Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > MONNIERSLIREKJEKS   

MONNIERSLIREKJEKS
Cnidium monnieri
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Cnidium monnieri (L.) Cusson
Ligusticum monnieri (L.) Calest.
Selinum monnieri L.
Athamanta chinensis L.
Cicuta sinensis Zuccagni
Ligusticum chinense Crantz
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
DANSK:  Kinesisk brændeskærm.
ENGELSK:  Monnier's snowparsley / Cnidium.
KOREANSK:  Susangja.
JAPANSK:  Jashõshi.
KINESISK:  She chuang zi / She chuang dze.
 
FAMILIE
Skjermplantefamilien (Apiaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av monnierslirekjeks

BOTANISK BESKRIVELSE
Monnierslirekjeks er en duftende, ettårig urt som finnes nesten overalt i Kina. Planten har en opprett stengel med renner, finnete blad og hvite blomster i skjermer, og blir 50-70 cm høy. Frøene, som brukes medisinsk, er grågule og inneholder eterisk olje.

Monnierslirekjeks kan dyrkes som en ettårig plante som sås innendørs om våren og plantes ut når faren for nattefrost er over. Urten foretrekker en vokseplass i full sol eller halvskygge, og krever jevn fuktighet i jorda.

 
UTBREDELSE
Urten har sin naturlige utbredelse i Kina, Vietnam, Laos, Sibir og østlige Europa.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Cnidii monnieri fructus: Frøene av monnierslirekjeks. Fra frøene kan det utvinnes en eterisk olje. De unge skuddene er angitt å kunne spises, men en rapport angir at planten er svakt giftig.
 
INNHOLDSSTOFFER
De grågule frøene inneholder 1,3 % eterisk olje med følgende kjente innholdsstoffer: l-pinen, l-kafen, bornyl isovalerat, isoborneol, osthol, cnidimin, isopimpellin, dihydrooroselol, columbianadin, cnidiadin og archangelicin. 
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Antirevmatisk, astringerende, antiseptisk, antiparasittisk, dreper innvollsorm, kløedempende, fordøyelsesfremmende, beroligende, stimulerende, sårhelende og afrodisierende. Urten styrker yang-energien, spesielt i nyrene. 
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Impotens, manglende kvinnelig fertilitet, kløe og infeksjoner i skjeden, soppinfeksjoner, utflod, Trichomonas vaginitis, skabb, byller, eksem og ringorm. Dessuten ved nedsatt nyre-yang. 
 
 
MONNIERSLIREKJEKS

I Kina nevnes planten første gang i "Den guddommelige ektemanns klassiker" (Shen’nong Bencaojing) i første århundre e.Kr. Frø av monnierslirekjeks har vært i vanlig bruk i urteresepter som er sammensatt for å varme nyrene og styrke yang-energien. Urten har en varm energi, smaker skarpt og bittert, og påvirker primært nyrene og milten. Den brukes først og fremst for å styrke en persons seksuelle potensial. De klassiske kinesiske urtebøkene nevner den ofte som et afrodisiakum, og frøene ble nærmest rutinemessig brukt i urtekombinasjoner som ble laget spesielt for keiseren.

Cnidium-frø brukes ved impotens og for å fremme fertiliteten hos både menn og kvinner, ofte i kombinasjon med schisandra (Schisandra chinensis). Frøene er et seksuelt stimulerende middel som virker svært raskt, men ikke så kraftfullt at det blir overveldende og ubehagelig. Middelet øker blodtilførselen til kjønnsorganene, og kontinuerlig inntak av Cnidium er av kineserne antatt å gjøre en mann ekstremt potent.

Frøene av monnierslirekjeks synes dessuten å ha antiseptisk og desinfiserende virkning. Planten blir ofte brukt utvortes som lotion, pudder eller salve mot hudlidelser som eksem, ringorm og skabb. Frøene betraktes som særlig verdifulle ved lidelser knyttet til kjønnsorganene, som for eksempel skjedebetennelse og utflod. Urten er effektiv mot mange stammer av gjærsopp, som ofte forekommer i tilknytning til kvinnelige kjønnsorganer, og kan brukes til vask både utvendig og inne i skjeden. Kliniske undersøkelser i Kina peker på at planten er verdifull ved behandling av skjedebetennelse som skyldes Trichomonas.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

Menn med kronisk ufrivillig sædavgang eller for tidlig sædavgang bør unngå å bruke denne urten, da den vil øke mengden sæd som tapes ved utløsning, og dermed forårsake en ytterligere svekkelse. I slike tilfeller bør man først bruke urter som spesifikt kontrollerer ufrivillig sædavgang, sammen med taoistisk seksualyoga, for å oppnå kontroll over sædavgangen. Etterpå kan man begynne å bruke urter som denne for å fremme dannelsen av sædceller, øke fertiliteten og stimulere den seksuelle aktiviteten. Cnidium-frø bør ikke brukes av de som lider av "fuktig hete" eller de med yin-mangel med "hete"-tegn. Innvortes bruk av den eteriske oljen av monnierslirekjeks må bare skje under kyndig veiledning. 

 

Flere bilder av monnierslirekjeks
KILDER
Bensky, Dan & Andrew Gamble: Chinese Herbal Medicine. Materia Medica.  Seattle, Washington, Eastland Press Inc. 1993.
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm & Søn 2003.
Reid, Daniel: A Handbook of Chinese Healing Herbs.  Boston, Shambhala 1995.
Teeguarden, Ron: The Ancient Wisdom of the Chinese Tonic Herbs.  New York, Warner Books 1998.
Tierra, Michael: The Way of Chinese Herbs.  New York, Pocket Books 1998.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 28.12.2010
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn