|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Spinat er en 20-40 cm
høy, ettårig urt. De nederste bladene sitter i en rosett og er
større enn stengelbladene. Stengelen er opprett, ugreinet eller med
få greiner, og med spredte blad. Bladplatene er 3-12 cm, trekantete
til eggformete eller lappete, tynne, lysegrønne, spisse og med
avrundet eller spydformet grunn. Blomsterstandene bærer uanselige,
gulgrønne og enkjønnete blomster. Hannplanter har blomster i nøster
i en aksformet samling. Hannblomstene mangler forblad, men har 4-5
støvbærere og blomsterblad. Hunnplanten har blomster i nøster i
bladhjørnene, og hunnblomstene har 2 rørformete, sammenvokste
forblad, 4 eller 5 trådformete arr, men mangler blomsterblad. Fra
hunnblomstene dannes det små frukter med glatt eller taggete
overflate. Det finnes to hovedtyper av spinat, sommerspinat med
runde frukter og vinterspinat som har fukter som er utstyrt med 2-3
tagger. |
|
|
UTBREDELSE |
Spinat er opprinnelig
hjemmehørende i Sørvest-Asia, i Iran og områdene rundt. Planten
nådde Kina rundt 600 f.Kr. og spredte seg videre til Japan og Korea.
Spinat kom til Spania på 1000-tallet og spredte seg sakte til resten
av Europa gjennom middelalderen. I våre dager er spinat en populær
grønnsak som blir dyrket i alle områder av verden med temperert
klima og i tillegg til i kjøligere tropiske områder. USA og Kina er
trolig de største produsentlandene for spinat. I Norge er spinat i
utgangspunktet ikke viltvoksende, men planten kan finnes tilfeldig i
nærheten av steder hvor planten har vært dyrket. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Friske blad brukes som
grønnsak. Bladene kan også kokes, tørkes eller fryses. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Spinat er næringsrik,
men gir kun 22 kcal per 100 g. Proteininnholdet (2,86 %) er ganske
høyt til en grønnsak å være, men den inneholder nesten ikke
karbohydrater (0,8 %) eller fett (0,35 %). Kostfiberinnholdet er 2,2
g / 100 g frisk urt. Næringsverdien i spinat er primært
knyttet til vitamin- og mineralinnholdet.
Når spinat spises frisk
er det en utmerket kilde til vitaminer (0,469
mg
vitamin A, 5.626 mg betakaroten, 2,03 mg vitamin E, 28 mg vitamin C,
189 µg riboflavin og
194
µg
folsyre per 100 g frisk urt), og mineraler (99 mg kalsium, 0,53 mg
sink, 0,14 mg kobber, 0,897 mg mangan, 1,0
µg
selen og
2,71 mg
jern), selv om jernet er bundet opp av oksalsyre og således er lite
tilgjengelig for kroppen. Videre inneholder spinat triterpenoide
saponiner, fytosteroler, fosfatider (lecitin), oksalsyre (i unge
blad 6-8 %, i eldre blad opp til 16 %), histamin (opp til 140 mg/100
g frisk urt), flavonoider (inklusive patuletin, spinacetin,
spinatoid, m.fl.), klorofyll (0,3-1,0 %) og nitrater (0,3-0,6 %, men
mengden er avhengig av gjødslingen). |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Spinat brukes mest som
mat og nesten aldri som medisin. Urten virker avkjølende,
urindrivende, appetittstimulerende, fordøyelsesstimulerende og
netthinnebeskyttende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Først og fremst som
næringsrik mat ved utmattethet, under rekonvalesens og for barn i
vekst. Kan forebygge anemi (blodfattighet) og synssvekkelse (maculadegenerasjon)
hos eldre. |
|
|
|
SPINAT |
Spinat stammer fra
Iran og omkringliggende områder, og dens ville forgjengere finnes
fremdeles på de karrige steppene i sentrale og sørvestre Asia.
Herfra ble urten spredt til Kina ca. 600 f.Kr. og videre til Japan
og Korea. Araberne introduserte spinat til Spania på 1000-tallet, og
den kom snart på middagsbordet hos velstående personer. Det drøyde
imidlertid til 1700-tallet før det ble vanlig å dyrke spinat i
Europa. På grunn av innholdet av vitamin C, var spinat en viktig
matplante tidlig på våren. Spinat som
medisinplante
Selv om spinat
først og fremst brukes som mat, kan urten til en viss grad også anvendes
medisinsk, som et appetittstimulerende middel, for å stimulere
fordøyelsen, og som et verdifullt næringsmiddel ved utmattethet og under
rekonvalesens. Spinat inneholder mer jern enn vi finner i kjøtt, og selv
om jern i planter ikke tas opp like effektivt som jern fra animalske
produkter, vil innholdet av vitamin C i urten bedre på opptaket. Å
drikke friskpresset spinatsaft kan være effektivt ved anemi
(blodfattighet). Et høyt innhold av folsyre (som forebygger en del
misdannelser hos foster), samt innholdet av jern og andre mineraler,
gjør at spinat er en ideell grønnsak for gravide kvinner.
I forsøk er det
vist at personer mellom 55 og 80 år som regelmessig spiser spinat har en
lavere risiko for å miste skarpsyn på grunn av maculadegenerasjon, noe
som skyldes at urten har en beskyttende virkning på netthinnen og synet.
En
næringsrik grønnsak
Spinat er en svært
næringsrik grønnsak og det er nok flere enn Skipper’n som kan ha nytte
av denne planten for å oppnå styrke. Bladene spises friske i salater
eller kokes og serveres med smør sammen med kjøtt og egg. Kokt spinat
brukes også i supper, stuinger, gryteretter, paier, pizza og grønne
smoothier. Smaken til spinat er mild med et hint av bitterhet og
syrlighet. Den syrlige smaken kommer av innholdet av oksalsyre, som
anses ufarlig i de mengdene som normalt spises. Man vet at det er
oksalsyre i spinat fordi man får en følelse av at tennene blir som
sandpapir når man spiser urten. Grunnen til at dette skjer er fordi
oksalater i spinaten binder seg midlertidig til kalsiumet i tennene, men
dette forsvinner etter få minutter. For å redusere mengden
av oksalsyre kan man koke bladene i et minutt og helle av kokevannet,
men hvis man ikke er bekymret for oksalsyren er det mest ideelt å
dampkoke spinat, for da blir mesteparten av vitaminene og mineralene
bevart. Det er få kalorier i spinat (20-30 kcal per 100 g), men selv om
planten er rik på mineraler, er dens rykte som en god kilde for jern er
betydelig overdrevet. Det rike innholdet av vitaminer og mineraler gjør
imidlertid spinat til en grønnsak som er svært anbefalelsesverdig for
idrettsfolk og andre som er fysisk aktive, samt for barn og unge i
vekst.
Dyrking av
spinat
Spinat formeres
med frø og er en enkel grønnsak å dyrke. Frøene spirer raskt og man kan
så i flere omganger gjennom sommeren. Spinat som er sådd sent på
sommeren kan overvintre. Når spinat dyrkes i Norden hvor vi har lange og
lyse dager, har plantene lett for å gå i stokk og blomstre. Tørke
framskynder også stokkløping. Det er best å dyrke spinat økologisk, da
kunstgjødsel har en tendens til å minske vitamininnholdet. Dessuten bør
man være forsiktig med å tilføre nitrogenrik gjødsel til spinat, da
nitrogen kan omdannes til skadelig nitritt i bladene. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner Ingen helserisiko
eller bivirkninger er kjent i forbindelse med bruk av spinat som mat
eller medisin i terapeutiske doser. Bladene inneholder imidlertid
oksalsyre, som bl.a. reduserer opptaket av kalsium og jern i
kroppen. Derfor bør man ikke spise spinat hver dag. Forveller man
bladene og heller bort kokevannet, forsvinner imidlertid det meste
av oksalsyren. Det relativt høye nitratinnholdet er også en årsak
til at man bør unngå å bruke spinat som mat alt for ofte. Hvis man
lar kokt spinat stå i romtemperatur over tid kan nitratet omdannes
til nitritt, som er skadelig i større mengder. Babyer bør ikke få
spinat som mat før etter fjerde måned, dette på grunn av faren for
at nitritt kan føre til dannelse av methemoglobin. |
|
 |
Flere bilder av
spinat |
|
KILDER |
Eriksen, Dahl, Neuendorf, Tind: Nyttoväxter från hela världen, A-I.
Sävedale, Warne Förlag 2013. |
Gruenwald, Joerg, et al.:
PDR for Herbal Medicines. Fourth Edition. Montvale, New Jersey,
Thomson Healthcare Inc. 2007. |
Kallas, John: Edible Wild Plants. Wild Foods from Dirt to Plate.
Layton, Utha, Gibbs Smith 2010. |
Lid, Johannes og Dagny Tande Lid: Norsk flora. 7. utgåva
ved Reidar Elven. Oslo, Det Norske Samlaget 2005. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
McKinnon, Kirsty: Kjøkkenhage. Dyrk
økologisk - for norsk klima. Oslo, Tun Forlag 2011. |
Mossberg, Bo & Lennart Stenberg: Gyldendals store nordiske flora.
Oslo. Gyldendal Norsk Forlag AS 2007. |
Pamplona-Roger, George D.:
Frisk av mat. Din mat kan være din beste medisin. Røyse, Norsk
Bokforlag AS 2006. |
Potterton, David (ed.):
Culpeper's Colour Herbal. Berkshire, Foulsham 2007. |
Skenderi, Gazmend:
Herbal Vade Mecum. 800 Herbs, Spices, Essential Oils, Lipids Etc.
Constituents, Properities, Uses, and Caution. Rutherford,
New Jersey, Herbacy Press 2003. |
Van Wyk, Ben-Erik: Food
Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2006. |
Vetlesen, Kari: Frukt- og grønnsaksleksikon.
Oslo, Vega Forlag AS 2018. |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 05.03.2020 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|