Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > PYGEUM   

PYGEUM
Prunus africana
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Prunus africana (Hook. f.) Kalkman
Pygeum africanum Hook. f.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Pygeum.
DANSK:  Pygeum.
ISLANDSK:  Pygeum.
FINSK:  Pygeum.
ENGELSK:  Pygeum / African cherry / African plum tree / Red stinkwood.
TYSK:  Pygeum.
FRANSK:  Pygeum.
SPANSK:  Pigeum.
 
FAMILIE
Rosefamilien (Rosaceae).

BOTANISK BESKRIVELSE
Pygeum er et stort, alltidgrønt tre med grov, mørkebrun bark. Det kan bli 30 m høyt og 20 m bredt, og har glinsende, ovale og tilspissede blad som er fint sagtannet i kanten. Bladene er omkring 8 cm lange og lukter mandler når de knuses. De små hvite blomstene sitter i klaser og etterfølges av rødbrune frukter som er omkring 1 cm i diameter. 
 
UTBREDELSE
Viltvoksende i fjellskoger i tropisk og subtropisk Afrika og på øyene Madagaskar, Komorene, São Tomé og Fernando Po. Det høstes stadig fra viltvoksende trær, men mangel på råstoff har ført at forekomstene av pygeum i naturen er truet.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Pygei africani cortex: Barken av pygeum-treet.
 
INNHOLDSSTOFFER
Fettløselige ekstrakter av pygeumbark inneholder fytosteroler (som beta-sitosterol og campesterol), pentasykliske terpener (som oleanolinsyre, ursolsyre og crataegolinsyre), ferulinsyreestere (som n-docosanol og n-tetracosanol) og garvestoff. Det er også påvist amygdalin, som er et cyanogent glykosid. Ekstrakter av pygeum er vanligvis standardisert til å inneholde 14 % fytosteroler og 0,5 % n-docosanol.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
En bitter urt med hormonvirkning som demper betennelser i prostatakjertelen, øker sekresjonen fra prostata, øker urinstrømmen ved prostatabesvær, reduserer mengde lagret kolesterol i prostata og dermed størrelsen på kjertelen.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Godartet forstørrelse av prostatakjertelen (benign prostata hyperplasi = BPH), prostatitt, kronisk prostatabetennelse, ereksjonsproblemer, mannlig sterilitet og prostatakreft.
 
 
PYGEUM

Pygeum er et afrikansk tre som vokser i fjellskoger, særlig i sentrale og sørlige deler av Afrika, og det er barken sv treet som benyttes som medisin. Arten får små, svært bitre kirsebærlignende frukter og blir ofte ført til samme planteslekt som kirsebær under navnet Prunus africana. Frisk bark, friske knuste blad og fruktene inneholder et blåsyreglykosid som gir dem en kraftig duft av kirsebær og mandler. Mange pygeumlokaliteter er blitt ødelagt av snauhogst, og overbeskatningen har ført til at treet nå er vernet. Det anlegges derfor plantasjer med pygeumtrær for å dekke den store etterspørselen etter bark på verdensmarkedet.

Ikke alle produsentene av urtemedisin er imidlertid like påpasselige med å velge råvarer fra bærekraftige plantasjer. Særlig i Frankrike, Italia og Sveits har ekstrakter av barken blitt populære, og der er bruk av pygeum den viktigste terapien ved godartet forstørrelse av prostatakjertelen.

Bruk mot prostataplager

I afrikanske land er pygeumbark tradisjonelt brukt ved betennelser, nyresykdommer, malaria, magesmerter og feber. I Natal blir det av barken laget en te med melk som blir brukt til behandling av vanskelig urinering. Et avkok av pygeumbark kan dempe en kronisk prostatabetennelse. Det kan også hjelpe mot mannlig sterilitet når denne skyldes utilstrekkelig utskilling fra prostata. Pygeum vil i framtiden kanskje bli verdifull ved behandling av kreft i prostata, og da gjerne i kombinasjon med andre legeplanter.

Pygeum er et betennelseshemmende middel som brukes spesifikt ved godartet forstørrelse av prostatakjertelen (benign prostata hypertrofi = BPH). Mens en ekstrakt av dvergpalme (Serenoa repens) til nå har vært det mest kjente midlet mot denne plagen, tyder mye på at bruk av pygeum kan være en vel så effektiv behandling. Pygeum er gjennom doble blindforsøk vist å hjelpe menn med BPH ved å dempe symptomer som hyppig urinering om natten, høy urineringsfrekvens og resturin i blæren etter urinering. Forsøk gjort i Frankrike i 1960-årene slo fast at pygeumekstrakt har positiv effekt på prostata. I mange vestlige land er operasjon den vanligste behandlingen av forstørret prostata. I Frankrike oppgis det at pygeum forskrives ved 81 % av tilfellene av BPH.

Slik virker pygeum ved prostataplager

Tre klasser av kjemiske innholdsstoffer i pygeum som kan ha en gunstig effekt på prostatakjertelen er funnet i ikkevandige ekstrakter, nemlig fytosteroler, triterpener og organiske syrer. Disse stoffene står for en betennelseshemmende virkning, en reduksjon av kolesterolnivået i prostata og hemming av prostaglandinsyntesen. I løpet av de siste 20 årene er minst 26 kliniske forsøk med pygeumbark utført. Farmakologiske studier har vist at pygeum kan øke sekresjonen fra prostata og muligens bedre den seksuelle funksjonen. De fleste undersøkelsene og kliniske studiene er gjort i Italia og Frankrike.

Pygeumekstrakter senker konsentrasjonen av luteiniserende hormon og testosteron som sirkulerer i blodstrømmen. Dette hindrer prostatakjertelen i å absorbere disse stoffene som normalt vil stimulerer celledeling og vekst av prostatavevet. Pygeum beskytter også mot virkningen av leukotriener, betennelsesstoffer som produseres av immunsystemet. Dessuten reduseres nivåene av hormonet prolaktin og det blokkeres for lagring av kolesterol i prostata. Til forskjell fra en del andre behandlinger av forstørret prostata, stimulerer ikke pygeum østrogenproduksjonen hos menn. Dette reduserer muligheten for bivirkninger som brystsmerter og impotens.

Prostataplager og impotens

I tillegg til problemer med urineringen, vil en godartet forstørrelse av prostatakjertelen også kunne påvirke styrken av ereksjonen. Hvis man behandler plagen med operasjon (noe som er vanlig i mange land), vil man risikere å skade nervene i området og det vil kunne gå ut over evnen til å ha sex. Dette er ikke noe lystig perspektiv for middelaldrende menn.

Ved skolemedisinsk behandling av BPH benyttes ofte et middel som kalles Proscar, som inneholder stoffet finasterid. Dette inntas gjennom munnen og vil kunne få en forstørret prostatakjertel til å skrumpe. Det gjør det ved å påvirke hormonelle prosesser som omdannelsen av testosteron til dihydrotestosteron. Denne omdannelsen blir påvirket av enzymet 5-alfa-reduktase. Proscar hemmer 5-alfa-reduktase, noe som forstyrrer reaksjonskjeden som fører til vekst av prostata. Selv om nerver ikke blir kuttet med denne behandlingen, slik det kan skje ved operasjon, er ikke alt bra for seksuallivet for de som bruker Proscar. Studier har vist at mange menn erfarer at det er vanskelig både å få og å holde på ereksjonen når de bruker Proscar.

Det er hovedsakelig tre urter som blir brukt for å øke urinstrømmen hos eldre menn, dvergpalme (Serenoa repens), brenneslerot (Urtica dioica) og pygeum. Særlig dvergpalmepreparater har blitt markedsført som et billigere, tryggere og like effektivt middel som Proscar mot forstørret prostata. Dvergpalme virker omtrent på samme måten som Proscar, ved å hemme enzymet 5-alfa-reduktase. Pygeum og brenneslerot er mindre studert og virkningsmekanismen er dårligere kjent. Det er imidlertid ingen studier som viser at pygeum har negativ virkning på ereksjonen.

Dosering

I Vesten brukes pygeumbark vanligvis i form av standardiserte preparater, enten som kapsler, tabletter eller tinkturer. Produktene bør være standardisert til 12-14 % triterpener og 0,5 % n-docosanol. Man kan velge å følge produsentens anbefalte doseringer, eller benytte en standard dosering på 100-200 mg daglig av et standardisert produkt, inntatt i sykluser på 6-8 uker. Denne daglige dosen av ekstrakt tilsvarer 15-40 g tørket bark. Kommersielle produkter, som ofte også inneholder brenneslerot og dvergpalmefrukter, kan kjøpes i nettbutikker.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

Som bivirkninger er det i kliniske studier rapportert om noen få tilfeller av irritasjoner i magetarmkanalen, inklusive kvalme og magesmerter. Ingen interaksjoner med andre medisiner er kjent. Siden virkning på barn, gravide og ammende ikke er kjent, frarådes det at urten brukes av disse gruppene. Problemstillingen er imidlertid lite relevant, siden pygeum er et middel som spesifikt brukes ved forstørret prostatakjertel hos voksne menn.

Prostatatilstander er ofte godartede, men bør alltid undersøkes av lege for å forsikre seg om at det ikke er en alvorligere tilstand, som prostatakreft. Derfor bør man ikke starte med selvmedisinering med pygeum eller andre urtemedisiner mot prostataplager uten først å ha blitt undersøkt av kvalifisert helsepersonell.

 
KILDER
Balch, Phyllis A.: Prescription for Herbal Healing. New York, Avery 2002.
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm & Søn 2003.
Duke, James A.: Handbook of Medicinal Herbs. Boca Raton, Florida, CRC Press 2002.
Foster, Steven: 101 medicinal herbs.  Loveland, Interweave Press 1998.
Mills, Simon & Kerry Bone: The Essential Guide to Herbal Safety. St. Louis, Elsevier 2005.
Skidmore-Roth, Linda: Mosby's Handbook of Herbs & Natural Supplements.  St. Louis, Mosby 2001.
Van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink: Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004.
White, Linda B. & Steven Foster: The Herbal Drugstore. The Best Natural Alternatives to Over-the-Counter and Prescroption Medicines.  New York, Signet 2002.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 13.10.2020
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn