Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > DAMIANA   

DAMIANA
Turnera diffusa
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Turnera diffusa Willd. ex Schult.
Turnera diffusa var. aphrodisiaca (G.H. Ward) Urban.
Turnera aphrodisiaca L.F. Ward
Turnera microphylla Desv.
Turnera humifusa Endl.
Turnera pringlei Rose
Damiana aphrodisiaca
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Damiana.
DANSK:  Damiana.
ENGELSK:  Damiana / Mexican damiana / Mexican holly / Old woman's broom / Herba de la pastora / Rosemary.
TYSK:  Damiana / Schmalblättriges Damiana / Damianakraut / Aphrodisisches Damiana.
FRANSK:  Damiana / Turnéra.
SPANSK:  Damiana.
 
FAMILIE
Damianafamilien (Turneraceae).
 

BOTANISK BESKRIVELSE
Damiana er busker som vanligvis er omkring 30 cm høye, men som kan bli opptil 2 m. Planten har sagtaggete 1-2,5 cm lange og opptil 0,6 cm brede blad som er lysegrønne og med en underside dekt av bleke hår. De små, gule blomstene sitter enkeltvis i bladhjørnene. Frukten er en liten kapsel som inneholder mange frø, og som deler seg i tre deler. Den er harpiksholdig og aromatisk.
 
UTBREDELSE
Damiana er hjemmehørende i de varme områdene av vestlige Mexico, og er naturalisert i det sørlige California, Texas, Mellom-Amerika, nordlige Sør-Amerika og i Namibia i Afrika. Buskene vokser i tørr jord og trenger mye sol.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Turnera diffusae herba eller Damiana folium: Hele den overjordiske delen av planten, eller bare bladene brukes. Planten samles i blomstringstiden. Bladene har en aromatisk, sitronmelisselignende duft og en behagelig, svakt mynteaktig, men bitter smak. Damiana dyrkes i begrenset omfang, og mesteparten av plantematerialet som omsettes stammer fra viltvoksende planter. Den tørkede urten kan anvendes til te eller tinktur, eller den kan røykes eller brennes som røykelse.
 
INNHOLDSSTOFFER
Bladene inneholder 0,5-0,9 % eterisk olje som består av 1,9-cineol, alfa- og beta-pinen, p-cymen, thymol, alfa-copen, gamma-cadinen og dalamen. Videre inneholder urten 7-14 % harpiks, ca. 4 % garvestoffer, 6 % stivelse, 0,2-0,7 % av hydroquininglykosidet arbutin, det cyanogene glykosidet tetraphyllin B (barterin), og et bittert stoff som kalles damianin.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Smak / Energi: Bitter og skarp / Varm og tørr.
Afrodisiakum, nervestyrkende, tonikum, antidepressiv, urindrivende, svakt avførende, mildt menstruasjonsregulerende, krampeløsende, antiseptisk på urinveiene, antibakteriell, betennelseshemmende, slimløsende, blodrensende og blodsukkersenkende.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Impotens, frigiditet, inkontinens, ufrivillig sædavgang, sengevæting, nervøs utmattelse, mentalt stress, depresjon, angst, smertefull menstruasjon, hetetokter, urinveisinfeksjoner, blærebetennelse, diabetes, fordøyelsesplager av nervøs karakter, forstoppelse, kolikk og hoste.
 
 
DAMIANA

Damiana har i lange tider hatt godt ry som afrodisiakum. Urtens popularitet har vedvart i århundrer, særlig i Mexico. Planten ble brukt rituelt av aztekerne som et seksuelt stimulerende middel. Mange kvinner i Mexico har funnet ut at en kopp med damiana-te tatt en til to timer før samleie hjelper dem å engasjere seg i sex-akten. Urten er antatt å ha en styrkende effekt på seksualorganene og nervesystemet. Mest effektivt er det å bruke damiana sammen med frukter av dvergpalme (Serenoa repens) i forholdet 1:1. 

Tidlig på 1900-tallet rapporterte den amerikanske legen Dr. W. H. Meyers at han hadde foretatt en utstrakt utprøving av damiana i sin praksis og funnet at ”i tilfeller av delvis impotens og seksuell svakhet er dens suksess universell”. Urten er også angitt som et effektivt middel mot impotens i andre medisinske skrifter fra det samme tidsrommet. Legene Wood og Ruddock, for eksempel, refererte til at damiana hadde stor kraft som et afrodisiakum, og la til at bruken av det hadde kurert ”mange tilfeller av total eller delvis impotens hvor vanlige medisiner ikke hadde gitt noen virkning”.

I mer moderne rapporter er damiana klassifisert som et afrodisiakum, et stimulerende, styrkende og urindrivende middel. Urten er i Mexico akseptert som et middel å stole på ved utmattelse, blærebetennelse og tilfeller av seksuell impotens, særlig hvis den skyldes overdreven seksuell utfoldelse. Den er også blitt brukt ved betennelser i testiklene og ufrivillig sædavgang. Noen meksikanske leger bruker damiana som et hjernetonikum, og urten blir også foreskrevet ved nyrebetennelse.

Også i England og Tyskland blir damiana brukt for sine afrodisierende egenskaper. I Holland har urtelegen Steinmetz fastslått at urten ikke bør verdsettes bare for sine seksualstyrkende egenskaper, men også for ”sin utmerkede effekt på reproduksjonsorganene”.

En urt for både menn og kvinner

På grunn av plantens testosteronlignende virkning, blir damiana ofte ansett for å være en medisinplante for menn. Den kan hjelpe ved behandling av for tidlig sædavgang og impotens. Den er imidlertid til nytte for både kvinner og menn, da den betraktes som styrkende for reproduksjonsorganene hos begge kjønn. Damiana ordineres ofte ved smertefull og forsinket menstruasjon, og brukes spesielt ved hodepine i forbindelse med menstruasjonen. Både som et urindrivende og antiseptisk middel, er damiana god til behandling av urinveisinfeksjoner som blære- og urinlederbetennelse. Denne virkning skyldes delvis innholdsstoffet arbutin som i urinlederne omdannes til hydrokinon, et kraftig antiseptikum. Dette innholdsstoffet finnes også i en rekke andre planter, særlig i melbær (Arctostaphylos uva-ursi). Damiana er mildt avførende og nyttig ved behandling av forstoppelse som skyldes slapp mage-tarm-muskulatur.

Middelet har avgjort en styrkende effekt både på sentralnervesystemet og hormonsystemet. Med bakgrunn i plantens innholdsstoffer, antas det at det er alkaloidene som kan ha en testosteronlignende virkning. Som et antidepressivt middel blir damiana ansett for å være særlig virksom i tilfeller av angst og depresjoner der det er en seksuell faktor. Den er blitt anbefalt som en urt som kan brukes til å øke antall sædceller hos menn og til styrking av eggstokkene hos kvinner. Damiana skal også kunne balansere hormonene hos kvinner, og er derfor blitt brukt mot hetetokter og andre plager i overgangsalderen.

Bruk av damiana ved andre plager

I tillegg til sin anvendelse ved urinveisplager og seksuelle ubalanser, har den medisinske bruken av damiana omfattet behandling av depresjoner, sterilitet og diabetes. Noen urteleger tror at den også hjelper til å dempe angst og fremme en følelse av velvære. Folkemedisinsk bruk har inkludert behandling av astma, bronkitt og nevroser, og i den indianske medisinen er urten særlig blitt brukt til behandling av astma. Til dette formålet har urten blitt inntatt som urtete, blitt brent som røkelse eller røkt. I mexicansk folkemedisin blir damiana-te drukket to ganger daglig i 15 dager som et urindrivende middel og for å regulere menstruasjonssyklusen. Indianerne i det nordlige Mexico bruker planten primært til behandling av muskelsvekkelse og nervøsitet, og selvsagt som et afrodisiakum. Urten blir i dette området også anvendt som middel mot mageproblemer, revmatisme, hodepine og skorpionstikk. Damianablad har vært brukt i USA i litt over ett hundre år, og urten har oppnådd popularitet spesielt for sin afrodisierende effekt på personer som føler seg trøtte og mangler tilstrekkelig vitalitet.

Slik virker damiana

Harpiksstoffene i damiana kan muligens være årsak til økt blodgjennomstrømning i underlivet, og har ellers en meget lett euforiserende virkning. Den eteriske oljen virker dessuten lett irriterende på urinveiene, noe som kan gi økt følsomhet i penis, men som også er årsak til den urindrivende virkningen. Denne effekten kan benyttes ved lettere urinveisinfeksjoner, som f.eks. blærebetennelse.

Anvendelse og dosering

Da de virksomme harpiksstoffene og eteriske oljene er lite løselige i vann, er det best å lage tinktur eller vinuttrekk av planten. Man bruker 30 g urt til 1/2 l vodka eller en helflaske hvitvin. Lager man uttrekk med hvitvin, skal det trekke en måneds tid, med vodka kan man nøyes med 1-2 uker. Dose av uttrekket er 1-2 glass daglig (henholdsvis vin- eller snapsglass).

Damiana kan imidlertid også inntas som te. Da tar man to toppede spiseskjeer (2-4 g) tørkede damianablad og koker dem i en kopp med vann i fem minutter. Det hele avkjøles, siles og drikkes, kanskje helst om kvelden. Man kan imidlertid drikke flere kopper om dagen, og det anbefales å bruke teen sammenhengende i to uker for å oppnå tilfredsstillende resultater. Damiana finnes også i ferdigpreparater som kapsler med standardisert ekstrakt. Inntatt i kapselform kan man bruke inntil seks 400 mg kapsler daglig.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

Ingen alvorlige bivirkninger er registrert ved normal bruk, men urten virker mildt avførende og bør derfor brukes noe forsiktig. Alt for store doser må unngås, da urten inneholder giftige cyanogene glykosider og stoffet arbutin. Ved misbruk kan leveren skades. Det foreligger mulighet for interaksjon med medisinsk behandling av unormale blodsukkerverdier. Damiana er kontraindikert for gravide, ammende og personer som har hjerte-, nyre- eller blodtrykks-problemer, og urten skal ikke brukes av barn.

 

 
KILDER
Atkins, Rosie, et al.: Herbs. The Essential Guide for a Modern World.  London, Rodale International Ltd. 2006.
Barnes, Joanne; Linda A. Anderson & J. David Phillipson: Herbal Medicines. A guide for healthcare professionals. Second edition.  London, Pharmaceutical Press 2002.
Blumenthal, Mark: The Complete German Commission E Monographs.  Austin, Texas, American Botanical Council 1998.
Borchorst, Georg: Urter og urtemedisin II.  København, Klitrose 1996.
Duke, James A.: The Green Pharmacy Herbal Handbook.  Rodale / Reach 2000.
Fetrow, Charles W. & Juan R. Avila: Professional's Handbook of Complementary & Alternative Medicine.  Springhouse, Pennsylavania, Springhouse Corporation 1999.
Gruenwald, Joerg et al.: PDR for Herbal Medicines. Fourth Edition.  Montvale, New Jersey, Thomson Healthcare Inc. 2007.
Hoffmann, David: The New Holistic Herbal.  Boston, Element Books Ltd. 1990.
Hoffmann, David: Herbs for a Good Night's Sleep.  New Canaan, Keats Publishing, Inc., 1997.
Lee, William H. & Lynn Lee: Herbal Love Potions.  New Canaan, Keats Publishing Inc. 1991.
Lucas, Richard M.: Miracle Medicine Herbs.  Englewood Cliffs, New Jersey, Prentice Hall 1991.
Meletis, Chris D.: Better Sex Naturally.  New York, Harper Resource 2000.
Miller, Richard Alan: The Magical and Ritual Use of Herbs.  Rochester, Destiny Books 1993.
Mindell, Earl: Earl Mindell's Herb Bible.  New York, Simon & Schuster / Fireside 1992.
Murray, Michael and Joseph Pizzorno: Encyclopedia of Natural Medicine. Revised 2.nd edition.  London, Little, Brown and Company 1998.
Peirce, Andrea: The American Pharmaceutical Association Practical Guide to Natural Healing.  New York, William Morrow and Company, Inc. 1999.
Rätsch, Christian: Plants of Love. Aphrodisiacs in History and a Guide to Their Identification.  Berkeley, Ten Speed Press 1997.
Rätsch, Christian: The Encyclopedia of Psychoactive Plants. Ethnopharmacology and its Applications.  Rochester, Vermont, Park Street Press 2005.
Van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink: Medicinal Plants of the World.  Portland, Oregon, Timber Press 2004.
 
http://www.rain-tree.com/damiana.htm
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 06.12.2021
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn