MALURT |
Artemisia absinthium |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Ekte
malurt, malukt, maløkt, malek, malok, mølurt. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Artemisia
absinthium L. |
Absinthium vulgare
Lam. |
Artemisia indica Willd. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SAMISK: Málurttas. |
SVENSK: Malört
/ Äkta malört / Gråbonde / Vermut. |
DANSK: Malurt
/ Have-malurt. |
ISLANDSK: Malurt. |
FINSK: Koiruoho
/
Mali. |
ENGELSK: Wormwood
/
Common wormwood / Absinthe / Absinthe wormwood / Madderwort / Green ginger
/ Old woman / Warmot / Wermuth. |
TYSK: Wermutkraut
/ Bitterer
Beifuss / Absinth / Alsem / Elsenkraut / Hilligbitter / Magenkraut / Mottenstock
/ Wolfzausert / Würmlekraut / Ätsch. |
FRANSK: Grande absinthe / Absinthe / Herbe
d'absinthe / Armoise Amère. |
SPANSK: Absintio
/ Ajenjo / Ajenjo mayor. |
|
FAMILIE |
Kurvplantefamilien
(Asteraceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Malurt er en flerårig,
30-100 cm høy, sølvgrå urt. Rotstokken er knudret, og den nederste delen
av stengelen blir med alderen nærmest treaktig. Bladene er dobbelt til tredobbelt
finnete med smale avsnitt. De er silkehåret på begge sider, men mest på
undersiden. Planten blomstrer med tallrike 3 mm store blomsterkorger
med gule rørkroner, men mangler tungeformede randkroner. Blomstene
er
halvkuleformede, hengende på korte blomsterskaft. Blomstringstiden er fra
juli til september. Frukten minner om en liten nøtt og har brunlige
striper. Planten er sterkt aromatisk
og har en bitter smak. Malurt kan forveksles med burot (Artemisia
vulgaris), men denne har blad som er grønne på oversiden og
hvitfiltede på undersiden. |
|
|
UTBREDELSE |
Malurt kommer opprinnelig
fra Sør- og Mellom-Europa, og fra Vest-Asia. Arten har etter hvert
spredt seg over nesten hele verden. I Norge finnes malurt mest på
tørre bakker i de østlige delene av landet, fra Kristiansand til
Fron, men finnes spredt også andre steder. Når man dyrker malurt, må
man skifte vokseplass for plantene en gang i blant, for når den har sugd
næringen ut av jorden vil planten dø ut, om den ikke flyttes til en
annen plass. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Absinthii herba: Hele
urten av malurt. |
Bladene og de blomstrende toppene samles i
blomstringstiden og tørkes. Drogen avgir en sterk, krydderaktig duft og har meget bitter smak.
Urten må derfor tørkes atskilt fra annet plantemateriale pga. den sterke duften.
Det lages et homeopatisk middel av malurt som kalles Absinthium. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Eterisk olje
med varierende sammensetning, men med tujon som den viktigste ingrediensen. I
tillegg inneholder oljen også vanligvis absinthol, azulener, camfen,
cineol, isovalerinsyre og pinen. Dessuten finnes det i malurt
seskviterpenlaktoner (bl.a. absinthin), bitterstoffer (absinthium),
flavonoider (quercitin), garvestoffer, vitamin C og polyacetylener.
Tujon
stimulerer hjernen, men er giftig ved overdreven bruk. Seskviterpenlaktonene
har en anti-tumor effekt og er et sterkt insektisid. Azulenene er
betennelseshemmende. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Aromatisk bitter, appetittvekkende,
fordøyelsesfremmende, luftutjevnende, stimulerer gallesekresjonen,
dreper innvollsorm, styrkende, krampeløsende, betennelseshemmende, desinfiserende,
antiseptisk, anti-tumor, menstruasjonsstimulerende, abortmiddel,
febersenkende, mildt antidepressiv. Virker avskrekkende på møll og andre
insekter. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Fordøyelsesbesvær
(f.eks. for dårlig sekresjon av fordøyelsesvæsker), magekramper, magekatarr, tarmgass,
halsbrann, gallestein, hepatitt, gulsott og andre galleproblemer, innvollsorm,
sen eller ingen menstruasjon, feber, artritt, revmatisme, forkjølelser og
depresjoner. Malurt kan brukes utvortes på skrammer, insektbitt,
lus, skabb, kløende hud, muskelsårhet og som et avskrekkende middel ved
plager med møll og andre insekter. |
|
|
 |
|
MALURT |
I følge en legende
spirte malurt fram i sporene fra slangen da den forlot Edens hage. I
begynnelsen het planten Parthenis absinthium, men Artemis, den
greske gudinnen for kyskhet, var så glad for planten at hun oppkalte den
etter seg selv. Navnet malurt, som med litt ulike skrivemåter brukes i
de nordiske landene, betyr egentlig møll-urt, mens det engelske
wormwood sikter til plantens bruk som markmiddel.
