|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Sitronverbena er en bladfellende busk som kan bli
omkring 2 m høy når den dyrkes i Nord-Europa. I områder med varmere
klima kan buskene bli opptil 3 m høye og 2,5 m brede. Bladene sitter
i kranser på tre eller fire på stenglene. De er lansettformede og
opptil 10 cm lange, med sidenerver som har nesten rett vinkel til
hovednerven, og de både dufter og smaker sitron. Bladene faller fort
av hvis planten utsettes for tørke. Blomstene er små, blekt lilla
til hvite, og dannes i endestilte, dunhårete aks om sommeren. |
|
|
UTBREDELSE |
Sitronverbena er
hjemmehørende i Sør-Amerika, nærmere bestemt i Argentina og Chile. I
andre deler av verden med temperert klima blir planten dyrket både
som prydplante og for å utnytte de sitronduftende bladene. Dette
gjelder bl.a. rundt Middelhavet, i Spania, Frankrike, Tunis, Algerie,
Marokko, Kenya, India og Kina. I mange av disse landene har arten
også forvillet seg.
|
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Bladene og de blomstrende
toppene av planten benyttes.
De plukkes om
sommeren og brukes friske som krydderurt, i salater, eller for å
ekstrahere den eteriske oljen. Sitronverbena er på sitt mest
aromatiske tidlig om kvelden. Tørkede blad anvendes i urteteer og
potpurrier. Tørket urt kan oppbevares i en mørk glasskrukke og
beholder sitronduften i minst tre år. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Bladene av sitronverbena inneholder en eterisk olje
med terpenkomponenter (som inkluderer borneol, cineol, citral,
citronellal, cymol, eugenol, geraniol, limonen, linalool, beta-pinen,
nerol og terpineol (som er monoterpener), og alfa-karyofyllen,
beta-karyofyllen, myrcenen, pyrollinsyre og isovaleriansyre (som er
seskviterpener)). Videre inneholder urten flavoner (inklusive
apigenin, chrysoeriol, cirsimaritin, diosmetun, eupafolin, eupatorin,
hipidulin, luteolin og derivater, pectolinarigenin og salvigenin).
Dessuten iridoider (inklusive verbascosid), glykosider, slimstoffer
og garvestoffer. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi: Sur /
Kjølig og tørr. |
Sitronverbena er en astringerende, aromatisk urt som
er rik på eterisk olje. Urten virker mildt beroligende,
krampeløsende (særlig i fordøyelsessystemet), magestyrkende,
febersenkende, nervestyrkende, oppkvikkende og slimløsende. Den
eteriske oljen er både insektavskrekkende og bakteriedrepende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Urtete av sitronverbena kan brukes ved dårlig
fordøyelse, urolig mage, diaré, tarmgass, kolikk, syreoverskudd,
astma og forkjølelser med feber. Den eteriske oljen brukes i
aromaterapien ved nervøsitet og fordøyelsesproblemer, og mot akner,
byller og cyster. |
|
|
|
|
SITRONVERBENA |
Sitronverbena vokser
opprinnelig vilt i Chile og Argentina, og ble innført til Europa
sannsynligvis på 1700-tallet. På grunn av sine attraktive blad og
intense, friske sitronaroma ble den kjent som "sitronplanten" og ble
dyrket som en aromatisk prydplante. Bladene beholder duften ganske godt
selv om de kokes, og tørkede blad kan beholde aromaen i flere år. Det
finnes lite informasjon om den farmakologiske virkningen av
sitronverbena, men den tradisjonelle bruken kan knyttes til innholdet av flavoner og en eterisk olje, hvor mange av innholdsstoffene er identifisert.
Den medisinske
virkningen til sitronverbena
Sitronverbena har
tilsvarende egenskaper som sitronmelisse (Melissa
officinalis), men er i våre dager undervurdert og lite brukt som
medisinplante. Begge artene inneholder en sterkt sitronduftende eterisk
olje med beroligende og fordøyelsesfremmende egenskaper. Den styrkende
virkningen på nervesystemet er nok svakere for sitronverbena enn for
sitronmelisse, men urten kan likevel hjelpe til å forbedre humøret og
motvirke depresjon. En urtete laget av sitronverbena kan drikkes like
før man legger seg og virker forfriskende og mildt beroligende. En slik
te kan også hjelpe ved tette bronkier og tett nese, og brukes særlig ved
forkjølelser med feber, da urten har en febersenkende virkning.
Bladene og de
blomstrende toppene til sitronverbena har en beroligende, krampeløsende
og magestyrkende virkning som gjør at den kan brukes til behandling av
fordøyelsesplager som kvalme, diaré, tarmgass og kolikk. Langvarig bruk
av sitronverbena kan imidlertid irritere magesekken.
Eterisk olje med
sitronduft
Den eteriske oljen som
kan utvinnes fra sitronverbena er både insektavskrekkende og
bakteriedrepende. I en konsentrasjon på 1-2 % kan oljen være et
effektivt insektmiddel. Oljen brukes i aromaterapien hovedsakelig til
behandling av nerveproblemer og fordøyelsesplager, men også mot akner,
byller og cyster. Bare det å inhalere den eteriske oljen, virker
oppløftende og motvirker depresjoner. Oljen fra sitronverbena ble
tidligere brukt til parfymering av såper, badelotion og kosmetikk, men
er nå avløst av billigere eteriske oljer med sitrusduft, hovedsakelig
fra sitrongress (Cymbopogon spp.).
Sitronverbena som
kulinarisk urt
Bladene av
sitronverbena blir enkelte ganger kokt og brukt som spinat, men det er
mer vanlig å bruke urten som smakstilsetning i oljer, eddik, salater,
drinker, marmelader, geléer og desserter. Den rene, friske smaken passer
også godt til fett kjøtt, som svin og and, og i grønnsaksupper. Man kan
generelt bruke urten i alle matretter hvor man ellers ville brukt sitron.
Sitronverbena har imidlertid en kraftig smak, og må brukes med
forsiktighet når den tilsettes i mat og drikke. En delikat og
forfriskende te kan lages av bladene, men urten kan gi aroma også til
kalde drikker. De tørkede bladene er velegnet å bruke i potpurrier.
Dyrking av sitronverbena
Sitronverbena
dyrkes i en veldrenert jord i full sol. Hovedstammen skjæres om
våren tilbake til ca. 30 cm og sideskuddene beskjæres slik at det
sitter igjen 2-3 knopper på gammel ved. Alternativt kan man skjære
bort døde greiner når planten kommer med blad om sommeren. Planter
som dyrkes utendørs i kjølig klima, kan drøye til en god stund utpå
sommeren før de viser tegn til liv. Sitronverbena formeres med
stiklinger om sommeren. Får man tak i frø, kan planten også frøformeres. Spiringen tar 10-20 dager.
Plantene tåler ikke
lave temperaturer. Er utendørstemperaturen under +4 °C må plantene
beskyttes. I Norge anbefales det å dyrke sitronverbena i potter
innendørs eller i veksthus, men de kan stå ute om sommeren. Sett
pottene på et varmt, lyst og luftig sted, og vann godt gjennom hele
vekstperioden. Plantene er svært hurtigvoksende hvis de får
tilstrekkelig med vann og gjødsel. For å få lubne og pene planter,
bør de beskjæres regelmessig. Når man tar inn planter om høsten for
overvintring innendørs, har de lett for å bli angrepet av hvitfly og
spinnmidd. Hvis man ikke får til å overvintre
plantene, kan arten dyrkes som en ettårig kryddervekst. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Regelmessig og langvarig bruk av urten i terapeutiske
doser kan føre til fordøyelsesvansker eller urolig mage. Personer
med eksisterende nyresykdom skal unngå store doser av sitronverbena
på grunn av den mulige irriterende virkningen av den eteriske oljen.
Med bakgrunn i manglende data omkring urtens mulige giftighet, og
den potensielt irriterende virkningen av den eteriske oljen, bør
store doser av sitronverbena unngås av gravide og ammende. Vær
oppmerksom på at utvortes bruk av denne oljen kan gjøre huden
sensitiv for sollys. Av den grunn har bruken sitronverbenaolje i
våre dager for en stor del blitt erstattet med olje fra sitrongress (Cymbopogon
spp.), som også er billigere. |
|
|
Flere bilder av
sitronverbena |
|
KILDER |
Almark, Lisbeth: Doftande växter till nytta och nöje. Stockholm,
Bokförlaget Prisma 2005. |
Atkins, Rosie, et al.:
Herbs. The Essential Guide for a Modern World. London, Rodale International
Ltd. 2006. |
Barnes, Joanne; Linda A. Anderson & J.
David Phillipson: Herbal
Medicines. A guide for healthcare professionals. Second edition. London,
Pharmaceutical Press 2002. |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002. |
Bremness, Lesley: Urter.
Oslo,
N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.
Oslo, N.W. Damm & Søn 2003. |
Houdret,
Jessica: Hagens eget apotek. Oslo, J.W Cappelens Forlag
A/S 2000. |
Mabey,
Richard: Politikens bog om helbredende urter.
Politikens Forlag 1989. |
McVicar,
Jekka: Urter for kropp og sjel. Oslo, Hilt og Hansteen 1996. |
McVicar, Jekka: Damms store bok om urter.
Oslo, N.W. Damm & Søn AS 2003. |
Norman, Jill: Urter & krydder, matelskerens oppslagsverk. Oslo, N.
W. Damm & Søn AS 2003. |
Rau,
Heide: Krydderurter på balkong og terrasse.
Oslo,
J.W.
Cappelens Forlag A.S 1997. |
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia.
Essex, Saffron Walden 2003. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 28.09.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|