Urtekildens tips ved

VORTER

URTEKILDEN

Startside > Urtemedisin > Sykdommer og plager > Vorter

 

På denne siden finner du tips om urtemedisinsk behandling av vorter. Både anerkjent bruk av urter og kjerringråd er angitt, og rådene er hentet fra mange forskjellige kilder. Urtekilden kan ikke ta ansvar for eventuelle skader eller bivirkninger som måtte oppstå dersom du velger å prøve noen av rådene. Vi anbefaler at du får stilt en sikker medisinsk diagnose før du starter med egenbehandling med urter, og at du holder din lege orientert hvis du velger å anvende urtemedisin ved dine plager.


Urter som kan anvendes ved vorter
 

Svaleurt (Chelidonium majus)

Da man av denne planten skal bruke frisk plantesaft, egner den seg bare til bruk om sommeren. Noen dråper av den oransje plantesaften som pipler fram når du knekker en stengel eller en frøkapsel dryppes rett på vorten minst 3 ganger daglig. La plantesaften tørke inn på vorten. Vær oppmerksom på at i løpet av kuren blir vortene brune.

Kilder: M007, U160.


Løvetann (Taraxacum officinale)

Det anbefales å gni den hvite melkesaften fra løvetannstilker på vortene flere ganger om dagen i en ukes tid. Prøv, og se hva som skjer.

Kilder: M007, U075, U296, U350, U587.


Aloe vera (Aloe vera)

Smør aloe vera-gelé direkte på vorten 2-3 ganger daglig i opp til 3 måneder. Aloe vera har virus- og bakteriehemmende egenskaper.

Kilder: U076, U457, U464, U586.


Tetre (Melaleuca alternifolia)

Tetreolje rett på vorten kan være effektivt. Olje er trukket tilbake fra helsekostbutikkene og kan derfor være vanskelig å få tak i.

Kilder: M007, U301, U587.


Tuja (Thuja occidentalis)

Vorten påføres ufortynnet tujatinktur 1-2 ganger daglig i opp til 3 måneder. OBS! Tuja er giftig og må ikke tas innvortes annet enn i homøopatisk fortynning.  En annen måte er å bruke olje fra tuja som liniment på vortene morgen og kveld i noen uker. Kan også brukes homøopatisk (passer for vorter med glatt overflate): Sug 5 piller Thuja D6 en gang daglig i 14 dager.

Kilder: U224, U350, U464, U586.


Ananas (Ananas comosus)

De fleste planter som er effektive mot vorter har alle en eller annen hvit, gul eller grønn plantesaft som bryter ned proteiner, og det er kanskje grunnen til den effektive virkningen. Ananas er i så måte intet unntak. I ananassaften er det mye av det proteinnedbrytende enzymet bromelain. I stedet for å dryppe på ananassaft  kan man bruke selve ananasskallet ved å legge innsiden av det på som en kompress og la den ”spise” vorten natten over. Behandlingen skal muligens gjentas atskillige ganger, men plutselig er vorten borte. Produkter med enzymet bromelain kan brukes innvortes i tillegg. Ta 1-2 g tre ganger daglig mellom måltidene inntil vortene forsvinner. Bromelain aktiverer immunsystemet og inneholder enzym som løser opp vorter. Må ikke brukes av de som er allergiske mot ananas.

Kilder: U350, U457.


Papaya (Carica papaya)

Mange har hatt hell med å fjerne vorter med saften fra papayafrukten. Prøv å dryppe saften på et par ganger om dagen i en ukes tid. Dette er et vanlig råd mange steder i verden.

Kilder: U350, U587.


Fiken (Ficus carica)

Fiken inneholder et proteinnedbrytende stoff, ficin. I mange kulturer har man brukt fiken som et middel mot vorter. Man bruker den hvite melken som kan presses fra frukten og kvistene, og drypper det på. Denne bruken stammer egentlig fra historien om kong Salomon, som brukte fikensaft på sine byller. Hvis du vil prøve dette gamle rådet, så drypp saften (melken) på i en ukes tid.

Kilder: U350.


Banan (Musa paradisiaca)

Visse naturhelbredere hevder at den innerste hvite delen av bananskallet inneholder spesielle stoffer som kan løse opp vorter. Prøv å gni vorten 2-4 ganger om dagen i en ukes tid og se om det forandrer noe. Det finnes faktisk en klinisk undersøkelse omtalt i tidsskriftet Journal of Reconstructive Surgery som konkluderer at denne behandlingen av og til virker.

Kilder: U075, U350, U586.


Basilikum (Ocimum basilicum)

Denne aromatisk duftende planten inneholder mange interessante stoffer. Folkemedisinen har brukt basilikumblad til å gni på vorter. Det er da både enkelt og behagelig, så det ville jeg uten tvil prøve hvis det var meg. Man kan la de friske knuste bladene sitte på og binde et lite stykke gasbind omkring og la det sitte som et omslag gjennom noen dager. Omslaget skal skiftes minste én gang om dagen.

Kilder: U350.


Hvitløk (Allium sativum)

Smør på hvitløkessens eller presset hvitløksaft, eller legg en hvitløkkløft på vorta og sett på en plasterlapp. Skift et par ganger daglig. Vorta kan forsvinne i løpet av en ukes tid.

Kilder: M007, U076, U457, U586, U587, U588.


Kepaløk (Allium cepa)

Gni vortene med en rå løk, eller forbind dem med friske løkringer. Det sies at løken renser blodet og at vortene forsvinner.

Kilder: M007, U075, U296, U587.


Bitterbergknapp (Sedum acre)

Bitterbergknapp blir kalt vorteblom mange steder. Press plantesaften fra de små, tykke bladene på vorten.

Kilder: U161.


Bjørk (Betula spp.)

Å gni på en vorte med en bit frisk bjørkebark er et gammet kjerringråd. Du kan også dryppe uttrekk av bjørkeblad på vorten. Bjørkeblad inneholder salisylater, betulin og betulinsyre, som har betennelseshemmende og antiviral virkning.

Kilder: U350.


Hvitpil (Salix alba) og andre Salix-arter

Salisylater og salisylsyre regnes som et effektivt middel mot vorter. Det finnes rikelige mengder salisylsyreforbindelser i pilebark [og vierbark]. Et råd er å ta en bit frisk, fuktig bark (kan brukes på samme måte som bjørkebark) og legge det direkte på vorten som et ”omslag”. Barken skiftes hver dag, og du bør behandle stedet totalt i en ukes tid.

Kilder: U350.


Julestjerne (Euphorbia pulcherrima) og andre vortemelkarter

Smør vorter med bladsaften fra en julestjerne eller en annen art fra planteslekta Euphorbia (som har hvit, etsende melkesaft). Euphorbia-arter er giftige og må bare brukes utvortes. Vask hendene grundig etter behandlingen.

Kilder: U075.


Oljeplante (Ricinus communis)

Mange mennesker har brukt amerikansk olje (lakserolje) til å gni på vorter flere ganger om dagen med godt resultat. For å gi oljen ekstra immunstyrkende virkning kan man tilsette pilebark og la det trekke i oljen noen dager. Pilebark inneholder på samme måte som bjørkebark salisylater som er med på å løse opp vorten. Du kan også putte noen fedd hvitløk i oljen og la dem trekke et par dager. Kan også brukes på fotvorter. Lakserolje fås kjøpt på apotek.

Kilder: U075, U161, U350, U370, U587.


Åkersnelle / kjerringrokk (Equisetum arvense)

Råd mot fotvorter. 3 spiseskjeer kjerringrokk og 2 liter vann gis et oppkok og trekkes i 10-15 minutter. Sil væsken og ta daglige fotbad i avkoket. Behandlingen bør pågå til vortene blir borte, og det kan ta 2-3 uker.

Kilder: U075.


Kjerringråd og andre råd mot vorter
Her er et utvalg av kjerringrådene som finnes mot vorter. Noen av rådene vil vel de fleste plassere i kategorien overtro.
 
Generelle råd

Unngå grisekjøtt. Inntak av grisekjøtt er assosiert med vekst av vorter og svulster forårsaket av HPV (human papillomavirus), og hvis man unngår grisekjøtt kan kjønnsvorter forsvinne. Personer med kjønnsvorter bør også unngå alkohol. Å innta fem eller flere drinker i uka fordobler risikoen for kjønnsvorter.

Kilder: U370, U457.


Visualisering

Man kan "visualisere bort" vorter (tenke seg at vorten er borte), og barn er dyktigere til det enn voksne. Du kan "kjøpe" en vorte av et barn for en liten sum penger, og vorten vil ofte forsvinne av seg selv i løpet av kort tid.

Kilder: U370, U457.


Gresshopper

Fang en gresshoppe hver kveld og hold den fast over vorta (du skal ikke drepe den). Gresshoppa avgir et brungult stoff som tar knekken på vortene. Er du flittig med denne behandlingen, vil vortene antagelig fordufte i løpet av sommeren.

Kilder: U075, U105.


Snegleslim

Den slimete overflaten på snegler kan brukes til vortefjerning. Gni sneglen på vortene og tørk sp resten av slimet på en fille som bindes rundt vorten. Etter to dager vil den som regel forsvinne.

Kilde: U077.


Gullring

Gni en gullring mot et stykke ulltøy så ringen blir veldig varm. Nå kan du stryke den over vorta, som etter sigende vil forsvinne om ikke så alt for lenge.

Kilde: U075.


Kontaktlim

Smør på Karlsons lim på vorta hver kveld, så forsvinner den om ikke alt for mange dager.

Kilde: U075, U296.


Lapis (Helvetessten)

Dette er en spesiell sølvnitratoppløsning som virker etsende på huden, og er et velkjent vortemiddel. Pensle vortene med dette, men unngå å søle på huden rundt.

Kilde: U075.


Molkosan eller eddik

Molkosan er et husholdningsmiddel som kan brukes fortynnet i dressinger, men ufortynnet har den etsende virkning på huden, og kan med hell brukes til pensling av vorter. Vanlig eddik kan brukes på samme måten. Å ta jevnlige fotbad med varmt vann med eddik (eller epleeddik) kan fjerne fotvorter, og man kan bli kvitt neglesopp samtidig.

Kilder: U075, U076, U296, U370.


Iseddik

Drypper du vortene hver kveld med denne etsende væsken, vil de som oftest forsvinne i løpet av 1-2 uker. Iseddik kjøpes på apotek.

Kilde: U075.


Neglelakk

Smør neglelakk på vortene. Det hevdes at de kan komme til å falle av i løpet av noen dager.

Kilder: U075, U296, U587.


Hvetekimolje

Smøres på vortes flere ganger daglig.

Kilde: U296, U587.


Salt

Fukt gasen på et plaster, dynk den med salt og la plasteret sitte på vorta i to dager. Etter ca. en uke vil det oppstå mørke flekker i vorta. Dette er røttene som råtner og kommer ut som svarte tråder. Etter 3-4 uker er vorta som regel helt borte.

Kilder: U075, U296, U586, U587.


Ringblomst og salt

Knus ringblomster i en morter sammen med litt salt, og smør masen på vortene, så forsvinner de, ifølge et gammelt råd.

Kilde: U075.


Kritt

Gni vorten med kritt mange ganger om dagen, da skal de forsvinne etter kort tid. Alternativt kan man løse opp kritt i vann til en passe tykk grøt som smøres på vortene hver dag i 7-10 dager.

Kilde: U586, U587.


Poteter

Riv rå, skrelte poteter og legg potetmassen i en kompress på vortene natten over. Gjenta behandlingen til vortene forsvinner. Potetvann kan også virke gunstig. Bad hender og eller føtter i dette én gang daglig, og vortene forsvinner forhåpentlig etter en tid.

Kilder: U075, U370, U586.


Gulrot

Skjær tynne skiver av rå gulrot og fest dem på vortene med en bandasje. La det sitte på om natta i flere netter til vortene forsvinner.

Kilde: U161.


Talglys

Drypp vorta med talgen fra et lys slik at det dannes en lufttett hinne. I likhet med neglelakk skal dette bevirke at vorta faller av etter en tid.

Kilder: U075, U105.


Fleskesvor

Gni vortene inn med fleskesvor, og grav deretter fleskesvoren ned i jord. Vortene forsvinner gradvis etter hvert som svoren råtner.

Kilder: U075, U105, U296.


Ulltråd

En variant av det magiske fleskesvor-rådet er følgende: Knytt en ulltråd omkring hver vorte. Legg så tråden under en stein og la den råtne. Når tråden er borte, er også vortene borte. Det er viktig at det er en annen person som gjør dette, og at den som har vortene ikke får vite om stedet der tråden er nedgravd.

Kilder: U075, U105.


Urin

Et indiansk vorteråd går ut på at man drypper sin egen urin på vortene hver kveld. Etter noen uker skal de etter sigende forsvinne. Å vaske hendene i urin fra hest eller ku hjelper også.

Kilder: U075, U105.


Gjær

Rør ut fersk gjær i litt lunkent eller kaldt vann til en kremaktig konsistens. Smør dette på vorten og dekk med plaster. Gjenta behandlingen 2-3 ganger daglig. Etter få dager løsner vorten, og dersom du fortsetter enda noen dager, vil også roten kunne plukkes ut.

Kilde: U077.


Acetylsalisylsyre eller askorbinsyre

En lettvint måte å anvende acetylsalisylsyre på er å legge et plaster over vorten og klippe til et hull slik at bare vorten blottlegges. Legg på en tablett som inneholder acetylsalisylsyre (f.eks. Dispril) og fukt den til en grøt. Dekk til med enda et plaster. La dette sitte på i ett døgn og skift til nytt. En del av vorten vil bli porøs og kan etter hvert skrapes av. Til slutt er den helt forsvunnet. Man kan bruke askorbinsyre (vitamin C) på samme måten.

Kilde: U077.


Blodstillerstift

Bruk blodstillerstift på vortene.

Kilde: U077.


Morgenspytt

Et velkjent middel fra gammelt av. Spytt på vortene så fort du våkner, de forsvinner da etter noen uker, men du må huske å spytte daglig.

Kilde: U105.


Erter

Legg gule, tørkede erter i bløt, og la dem ligge så lenge at de lukter råttent. Nå har du et ypperlig vortemiddel. Smør ertevannet på vortene flere ganger daglig, og vortene gir etter hvert tapt.

Kilde: U076.

Tell så mange erter som du har vorter, kast deretter ertene i en brønn eller i en elv. Stå med ryggen til elva / brønnen når du gjør dette, og kast bare en om gangen. For hvert kast skal du si: Når erta er borte, er vorta borte.

Kilde U224.


Homøopati

Vorter kan ofte behandles med hell med homøopatiske midler. Følgende midler kan være aktuelle:

Thuja. Ved blomkål-lignende vorter, særlig på hender og føtter.

Anacardium. Ved flate vorter, særlig på hendene.

Acid nitricum. Ved harde, sprukne vorter som lett blør.

Antimon crud. Ved hornaktige vorter under fotsålen. Ømhet i fotsålene ved å gå.

Causticum. Ved vorter som særlig sitter i ansiktet, på fingertuppene og nesen.

Kilde: U703.


Litt om vorter

Vorter forekommer svært vanlig. Det er interessant at urtemedisinen har et bra tak på behandling av vorter. De fleste effektive midler mot vorter stammer nemlig fra planteriket, og de kan være effektive. Det finnes kanskje flere råd mot vorter enn mot noen annen plage som vi mennesker måtte ha.

Vorter er små, godartede tumorer i huden som kan forårsakes av minst 35 forskjellige vortevirus. Disse virusene kalles for papillomavirus, og den typiske vorten finnes enten på hendene eller på føttene. Selv om vorter skyldes virus, er de ikke særlig smittsomme (med unntak av kjønnsvorter), men de kan lett spre seg fra en del av kroppen til en annen. Vorter er som regel mest utbredt i barneårene. Forskere har funnet frem til at personer med nedsatt immunforsvar er mer utsatte for vorteinfeksjoner enn andre. Vorter er smertefrie, og forsvinner ofte av seg selv i løpet av et år eller to. Enkelte ganger forsvinner de nærmest over natten. Noen vorter kan imidlertid vare i mange år, og kan også komme tilbake etter at de er operert bort.

Noen av midlene som anbefales kan være irriterende på huden. Alle har forskjellig hud, så hvis du ved å prøve noen av disse remediene og ser at huden blir rød og irritert rundt vorten, så vask området grundig og slutt å bruke midlet.

Kilder: U350, U370, U457.


Kilder
M007 Woodham, Anne og Dr. David Peters: Gyldendals store bok om alternativ medisin. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag ASA 1999.
U075 Wicklund, Miriam: Kjerringråd for små og store plager.  Oslo, Tiden Norsk Forlag 1989.
U076 Wicklund, Miriam: Flere kjerringråd for hjem og helse.  Oslo, Tiden Norsk Forlag 1991.
U077 Wicklund, Miriam: Kjerringråd for bedre helse.  Oslo, Tiden Norsk Forlag 1994.
U105 Østen, Sverre: Kjerringråd og overtro.  Oslo, Orion Forlag A/S 1994.
U160 Granrud, Lill: Håndbok i urtemedisin.  Oslo, Hilt & Hansteen 1997.
U161 Wicklund, Miriam: Kjerringråd i lange baner.  Oslo, Tiden Norsk Forlag A/S 1997.
U224 Gjerstad, Aksel: Kjerringråd og homøopatiske husråd.  Oslo, J.W. Cappelens Forlag A/S 1991.
U296 Santelmann, Kirsten: Kjerringråd for kropp og sjel.  Oslo, Ex Libris Forlag AS 1999 5.oppl..
U301 Berg-Olsen, Bertil og Nikki Bradford (fagredaktører): Den store oppslagsboken om alternativ medisin.  Oslo, Notabene Forlag 1997.
U350 Duke, James A.: Det Grønne Apotek.  Aschehoug Dansk Forlag A/S 1998.
U370 Graedon, Joe & Teresa Graedon: The People's Pharmacy. Home and Herbal Remedies.  New York, St. Martin's Press 1999.
U457 Balch, Phyllis A.: Prescription for Herbal Healing. New York, Avery 2002.
U464 Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm & Søn 2003.
U586 Bull-Gundersen, Anne B.: Enkle og gode kjerringråd. Oslo, H. Aschehoug & Co (W. Nygaard), 2002.
U587 Santelmann, Kirsten: Man tar det man har. Kjerringråd fra fjern og nær. Oslo, Noras Ark, 2001.
U588 Gjerstad, Aksel: Kjerringråd fra A til Å. Godt krydret med homeopatiske husråd. Oslo, Orion Forlag AS, 2006.
U703 Johnsen, Bjørn Inge: Homøopati.  Themis forlag 1980.

Har du andre tips om bruk av urter, eller kjerringråd for denne sykdommen / plagen, blir vi glad hvis du tar kontakt og formidler informasjonen eller dine erfaringer.


© Urtekilden
 

Denne siden ble sist oppdatert 08.10.2016