Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > FLEKKSTORKENEBB   

FLEKKSTORKENEBB
Geranium maculatum
 
ANDRE NORSKE NAVN
Amerikansk storkenebb. 
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Geranium maculatum L.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Fläcknäva.
DANSK:  Amerikansk storkenæb.
ISLANDSK:  Sveipablágresi.
FINSK:  Kurjenpolvi.
ENGELSK:  American cranesbill / Spotted cranesbill / Spotted geranium / Alumroot / Alum bloom / Wild geranium / Storksbill / Chocolate flower / Crowfoot
TYSK:  Gefleckter storchschnabel.
FRANSK:  Géranium américain / Géranium maculée.
SPANSK:  Geranio.
 
FAMILIE
Storkenebbfamilien  (Geraniaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av flekkstorkenebb

BOTANISK BESKRIVELSE
Flekkstorkenebb er en flerårig urt som blir opp til 60 cm høy. Planten har dypt flikete, tannete blad som blir inntil 20 cm brede. Blomstene har rosa eller lilla farge, og de er ca. 3 cm i diameter. Hvitblomstrende former av arten finnes. Fruktstandene blir 2,5 cm lange og ser ut som et nebb.
 
UTBREDELSE
Flekkstorkenebb er viltvoksende i det østlige og sentrale Nord-Amerika.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Primært roten, men også de overjordiske delene av planten benyttes. Roten, som graves opp om høsten, er mer astringerende enn de overjordiske delene. Overjordiske plantedeler samles om sommeren.
 
INNHOLDSSTOFFER
Garvestoffer og gallinsyre, stivelse, pektin og harpiks. I roten kan det være 12-25 % garvestoff, mest like før blomstringen. 
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Astringerende (sammentrekkende), blodstillende, sårhelende, antiseptisk, urindrivende, betennelseshemmende og styrkende. Urten skal kunne virke insektavskrekkende.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Diaré, dysenteri, blødninger i magetarmkanalen, magesår, irritabel tykktarm, tykktarmsbetennelse, kolera, hemoroider, sår i munn og hals, betent tannkjøtt, trøske, ømme gummer, betente mandler, utvortes skrammer og sår, insektstikk, opphovnede øyne, rynker, store hudporer, kjønnsykdommer, kraftig menstruasjonsblødning og utflod. 
 
 
FLEKKSTORKENEBB

Flere storkenebb-arter brukes i urtemedisinen. Mens skogstorkenebb (Geranium sylvaticum) og stankstorkenebb (Geranium robertianum) primært er europeiske arter, er flekkstorkenebb den arten som brukes mest i Nord-Amerika.

Chippewa-indianerne anvendte tørkede og pulveriserte røtter (egentlig rhizomer, som er plantens underjordiske stengler) på sår i munnen, betent tannkjøtt, sår hals og trøske (sopp i munnhulen).

Andre indianerstammer lagde et uttrekk av planten for bruk som øyenvask. Blandet med andre urter og vann, ble den pulveriserte roten lagt på sår og åpne skader, og som et omslag på oppsvulmede føtter. Planten ble seinere brukt av de europeiske nybyggerne i Nord-Amerika mot diaré, indre blødning, kolera og seksuelt overførte sykdommer.

Indianerne spiste også de unge, grønne bladene som mat. Selv om både blomstene og bladene er spiselige, er de for snerpende til å være velsmakende, hvis de ikke blandes med annen føde. Blomstene kan imidlertid brukes som garnityr.

Medisinsk anvendelse av flekkstorkenebb

Flekkstorkenebb er en styrkende og svært astringerende urt med antiseptiske egenskaper. Planten kan brukes ved diaré (særlig hos barn og eldre), dysenteri, magetarmkatarr, magesår, tykktarmsbetennelse og irritabel tykktarm. Hvis det er blod i avføringen kan denne urten hjelpe, men det er viktig at man har fått stilt en grundig diagnose slik at man er sikker på at det ikke er en alvorlig sykdom som er årsak til blødningen. Urten kan også brukes ved kraftige menstruasjonsblødninger.

Utvortes bruk av flekkstorkenebb

Utvortes kan flekkstorkenebb brukes på materiefylte og blødende sår, og på hemoroider. Som munnvask eller gurglevann kan urten være effektiv mot trøske, betennelser i munn og hals, betente mandler og tannpine. Som dusj anvendes urten ved kraftig vaginal utflod. Frisk urt kan også gnis på insektstikk, og når knuste blad påføres huden skremmer det bort mygg.

Kompresser med flekkstorkenebb kan brukes på opphovnede øyne, og ekstrakter av urten har vært brukt i produkter for å redusere rynker og store porer i huden.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Flekkstorkenebb regnes som en trygg urt å bruke, men normale forsiktighetsregler bør følges med denne som med alle andre urter. Ved alvorlige blødninger må man søke legehjelp. Brukt som vaginal dusj bør den ikke brukes over lengre tid og ikke av gravide og ammende. Vær oppmerksom på at store mengder garvestoffer kan være skadelig for leveren. Bruk derfor denne urten bare i kortere perioder. 

 

Flere bilder av flekkstorkenebb
KILDER
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Bown, Deni: Herbal. The Essential Guide to Herbs for Living. London, Pavilion Books Limited 2003.
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm & Søn 2003.
Elias, Jason & Shelagh Ryan Masline: The A to Z Guide to Healing Herbal Remedies.  New York, Dell Publishing 1995.
Hoffmann, David: The New Holistic Herbal.  Boston, Element Books Ltd. 1990.
Hoffmann, David: Healthy Digestion. Dublin, Newleaf 2001.
Mabey, Richard: Politikens bog om helbredende urter.  Politikens Forlag 1989.
Reader's Digest: Magic and Medicine of Plants.  Reader's Digest 1986.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 20.12.2019
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn