Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > KATTEHALE   

KATTEHALE
Lythrum salicaria
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Lythrum salicaria L.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SAMISK:  Spáiddarlieđđi.
SVENSK:  Fackelblomster / Fackelros
DANSK:  Kattehale / Almindelig kattehale
FINSK:  Rantakukka
ENGELSK:  Purple loosestrife / Spiked loosestrife / Rainbowweed / Purple lythrum / Milk willow-herb / Purple willow-herb
TYSK:  Blut-Weiderich / Rosen-Weiderich / Weiderich
FRANSK:  Lythrum salicaire / Salicaire
SPANSK:  Salicaria
 
FAMILIE
Kattehalefamilien (Lythraceae).

Foto ©: Rolv Hjelmstad

Flere bilder av kattehale

Tegninger av kattehale


BOTANISK BESKRIVELSE
Kattehale er en flerårig urt som blir 50-150 cm høy. Planten har opprette, firkantete stengler, ofte med hår, og en tykk treaktig rotstokk. Bladene er lansettformede og spisse, motsatte eller tre og tre i kransen, brede ned mot grunnen. Purpurrøde blomster i et tett, langt aks. Hver blomst er ca. 2 cm i diameter. Det finnes tre typer blomster på hver plante, noen har lang griffel og to kranser med støvbærere nede i underbegeret, noen har mellomlang griffel og kranser med støvbærere oppe og nede i underbegeret, og noen har kort griffel og kranser med støvbærere høyt oppe i underbegeret. Dette sikrer kryssbestøvning. Blomstene er svært attraktive for bier, blomsterfluer og sommerfugler.
 
UTBREDELSE
Kattehale er hjemmehørende i Europa, Nord-Afrika og Asia, og er naturalisert andre steder i verden med temperert klima, f.eks. i Nord-Amerika. I Norge vokser kattehale på Østlandet og langs kysten nordover til Sunnfjord og Sogn. I naturen vokser kattehale alltid i fuktige omgivelser, som langs vann og elver, på strandenger og lignende.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Salicariae herba: De overjordiske skuddene av kattehale. Planten samles når den står i blomst og brukes frisk eller tørket i avkok eller uttrekk.
 
INNHOLDSSTOFFER
Garvestoffer, slimstoffer, pektin, eterisk olje, provitamin A, kalsiumoksalat, et glykosid (viteksin) og plantesteroler.
 
URTENS EGENSKAPER
Kraftig astringerende, stoppende ved diaré og dysenteri, blodstillende, sårrensende, sårhelende, lindrer irritert vev, antibakteriell, styrkende, urindrivende og blodsukkersenkende (vist i dyreforsøk). 
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Sår som ikke vil gro, skader, blødninger (både utvortes og innvortes), diaré hos barn og voksne, dysenteri, febersykdommer som tyfus og kolera, mageinfeksjoner, tarminfeksjoner, milde matforgiftninger, hepatitt, sår hals, eksem, impetigo (hudsykdommer fremkalt av stafylokokker og streptokokker), rynker, øyebetennelser, neseblødning, for kraftig menstruasjon og blødninger mellom periodene, utflod og kløe i skjeden. 
 
 
KATTEHALE

Kattehale har vært brukt i århundrer i europeisk folkemedisin. Den engelske legen Culpeper omtalte kattehale i ’The English Physician Enlarged’ fra 1653 som en av de beste urtene for øynene. Urten brukes lite mot øyeproblemer i våre dager, men burde kanskje vært bedre undersøkt med tanke på anvendelse som et middel for øynene og synet. Kattehale var populær i Irland som et middel mot diaré, og ble mye brukt under koleraepidemiene i England på 1800-tallet. Vitenskapelig forskning har vist at urten er effektiv mot de bakterietypene som forårsaker tyfus og andre febersykdommer.

En astringerende urt

Kattehale er en sterkt astringerende urt som i Europa hovedsakelig har vært brukt i forbindelse med diaré og dysenteri. Den er også nyttig ved andre forstyrelser i magetarmsystemet, som magekatarr, tarmkatarr og milde matforgiftninger. De astringerende egenskapene er så kraftige at avkok av kattehale i tidligere tider ble brukt til å garve lær med, eller impregnere tre og tauverk for å beskytte det mot råtning. Urten kan likevel brukes trygt av personer i alle aldre, og har bl.a. vært anvendt for å stoppe diaré hos barn som ammer. Kattehale kan også brukes til å stoppe ulike typer indre blødninger, dempe for kraftige menstruasjonsblødninger eller blødninger mellom periodene. I dyreforsøk har en ekstrakt av blomster og blad vist seg å virke blodsukkersenkende.

Utvortes bruk av kattehale

Utvortes har et uttrekk av urten blitt brukt som en rensende og helende vask ved sår, skader, eksem, utflod, kløe i skjeden mm. Den pulveriserte planten kan anvendes som et blodstillende middel ved kraftig neseblod, og et uttrekk av de grønne delene og blomstene kan brukes som gurglevann ved sår hals. I Norge har det ikke vært tradisjon å bruke kattehale medisinsk, verken innvortes eller utvortes.

Dyrking av kattehale

Kattehale kan gjerne dyrkes som hageplante, og vil da kunne trives både på tørre og på svært fuktige steder. Det finnes flere kultivarer som dyrkes som vakre stauder. Planten har lang blomstringstid fordi blomstene utvikles til forskjellig tid.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

Ingen advarsler, bivirkninger eller kontraindikasjoner er angitt ved bruk av urten i terapeutiske doser.  

 

Flere bilder av kattehale
KILDER
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm & Søn 2003.
Forlaget Det Beste: Våre medisinske planter.  Oslo, Det Beste A/S 1984.
Hermansen, Pål: Kystens vakre vekster.  Oslo, Universitetsforlaget 1990.
Nielsen, Harald: Planter i folkemedisinen.  Oslo, J. W. Cappelens Forlag A/S 1977.
Reader's Digest: Magic and Medicine of Plants.  Reader's Digest 1986.
Stuart, Malcolm: The Encyclopedia of Herbs and Herbalism.  London, Orbis Publishing 1979.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 18.05.2022
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn