Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > ÅKERMYNTE  

ÅKERMYNTE
Mentha arvensis
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Mentha arvensis L.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SAMISK:  Bealdominta.
SVENSK:  Åkermynta / Strandmynta / Vildmynta / Kornmynta.
DANSK:  Agermynte.
ISLANDSK:  Akurmynta.
FINSK:  Rantaminttu / Peltominttu.
ENGELSK:  Field mint / Corn mint.
TYSK:  Acker-Minze.
FRANSK:  Menthe des champs / Baume de champs.
 
FAMILIE
Leppeblomstfamilien (Lamiaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av åkermynte
Tegninger av åkermynte

BOTANISK BESKRIVELSE

Åkermynte er en hårete, flerårig urt med krypende jordstengel og lange underjordiske utløpere som gjør at det ofte dannes tette bestand av planten. Stenglene blir opptil 40 cm høye. De bærer kortskaftete, rundt elliptiske blad som blir inntil 6 cm lange og som er grovt sagtannete i kanten. De rosa (sjelden hvite) blomstene dannes i juli og august, og sitter i klaser ved bladfestene nedover stengelen (Hos åkermynte sitter det ikke noe blomsterhode i enden av stenglene). Hele planten har en kraftig mynteduft. Åkermynte skilles fra peppermynte (Mentha x piperita) på den friske grønne fargen, de hårete bladene og stenglene, og de spredte blomsterklasene. Det finnes mange varianter av åkermynte.

 
UTBREDELSE

Åkermynte er en svært variabel art og rundt om i verden finnes det mange varianter med ulike dufter og smaker. I Norge er åkermynte vanlig nordover til Nord-Trøndelag, men arten er funnet også videre nordover i landet til Troms. Planten vokser på våt mark og eng, ved bredden av innsjøer og som ugras i fuktige hager og åkrer.

 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER

Friske eller tørkede blad av åkermynte kan brukes på tilsvarende måte som peppermynteblad, men de har på langt nær så god smak som peppermynte. Fra en variant av åkermynte (Mentha arvensis var. piperascens) utvinnes japansk peppermynteolje ved vanndampdestillasjon av stengler og blad. Denne oljen brukes bl.a. til å produsere mentol. Den vanlige metoden for å fremstille krystallinsk mentol er gradvis å kjøle ned oljen med 2 °C per dag fra 35 °C til 5 °C. Da vil deler av mentolen krystalliseres slik at mentolinnholdet i den gjenværende eteriske oljen synker til omkring 30-45 %. Den de-mentoliserte oljen brukes medisinsk, i tannpasta og tyggegummi.

 
INNHOLDSSTOFFER

Åkermynte inneholder eterisk olje med stort innslag av mentol. Japansk peppermynteolje inneholder 50-85 % mentol (i motsetning til 25-35 % i peppermynte) og gjør at det er en mer kraftigvirkende olje enn vanlig peppermynteolje.

 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING

Åkermynte er en skarpt aromatisk og avkjølende urt som virker stimulerende, antibakteriell, antiseptisk, fordøyelsesfremmende, krampeløsende, menstruasjonsdrivende, galledrivende, tarmgassreduserende, betennelsesdempende, svettedrivende, smertelindrende, kløedempende og undertrykkende på melkesekresjonen.

 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER

Urten og / eller den eteriske oljen (japansk peppermynteolje) kan brukes innvortes ved forkjølelse, hoste, sår hals, feber, hodepine, fordøyelsesplager, mye tarmgass, galleblæreplager, katarrer i de øvre luftveier, menstruasjonssmerter, nervesmerter, solskader, hudirritasjoner, insektstikk, hemoroider, åreknuter og for å skjerpe konsentrasjonen.

 
 
ÅKERMYNTE

Åkermynte er vår vanligste viltvoksende mynte, men urten har en duft og smak som de fleste synes er mindreverdig i forhold til andre myntearter som peppermynte (Mentha x piperita) og grønnmynte (Mentha spicata). Derfor har åkermynte vært lite brukt som krydder her i landet, men fra gammelt av ble den anvendt noe i blodmat.

Åkermynte er en skarpt aromatisk, stimulerende og antiseptisk urt som fremmer fordøyelsen, virker krampeløsende, demper betennelser og øker svettingen. Den lindrer også smerter og kløe, og virker nervestyrkende og undertrykkende på melkesekresjonen hos ammende. En urtete laget av bladene kan drikkes ved hoste, forkjølelse, feber, sår hals, hodepine og fordøyelsesplager. Sammenlignet med andre myntearter, regnes åkermynte som en lite verdifull urt i medisinsk sammenheng.

Andre egenskaper til åkermynte

Hvis kyr på beite spiser mye åkermynte, virker det hemmende på melkeproduksjonen og gjør at melken mistet evnen til å skille seg når man skal lage ost. Innen man kjente til denne årsakssammenhengen, skyldte man gjerne på "trollskap" når melken ikke ville oste seg under ystingen.

Åkermynte virker avskrekkende på insekter, også rotter og mus misliker lukten av mynter. Ulike myntearter har derfor vært brukt som strøurter og i kornlagre for å holde skadedyr borte. I det nordlige Sverige er urtete av åkermynte blitt brukt til hårvask og avlusing.

Eterisk olje av åkermynte

Eterisk olje av åkermynte (japansk peppermynteolje) utvinnes fra varianten Mentha arvensis var. piperascens og brukes som erstatning for eller forfalskning av ekte peppermynteolje. Oljen har en kraftig duft av mentol og virker stimulerende, styrkende og oppløftende. Den åpner luftveiene ved snue, løser opp slim og lindrer hoste. Ved reisesyke og kvelningsfornemmelser har den en balanserende og stimulerende effekt.

Oljen blir mye brukt, både innvortes og utvortes, ved en rekke plager. Rundt om i Europa brukes japansk peppermynteolje tradisjonelt til behandling av mage-, tarm- og galleblæreplager, mye tarmgass, katarrer i de øvre luftveier og menstruasjonssmerter. Oljen kan brukes utvortes ved nervesmerter og spenningshodepine (1 dråpe gnis inn på tinninger og i pannen), dårlig åndedrett (1 dråpe i ½ glass vann) og for å skjerpe konsentrasjonen ved studier og lange bilturer. Den virker avkjølende og lindrende ved solskader, samt lindrende og sammentrekkende ved hemoroider og åreknuter, og den demper kløen av insektstikk. I et fotbad har oljen en oppfriskende virkning på varme og trøtte føtter. Japansk peppermynteolje anvendes ellers mye i drops, pastiller, munnvann og andre munnhygieneprodukter.

Dosering av japansk peppermynteolje

For innvortes bruk er en daglig dose på 3-6 dråper eterisk olje anbefalt. For inhalasjon kan man tilsette 3-4 dråper til varmt vann. Preparater som er laget for å åpne opp en tett nese bør inneholde 1-5 % av den eteriske oljen. Liniment og kremer for utvortes påføring inneholder vanligvis fra 5-20 % eterisk olje.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

På samme måte som andre myntearter, bør åkermynte ikke brukes i store doser av gravide, da det kan føre til abort. Japansk peppermynteolje doseres varsomt til barn under seks år og ved graviditet. Oljen virker avkjølende og bør ikke brukes i bad hvis du ikke vil fryse. Eteriske oljer av mynter må ikke brukes sammen med homeopatisk medisin, da den opphever virkningen av slike medisiner.

 

Flere bilder av åkermynte
KILDER
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses.  London, Dorling Kindersley 2002.
Jonsson, Sune & Stina Jonsson: Villblomster. Markens urter i bilder og tekst.  Oslo, Teknologisk Forlag 1980.
Lindman, C. A. M.: Nordens Flora 8.  Oslo. Gyldendal Norsk Forlag 1977.
Ljungqvist, Kerstin: Nyttans växter.  Dals Rostock, Calluna Förlag 2006.
Rose, Jeanne: 375 Essential Oils and Hydrosols.  Berkeley, Frog, Ltd. North Atlantic Books 1999.
Salvesen, Anna & Finn Andersen: Aromaterapi - eteriska oljor för välbefinnande.  Artaromaförlaget AB Tredje utgåvan 2002.
Van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink: Medicinal Plants of the World.  Portland, Oregon, Timber Press 2004.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 25.02.2019
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn