Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > MILTBREGNE  

MILTBREGNE
Asplenium ceterach
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Asplenium ceterach L.
Ceterach officinarum Willd.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Mjältbräken.
DANSK:  Miltbregne.
FINSK:  Hilseraunionen.
ENGELSK:  Rusty-back fern / Stone fern / Scaly fern / Finger fern / Miltwaste.
TYSK:  Schriftfarn / Milzfarn / Apothekerfarn.
FRANSK:  Doradille.
SPANSK:  Doradille.
 
FAMILIE
Småburknefamilien (Aspleniaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av miltbregne

BOTANISK BESKRIVELSE
Miltbregne er en liten, vintergrønn bregne med noe læraktige blad som blir inntil 25 cm lange. Bladskaftet er kort og dekt av brune spisse skjell. Bladplaten er avlang til lansettformet, mørkt grågrønn på oversiden, med 5-10 par avrundete, ikke motsatte fliker. Undersiden av bladene er tett kledd med gulbrune, seinere rødbrune skjell. Når det er tørke, ruller bladene seg sammen nesten fullstendig, men de ruller seg ut igjen når fuktigheten kommer tilbake.
 
UTBREDELSE
Miltbregne finnes i Europa hovedsakelig sørvest for en linje fra Skottland, gjennom Nederland og det sentrale Tyskland, til Romania og Krim. Videre finnes arten i det nordligste Afrika, Tyrkia, Midt-Østen, Kaukasus og i sentralasiatiske fjell. I Norden er miltbregne bare kjent fra et par kalkklipper på østre Gotland. Miltbregne vokser i sprekker på kalkholdig fjell, og i betongfugene på murvegger.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Hele planten brukes. Den samles inn seint på våren eller om sommeren og kan tørkes for seinere bruk.
 
INNHOLDSSTOFFER
Ingen opplysninger om innholdsstoffer i miltbregne er funnet i tilgjengelig litteratur.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING

Urindrivende, avførende, hostedempende, kan løse opp nyresteiner og nyregrus.

 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Nyresteiner av kalsiumoksalat, forstørret milt, forstoppelse.
 
 
MILTBREGNE

I oldtiden ble denne bregnen mye brukt mot sykdommer i milten. Det kan tenkes at anvendelsen har vært knyttet til formen på bladene, som kan ligne litt på miltens kant (jfr. signaturlæren). Miltbregne ble brukt til å kurere en forstørret milt, men ble også anvendt som et avføringsmiddel ved forstoppelse. Plinius (23-79 e.Kr.) mente at miltbregne forårsaket ufruktbarhet.

Miltbregne mot nyrestein og hoste

Et avkok av hele planten har vært ansett som et brukbart urindrivende middel som kan hjelpe til å løse opp nyresteiner av kalsiumoksalat og lindre ubehaget ved nyregrus. Urten har imidlertid liten verdi ved de intense smertene som oppleves når større nyresteiner beveger seg gjennom urinlederne. Miltbregne virker også mildt hostedempende, og har vært anvendt sammen med slimholdige urter for å lindre hoste og plager i bronkiene. Urten har en svært bitter smak, og for å bedre smaken kan en urtete av miltbregne tilsettes andre urter som lakrisrot (Glyzyrrhiza glabra). Det er særlig i middelhavsområdet at miltbregne har vært brukt som medisin.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

Det foreligger ingen konkrete advarsler mot bruk av miltbregne. Mange bregner inneholder imidlertid kreftfremkallende stoffer, så man bør være litt på vakt. I tillegg finnes det i en del bregner et enzym som kalles tiaminase, som frarøver kroppen vitamin B. I små mengder er ikke dette enzymet skadelig for personer som har et fornuftig kosthold som er rikt på vitamin B, men inntas dette enzymet i store mengder, kan det gi helseproblemer. Tiaminase ødelegges imidlertid av varmebehandling og tørking, så ved å koke urten ødelegges enzymet. Hvorvidt dette enzymet finnes i miltbregne er usikkert.

 
KILDER
Barker, Julian: The Medicinal Flora of Britain & Northwestern Europe.  Kent, Winter Press 2001.
Ljungqvist, Kerstin: Nyttans växter.  Dals Rostock, Calluna Förlag 2006.
Mossberg, Bo & Lennart Stenberg: Gyldendals store nordiske flora.  Oslo. Gyldendal Norsk Forlag AS 2007.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 24.01.2012
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn