Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > HVIT SALVIE   

HVIT SALVIE
Salvia apiana
 
ANDRE NORSKE NAVN
Hvitsalvie.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Salvia apiana Jeps.
Salvia californica Jeps.
Audibertia polystachya Benth.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
ENGELSK: White sage / California white sage / Bee sage.
Vær oppmerksom på at det engelske navnet White sage også brukes om malurtarten Artemisia ludoviciana, en planteart som ikke er i slekt med Salvia apiana, men som også brukes som røykelse.
TYSK:  Indianischer Räucher-Salbei.
 
FAMILIE
Leppeblomstfamilien (Lamiaceae).
Foto: J.S. Peterson @ USDA-NRCS PLANTS Database

BOTANISK BESKRIVELSE
Hvit salvie er en flerårig plante som kan bli inntil 2 m høy. Bladene er svært lyse, nesten hvite, derav navnet hvit salvie. Planten har tokjønnete hvite blomster, ofte med en aning lavendelblått, og den blomstrer på forsommeren. Der hvit salvie vokser sammen med andre salviearter, dannes det ofte hybrider. Hvit salvie er for lite hardfør til å kunne overvintre utendørs i Norge.
 
UTBREDELSE
Hvit salvie er viltvoksende i vestlige Nord-Amerika (California). Vokser i tørre områder og skråninger lavere enn 1800 moh.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
De overjordiske delene, eller bare bladene, brukes som urtete eller som røykelse. Frøene og ferske blad er spiselige og er blant annet brukt i grøt. De innfødte i Nord-Amerika har brukt "White sage" både innvortes og utvortes. I Europa brukes urten primært som røykelse i renselsesprosesser.
 
INNHOLDSSTOFFER
Bladene inneholder opp til 4 % eterisk olje (som hovedsakelig består av kamfer og eucalyptol), ursol- og oleanol-syre, alfaamyrin, 16-hydroksy-carnosinsyre og carnosinsyre.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Antiseptisk, rensende, stimulerende, varmende, blodtonikum, sekresjonshemmende og insektavskrekkende. 
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Røyken av glødende hvit salvie brukes til rensing av rom etter sykdom. Videre anvendes urten ved hoste, forkjølelse, lungebetennelse, dårlig fordøyelse, hudbetennelser og insektplager. 
 
 
HVIT SALVIE

Hvit salvie er kanskje den mest aromatiske av alle de omkring 750 salvie-artene som finnes i verden. Urten har av de innfødte i Nord-Amerika blitt brukt både som mat og medisin, men den er i vestlige land mest kjent som kilde for røykelse. Både de unge stilkene med blad og frøene kan spises, rå eller kokt. Frøene kan males til et pulver og brukes til grøt. De kan blandes med kornslag som hvete og havre, eller ristes og males til et fint pulver som kan spises tørt. Frøene kan også brukes som et krydder. Som kulinarisk urt, kan hvit salvie brukes i stedet for vanlig salvie (Salvia officinalis). Hvit salvie er mer stimulerende og varmende, men mindre astringerende enn vanlig salvie. 

Smudging

Ved "smudging" lar man bladene gløde og bruker røyken til å rense rom, objekter eller auraen til folk. Urten er sterkt antiseptisk, og som røykelse egner den seg særlig godt i rom hvor det har oppholdt seg personer med smittsomme sykdommer. Brukt som røykelse ("smudge") skal urten kunne gi styrke, visdom og klarhet.

Urtens medisinske virkning

Som urtete har hvit salvie tilsvarende medisinske egenskaper som vanlig salvie. Uttrekket blir blant annet brukt som et blodtonikum og til behandling av hoste og forkjølelse. Det hjelper også ved sår hals, munninfeksjoner, lungebetennelse og dårlig fordøyelse. En urtete av hvit salvie som drikkes varm, vil stimulere svettingen og dermed senke feber. Hvis man inhalerer dampen fra urteteen, vil det kunne løsne opp slim i et tett bryst. Når den drikkes kald, vil urtete av hvit salvie hemme all kroppssekresjon og dermed kunne brukes ved avvenning av brystbarn. Moren kan drikke den kalde teen og fukte brystene med den. Utvortes kan hvit salvie dempe hudbetennelser.

En insektavskrekkende urt

Ved siden av den kulinariske og medisinske bruken av hvit salvie, er urten blitt brukt i kombinasjon med andre aromatiske urter for å skremme bort insekter, enten som pulver eller som spray.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Salvie reduserer melkesekresjonen og bør ikke bruke under amming, hvis man da ikke ønsker å avslutte ammeperioden. Ingen andre advarsler eller kontraindikasjoner er funnet når det gjelder hvit salvie, men urten bør nok brukes med samme forsiktighet som vanlig salvie (Salvia officinalis).

 

 
KILDER
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Moore, Michael: Medicinal Plants of the Pacific West.  Santa Fe, Red Crane Books 1993.
Ronngren, Diane: Sage & Smudge, The Ultimate Guide. Reno, ETC Publishing House 2003.
Wood, Matthew: The Practice of Traditional Western Herbalism. Berkeley, North Atlantic Books 2004.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 26.09.2016
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn