Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > SANDSTRÅBLOM  

SANDSTRÅBLOM
Helichrysum arenarium
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Helichrysum arenarium (L.) Moench 
Gnaphalium arenarium L.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Hedblomster / Evighetsblommor / Gyllene kattfötter.
DANSK:  Gul evighedsblomst.
ISLANDSK:  Sandagull.
FINSK:  Hietaolkikukka.
ENGELSK:  Yellow chaste weed / Strawflower / Yellow imortelle / Sandy imortelle / Everlasting flower / Sandy everlasting / Eternal flower.
TYSK:  Sand-Strohblume / Gelbes Katzenpfötchen.
FRANSK:  Immortelle des sables / Immortelle jaune.
SPANSK:  Pluma de pricipe / Flor de perpetua.
 
FAMILIE
Kurvplantefamilien  (Asteraceae). 
Tegninger av sandstråblom

BOTANISK BESKRIVELSE

Sandstråblom er en flerårig urt med en sylindrisk rotstokk og bladrosetter ved grunnen. Om sommeren vokser det opp 15-30 cm høye blomsterstengler som er hvitaktig ullhåret og som har grågrønne blad uten bladskaft. I den nederste delen av stengelen er bladene avlangt eggformede, lenger oppe på stengelen er de lansettformede til trådformede. De 6-7 mm brede blomsterkurvene er omgitt gyllengule, blanke kurvdekkblad, og de sitter tett samlet øverst på stengelen. Fruktene er små og lysebrune med en hvit hårpensel. Sandstråblom blomstrer fra juli til september og blomstene har en eiendommelig karrilignende duft, særlig når de er tørre.

 
UTBREDELSE

Arten har sitt naturlige utbredelsesområde i Øst-, Mellom- og Sør-Europa, og i Vest-Asia inklusive Tyrkia og Kaukasus. Sandstråblom er ikke viltvoksende i Norge, men finnes lengst sør i Sverige (fra Skåne og Halland til Öland og Gotland) og i Danmark. Planten er en såkalt xerofytt som trives på tørre voksesteder, og finnes på åpen, kalkholdig sand- eller grusjord, langs vegkanter, på beitemark og ruderatmark (skrapmark). Sandstråblom kan dyrkes som hageplante og egner seg godt til å tørke og bruke som evighetsblomst.

 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER

Helichrysi flos (syn. Gnaphalii arenarii / Flores Stoechados citrinae): Blomstene av sandstråblom. Drogen, som har en bitter og krydret smak, består av de tørkede gule blomsterhodene med en liten del av stengelen. Den samles mest fra viltvoksende planter.

 
INNHOLDSSTOFFER
Sandstråblomster inneholder flavonoider (isosalipurposid, helechrysinene A og B, mm.), fenolsyrer (kaffesyre og derivater av den), bitterstoffer (seskviterpenlaktoner, mm.), ftalider, ca. 0,05% eterisk olje, garvestoffer, kumariner, triterpener (ursolinsyre), fytosteroler (5-steroler, beta-sitosterol, mm.) og andre stoffer.

Virkningen på lever og galle, som ligner den vi finner hos artisjokk (Cynara scolymus), skyldes for en stor del fenolsyrene og flavonoidene. Den betennelsesdempende, antiallergiske og krampeløsende virkningen skyldes trolig hemming av biosyntesen av prostaglandiner og leukotriener, og kan for en stor del knyttes til fytosterolene, kumarinene, ftalidene og seskviterpenlaktonene.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Smak / Energi: Aromatisk, krydret og svakt bitter.
Bittertonikum, appetittstimulerende, leverbeskyttende, mildt galledrivende, mildt urindrivende, fordøyelsesfremmende, ormemiddel (mot spolorm), krampeløsende, blodrensende, blodårestyrkende, binyrestyrkende, stoffskiftestimulerende, sammentrekkende (astringerende), blodstillende, motvirker steindannelser, betennelsesdempende, antiallergisk, desinfiserende, antibakteriell og antioksidant.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Innvortes ved dårlig appetitt, dårlig fordøyelse, dyspepsi uten sår, gallestein, galleblærebetennelse (kolecystitt), gallekolikk (krampe i galleblæren og gallegangene), gastritt (magesekkbetennelse som skyldes svak magesyre), leverbetennelse (hepatitt) og andre leverproblemer, spolorm (ascaris), nyrebetennelse, blærekatarr, smertefull vannlating, mindre betennelses- og krampetilstander i de øvre luftveier (krampaktig bronkitt, allergisk snue, bronkialastma, kikhoste) og kroniske hudplager.

Utvortes kan sandstråblom brukes som omslag eller liniment ved hudbetennelser, mindre forbrenninger (inkl. solforbrenninger), åreknuter (inkl. hemoroider), eksem og psoriasis. 

 
 
SANDSTRÅBLOM

Den medisinske virkningen til sandstråblom er dårlig dokumentert med vitenskapelige studier, men urten har vært brukt en del i folkemedisinen, særlig i Øst-Europa og Russland.

Sandstråblom som medisin

Blomstene av sandstråblom har en mildt galledrivende virkning og kan, trolig på grunn av bitterstoffene, virke appetittstimulerende og fremme sekresjonen av magesyre og andre fordøyelsesvæsker. Urten øker gallesekresjonen og bedrer galleblærefunksjonen, og sandstråblom blir derfor brukt blant annet ved dårlig fordøyelse, gallestein og krampelignende galleblæreplager. Russiske leger foreskriver et uttrekk av sandstråblom for å bryte opp små gallesteiner og hjelpe til med å føre dem ut av galleblæren. Urten anbefales også for behandling av galleblærebetennelse (kolecystitt), gallekolikk (krampe i galleblæren og gallegangene), gastritt (magesekkbetennelse som skyldes svak magesyre), leverbetennelse (hepatitt) og andre leverproblemer. Drogen kan også anvendes til å drive ut spolorm (ascaris). Et uttrekk av urten brukes dessuten for å lindre kroniske betennelser i nyrene som gir vanskeligheter med urineringen. Det brukes til å desinfisere nyrene, øke produksjonen og utskillingen av urin, og som et middel som stimulerer stoffskiftet. Sandstråblom hjelper til å aktivere binyrene, styrker kapillærårenes vegger, i tillegg til at den inneholder antibakterielle stoffer og fungerer som en antioksidant.

Med bakgrunn i de medisinske egenskapene til sandstråblom, brukes urten innvortes (som te, og vanligvis kombinert med andre urter) ved dyspepsi uten sår (med en følelse av oppblåsthet, kvalme og endringer i tarmfunksjonen) assosiert med mindre betennelses- og krampetilstander i gallegangene (hemmet gallesekresjon og galleflyt, kronisk gallebetennelse og gallesteiner som ikke stenger for gallegangen). Den er også forsøkt med godt resultat ved mindre betennelses- og krampetilstander i de øvre luftveier (som krampaktig bronkitt, allergisk snue, bronkialastma og kikhoste).

Annen bruk av sandstråblom

Utvortes kan sandstråblom brukes som omslag eller liniment ved hudbetennelser og kroniske hudplager som eksem og psoriasis, mindre forbrenninger (inkl. solforbrenninger) og åreknuter (inkl. hemoroider).

På grunn av den intense gulfargen, brukes blomstene av sandstråblom i urteteblandinger for å bedre utseendet på teen. Tørket sandstråblom ble tidligere lagt mellom ullklær i klesskapet for å beskytte mot møll og for å gi god duft. I Japan blir urten brukt ved moxa-brenning og som tobakk.

Anvendelse og dosering

For å lage et uttrekk ved svak fordøyelse og galle- og nyreplager, bruker man en spiseskje (3-4 g) av fint oppdelte tørkede blomster til en stor kopp kokende vann. Dette får trekke i 10-15 minutter før teen siles, og man kan drikke ½ kopp (125 ml) flere ganger daglig i 2-3 uker, helst et kvarter før måltidene.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

Sandstråblom bør ikke brukes når gallegangen er sperret av en gallestein. Hvis man har gallestein som ikke stenger gallegangen, bør urten bare anvendes etter veiledning fra kvalifisert helsepersonell. Urten kan gi allergiske reaksjoner hos personer som er sensitive for planter i kurvplantefamilien som inneholder seskviterpenlaktoner (som solblom, kamille, matrem, burot, reinfann og ryllik). Ellers er det ingen rapporter om bivirkninger når urten brukes forskriftsmessig, og det er heller ikke rapportert om interaksjoner med andre medisiner.

 

 
KILDER
Barker, Julian: The Medicinal Flora of Britain & Northwestern Europe.  Kent, Winter Press 2001.
Høiland, Klaus: Naturens legende planter.  Hjemmets Bokforlag 1978.
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter.  Gamleby, Artaromaförlaget 1999.
Ljungqvist, Kerstin: Nyttans växter.  Dals Rostock, Calluna Förlag 2006.
Mossberg, Bo & Lennart Stenberg: Gyldendals store nordiske flora.  Oslo. Gyldendal Norsk Forlag AS 2007.
Skenderi, Gazmend: Herbal Vade Mecum. 800 Herbs, Spices, Essential Oils, Lipids Etc. Constituents, Properities, Uses, and Caution.  Rutherford, New Jersey, Herbacy Press 2003.
Van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink: Medicinal Plants of the World. An illustrated guide to important medicinal plants and their uses.  CABI Publishing 2017.
Wichtl, Max (editor): Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals. A Handbook for Practice on a Scientific Basis.  Boca Raton, London, New York, Washington DC, CRC Press 2004.
Zevin, Igor Vilevich: A Russian Herbal. Traditional Remedies for Health and Healing.   Rochester, Healing Arts Press 1997.

 

 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 12.04.2021
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn