Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > MØRKKONGSLYS  

MØRKKONGSLYS
Verbascum nigrum
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Verbascum nigrum L. 
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SAMISK:  Čohkkesgonagasginttal.
SVENSK:  Mörkt kungsljus / Grönkungsljus.
DANSK:  Mørk kongelys.
ISLANDSK:  Surtarkyndill / Surtarlogi.
FINSK:  Tummatulikukka / Musta tulikukka.
ENGELSK:  Dark mullein / Black mullein.
TYSK:  Schwarze Köningskerze / Dunkle Königskerze / Dunkles Wollkraut.
FRANSK:  Molène noire.
 
FAMILIE
Maskeblomstfamilien (Scrophulariaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av mørkkongslys
Tegninger av mørkkongslys

BOTANISK BESKRIVELSE

Mørkkongslys er en toårig eller flerårig urt som kan bli opptil 1 m høy. Stenglene er kantete, rødbrune, med stjernehår nederst og spredt finhåret lenger oppe. De nedre bladene har bladskaft og er eggrunde med hjerteformet grunn. Bladene har runde tenner i kanten, er mørkegrønne og nesten snaue på oversiden, mens undersiden er grått filthåret. De øvre stengelbladene er mindre og nesten sittende. Blomsterstanden er lang, ugreina eller litt greina, med blomster som sitter i tette grupper. De gule (sjelden hvite, f. albiflorum) blomstene er 18-25 mm brede og sitter på 5-12 mm lange blomsterskaft. Blomstene har 5 pollenbærere der pollentrådene har fiolette ullhår (se bildet nederst på denne siden). Mørkkongslys blomstrer fra juli til september. Frøkapslene er eggrunde og 4-5 mm brede. Mørkkongslys kan krysse seg med filtkongslys der begge artene vokser sammen.

 
UTBREDELSE

Mørkkongslys har sin naturlige utbredelse fra Vest-Europa til Kaukasus og Sibir. I Norge finnes mørkkongslys nordover til Trøndelag, og er vanligst på Østlandet. Planten vokser på tørr og gjerne litt næringsrik mineral- eller morenejord, og er vanlig i veikanter, åkerkanter, bakker, langs jernbaner, på industriområder og strandvoller.

 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER

Blomstene plukkes en og en for hånd. De må tørkes raskt og forsiktig for ikke å miste sine medisinske egenskaper.

 
INNHOLDSSTOFFER
Slimstoffer og saponiner er de primære virkestoffene i kongslysblomster.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING

Blomster og blad har mykgjørende, slimløsende, sårhelende, astringerende (sammentrekkende), antiseptisk, smertestillende, hostedempende, beroligende, stoppende og urindrivende egenskaper.

 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER

Hoste, bronkitt, astma, halskatarr, halsirritasjoner, søvnløshet, urinveisbetennelser, diaré, øreverk, eksem, sår, skader og byller.

 
 
MØRKKONGSLYS

Mørkkongslys har lignende egenskaper som de mer brukte Verbascum-artene filtkongslys (Verbascum thapsus) og prydkongslys (Verbascum densiflorum). Som medisin er det primært blomstene som anvendes. De inneholder slimstoffer og saponiner som til sammen gir kongslysblomster mykgjørende, slimløsende og hostedempende egenskaper. En urtete av blomstene kan derfor brukes til å lindre luftveisplager som hoste, bronkitt, astma, halskatarr og irritasjoner i halsen. Avkok av blomstene har blitt brukt som middel mot hoste også hos husdyr. 

En urtete av kongslysblomster kan ha en beroligende virkning og er derfor verdt å forsøke ved søvnløshet, i tillegg til at teen virker urindrivende og kan avhjelpe betennelser i urinveiene. Garvestoffene i urten gjør at slik urtete dessuten kan ha en viss stoppende effekt ved diaré, men det finnes mange andre urter med større innhold av garvestoffer som er mer anvendbare hvis man har løs mage.

Et uttrekk av friske eller tørkede kongslysblomster i olivenolje kan brukes til å behandle øreverk, eksem, sår, skader og byller. Les mer om anvendelsesområder for kongslysarter i monografien om filtkongslys (Verbascum thapsus).

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Det er ikke funnet opplysninger om mulige bivirkninger, kontraindikasjoner eller interaksjoner med andre medisiner ved bruk av kongslysblomster. Se ellers monografien om filtkongslys. 

 

Flere bilder av mørkkongslys
KILDER
Christophersen, Erling: Norske medisinplanter.  Oslo, H. Aschehoug & Co (W. Nygaard) 1960.
Grey-Wilson, Christopher og Marjorie Blamey: Teknologisk Forlags Store Illustrerte Flora for Norge og Nord-Europa.  Oslo, N.W. Damm & Søn a.s - Teknologisk Forlag 1992.
Lid, Johannes og Dagny Tande Lid: Norsk flora. 7. utgåva ved Reidar Elven.  Oslo, Det Norske Samlaget 2005.
Ljungqvist, Kerstin: Nyttans växter.  Dals Rostock, Calluna Förlag 2006.
Mossberg, Bo & Lennart Stenberg: Gyldendals store nordiske flora.  Oslo. Gyldendal Norsk Forlag AS 2007.
Pullaiah, T.: Encyclopedia of World Medicinal Plants. Vol I-V.  New Dehli (India), Regency Publications 2006.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 15.04.2015
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn