Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > MOSKUSGRESSKAR   

MOSKUSGRESSKAR
Cucurbita moschata
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Cucurbita moschata Duchesne
Pepo moschata (Duchesne) Britton
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Butternutpumpa / Butternutsquash / Myskpumpa.
DANSK:  Moskusgræskar.
FINSK:  Myskikurpitsa.
ENGELSK:  Buttersquash / Pumpkin / Squash / Summer squash / Musky squash / Crookneck squash / Cheese pumpkin / Neck pumpkin / Golden cushaw.
TYSK:  Moschus-Kürbis / Bisam-Kürbis.
FRANSK:  Courge musquée.
SPANSK:  Anquito.
KINESISK:  Nan gua zi.
 
FAMILIE
Gresskarfamilien  (Cucurbitaceae).

BOTANISK BESKRIVELSE
Moskusgresskar er en krypende eller klatrende, ettårig plante. Bladene er store (20 x 25 cm) med tre til fem grunne bladfliker og hvite flekker. Blomstrer med gule blomster fra juli til september og fruktene / frøene modnes fra august til oktober. Det er separate han- og hunblomster, men de sitter på samme plante. Fruktene kan variere mye i størrelse, form og farge. Hver frukt har tallrike ovale frø med et gulhvitt skall. Det er stor genetisk variasjon innen arten, og mange navnesorter og krysninger med andre gresskararter dyrkes kommersielt.
 
UTBREDELSE
Det er ikke kjent hvor planten opprinnelig stammer fra, men man antar at det er et sted i Sør- eller Mellom-Amerika. Moskusgresskar dyrkes mye som medisinplante i Kina, særlig i procinsene Zhejiant, Jiangsu, Hebei, Shandong, Shanxi og Sichuan.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Cucurbitae moschatae semen: Frø av moskusgresskar. Disse frøene (nan gua zi) brukes i kinesisk urtemedisin på samme måte som frø av vanlig gresskar (Cucurbia pepo) brukes i Vesten.
 
INNHOLDSSTOFFER
Cucurbitin, karoten, vitamin A, B1, B2 og C.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Driver ut innvollsparasitter. Beskytter mot bilharziose.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Innvollsparasitter som bendelorm, rundormer og ikter (som gir bilharziose). Ellers ved oppblåsthet og smerter i magen på grunn av innvollsparasitter og ved liten morsmelkproduksjon og opphovning av hender og føtter etter fødsel.
 
 
MOSKUSGRESSKAR

Det er primært i kinesisk urtemedisin at moskusgresskar brukes medisinsk, og da på grunn av frøenes antiparasittiske virkning. Pulveriserte frø eller avkok av frøene er vist både in vitro og in vivo å ha virkning mot bendelorm, rundormer og andre innvollsparasitter hos dyr. Urten har en beskyttende virkning mot utvikling av bilharziose (en sykdom som skyldes en parasittisk ikte). Urten kan drepe unge ikter, men tar ikke livet av dem når de er blitt voksne.

Som kur ved innvollsorm tas urten alene eller sammen med betelnøtt (Areca catechu). Man kan innta 60-120 g pulveriserte frø av moskusgresskar i vann, etterfulgt to timer seinere av et avkok av 60-120 g betelnøtt (Semen Arecae catechu), og så 30 minutter etter det igjen 15 g glaubersalt sammen med vann (Glaubersalt kalles mirabilitum eller mang xiao på kinesisk, og er et vannholdig natriumsulfat (Na2SO4 × 10H2O) som brukes som avføringsmiddel). Man kan også bruke andre avføringsmidler, som f.eks. roten av prydrabarbra (Rheum palmatum), for å få drevet ut parasittene etter at de er "bedøvd" av gresskarfrøene.

Annen bruk av moskusgresskar

Urten anvendes dessuten for å fremme væskeflyten etter fødsler. Den brukes når det er "stagnert fuktighet" med opphovna hender og føtter, og ved svak morsmelkproduksjon.

Gresskarfrø regnes som et effektiv middel til behandling av godartet forstørrelse av prostatakjertelen (benign prostata hyperplasi = BPH). I Vesten brukes vanligvis frø av vanlig gresskar (Cucurbita pepo) til dette formålet, men det antas at også frø av moskusgresskar kan anvendes.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Ingen advarsler eller kontraindikasjoner er angitt for bruk av moskusgresskar.

 
KILDER
Bensky, Dan & Andrew Gamble: Chinese Herbal Medicine. Materia Medica.  Seattle, Washington, Eastland Press Inc. 1993.
Tierra, Michael & Lesley Tierra: Chinese Traditional Herbal Medicine. Vol. 2. Materia Medica and Herbal Resource.  Twin Lakes, Lotus Press 1998.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 12.01.2019
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn