Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > LAVENDEL   

LAVENDEL
Lavandula angustifolia
 
ANDRE NORSKE NAVN
Ekte lavendel, engelsk lavendel.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Lavandula angustifolia Mill.
Lavandula officinalis Chaix.
Lavandula delphinensis Jord ex Billot
Lavandula spica L.
Lavandula vera DC.

Andre lavendel-arter brukes ofte som erstatning for ekte lavendel.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Lavendel / Äkta lavendel.
DANSK:  Lavendel / Ægte lavendel.
ISLANDSK:  Lavender.
FINSK:  Laventeli / Tähkälaventeli.
ENGELSK:  Lavender / True lavender / Garden lavender / Common lavender / English lavender.
TYSK:  Lavendel / Echter Lavendel.
FRANSK:  Lavande / Lavande officinale / Lavande vraie.
SPANSK:  Espliego / Lavandula / Alhucema.
 
FAMILIE
Leppeblomstfamilien (Lamiaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av lavendel
Tegninger av lavendel

BOTANISK BESKRIVELSE
Lavendel er en flerårig halvbusk som blir opptil 1 m høy, men som normalt er 20 - 60 cm høy. Planten har opprette greiner med grågrønne, smalt lansettformede eller linjeformede blad med innrullet kant. Blomstene er blåfiolette og sitter i akslignende blomsterstander. Planten er sterkt aromatisk og velduftende, men har en bitter smak. Det finnes flere navnesorter av lavendel som dyrkes både som prydplanter og til krydder og medisinsk bruk.
 
UTBREDELSE
Lavendel er viltvoksende i Frankrike og Middelhavsområdet, samt på Kanariøyene og i India. Lavendel dyrkes nå over hele verden. Den eteriske oljen kommer hovedsakelig fra Frankrike, Italia og England.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Lavendulae flores: Lavendelblomster. Lavendulae herba: Lavendelurt. Blomstene samles inn før de er helt utsprungne, eller man tar de blomstrende greinspissene like før blomstringen inntreffer. Bladene kan plukkes når som helst. Tørkingen må foregå raskt (maks +35 °C), ellers fordamper mye av den eteriske oljen. Urten brukes i form av te, tinktur eller i duftputer. Den eteriske oljen fra lavendel, Oleum spicae eller Aetheroleum lavandulae, utvinnes ved destillasjon av de blomstrende toppene.
 
INNHOLDSSTOFFER
Blomstene inneholder 0,5-1,0 % eterisk olje. Over 100 innholdsstoffer er identifisert i den eteriske oljen. Disse inkluderer alkoholer (borneol, geraniol, lavendulol, linalol), estere (geranylacetat, lavandulylacetat, linalylacetat), keton (cineol), seskviterpen (karyofyllen) og terpener (limonen, pinen). Innholdet av de ulike stoffene varierer alt etter opprinnelsen til plantene. Planter dyrket høyt over havet gir det høyeste innholdet av estere. Lavendel inneholder dessuten kumarin, kumarsyre, garvestoffer, flavonoider, triterpenoider, bitterstoffer, harpiks og andre stoffer. 
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Beroligende, avslappende, søvndyssende, krampeløsende, smertestillende, antidepressiv, nervestyrkende, blodtrykksenkende, menstruasjonsregulerende, stimulerende, fordøyelsesfremmende, magestyrkende, galledrivende, slimløsende, antiseptisk, bakteriehemmende, sopphemmende, stimulerer kretsløpet, urindrivende, utrensende, hudirriterende og insektdrepende (møllmiddel, loppemiddel). 
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Nervøsitet, søvnløshet, stress, muskelspenninger, irritabilitet, depresjon, utmattethet, fordøyelsesplager, luft i magen, kolikk, kvalme, oppkast, smerter, hodepine, migrene, epilepsi, besvimelse, gikt, isjias, hoste, forkjølelse, influensa og astma, kviser, forbrenninger, insektstikk, hodelus, cellulitt, eksem, sår, hevelser, leddsmerter, muskelstivhet, revmatisme, tannpine og gjærsoppinfeksjoner. Ellers som munnvann ved dårlig ånde. 
 
 
LAVENDEL

Navnet lavendel stammer fra det latinske ordet ”lavare”, som betyr ”å vaske”, og viser til at urten ble brukt i oldtidens bad. I middelalderen og renessansen ble det strødd lavendel på gulvene i private hjem og i kirkene som en beskyttelse mot pest. Lavendel var en populær strøurt også fordi den holdt insekter unna, og duften holdt seg lenge. Man laget også små buketter av lavendel som man snuste på for å avverge pest og andre sykdommer. En annen anvendelse av lavendel fra gammel tid, var at kvinnene sydde tørkede blomster inn i hattene sine for å forebygge svimmelhet og kvalme.

Historisk bruk av lavendel i Norden

I Norden omtales lavendel først i danske urte- og legebøker fra 1500- og 1600-tallet. De eldste opplysninger om folkemedisinsk bruk i Norge har vi fra Nordfjord omkring 1800 hvor det fortelles at blomstene ble lagt på sprit som ble drukket mot epilepsi og besvimelser. Fra Land rapporteres det at lavendel har vært brukt mot gulsott og vattersott. Planten ble ellers brukt mye til å spre vellukt i badevann, duftposer og lignende. Lavendeloljen, gjerne kalt spikolje, ble brukt til å smøre på gikt, hevelser og verkende sår.

Lavendel som urtemedisin

Lavendelblomster kan brukes til en urtete som kan lindrer hodepine, svimmelhet og plager med tarmgass. Teen virker også svakt galle- og urindrivende. Den er beroligende på nervene og kan hjelpe til å fjerne dårlig ånde.

Eterisk olje av lavendel

I våre dager brukes lavendel først og fremst i form av eterisk olje. Lavendelolje regnes ikke for giftig og er en av svært få oljer som kan brukes ufortynnet på huden. Det tryggeste er likevel å fortynne lavendeloljen i en baseolje. Lavendelolje kan utvinnes fra mange ulike lavendelarter, men den beste oljen fås fra artene Lavandula angustifolia og Lavandula stoechas. Arten Lavandula latifolia gir en ”billigere” olje, det samme gjør lavendin (Lavandula x intermedia).

Fremstillingen av den eteriske oljen skjer gjennom dampdestillering av lavendelblomster. Det går med ca. 200 kg blomster for å utvinne én liter lavendelolje. Det sies at lavendeloljen inneholder mellom 50 og 200 ulike stoffer, hvorav de fleste ikke kan syntetiseres. En stor del av innholdet i lavendelolje utgjøres av ulike estere, som i alminnelighet har en beroligende og krampeløsende effekt. Ellers inneholder oljen terpenalkoholer, aldehyder, terpener og ketoner.

Lavendel er kjent som en av de mest anvendelige av de eteriske oljene. Oljen har en avbalanserende og normaliserende virkning, og bringer helse og harmoni til både kropp og sinn. På psyken kan lavendelolje virke både oppkvikkende og beroligende, men oljen er frem for alt balanserende. Den kan dempe stressymptomer, nervøs uro, angst, depresjon og allmenn svekkelse, og styrker nervesystemet når man er trett og utslitt. Lavendel gir følelsesmessig trøst og er fin ved sinne, hysteri, panikk, dødsangst, engstelse, irritabilitet og humørsvingninger. For å roe ned irritable barn og få dem til å sove kan man ha noen få dråper lavendelolje i badevannet deres, eller dryppe en dråpe på dynetrekket. Lavendel er også en av de mange eteriske oljene som kan brukes til å rense rom eller hus for negative energier.

Lavendelolje ved luftveisplager og hudplager

Lavendelolje har en antiseptisk og betennelseshemmende virkning på luftveiene. Den virker lindrende ved forkjølelse, influensa, bihulebetennelse og halsinfeksjoner. På huden har oljen en avkjølende, antiseptisk, betennelseshemmende og cellefornyende effekt, og vil kunne lindre ved plager som kviser, eksem, flass, hårtap, hodelus, bleieutslett, solbrenthet, brannsår, insektbitt, byller, cellulitt og forkjølelsessår. Ved hudproblemer er lavendel oppmykende, beroligende og talgbalanserende. Oljen er effektiv på brannsår og strekkmerker fordi den stimulerer til ny cellevekst og bidrar til å redusere arrdannelsen.

Oljen virker svakt hudirriterende og smertelindrende, noe som skjer ved at blodgjennomstrømming i huden økes. Dette kan ha en lindrende virkning ved muskelverk, isjias, leddbetennelser og revmatiske plager. Uttrekk av lavendel kan også brukes til å lindre blåmerker og forstuinger. Ved anvendelse på huden kan lavendel benyttes i form av aromaterapi, hudmasker, kompresser og bad.

Andre anvendelsesområder for lavendelolje

På fordøyelsen virker lavendel både rensende og beroligende. Urten kan bidra til å dempe kramper i fordøyelsessystemet, redusere gassdannelsen i mage og tarmer, dempe kvalme og stimulere appetitten. Lavendel kan anvendes i munnvann ved dårlig ånde. Ved å smøre lavendelolje på tinningene motvirkes hodepine og svimmelhet.

Lavendel virker beroligende på blodåresystemet og kan bidra til å fjerne blodstuvninger og senke et for høyt blodtrykk. Den kan dempe hjertebank og hjelpe til å fjerne væskeansamlinger ved å fremme utskillelsen av avfallsstoffer gjennom lymfesystemet og ved økt vannlating. Den eteriske oljen i lavendel er kraftig antiseptisk og kan hemme mange sykdomsfremkallende bakterier, slik som difteri- og tyfusbasiller, streptokokker og pneumokokker.

Ved PMS, menstruasjonssmerter, sparsom menstruasjon, utflod, skjedebetennelse og klimakterieplager er lavendelolje beroligende og avbalanserende. Europeiske laboratorieundersøkelser har funnet at den eteriske oljen av lavendel stanser veksten av mange slags sopper. Oljen påføres hel hud som er angrepet av sopp, vanligvis i form av et lavendelbad. Lavendelolje er brukt til å drepe candida, men bør ikke brukes som en dusj ved gjærsoppinfeksjoner i underlivet.

