STJERNEANIS |
Illicium verum |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Kinesisk anis,
indisk anis. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Illicium verum
Hook. f. |
Illicium stellatum
L. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Stjärnanis. |
DANSK: Stjerneanis. |
FINSK: Rusotähtianis. |
ENGELSK: Star
anise / Chinese star anise / Badiane. |
TYSK: Sternanis
/ Echter Sternanis / Badian / Chinesischer Anis, Indischer Anis. |
FRANSK: Badiane / Anis étoilé / Badianier (de
Chine) / Anis de la Chine. |
SPANSK:
Anis estrellado / Anís estrella / Badiana / Badiana de China. |
KINESISK: Ba
jiao hui xian. |
|
FAMILIE |
Stjerneanis er nå ført
til schisandrafamilien (Schisandraceae), men var
tidligere plassert i stjerneanisfamilien (Illiciaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Krydderet
stjerneanis er fruktene på et alltidgrønt tre som er nært beslektet
med magnolia. Treet blir 8-15 meter høyt og har en høy, slank stamme
med glatt, gråhvit bark. Bladene er læraktige, mørkegrønne,
glinsende, elliptiske til lansettformede, tilspissede med hel
bladkant. De blir opptil 12 cm lange og 3-4 cm brede. De
magnolialignende, 1-1,5 cm store, hvite, lyst rosa eller grønngule
blomstene er
radiærsymmetriske, tokjønnete og sitter enkeltvis eller 2-3 sammen i
bladhjørnene. Blomsterbladene er tallrike, vanligvis 12-30 stykker
og oftest ikke differensiert i beger og krone, men sprialstilte med
en gradvis overgang fra de ytre begerbladlignende til de indre
kronbladlignende.
Blomstene etterfølges av en stjerneformet, treaktig og rustfarget
frøkapsel som er ca. 3 cm i diameter og består av åtte fliker med
ett frø i hvert segment av stjernen. Frøet er brunt og skinnende
blankt. Fruktbladene er mer aromatiske enn frøene. Trærne får
frukter fra de er seks år gamle og fortsetter å blomstre og sette
frukt hvert år i opptil hundre år. Fruktene plukkes helst før de
modner, De soltørkes, noe som gjør fruktbladene hardere og mørkere,
og utvikler fruktenes aromatiske innholdsstoffer. Hele
stjerneanisfrukter er svært dekorative.
Det finnes flere
arter i slekta stjerneanis (Illicium). Japansk stjerneanis (Illicium
anisatum, = I. religiosum) inneholder de giftige stoffene
shikimitoksin og anisatin, og må ikke forveksles med ekte
stjerneanis. Artene kambodsja stjerneanis (Illicium cambodianum),
florida stjerneanis (I. floridanum) og gul stjerneanis (I.
parviflorum) brukes først og fremst til framstilling av
anisolje. |
|
|
UTBREDELSE |
Stjerneanistreet er
trolig opprinnelig hjemmehørende i det sørvestlige Kina, men er i
våre dager bare kjent som dyrket plante. Hovedområder for dyrking er
tropiske og subtropiske områder i Kina, Vietnam, Kambodsja, Laos,
India, Japan og Filippinene. Stjerneanisplanten foretrekker en
solrik og beskyttet vokseplass med veldrenert, men samtidig fuktig
jord. Kina er hovedeksportlandet for både krydderet og den eteriske
oljen. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Anisi
stellati fructus: Frukter av stjerneanis.
Fruktene samles umodne hvis de skal brukes til å tygge på, og modne
for oljedestillasjon eller for bruk i avkok og pulver. Smaken sitter
i selve frøkapselen, og stjerneanis bør kjøpes hel eller i biter.
Stjerneanis har en anislignende, svakt brennende, søt, krydderaktig
og litt lakrislignende smak. Hel stjerneanis kan lagres i flere år,
mens malt stjerneanis raskt mister sin aroma. Krydderet bør lagres i
lufttett emballasje på et kjølig sted beskyttet mot lys og
fuktighet.
Anisi
stellati aetheroleum: Eterisk olje av
stjerneanis. Den eteriske oljen utvinnes ved dampdestillasjon av
friske eller delvis tørkede frukter. Oljen er en blekt gul væske med
varm, krydret, lakrisaktig og ekstremt søt duft. Produksjon av den
eteriske oljen foregår hovedsakelig i Kina og India. Små mengder
eterisk olje produseres også fra bladene. Eterisk olje av
stjerneanis er en god erstatter for den dyre anisoljen og brukes mye
i kommersielle produkter som skal ha anissmak.
|
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Stjerneanis er rik
på eterisk olje som kan finnes i konsentrasjoner på 5-9,5 % i
fruktskallet og omkring 2,5 % i frøene. Oljen domineres av en
hovedkomponent, trans-anetol (80-90 %), men inneholder også små
mengder av cis-anetol, metylchavikol, foeniculin, linalool, limonen,
anisaldehyd og alfa-pinen. I stjerneanisfrukter finnes dessuten små
mengder seskviterpener (med cis- og trans-bergamoten og
beta-bisabolen), seskviterpendilaktoner, flavonoider (med rutin som
hovedkomponent), hydroksycinnaminsyrederivater, shikiminsyre
(3,4-8,5 %), garvestoffer av katekintype, sukker, harpiks og fet
olje (omkring 20 % i frøene).
Japansk stjerneanis
(Illicium anisatum) inneholder myristicin (som ikke finnes i
ekte stjerneanis) og seskviterpenlaktoner som anisatin, neoanisatin
og pseudoanisatin, i tillegg til shikiminsyre (18 %) og de giftige
stoffene shikimotoksin og shikimin. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Stjerneanis er et
aromatisk krydder som virker appetittstimulerende, øker
spyttsekresjonen og har stimulerende, urindrivende, magestyrkende,
fordøyelsesfremmende, tarmgassdempende, sopphemmende og
antibakterielle egenskaper, i tillegg til å virke smertedempede,
slimløsende, slimutdrivende og krampeløsende (særlig i bronkiene).
Den eteriske oljen
virker stimulerende, antiseptisk, fordøyelsesfremmende, slimløsende
og insektavskrekkende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Stjerneanis brukes
i både østlig og vestlig urtemedisin, særlig ved appetittløshet,
dårlig fordøyelse, kvalme, raping, hikke, mye tarmgass, tarmkramper,
kolikk i magetarmkanalen og galleveiene, forstoppelse, hodepine med
utspring i fordøyelsen, betennelser i de øvre luftveier, tette
bihuler, forkjølelse, bronkitt, hoste, luftrørskatarr,
muskelsmerter, ryggsmerter, revmatisme, gikt, brokk, blærekatarr,
oliguri, premenstruelle spenninger, smertefull menstruasjon, dårlig
ånde og tannpine. |
|
|
|
STJERNEANIS |
Stjerneanis ble kjent i Europa først
i 1588, da prøver av urten ble brakt fra Filippinene til London.
Planten ble beskrevet i 1601, men urten ble lite brukt som krydder i
Europa før på 1700-tallet. I Østen er det imidlertid årtusen lange
tradisjoner for å bruke stjerneanis både som krydder og medisin.
Det kinesiske navnet på frukten, ba jiao hui xiang, betyr
"åttehornet fennikel", og stjerneanis har i kinesisk urtemedisin blitt
brukt for sin stimulerende virkning på fordøyelsessystemet, ved at den
øker appetitten og demper raping og dannelsen av tarmgass. I Østen
brukes den dessuten som et middel ved revmatiske plager som artritt.
Leger som praktiserer tradisjonell kinesisk medisin har brukt dette
lakrissmakende krydderet for å rense ut slim fra luftveiene (krydderet
er et typisk slimløsende middel som fortynner slimet slik at det kan
hostes opp), og er således til nytte og ved luftveisplager som bronkitt
og uproduktiv hoste.
Stjerneanis som medisin i vestlige land
I Vesten blir tørkede frukter av
stjerneanis hovedsakelig brukt som et anissmakende krydder og anvendes
på tilsvarende måte som anisfrø (Pimpinella
anisum), men også i Europa og USA har de en viss medisinsk
anvendelse. De virker stimulerende på fordøyelsen ved å øke styrken på
sammentrekningene av glatt muskulatur i tarmene og kan derfor være til
nytte ved forstoppelse. Videre lindrer urten smerter, virker mildt
slimløsende og har sopphemmende og antibakteriell virkning. Man kan
drikke te av stjerneanis ved fordøyelsesbesvær, kvalme, luftplager og
kolikk. Urtens urindrivende egenskaper kan være til hjelp ved
blæreproblemer, særlig blærekatarr og oliguri (lav diurese).
Det sies at stjerneanis, på grunn av
innholdet av stoffet anetol, fremmer produksjonen av østrogen og således
kan være til nytte ved premenstruelle spenninger, smertefull
menstruasjon og virke som en regulator på menstruasjonen.
Den slimløsende effekten gjør at
stjerneanis kan brukes til å behandle luftveisplager, særlig betennelser
i de øvre luftveier, og urten er ofte en ingrediens i hostemiksturer.
Stjerneanis brukes også mot tannpine.
Eterisk olje av stjerneanis
Den eteriske oljen i stjerneanisfrukter
utvinnes ved vanndampdestillasjon av ferske eller delvis tørkede
frukter. Fortynnet i en baseolje kan den brukes terapeutisk i
aromaterapi eller til inhalasjon. Oljen bør ikke brukes i sterkere
konsentrasjoner enn 2 % og ikke av mennesker med svært sensitiv eller
skadet hud, eller på barn under to år. Stjerneanis er en beroligende
olje som kan anvendes for å lindre både psykiske og fysiske spenninger.
Oljen har en slimløsende virkning som bidrar til å rense lungene for
slim, og kombinert med eukalyptusolje er den fin til dampinhalasjon
f.eks. ved bronkitt, en begynnende forkjølelse eller hvis forkjølelsen
setter seg i brystet. Stjerneanis bidrar også til å styrke lungene, og
de krampeløsende egenskapene gjør den nyttig til behandling av hoste.
På samme måte som man bruker stjerneanis
som krydder, kan den eteriske oljen brukes i ulike kombinasjonsprodukter
som inntas. Den skilles da delvis ut gjennom lungene der den selv i små
mengder stimulerer flimmerhårenes aktivitet i luftveiene og dermed har
en slimløsende og slimutdrivende virkning. Dessuten har den en god
krampeløsende og luftfordelende effekt i magetarmkanalen. Videre
stimulerer den appetitten, spyttutsondringen og kjertelvirksomheten i
magetarmkanalen, og lindrer hikke, dårlig fordøyelse med krampelignende
smerter, luftspenninger, kolikk i magetarmkanalen og galleveiene, og
hodepine med utspring i fordøyelsen.
Til behandling av fordøyelsesbesvær bør
stjerneanisolje fortynnes godt i en baseolje og masseres inn på magen.
Stjerneanisens krampeløsende egenskaper er også nyttige når det gjelder
å lindre menstruasjonssmerter, og oljen kan blandes med andre oljer og
brukes på verkende muskler og revmatisme.
Av frøene fra urten
anis (Pimpinella anisum) destilleres
det en anisduftende eterisk olje som har mange av de samme egenskapene
som stjerneanis, men siden disse oljene kan forårsake hudbetennelse hos
følsomme personer, brukes de ikke særlig mye i aromaterapien.
Stjerneanisolje anvendes av den
farmasøytiske industrien i hostemiksturer, sugetabletter og lignende, og
for å maskere uønsket smak og duft av medisiner. Oljen brukes også som
duftkomponent i såper, tannpasta og rensemidler, i tillegg til i
kosmetikk og orientalsk parfyme. Den anvendes dessuten mye til å
smaksette mat og drikkevarer, særlig konfekt, alkohol og leskedrikker.
Det høyeste tillatte nivået av stjerneanisolje i næringsmidler er 0,07
%.
Stjerneanis bekjemper mikroorganismer
I våre dager brukes et stoff i
stjerneanis som en "startingrediens" for oseltamivir (Tamiflu), den mest
foreskrevne medisinen for å behandle influensa. Ved utbruddet av
fugleinfluensa i 2005 og svineinfluensa-"pandemien" i 2009, gikk salget
av Tamiflu til værs, og prisen på stjerneanis økte kraftig, fordi det
var begrenset tilgang på frukter, noe som skyldes at treet vokser sakte
og fremstillingsprosessen er langvarig og komplisert. Stoffet som brukes
er shikiminsyre, som forekommer rikelig i krydderet. Man må ha 30 g
stjerneanis for å få 1 gram shikiminsyre.