Overtro og
tradisjonell bruk
Den aromatiske malurten
har siden oldtidens Egypt vært høyt verdsatt på grunn av sine
medisinske egenskaper, særlig for sin styrkende effekt på leveren og
fordøyelsessystemet, og som middel mot innvollsorm. I Det gamle testamente omtales
malurt som avskyelig og giftig, noe vi i våre dager finner igjen i
uttrykket "malurt i begeret". Mens malurtbegeret var seierherrenes
drikk i det gamle Rom, kom det i den kristne tradisjon til å stå for
nederlag og ydmykelse. Ettersom malurten ikke vokser i Palestina, er det
imidlertid tvilsomt om det opprinnelig var "vår malurt" som omtales i
Bibelen. I hedensk tid kastet folk i Europa malurt på likbålene, kanskje
opprinnelig for å døyve lukten. Senere har malurt i mange land vært
et symbol på sorg.
I norsk folkemedisin har
malurt hatt en viktig plass og urten ble ofte dyrket. Den ble tørket og
lagt på sprit, og sprituttrekket var først og fremst et middel mot
mageknipe og dårlig fordøyelse. Urten ble også brukt som te, eller den
ble kokt i melk. Mot innvollsmark er urten blitt anvendt helt opp mot
nyere tid. Malurt hadde også ry for å kunne lindre tannverk.
Før humle
(Humulus lupulus) ble tatt i bruk i ølbryggingen, anvendte man
malurt for å tilføre ølet et bittert og antimikrobielt element, og fordi
man mente den kunne forhindre beruselse. Planten er også anbefalt mot sjøsyke, og hvis man
drakk et avkok av planten om morgenen kunne det fjerne lystens begjær.
Når man drakk malurtavkok kunne det ellers forhindre at man fikk
innvollsorm. Avkok av planten er brukt til å vaske kroppen med, slik at man
kunne forebygge pest. Ellers skulle røyken av brent malurt holde utøy
vekk fra kroppen.
Den viktigste
ingrediensen i malurt er en eterisk olje, som hovedsakelig består av absinthol, tujon, og bitterstoffer. Tujon kan paralysere rundormer og
muligens andre parasitter, og gir på den måten kroppen mulighet til å
kvitte seg med dem. Andre innholdsstoffer i malurt kan også være med på
å bekjempe parasitter, men siden tujon kan sløve
sentralnervesystemet, anser de fleste ekspertene at malurt er for farlig
å bruke til slike formål.
Absint
Malurt brukes i drikken absint, som var populær fra 1880-årene og ut på
1900-tallet. Absint fremstilles med malurt, kvann, anis, merian og
eventuelt andre krydderurter, og var
en drikk som hovedsakelig ble brukt av underklassen. Men den ble også
drukket av kunstnere som Picasso, Manet og Van Gogh, og av forfattere som
Jack London, Edgar Allan Poe, August Strindberg og Oscar Wilde. Det ble sagt at absint nærmest
virket narkotisk og påvirket de delene av hjernen som har sammenheng med smerte
og angst. Drikken fremkalte en drømmende og kreativ tilstand, og kunne gi
personen et annet syn på virkeligheten. Inntatt jevnlig i større mengder,
ga imidlertid drikken hallusinasjoner, blindhet og alvorlige skader med epilepsilignende kramper,
sinnssykdom og demens. På grunn av de kraftige bivirkningene, og at man lett blir
avhengig av absint, ble drikken forbudt i Frankrike i 1915. Man trodde at
årsaken til disse skadene skyldtes innholdet av stoffet tujon i malurt,
men siden dette stoffet finnes i relativt små mengder i den absinten som
ble inntatt, tror man nå at bivirkningene av drikken like gjerne kunne
henge sammen med det store inntaket av alkohol. Mellom 1875 og 1910 økte
inntaket av absint i Frankrike fra 700 000 til 36 000 000 liter.
I våre dager selges absint på
nytt på Vinmonopolet, og urten inngår
dessuten som krydder i Cinzanoviner, Vermut og Martini, drikker som
ofte brukes som aperitiff for å avverge magesyke.
En urt for
fordøyelsen
Den påståtte avhengighetsskapende
og skadelige virkningen av absint har ødelagt mye for en fornuftig bruk
av malurt i medisinen. På en måte er det beklagelig, fordi to av
plantens innholdsstoffer, absinthin og anabsinthin, virker stimulerende på
fordøyelsen og en ekstrakt av planten styrker funksjonen til lever og
galleblære hos personer med leversykdommer.
Malurt er altså særlig
nyttig for mennesker med svak fordøyelse. Den stimulerer appetitten ved
å øke utskillingen av spytt, magesyre og galle, og forbedrer derfor fordøyelsen
og opptaket av næringsstoffer. Malurt lindrer ved krampeaktige tilstander
i magetarmkanalen og ved kronisk betennelse i mageslimhinnen, men må ikke
brukes ved sår i magetarmkanalen. Hvis den inntas regelmessig over en
viss periode, styrker den langsomt fordøyelsen og hjelper kroppen til å
gjenvinne full vitalitet etter lengre tids sykdom. Den egner seg svært
bra til etterbehandling av gallesteinsanfall. Hos mennesker med en ømtålig
galle vil en kopp malurt-te daglig virke forebyggende. Foruten de
ovennevnte bruksområdene anbefales malurt ved halsbrann og magekatarr.
Slik brukes malurt
Kurer med malurt-te bør
ikke vare mer enn tre til fire uker. Seinere kan teen brukes ved behov når
galleproblemene forverres. Slike plager skyldes vanligvis feil mat,
spenninger og stress. Mange pasienter med galle- og mageproblemer lærer
seg at de kan oppnå rask bedring av å drikke en kopp malurt-te.
Malurt-tinktur er også fin ved slike tilfeller. Pasienter med
galleproblemer bør ikke dra ut på reise uten å ha med seg en passende
mengde malurt-tinktur. Stress fra uvant mat kan raskt korrigeres ved å ta
20-30 dråper av tinkturen.
Malurt-tinktur kan
lages ved å fylle en flaske eller et glass med friske blomster og blad. Så
heller man over 60 % sprit til alle plantedeler er dekt og lar det stå
en uke før urten siles fra. Ved behov tas 20-30 dråper i ½ glass
vann, som drikkes i små slurker. Ved en lengre kur brukes 15-20 dråper tre
ganger daglig.
Inntas malurt som urtete,
får man ikke med så mye av det skadelige tujonet. Slik te lages ved å
ta en halv teskje knust urt som får trekke i en kopp kokende vann i 10
minutter. Man drikker en kopp te en halv time før måltidet for å
stimulere appetitten, eller etter måltidet for å forbedre fordøyelsen.
Siden malurt-te smaker svært bittert, anbefales det å avkjøle teen og
drikke den raskt mens man tenker på noe morsomt, og deretter skylle etter
med vann eller juice. Forsøk på å søte malurt-te er nytteløst, da søtt
og bittert aldri gir en harmonisk smak.
Utvortes bruk av
malurt
Utvortes kan malurt
brukes som liniment eller kompress på skrammer, såre muskler,
insektstikk og smerter, og til vask mot lus, skabb og kløende hud.
Utvortes bruk kan imidlertid forårsake utslett hos følsomme personer, og
malurt kan, som de fleste artene i kurvplantefamilien, være
allergifremkallende.
Bladene kan tørkes og
brennes, og gir da en rensende røyk. Malurt brukes ofte i badstuer og
svettehytter ved at urten brennes, eller ved å helle malurt-te på varme
steiner. Til denne bruken kan også andre malurtarter brukes. Malurt
er dessuten et insektavskrekkende middel som man kan lage et sprøytemiddel
av og som kan brukes mot skadedyr i økologisk hagebruk.
Selv om malurt inneholder
en eterisk olje, brukes ikke denne oljen i aromaterapi, verken innvortes
eller utvortes. Den eteriske oljen kan nemlig forårsake rastløshet,
mareritt, oppkast og i ekstreme tilfeller hjerneskader. Malurtolje brukes
imidlertid enkelte ganger som en hudirriterende ingrediens i farmasøytiske
preparater og som et duftstoff i parfymer, kosmetikk og toalettartikler.
Malurt som
homeopatmiddel
Malurt finnes også som
et homeopatisk middel, som kalles Absinthium. Det lages av friske
blomster og skudd som får trekke i sprit før løsningen filtreres og
potenseres. Absinthium forbindes primært med nervene, og
blant nøkkelsymptomene er skjelving, grimaser og ustøhet, evt. forbundet
med alkoholisme. Til barn kan middelet gis ved nervøsitet,
høydeskrekk, mareritt, søvnløshet,
svimmelhet, krampeanfall og epilepsi. De som reagerer best på Absinthium,
har tendens til nervøs opprømthet og kan ha skremmende, skrekkelige drømmer
og hallusinasjoner. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Malurt
må ikke brukes over lengre tid, i alle fall ikke sammenhengende i mer enn
fire uker. Gravide og ammende må ikke bruke malurt på grunn av tujonets
tendens til å stimulere livmorsammentrekninger. Personer med magesår bør
heller ikke bruke urten, og den frarådes brukt til barn. Ikke overskrid
den anbefalte doseringen, da overdreven bruk er giftig og kan føre til
blødninger i mages slimhinner. Overdoser av tujon
kan forårsake søvnvansker, tarmkramper, kvalme, oppkast, svimmelhet, spenninger,
hjerneskader, og til slutt døden. |
|
 |
Flere bilder av
malurt |
|
KILDER |
Borchorst,
Georg: Urter og urtemedisin. København, Klitrose 1991. |
Chevallier,
Andrew: Politikens bog om lægeplanter.
København K,
Politikens Forlag
A/S 1998. |
Christophersen, Erling:
Norske medisinplanter. Oslo, H. Aschehoug & Co (W. Nygaard) 1960. |
Duke, James A.: The
Green Pharmacy Herbal Handbook. Rodale /
Reach 2000. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Hansson, Marie och Björn: Kryddväxter.
Stockholm, Nordstedts 2010. |
Henriksson,
Johannes: Växterna i de gamlas föreställningar seder og bruk.
Stockholm,
Bokförlaget Rediviva 1975 / 1911. |
Hlava,
B. & D. Lanska: Komma's Krydderurte leksikon.
København,
Komma A/S 1979. |
Holck,
Per: Norsk Folkemedisin. Oslo, J.
W.
Cappelens Forlag 1996. |
Hoppe,
Elisabeth: Dyrking og bruk av urter. Oslo, Mortensen 1992. |
Lawless, Julia: The
Illustrated Encyclopedia of Essential Oils. Shaftesbury, Element Books 1995. |
Lockie, Andrew: Homeopati. Oslo, N.W.Damm
& Søn AS 2002. |
McVicar,
Jekka: Urter for kropp og sjel. Oslo, Hilt og Hansteen 1996. |
Pahlow,
M.: Mitt eget planteapotek. Oslo, Kolibri
Forlag 1986. |
Peirce, Andrea: The
American Pharmaceutical Association Practical Guide to Natural Healing.
New York, William
Morrow and Company, Inc. 1999. |
Olesen,
Anemette: Danske klosterurter. Aschehoug Dansk Forlag A/S 2001. |
Santelmann,
Kirsten: Magiske urter - i trolldom, hekseri og helbredelse.
Oslo,
Noras
Ark as 2000. |
Stewart, Amy: Den brisne botaniker. Edle dråper, stive drinker og plantene vi
får dem fra. Oslo, Vega Forlag AS 2016. |
Svanberg, Ingvar: Människor
och växter. Stockholm, Bokförlaget
Arena 1998. |
Weiss, Rudolf Fritz & Volker
Fintelmann: Herbal Medicine. Second edition, revised and expanded. Stuttgart,
Thieme 2000. |
Wood,
Matthew: The
Book of Herbal Wisdom. Using Plants as Medicines. Berkeley, North Atlantic Books 1997. |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 04.05.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|