Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > JÆRTISTEL  

JÆRTISTEL
Serratula tinctoria
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Serratula tinctoria L. 
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Ängsskära.
DANSK:  Eng-skær.
ENGELSK:  Saw-wort / Alpine saw wort / Dyer's plumeless saw-wort.
TYSK:  Färberscharte / Gewöhnliche Färber-Scharte.
FRANSK:  Serratule des teinturiers.
 
FAMILIE
Kurvplantefamilien (Asteraceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av jærtistel
Tegninger av jærtistel

BOTANISK BESKRIVELSE

Jærtistel er en flerårig plante som blir omkring én meter høy. Blomsterstengelen er furet, opprett, snau og noe forgreinet øverst. Bladene er fjærdelte med en stor endeflik, men kan også være nesten hele. De er tannete, snaue og sitter spredt på stengelen. Blomstene er små kurver som oftest sitter flere sammen i greinspissene. De har taklagte, brunfiolette kurvdekkblad og mørkt purpurrød krone. I sjeldne tilfeller kan blomstene være hvite. Blomsterkurvene er ca. 15 mm lange og ca. 7 mm brede. Hann- og hunnblomster sitter vanligvis på hver sine planter, men i sjeldne tilfeller finnes tokjønnete blomster. Jærtistel blomstrer på ettersommeren og høsten. Frukten er 5 mm lang, snau, med gråhvit eller halmgul fnokk. Planten ligner på en tistel, men mangler torner.

 
UTBREDELSE
Jærtistel er utbredt i Europa, Nordvest-Afrika og Sibir. Planten vokser i natureng, kratt, hei og skogkanter, opp til 2400 moh. lenger sør i Europa. Arten er svært sjelden i Norge og er bare funnet i Hå i Rogaland, der den vokser i et lite område. Jærtistel har vært fredet i Norge siden 21/12 2001 og må derfor ikke samles i naturen.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
De overjordiske delene av planten benyttes.
 
INNHOLDSSTOFFER
Jeg har ennå ikke funnet opplysninger om innholdsstoffene i jærtistel.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Astringerende og sårhelende. Mulig adaptogen virkning.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Er i folkemedisinen angitt å ha vært brukt ved svulster og skader. Hvis jærtistel er en adaptogen urt, vil den kunne være til hjelp ved fysisk og mentalt stress. Ut over dette har jeg ingen informasjon om medisinsk anvendelse av urten.
 
 
JÆRTISTEL

Jærtistel regnes som en adaptogen urt som kan hjelpe oss gjennom fysisk og mentalt stress, og gjøre at vi kan møte ulike situasjoner på best mulig måte. Hva som er bakgrunnen for den mulige adaptogene virkningen har jeg ennå ikke klart å fremskaffe opplysninger om. Jærtistel er videre angitt å ha en astringerende og dermed sårhelende egenskap.

Jærtistel som fargeplante

Jærtistel kan brukes til plantefarging, og gir en sitrongul farge. Tidligere var urten, sammen med fargereseda (Reseda luteola), en av de mest brukte urtene for å få gulfarge. De to nevnte plantene ble regnet for å gi de beste gulfargene, men jærtistel er ikke så lysekte som fargereseda. Jærtistel er nevnt i plantefargingsbøker helt tilbake til 1648. Siden planten er så sjelden i Norge, har den neppe vært særlig mye brukt til plantefarging her i landet.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Ingen opplysninger er funnet i tilgjengelig litteratur.

 

Flere bilder av jærtistel
KILDER
Nielsen, Esther: Farging med planter.  Oslo, Dreyer 1976.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 28.09.2016
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn