Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Europalerk

Europalerk
Larix decidua
Europalerk mister alle nålene om høsten og står derfor med nakne greiner gjennom vinteren. Bildet over og under er tatt ved Gyl i Tingvoll i Møre og Romsdal, hvor det plantet mye europalerk.
Når lerketrærne blir store får de en grov bark. Bildet over og under er tatt i Oppdal i Trøndelag.

Europalerk var et av de første fremmede bartreslagene som ble innført hit til landet og ble plantet første gang på slutten av 1700-tallet. Treet er hardført over det meste av Sør-Norge og kan blir over 30 m høyt og ca. 300 år gammelt. Trevirket av europalerk regnes som svært verdifullt, da det er tungt, seigt, elastisk, slitesterkt og lett å kløyve. Det er rikt på harpiks og er derfor værbestandig og motstandsdyktig mot råtesopp.

Til medisin brukes primært innerbarken av treet og en harpiks som utvinnes fra trevirket. Begge deler kan brukes både utvortes og innvortes. Innvortes kan en dose på fem til åtte dråper av harpiksen inntas sammen med honning for å fjerne bendelorm, og ellers til behandling av blodig diaré, dysenteri og uteblitt menstruasjon. Barken av europalerk kan brukes innvortes til behandling av luftveisinfeksjoner og betennelser i nyrer og blære. Et avkjølt avkok av innerbarken kan gis som et urindrivende middel ved væskeansamlinger (ødemer). Bark av lerk virker sammentrekkende og kan brukes ved kroniske blødninger i lungene, tarmene eller magen, og ved for rikelig menstruasjon. Den pulveriserte barken av europalerk kan påføres som omslag på saktehelende sår.

Med sin bakterie- og virushemmende virkning har harpiksen blitt brukt til å fremstille liniment for behandling av revmatisme, eksem og psoriasis, og dessuten anvendt i inhalatorer for behandling av forkjølelse, influensa, bronkitt, astma og andre luftveisinfeksjoner. Harpiksen, eller et avkok av barken, demper betennelser og brukes utvortes i form av salve, sittebad eller omslag på infiserte sår og hudproblemer som byller, frostskader, hemoroider, skader, eksem og psoriasis. Både ved innvortes og utvortes bruk av harpiksen er det viktig å anvende bare små mengder, da den kan gi nyreskader og blemmedannelser. Generelt bør personer med nyresykdommer unnlate å bruke lerk som medisin.

Middelet Larch i Bachs blomstermedisin blir fremstilt av europalerk. Det er et middel som passer for personer som mangler selvtillit og som har mindreverdighetskomplekser. De som trenger Larch har evner de ikke får utnyttet fordi de er så usikre på seg selv eller er redde for å dumme seg ut. Larch kan være til hjelp når selvtilliten svikter, f.eks. før en eksamen, når man skal søke jobb, holde en tale eller foredrag, eller delta i en konkurranse.

Faktaside om europalerk

Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.
Bildeoversikt medisinplanter