Men shikiminsyre er bare en av mange
interessante forbindelser som vitenskapen har funnet (og fortsetter å
finne) i stjerneanis. På samme måte som shikiminsyre, kan disse stoffene
spille en rolle i å bekjempe infeksjoner av virus, bakterier og sopp, og
betennelser som slike infeksjoner etterlater seg. Det viktigste blant
disse stoffene er anetol, som gir krydderet den lakrisaktige smaken (og
som er det samme stoffet som finnes i anisfrø, selv om de to plantene
botanisk ikke er i slekt med hverandre). I laboratorieforsøk har man
funnet at stoffer i stjerneanis bl.a. kan hemme veksten av Epstein-Barr
virus (som forårsaker mononukleose), Herpes simplex 1 virus (som gir
forkjølelsessår) og viruset som forårsaker HIV / AIDS. Stoffer i
stjerneanis kunne videre redusere dødeligheten av septisk sjokk (en ofte
dødelig, systembred bakterieinfeksjon), og kinesiske forskere har funnet
stoffer som kan bekjempe hepatitt B-viruset (som forårsaker
leverinfeksjon).
Stjerneanis som krydder
Dette særegne, stjerneformede krydderet
dufter sterkt av anis og lakris. Det brukes mye i kinesisk og
vietnamesisk matlaging, særlig til and og svin. Stjerneanis er en av
ingrediensene i et kinesisk "fem krydder pulver" (en blanding av
stjerneanis, kanel, nellik, fennikel og pepper) og som brukes mye til
kjøtt, fisk og søte retter. Ofte blir hele stjerneanis tilsatt retter
med kjøtt eller fjærfe. De kan fjernes før servering, men i Østen lar
man som regel hele krydder som stjerneanis og hel kanel være i maten ved
servering, så får hver enkelt gjest heller legge dem til side på
tallerkenen. Umodne stjerneanisfrukter tygges etter måltider som et
fordøyelsesmiddel og for å ta bort dårlig ånde.
I den vestlige delen av verden brukes
stjerneanis først og fremst til fisk og skalldyr, hermetisk frukt,
kompotter, fruktsalater og bakverk som for eksempel vørterbrød og
julekaker. Kommersielt blir stjerneanis importert til Vesten som en
billigere erstatning for anis til bruk i alkoholholdige drikker,
inklusive Pernod, Anisette og Pastis, og som smaksstoff i kaffe, te,
konfekt, tyggegummi, hostesaft og tobakk.
Stjerneanis er søt, noe som skyldes de
store mengdene anetol, som er 13 ganger søtere enn sukker. Smaken er
sterk, så man må bruke lite. Anvender man for mye blir maten bitter. For
å få best smak, bør fruktene og frøene støtes i en morter eller males i
en kjøkkenmikser umiddelbar før de brukes. Hele stjerneanisfrukter er
ikke spiselige som sådan, men mange kokker bruker dem som garnityr.
Frøene er imidlertid spiselige og har en interessant nøttesmak.
For å teste om stjerneaniskrydderet er
noenlunde ferskt, kan man knuse en frukt mellom fingrene. Da bør man
kjenne duften umiddelbart, for hvis man ikke gjør det, har krydderet
"gått ut på dato". Stjerneanis har lang holdbarhet og kan lagres i
inntil fem år i et tett glass. Malt stjerneanis holder i et år når det
lagres i lufttett emballasje.
Te av stjerneanis
Man kan lage stjerneanis-te ved å putte
2-3 av stjernene i en kopp og helle på kokende vann. Dekk koppen med et
lokk og la det trekke i 10 minutter før teen siles og drikkes varm
mellom måltidene, 2-4 ganger daglig. Stjerneanis-te kan brukes ved
dårlig fordøyelse, tette bihuler, nesekatarr og revmatisme.
Japansk stjerneanis, en giftig
dobbeltgjenger
For noen år siden ble stjerneanis
fjernet fra hyllene i mange land etter at helsepersonell i USA, Italia,
Spania og Nederland fikk fortvilte telefoner fra foreldre om at småbarn
og babyer hadde blitt syke når te av stjerneanis ble brukt som et husråd
for å lindre luftveissykdommer og dempe kolikk. 70 tilfeller ble
rapportert og symptomene var alvorlige, med bl.a. svimmelhet. Symptomene
forsvant alltid etter 2-3 dager og det var ingen rapporter om
langtidssykdom. En internasjonal
undersøkelse fant fram til årsaken, at japansk stjerneanis (Illicium
anisatum), som er en giftig dobbeltgjenger til stjerneanis, hadde
forgiftet et parti med stjerneanis-te. Den ekte urten ble frikjent og
man kunne på ny fastslå at stjerneanis er trygg å
bruke av mennesker.
Japansk stjerneanis forekommer i Japan,
Korea og sørlig Kina. For buddhistene er det et hellig tre, ofte plantet
ved deres templer og gravplasser. Fruktene av denne arten selges normalt
ikke på det åpne marked, men det har som nevnt forekommet at partier med
stjerneanis har vært forurenset med den japanske varianten. Har man hele
frukter, er det imidlertid enkelt å se forskjell på de to. Ekte
stjerneanis har alltid åtte delfrukter, mens japansk stjerneanis har 10
eller flere. Og i stedet for å lukte lakris, har japansk stjerneanis en
svært skarp, kamferlignende lukt. Et av giftstoffene i fruktene heter
anisatin og forårsaker brekninger og diaré. Frukter av japansk
stjerneanis har imidlertid vært brukt innen folkemedisinen og som fisk-
og insektgift. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Basert på
eksisterende data er det ingen akutt eller kronisk giftighet knyttet
til normal bruk av stjerneanis og eterisk olje av stjerneanis når de
brukes som krydder. Stjerneanis bør unngås under svangerskap, og
amerikanske helsemyndigheter advarer også ammende mødre mot å drikke
stjerneanis-te for å unngå kolikk hos barnet. Hvis man er
hypersensitiv for stoffet anetol, kan urten i sjeldne tilfeller
forårsake allergiske reaksjoner. Ellers er det ingen rapporter om
kontraindikasjoner eller bivirkninger når urten brukes
forskriftsmessig som medisin eller som krydder. Man må imidlertid
være sikker på at stjerneanis ikke er forfalsket med japansk
stjerneanis, som er giftig.
Når stjerneanisolje er fortynnet, er
den verken irriterende eller sensibiliserende (allergen), men oljen
må ikke brukes i sterkere konsentrasjon enn 2 %. Det er en kraftig
olje som kan virke overstimulerende på nervesystemet, og det er
derfor best å unngå denne oljen for personer som har allergier, men
sjansen for en allergisk reaksjon på den eteriske oljen av
stjerneanis er lav. Oljen er ikke særlig mye brukt i aromaterapi, og
det er kanskje like greit å unngå den helt. Stjerneanisolje må ikke
inneholde cis-anetol, som er giftig. Cis-anetol finnes i oljer som
er lagret ubeskyttet for lys, og særlig i kunstig produserte oljer. |
|
 |
Flere bilder av
stjerneanis |
|
KILDER |
Aggarwal, Bharat B.:
Healing Spices. How to Use 50 Everyday and Exotic Spices to Boost Health and Beat
Disease. New York, Sterling 2011. |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Boxer,
Arabella: Krydder og urter. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag
AS 2000. |
Burton-Seal, Julie & Matthew
Seal: Kitchen Medicine. Household remedies for commom ailments and domestic
emergencies. Shropshire, Merlin Unwin Books Ltd. 2010. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N. W. Damm
& Søn 2003. |
Curtis, Susan: Aromaterapi. Oslo,
Hilt & Hansteen as / Bokklubben Energica 1998. |
Eriksen, Dahl, Neuendorf, Tind: Nyttoväxter från hela världen, J-Z.
Sävedale, Warne Förlag 2013. |
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter.
Gamleby, Artaromaförlaget 1999. |
Lawless, Julia: The
Illustrated Encyclopedia of Essential Oils. Shaftesbury, Element Books 1995. |
Norman, Jill: Urter & krydder, matelskerens oppslagsverk. Oslo, N.
W. Damm & Søn AS 2003. |
Sellar, Wanda: The
Directory of Essential Oils. London, Vermilion 2005. |
Skenderi, Gazmend:
Herbal Vade Mecum. 800 Herbs, Spices, Essential Oils, Lipids Etc.
Constituents, Properities, Uses, and Caution. Rutherford, New
Jersey, Herbacy Press 2003. |
Stuart, Malcolm: The
Encyclopedia of Herbs and Herbalism. London,
Orbis Publishing 1979. |
Teuscher, Eberhard: Medicinal Spices. A Handbook of Culinary Herbs, Spices,
Spice Mixtures and Their Essential Oils. Stuttgart, Medpharm GmbH
Scientific Publisher 2006. |
Van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink: Medicinal Plants of the World. An
illustrated guide to important medicinal plants and their uses. CABI
Publishing 2017. |
Vetlesen, Kari: Krydder-leksikon med urter og smakstilsetninger.
Oslo, Vega Forlag 2011. |
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia.
Essex, Saffron Walden 2003. |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 11.02.2023 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|