Lavendel i mat

Lavendel er av ingrediensene i krydderblandingen Herbes de Provence. Urten smaker godt i viltretter og noen få blad kan gi fin smak på grillet lam. Også fiskeretter vinner i smak med litt lavendel som krydder. Lavendelblomster kan ellers brukes sammen med andre urter i velsmakende stuinger.

Annen bruk

Ha tørkede blomster i poser og knipper for å gi god lukt i skuffer og skap, og holde møll unna. Gni friske blomster på huden eller fest dem til klærne med en nål for å skremme fluer og andre insekter. Lavendelolje brukes i veterinærmedisinen for å drepe lus og andre parasitter hos dyr.

Anvendelse og dosering

En urtete kan lages av 1-2 teskjeer lavendelblomster per kopp vann. Denne kan drikkes mange ganger om dagen, men er særlig effektiv som innsovningsmiddel hvis den inntas rett før sengetid. For utvortes bruk anvendes lavendelolje svært mye i aromaterapien, og da brukes noen dråper i en bæreolje, gjerne kombinert med andre eteriske oljer. Lavendelolje kan også brukes i en aromalampe. For et beroligende bad kan 1-5 dråper lavendelolje tilsettes badevannet.

Dyrking av lavendel

Lavendel er en varmekrevende plante som i Norge kan dyrkes med hell bare i områder med god sommervarme. Plantene bør stå på et solrikt og åpent sted for å unngå soppsykdommer. Bruk godt drenert, sandblandet og kalkholdig jord. Lavendel formeres med frø eller stiklinger.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Urtete med lavendel, eller annen innvortes bruk av lavendel, medfører sjelden alvorlige bivirkninger. Folk med gallestein eller tette galleganger bør imidlertid ikke bruke lavendel da den stimulerer utskillelsen av galle som ikke kan frigjøres gjennom gallegangen. Den eteriske oljen bør brukes innvortes bare under kvalifisert veiledning. Lavendelolje virker lite irriterende på huden, men allergiske hudreaksjoner kan forekomme. Lavendelolje bør ikke brukes av gravide og ammende.

Nylig har det blitt advart mot unge gutter som over lang tid bruker såper og lotion som inneholder eterisk olje av lavendel, kan oppleve forstyrrelser i hormonbalansen, noe som muligens kan føre til symptomer som økt vekst av brystvev. Det er imidlertid rapportert om kun tre tilfeller der dette kan ha skjedd og det har ikke vært noen tydelig årsakssammenheng, så dette er trolig ikke noe reelt problem. Uansett bør man søke råd hos medisinsk sakkyndig hvis slike symptomer oppstår.

 

Flere bilder av lavendel
KILDER
Balch, Phyllis A.: Prescription for Herbal Healing. New York, Avery 2002.
Bremness, Lesley: Den store urteboken.  Oslo, Gyldendal Norsk Forlag A/S 1990.
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm & Søn 2003.
Forlaget Det Beste: Våre medisinske planter.  Oslo, Det Beste A/S 1984.
Hepburn, Bernie: Aromaapoteket.  Oslo, Hilt og Hansteen / Bokklubben Energica 1994. 
Hillker, Li: Naturens egen legebok.  Oslo, Teknologisk forlag 1991.
Hoppe, Elisabeth: Dyrking og bruk av urter.  Oslo, Mortensen 1992.
Lawless, Julia: The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils.  Shaftesbury, Element Books 1995.
McIntyre, Anne: Vanlige urter for vanlige plager.  Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1993. 
McIntyre, Anne: Husråd for vanlige plager.  Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1994.
McIntyre, Anne: Kvinnens urtebok.  Oslo, Grøndahl og Dreyers Forlag AS 1995.
McVicar, Jekka: Urter for kropp og sjel.  Oslo, Hilt og Hansteen 1996.
McVicar, Jekka: Damms store bok om urter. Oslo, N.W. Damm & Søn AS 2003.
Ody, Penelope: Joint Pains. London, Souvenir Press 2001.
Olesen, Anemette: Blomster på menyen.  Oslo, Kirja Forlag 1996.
Olesen, Anemette: Danske klosterurter.  Aschehoug Dansk Forlag A/S 2001.
Peirce, Andrea: The American Pharmaceutical Association Practical Guide to Natural Healing.  New York, William Morrow and Company, Inc. 1999.
Price, Shirley: Aromaterapi for vanlige plager.  Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1993.
Salvesen, Anna & Finn Andersen: Aromaterapi - eteriska oljor för välbefinnande. Artaromaförlaget AB Tredje utgåvan 2002.
Theiss, Barbara & Peter: Läkeörter för hela familjen.  Västerår, ICA Förlaget AB 1994.
Waring, Philippa: Lavender. Nature's Way to Relaxation and Health.  London, Souvenir Press 2010.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 27.10.2020
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn