslappende virkning på urinrør og gallegang, noe som letter utskillingen av steiner i nyrene og galleblæren.

Blodtrykkssenkende virkning

Plantens tradisjonelle bruk ved høyt blodtrykk har blitt utforsket, og virkningen er tillagt et spesifikt stoff i chanca piedra som kalles geraniin og som er en hemmer av ACE (angiotensin converting enzym). En studie viste at når chanca piedra ble gitt i form av pulveriserte blad i kapsler til mennesker, medførte det en signifikant reduksjon i det systoliske blodtrykket og en økning i urinvolumet og natriumutskillingen. I denne studien fra 1995 rapporterte forskerne også at blodsukkerverdiene ble redusert signifikant hos de som deltok.

Chanca piedra beskytter leveren

Den leverbeskyttende virkningen til chanca piedra er vist ved klinisk forskning på mennesker og dyr. Denne virkningen er knyttet til to plantestoffer som kalles phyllanthin og hypophylllanthin. To studier på mennesker rapporterer en leverbeskyttende og avgiftende virkning av chanca piedra hos barn med hepatitt og gulsott. Indiske forskere rapporterte at chanca piedra var en effektiv enkeltmedisin ved behandling av gulsott hos barn, og britiske forskere rapporterte at hos barn som ble behandlet med ekstrakt av chanca piedra for akutt hepatitt, ble leverfunksjonen normal i løpet av fem dager. Forskere i Kina rapporterte om beskyttende virkning når chanca piedra ble gitt til voksne med kronisk hepatitt.

Krefthemmende virkning

Det kan godt tenkes at den dokumenterte evnen som chanca piedra har til å stoppe celler fra å mutere, kan være en viktig faktor med tanke på den krefthemmende virkningen. I flere dyrestudier (og i cellekulturer) har ekstrakt av chanca piedra stoppet eller hemmet celler (inklusive leverceller) fra å mutere når det var kjemiske stoffer tilstede som er kjent for å danne cellemutasjoner og brudd på DNA-strenger (som kan føre til dannelse av kreftceller). En av disse studiene indikerer at chanca piedra heller hemmer en rekke enzymprosesser knyttet til kreftcellers deling og vekst enn å ha en direkte giftigvirkning som kunne drepe kreftcellene (sarkom-, karsinom- og lymfom-celler ble studert).

Urtens virushemmende virkning og covid-19

Chanca piedra har i mange år vært brukt som et effektivt plantebasert antiviralt middel. Urten har vært forsket på i flere år med tanke på behandling av hepatitt B og C, og det er bekreftet at den også er effektiv mot mange herpes virus, HIV, influensa virus, dengue virus og andre. Mye forskning utført gjennom mange år har bekreftet at chanca piedra kan drepe virus hos både mennesker, dyr og planter.

Forskere har rapportert om mange ulike virkningsmekanismer for hvordan denne lille urten kan drepe virus. En mulig mekanisme dreier seg om å hemme enzymer (transkriptase og protease) og andre stoffer som virus trenger for å formere seg, men den har også en direkte giftvirkning på noen virus, i tillegg til på bakterier. Forskerne har bekreftet tilstedeværelsen av minst åtte naturlige stoffer med antiviral virkning i planten. Selv om planten trolig ennå ikke er testet spesifikt mot covid-19 viruset, er det vist at urten kan drepe andre influensavirus, og kan derfor ha potensial til også å påvirke covid-19.

I tillegg til å være et godt antiviralt middel, har nyere og betydningsfull forskning på chanca piedra bekreftet at urten er en effektiv immunmodulator. Dette er svært viktig informasjon med tanke på det spesielle corona-viruset. Ulikt andre influensavirus, kan covid-19 ha en radikal virkning på immunsystemet, som sender pro-inflammatoriske stoffer (såkalte cytokiner) til lungene, noe som fører til umiddelbar skade på lungevevet og mulig celledød. Dette fenomenet blir kalt en "cytokin-storm", og når denne stormen forekommer hos personer med viruset, kan det bli behov for sykehusinnleggelse og respirator-behandling. Forskning har vist at chanca piedra har en mulig evne til å beskytte mot eller avbryte denne cytokin-stormen gjennom sin immunmodulerende virkning.

Det er bemerkelsesverdig at forskning på chanca piedra har avslørt at urten signifikant øker produksjonen og aktiveringen av spesifikke immunceller som er ansvarlige for å ta livet av fremmede inntrengere (som virus og bakterier), mens den reduserer produksjonen av immunceller og cytokiner som forårsaker betennelser, de samme cytokinene som er involvert i en covid-19 cytokin-storm. Denne egenskapen er blitt bekreftet i forskning på mennesker. Hos pasienter med lungebetennelse, astma og tuberkulose som ble gitt chanca piedra, ble det notert en signifikant reduksjon i lungebetennelsen med betydelig lavere nivåer av pro-inflammatoriske cytokiner, som forårsaker lungebetennelse, oksidativt stress, celleskader og celledød. I tillegg fikk voksne og barn med lungebetennelse, tuberkulose, hepatitt, vannkopper og spedalskhet (lepra) en mye sterkere immunrespons til å bekjempe disse infeksjonene når de brukte chanca piedra. Man fant også i disse kliniske studiene at mengen immunceller økte og at de som tok chanca piedra mot infeksjoner ikke fikk noen tilbakefall, og de hadde dessuten høyere nivåer av antigener (celler som er ansvarlig for immuniteten). De mange kraftige antioksidantstoffene i chanca piedra var muligens en årsak til denne reduksjonen i lungebetennelse og lungeskade, men annen publisert forskning på chanca piedra har vist til at urtens betennelsesdempende virkning også kan komme av andre betennelseshemmende stoffer. Det er ennå usikkert om chanca piedra kan behandle dette nye viruset, men forskningen så langt er lovende. Med tanke på at urten er svært trygg å bruke og at det til nå ikke er påvist giftighet, bivirkninger eller andre skadelige effekter i noen av studiene som er gjort på mennesker og dyr, kan det absolutt være verdt å forsøke urten ved en virusinfeksjon.

Chanca piedra har antimikrobiell virkning

I tillegg til at urten har antivirale egenskaper, er planten dokumentert også å ha andre antimikrobielle effekter. Chanca piedra har in vitro vist å ha antibakteriell virkning mot Staphylococus, Micrococcus og Pasteurella bakterier, i tillegg til antimalaria egenskaper (både in vivo og in vitro), noe som bekrefter deler av den tradisjonelle bruken av urten. Det er ellers vist at chanca piedra kan ha nematodehemmende egenskaper mot larver av Toxocara canis.

Anvendelse og dosering

Et varmtvannsuttrekk (urtete) eller et svakt avkok lages på tradisjonelt vis ved å trekke (eventuelt koke) urten i noen minutter i varmt vann. Avhengig av hva teen skal brukes for, kan man innta 1-3 kopper daglig. For å forhindre at det dannes nyrestein, anbefales det å bruke 1-3 kopper av teen per uke, mens 3-4 kopper daglig brukes for å få ut allerede eksisterende steiner. Noen apotek i Sør-Amerika selger konsentrerte ekstrakter eller vann/glycerin-ekstrakter av chanca piedra. Avhengig av konsentrasjonen til ekstrakten, kan man innta 2-4 ml av den 2-3 ganger daglig. Siden mesteparten av de aktive innholdsstoffene er vannløselige (og brytes ned gjennom fordøyelsen), kan 2-3 tabletter eller kapsler inntatt to ganger daglig brukes som erstatning for urtete. Tinkturer av chanca piedra har ikke blitt brukt tradisjonelt, da man mener at de mer skjøre, vannløselige plantestoffene og sterolene blir ødelagt av alkoholen.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

Det er verdt å merke seg at i all publisert forskning på chanca piedra på både mennesker og dyr som er gjort de siste 20 årene, har det verken ved kortvarig eller langvarig bruk vært rapportert noen tegn på giftighet eller bivirkninger av urten.

Chanca piedra er vist å ha blodtrykkssenkende virkning på både dyr og mennesker. Personer med et hjerteproblem eller som bruker hjertemedisiner, bør konsultere lege før man inntar denne planten. Chanca piedra inneholder et stoff som kalles geraniin, og dette kan forsterke virkningen av hjertemedisiner som betablokkere og andre blodtrykksmedisiner.

Chanca piedra er i både dyrestudier og studier på mennesker dokumentert å ha urindrivende virkning. Både langvarig og kortvarig bruk av denne planten kan være kontraindikert ved ulike medisinske tilstander der det ikke er ønskelig med en urindrivende effekt. Generelt kan langvarig bruk av alle former for vanndrivende midler forstyrre mineral- og elektrolyttbalansen, men bruk av chanca piedra i opptil tre måneder har ikke vist noen slik effekt.

Chanca piedra er vist å ha blodsukkersenkende virkning. Urten er derfor kontraindikert for personer med lavt blodsukker. Diabetikere bør konsultere lege før de tar denne planten, da den kan øke virkningen av insulin og andre diabetesmedisiner, og man kan trenge å justere dosen av slike medikamenter.

Chanca piedra anses i urtemedisinen for å kunne virke abortfremkallende i høye doser, i tillegg til å være menstruasjonsdrivende. Urten er derfor kontraindikert under svangerskap. I en studie på mus er chanca piedra dokumentert å ha en fertilitetsnedsettende virkning, men denne effekt var reversert 45 dager etter at man avsluttet behandlingen. Selv om tilsvarende virkning ikke er dokumentert hos mennesker, er planten muligens kontraindikert for kvinner som ønsker å bli gravide eller som tar fertilitetsfremmende medisiner. Den fertilitetsdempende virkningen til chanca piedra er uansett ikke kraftig nok til at urten kan brukes som prevensjonsmiddel.

 

 
KILDER
Elkins, Rita: Medicinal Herbs of the Rain Forest.  Pleasant Grove, Woodland Publishing 1997.
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia.  Essex, Saffron Walden 2003.
 

http://www.rain-tree.com/chanca.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Phyllanthus_niruri
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 24.04.2021
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn