Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > KONDURANGO  

KONDURANGO
Marsdenia condurango
 
ANDRE NORSKE NAVN
Condurango.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Marsdenia condurango Reichenbach
Gonolobus condurango Triana
Marsdenia cundurango Reichb.f.
Marsdenia reichenbachii Triana
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Kondurango.
DANSK:  Kondurango.
FINSK:  Kondurango.
ENGELSK:  Condurango / Condorvine / Common condorvine / Condor plant / Condor vine / Eaglevine / Mata-peroo.
TYSK:  Condurangorinde / Kondurangorinde / Kondurangostrauch / Kondorliane.
FRANSK:  Conduarngo.
SPANSK:  Condurango blanco / Lechero.
 
FAMILIE
Svalerotfamilien (Asclepiadaceae).
 

BOTANISK BESKRIVELSE

Over 250 arter er beskrevet i planteslekta Marsdenia, som forekommer i tropene i både den nye og gamle verden. Kondurango er en alltidgrønn, aromatisk klatreplante med hårete skudd. Rankene kan bli opptil 9 m høye. Bladene sitter motsatt, er temmelig tykke, avlange til eggrunde og tilspissete. Voksaktige, grønnhvite klokke- eller trakt-formede femtallsblomster sitter parvis i bladhjørnene og etterfølges av kjøttfulle frukter som inneholder frø med en hårdusk.

 
UTBREDELSE
Viltvoksende i Sør-Amerika. Planten er hjemmehørende i Andesfjellene i Ecuador, Peru og Colombia. Den vokser i løvfellende skoger i de vestlige skråningene av Cordillera-fjellene, i 2000 til 3000 meters høyde. Arten dyrkes dessuten i tropisk Øst-Afrika.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Condurango cortex: Tørket bark av kondurango-planten, høstet fra stammer og greiner. Barken kan samles hele året og brukes i form av varmtvannsuttrekk eller flytende ekstrakter. Den etsende plantesaften i kondurango har vært brukt som middel mot vorter.
 
INNHOLDSSTOFFER

Hovedvirkestoffene antas å være en kompleks blanding av steroide saponiner, bitre pregnan-derivater (condurango-glykosider) kjent kollektivt som condurangin. De synes å erstatte de hjerteaktive glykosidene som er vanlig hos en del andre planter i svalerotfamilien. I tillegg er det kjent mange andre metabolitter fra barken, inklusive condurangaminene A og B, chlorogensyre, kaffeinsyre, cyclitoler, flavonoider og fytosteroler.

 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING

Kondurango er et bittertonikum som virker appetittstimulerende, fordøyelsesfremmende, beroligende på fordøyelsessystemet, smertestillende ved magesmerter, magestyrkende, tarmgassdempende, kvalmedempende, brekningshemmende, galledrivende, menstruasjonsdrivende, blodrensende, astringerende, blodstillende, svulsthemmende, antibakteriell, betennelseshemmende og nervestyrkende. Urten virker som en antioksidant. 

 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER

Brukes innvortes ved dårlig fordøyelse, kvalme, oppkast, magesmerter, dårlig appetitt, magesår, nervøse spiseforstyrrelser (anoreksi etc.), leverforstyrrelser, magekreft, magekatarr og nevralgier. Tradisjonell bruk i Sør- og Mellom-Amerika omfatter i tillegg anvendelse mot syfilis og veneriske sykdommer, slangebitt, anemi og revmatisme. Utvortes på vorter.

 
 
KONDURANGO

Navnet kondurango, som brukes i mange land (se over), stammer fra inkaspråket. Kondur kommer fra kondor, en stor gribb som lever i Andesfjellene, og viser til at kondoren skal kunne bruke bladene mot slangebitt. Ango betyr slyngplante. Det finnes flere søramerikanske indianerstammer som faktisk bruker planten som middel mot bitt fra giftige slanger. 

Kondurango ved fordøyelsesplager

I søramerikansk folkemedisin har kondurango vært brukt mot et vidt spekter av fordøyelsesproblemer. Urten virker appetittvekkende og fremmer fordøyelsen ved å være et bittert stimulerende middel som øker utskillingen av fordøyelsesvæsker. Dette er en vanlig effekt av alle bitterdroger. Den er også blitt brukt til å dempe kvalme, oppkast og for mye tarmgass, roe ned en nervøs mage og lindre magesmerter og kramper. Videre har den vært anvendt for å øke utskillingen fra galleblæren, leveren og bukspyttkjertelen.

Kondurangobark brukes spesifikt ved nervøs mage og anoreksi, fordi den bitre smaken langsomt øker appetitten og bedrer magesekkens evne til å bearbeide mer mat. Urten kan kombineres med andre bitre, fordøyelsesfremmende og nervestyrkende droger, avhengig av den spesifikke tilstanden til personen som skal bruke medisinen. Ved anoreksi kan den f.eks. brukes sammen med kalmusrot (Acorus calamus), romersk kamille (Chamaemelum nobile), snauskjoldblom (Chelone glabra), gulsøte (Gentiana lutea) og humle (Humulus lupulus). Urten har en astringerende virkning og har vært brukt som et generelt blodstillende middel, og er spesielt anbefalt ved blødende magesår.

Bruk av planten mot kreft

Indianerne vet at kondurango er en giftig plante. En indianerkvinne forsøkte en gang å bli kvitt en uønsket mann ved hjelp av urten, men det førte i stedet til at hun helbredet ham for en alvorlig kreftsykdom. Dette resultatet ble fortalt til en lege, som sammen med sin bror (som også var lege) forsøkte seg med urten på sykehuset i Quito i Ecuador. De rapporterte seinere om gode resultater både ved kreft og syfilis, noe som ga store forhåpninger om at man her hadde et effektivt middel mot kreft. Ecuadors president, Garcia Moreno, sørget i 1871 for at planten ble sendt til USA og Europa, og han regnet med at man her ville kunne få en likeså stor inntekstkilde for Ecuador som Peru hadde fra kinabarken.

Barken av Marsdenia cundurango ble utprøvd av kreftforskere på ulike steder i verden. Det er da også en berømt kreftforsker, Alexander Marsden (f. 1832), som planteslekta er oppkalt etter. Etter mange forsøk i perioden fra omkring 1870 til 1900 kunne man imidlertid fastslå at drogen ikke hadde noen verdi, verken mot kreft eller syfilis. Selv om kondurango aldri ble vist å være effektiv mot kreft, ble urten et anerkjent middel mot fordøyelsesplager seint på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet, og ble tatt med i USAs og mange europeiske lands farmakopéer.

Annen bruk av kondurango

En annen virkning av kondurango er at urten setter i gang menstruasjonen, noe som har gjort at den i folkemedisinen i Sør-Amerika har vært brukt ved menstruasjonsforstyrrelser. Alle Marsdenia-arter inneholder en giftig hvit plantesaft (lateks), som fra noen arter blir foredlet til gummi. Den etsende plantesaften ble tidligere smurt på vorter. Flere arter i planteslekta er kjent for å være svært giftige (har stryknin-lignende virkning) og har bl.a. vært brukt til å forgifte ville hunder. Stoffet condurangin i kondurango har en LD50 verdi for katter og hunder på 40-50 mg/kg kroppsvekt.

Biologisk virkning og klinisk forskning

Kondurango er i dyreforsøk rapportert å framvise betennelseshemmende virkning, i tillegg til å være en antioksidant. I laboratorieforsøk er det vist at den er svært aktiv mot Mycobacterium, bakterien som forårsaker tuberkulose, men urten var ikke virkningsfull mot noen av de virusstammene den ble testet mot. Ekstrakter har vist en tumorhemmende virkning mot Ehrlich karsinom hos mus.

Effekten ved bruk som et fordøyelsesfremmende middel ble bevist på 1980-tallet, da forskere rapporterte at urten økte mengden av ulike fordøyelsesenzymer og fordøyelsesvæsker i magen. Kondurangobark stimulerer sekresjonen av spytt og fordøyelsesvæsker ved å stimulere nervus vagus i magen, og urten kan derfor være av verdi som magemedisin. Ingen kliniske forsøk med urten synes imidlertid å være gjort, og de farmakologiske egenskapene til kondurango er generelt lite utforsket.

Praktisk bruk i våre dager

I mer enn 100 år er kondurango blitt brukt i USA som et middel mot mange typer mage- og fordøyelsesplager. Den kan fremdeles være et utmerket middel til å roe ned en nervøs og oppblåst mage, lindre magesmerter, kvalme og tarmgassplager, og til å være et generelt bittertonikum for magen ved dårlig appetitt og en dårlig fungerende fordøyelse. Urten brukes imidlertid sjelden i våre dager, og for oss som bor i Norden bør andre bitterstoffdroger, som f.eks. bukkeblad (Menyanthes trifoliata) og ryllik (Achillea millefolium), være mer aktuelle å bruke enn kondurango ved dårlig fordøyelse.

Dosering

Kondurango brukes i form av urtete, tinktur eller flytende ekstrakt. Te lages ved å helle en kopp kokende vann over 1-2 teskjeer knust eller pulverisert bark og la det trekke 10-15 minutter. Dette kan drikkes inntil tre ganger daglig. Anvendes tinktur, kan doseringen være 1-2 ml, som inntas i litt vann tre ganger daglig.

 

Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Kondurango bør unngås hvis man er allergisk for lateks. Denne advarselen baserer seg på ett tilfelle der en pasient med kjent lateks-allergi fikk en allergisk reaksjon på kondurango-te. Ingen interaksjoner med medisiner er rapportert. Vær oppmerksom på at den hvite plantesaften i Marsdenia-arter er giftig og ikke må inntas.

 
KILDER
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm & Søn 2003.
Hoffmann, David: The New Holistic Herbal.  Boston, Element Books Ltd. 1990.
Nielsen, Harald: Eksotiske Lægeplanter og Trolddomsurter.  København, Politikens Forlag A/S 1980.
Van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink: Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 09.01.2012
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn