Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > LUNGENEVER  

LUNGENEVER
Lobaria pulmonaria
 
ANDRE NORSKE NAVN
Lungelav.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Lobaria pulmonaria (L.) Hoffm.
Lichen pulmonarius L.
Sticta pulmonaria (L.) Biroli.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Lunglav / Lungmossa / Lungkrut / Leverurt.
DANSK:  Almindelig lungelav.
FINSK:  Raidankeuhkojäkälä.
ENGELSK:  Lungmoss / Lung moss / Lungwort lichen / Tree lungwort / Oak lungwort / Oak lungs.
TYSK:  Lungenflechte / Lungenmoos.
FRANSK:  Lichen pulmonaire.
SPANSK:  Pulmonaria de árbol.
 
FAMILIE
Neverlavfamilien (Lobariaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av lungenever

BOTANISK BESKRIVELSE

Lungenever er en stor bladlav som kan bli opptil ½ m i diameter. Tallus har 1-3 cm brede lober som er buktformede eller uregelmessig innskårne, og med et tydelig nettverk av åser. Langs ryggen av åsene på oversiden av laven sitter det punktformede eller linjeformende soral og/eller isidier. Dette er organer som sørger for lavens vegetative formering. Oversiden av laven er grønn til olivenbrun, undersiden brun, håret, med tydelige, lyse, nakne flekker.

 
UTBREDELSE

Lungenever finnes overalt i Europa og vokser primært på gamle trær, men av og til også på mosekledd berg. Den er relativt vanlig i Norge, og finnes utbredt over hele landet, men er sjelden lengst nord og mangler i fjellet. Mange forekomster trues av skogsdrift og luftforurensning.

 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Hele laven benyttes. Den tørkes og brukes i uttrekk (urtete) og tinktur. Laven kan samles året rundt.

Det homeopatiske middelet Sticta blir laget av lungenever (jfr. det alternative vitenskapelige navnet Sticta pulmonaria). Preparatet lages ved å la hele den tørkede laven trekke i alkohol.

 
INNHOLDSSTOFFER

Lungenever inneholder lavsyrer (stictinsyre, norstictinsyre, stictininsyre, gyrophorinsyre, thelophorinsyre, constictinsyre, connorstictinsyre, cryptostictinsyre og menegazziainsyre), fettsyrer (palmitinsyre, oleinsyre og linolensyre), slimstoffer (inkl. 30-40 % lichenin), garvestoffer og steroler (ergosterol og fugosterol).

 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Lungenever har en bitter og svakt skarp smak og en karakteristisk lukt. Den virker slimløsnede, slimdannende og slimhinnebeskyttende i luftveiene, betennelseshemmende, astringerende, antiseptisk, svettedrivende, appetittstimulerende og stimulerende på utskillingen av fordøyelsesvæsker.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Brukes i form av urtete eller tinktur ved luftveiskatarrer, hoste, astma, bronkitt, sår på lungene, brysthinnebetennelse, emfysem, kraftig menstruasjonsblødning og ved mage- og tarmproblemer.
 
 
LUNGENEVER

Denne laven har egenskaper som har vært kjent i europeisk urtemedisin i mange generasjoner. Den kan trygt brukes når man har behov for et slimløsende middel som virker lindrende. Lungenever kan brukes ved alle typer bronkitt, og særlig hvis den har en astmatisk karakter. Den bidrar til å rense luftveiene for slim. Uttrekk, gjerne tilsatt honning, er et godt middel ved alle tilstander som kan knyttes til kroniske luftveiskatarrer, og særlig ved bronkitt og hoste hos barn. Laven kan også brukes ved astma, brysthinnebetennelse og emfysem.

Lungenever virker sammentrekkende og smørende, og er ypperlig ved sår på lungene og en rekke mage-tarmproblemer. Laven er gjerne blitt brukt sammen med andre slimhinnebeskyttende urter som hestehov (Tussilago farfara) og borremynte (Marrubium vulgare).

Andre anvendelsesområder for lungenever

Den tørkede laven inneholder bitre lavsyrer som virker appetittstimulerende. På samme måte som islandslav (Cetraria islandica) er den på grunn av sin appetittstimulerende virkning blitt ansett som energigivende ved lungetuberkulose. Lungenever er også blitt brukt til sårbehandling, til å dempe for kraftige menstruasjonsblødninger og lindre dysenteri.

Dosering

Uttrekk lages ved å helle en kopp kokende vann over 1 teskje tørket lav og la det trekke i 10 minutter før laven siles fra. Dette kan drikkes tre ganger daglig. Av tinktur tar man 1-2 ml tre ganger daglig.

Lungenever som homeopatisk middel

Det homeopatiske middelet Sticta brukes mest ved luftveisproblemer som høysnue eller andre allergiske reaksjoner, influensa eller bronkitt. Det kan dreie seg om kroniske katarrer som gjør at det er vanskelig å kvitte seg med slim, og som gjør at man føler seg tett og får en sløv og tung følelse i hodet. Symptomer som passer for middelet Sticta kan også være gjentatt nysing som ofte blir verre om natten, tett nese, tørr og gneldrende hoste om natten, vedvarende tørrhoste etter influensa eller meslinger. Revmatiske smerter kan også være en indikasjon for Sticta.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Ingen advarsler eller opplysninger om bivirkninger og kontraindikasjoner er funnet i tilgjengelig litteratur.

 

Flere bilder av lungenever
KILDER
Barker, Julian: The Medicinal Flora of Britain & Northwestern Europe.  Kent, Winter Press 2001.
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm & Søn 2003.
Duke, James A.: Handbook of Medicinal Herbs. Boca Raton, Florida, CRC Press 2002.
Flük, Hans: Medicialväxter.  Generalstabens Litografiska Anstalts Förlag 1977.
Gruenwald, Joerg, et al.: PDR for Herbal Medicines. Fourth Edition.  Montvale, New Jersey, Thomson Healthcare Inc. 2007.
Hoffmann, David: The New Holistic Herbal.  Boston, Element Books Ltd. 1990.
Lockie, Andrew: Homeopati. Oslo, N.W.Damm & Søn AS 2002.
Nielsen, Harald: Läkeväxter förr och nu. Bokförlaget Forum AB 1978.
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia. Essex, Saffron Walden 2003.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 17.12.2018
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn